menu

Sügisball (2007)

Alternatieve titel: Autumn Ball

mijn stem
2,99 (41)
41 stemmen

Estland
Drama
123 minuten

geregisseerd door Veiko Õunpuu
met Rain Tolk, Taavi Eelmaa en Juhan Ulfsak

Talinn, eind jaren 80. Zes bewoners van een troosteloze woonkazerne in een buitenwijk van de Estse hoofdstad zijn vergeefs op zoek naar geluk en liefde. De jonge schrijver Mati wordt verlaten door zijn vrouw en verliest zich in drank en zelfmoordneigingen. Terwijl hij zijn ex bespioneert, probeert hij intussen zonder veel succes andere vrouwen te versieren. Alleenstaande moeder Laura heeft het vertrouwen in mannen volledig verloren en kijkt de hele dag soaps. Als haar emotioneel verwaarloosde dochtertje Lotta toenadering zoekt tot een al even eenzame kapper, beschuldigt Laura hem van pedofilie. Wonen in dit krappe, naargeestige flatgebouw is voor de snobistische architect Maurer 'een oefening in nederigheid', maar tegelijk verliest hij zijn eigen vrouw Ulvi uit het oog. Zij zoekt op haar beurt troost bij de sullige portier en vrouwenverslinder Theo.

zoeken in:
avatar van Mug
4,0
Mug
Het Estse antwoord op Solondz' Happiness

Mineurstemming is troef. Tragiek, zwartgalligheid en grauwheid is wat het publiek voorgeschoteld wordt. Inclusief een zwart sausje van humor. Ook al is een scene gekopieerd van een jaren 90 condoom-reclame uit onze lage landen, weten zij veel in Estland...

Personages voor wie je enige sympathie voor krijgt en ook sommigen die het bloed onder je nagels vandaan halen. Dat het leven in Estland (en andere voormalige Sovjet-landen) allesbehalve rooskleurig is. In cinema verwacht je dan enige hoop in de finale, maar het is duidelijk dat de realiteit anders is. De film gaat dan als een nachtkaars uit, in positieve zin.

Een van de betere titels van het IFFR 2008, maar zal hoogstwaarschijnlijk te rottig zijn voor een kleine filmhuis-release. De ironie.

avatar van kappeuter
2,5
kappeuter (crew)
Teleurstellend.
Ik had hier hoge verwachtingen van. Ik ben een Seidl en Solondz liefhebber en hoopte op een soortgelijk niveau.
De personages wisten me echter niet zo te boeien. Ik vond ze niet zo interessant omdat ze wat eendimensionaal overkwamen.
Toen die garderobeman ging moorden dacht ik; what the fuck?!!
Voor een regiedebuut op zich heel behoorlijk.
Wellicht met een beter script volgende keer beter.

avatar van gert_r
4,0
Sügisball is een film met prachtige openingsbeelden, waarin gebruik wordt gemaakt van dezelfde muziek als waarmee het drama in The Shining zich al aankondigt.
Helaas wordt dit niveau niet vastgehouden; uiteindelijk heb je toch naar een stripverhaal zitten kijken.
Het is wel stripverhaal waarmee je je geen moment verveelt, in een exotische setting die al bekend was van Lilya 4-Ever, met goede muziek, en met goed camera- en acteerwerk.
Vooral de actrices die Laura en Ulvi spelen vond ik zeer overtuigend.
Verder laat de film zien dat Estland op het gebied van de zelfredzaamheid van de burger al verder is dan ons land: er worden wel flats neergezet, maar de voetpaden moeten de bewoners zelf maken...

avatar van K. V.
2,0
Deze eens meegebracht, maar 'k vond het maar een matige film die me niet altijd kon boeien. Nochtans kan een goed drama er zeker wel in, maar hier was de film toch niet echt m'n ding. De film was in het begin ook redelijk dromerig qua beelden, maar dit veranderde toch wel naarmate de film vorderde.
Tja, op de een of andere manier pakte de film me niet echt. De cast deed het nochtans niet slecht en kwam wel overtuigend over, maar het was gewoon niet meeslepend genoeg.

avatar van sinterklaas
3,5
Films uit Oost Europa zijn vaak veelbelovend... Het land staat bekend om zijn zwarte humor en uitzichtloze kilheid en deze film beloofde veel. De sombere grijze achterbuurten van Tallinn beloven veel... De film speelt zich overigens niet af in de jaren 80, zoals de plotomschrijving doet vermoeden... En ja, wat moet ik er precies van zeggen? Het is duidelijk dat deze film het moet hebben van zijn saaiheid. We volgen enkele personages die voornamelijk een destructief bestaan lijden en zich staande proberen te houden in de leegde. De ene door drank, de ander met soaps en ja... vul maar in.

De film lijkt opvallend veel op een documentaire en moet het hebben van de observaties. Echter word de verloop ervan best wel traagjes... of het was de bedoeling om de kijker mee te sleuren in de somberheid van de film. De humor is onderkoeld en het acteerwerk is ook vrij goed gedaan.

3,5*

avatar van BBarbie
2,5
Deprimerende film over verlatenheid. Afgezien van een handvol oprispingen een tamelijk bloedeloze registratie van mensen, die door hun omgeving om uiteenlopende redenen in de steek gelaten zijn. Naar mijn gevoel had er veel meer in gezeten, maar de filmmakers zijn een beetje vergeten van de losstaande verhaaltjes een samenhangend geheel te maken. Achteraf bezien niks bijzonders eigenlijk.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:13 uur

geplaatst: vandaag om 01:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.