• 9.373.541 stemmen

Het Zusje van Katia (2008)

Alternatieve titel: Katia's Sister

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Mijke de Jong

Met onder meer: Betty Qizmolli, Yulia Seijkens en Olga Louzgina

Gesproken taal: Nederlands, Engels en Russisch

Releasedatum: 2 oktober 2008

Plot Het Zusje van Katia

Portret van een 13-jarig meisje in Amsterdam dat haar Russische moeder en oudere zus Katia 'verliest' aan de harde wereld van de prostitutie. Het meisje blijft alleen achter in een flat aan het IJ-plein. Maar toch blijft ze de wereld, hoe wreed ook, onbevangen en met een onvoorwaardelijke liefde tegemoet treden.

PERSBERICHT

A-Film Distribution – Keyman Film

Amsterdam, maandag 22 oktober 2007

OPNAMES ZUSJE VAN KATIA

Deze dagen vinden in Amsterdam-Noord en Zuid Oost de opnamen plaats van Het Zusje van Katia, de nieuwste speelfilm van Mijke de Jong. Het scenario voor de film, gebaseerd op de gelijknamige Spaanse roman van Andrés Barba, werd geschreven door Jan Eilander en Jolein Laarman.

De film is een intiem portret van een 13 jarig meisje in Amsterdam dat haar Russische moeder en oudere zus Katia “verliest” aan de harde wereld van de prostitutie.

Zusje blijft alleen achter in een flat aan het IJ-plein. Maar toch blijft ze de wereld, hoe wreed ook, onbevangen en met een onvoorwaardelijke liefde tegemoet treden.

De titelrol van Het Zusje van Katia wordt gespeeld door Betty Qizmolli, eerder te zien in de politieserie Van Speijk, Katia door de van origine Russische Julia Seykens.

De rol van de moeder is voor Olga Louzgina (die eerder speelde in de televisieserie Waltz).

Met haar voorlaatste film Tussenstand won Mijke de Jong onlangs drie Gouden Kalveren en de Prijs van de Nederlandse filmkritiek op het Nederlands Filmfestival.

Het Zusje van Katia wordt geproduceerd door Keyman Film (de nieuwe productie-maatschappij van Hans de Wolf) in coproductie met de NPS en met steun van het Nederlands Fonds voor de Film, het Stimuleringsfonds en het CoBo Fonds.

De film zal medio volgend jaar door A-Film Distribution in de Nederlandse bioscoop worden uitgebracht.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Wordt een genre op zich die Russische meisjes in de prostitutie. Lilja 4-ever, Transe,... en nu deze ook nog. Tussenstand blonk in mijn ogen vooral uit door de gekozen beeldvorm van steadycam/handheld en relatie tot het verhaal/gegeven. Dus als dat hier ook zo verfrissens is, vind ik het prima. Maar van het onderwerp wordt ik niet echt warm.

avatar van Quido

Quido

Is aan Mijke de Jong wel toevertrouwd. Alle films die ik van haar gezien heb voert de vorm de bovenhand en resulteert het in kleine, indringende films over relatie tussen gewone mensen.

Enorm beklemmende film.

Erg intens omdat de camera continue op het zusje van katia zit, waardoor je alles vanuit haar perspectief beleeft en de acties en gebeurtenissen hierdoor nog heftiger meemaakt. Dot qua grauwheid soms wel een beetje denken aan Lilja 4 -ever, maar de climax daarvan blijft hier (gelukkig uit).

Tot nu toe De Jong's beste, alhoewel ik Tussenstand tot mijn grote spijt nog niet gezien heb.

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

Waar is deze film al te bewonderen? Of is dat niet voor iedereen weggegelegd, gotti?

avatar van neo

Jep.

Persbericht Nederlands Film Festival

Utrecht, 17 juli 2008

Première HET ZUSJE VAN KATIA op Nederlands Film Festival

HET ZUSJE VAN KATIA, de nieuwe film van Gouden Kalfwinnaar Mijke de Jong en producent Hans de Wolf, gaat tijdens het 28e Nederlands Film Festival feestelijk in première. De vertoning vindt plaats op donderdag 25 september in de Schouwburg van Utrecht.

HET ZUSJE VAN KATIA is een intiem portret van een 13-jarig meisje in Amsterdam-Noord dat haar Russische moeder en oudere zus Katia “verliest” aan de harde wereld van de prostitutie. Zusje blijft alleen achter in een flat aan het IJ-plein. Door haar onvoorwaardelijke liefde en onbevangenheid houdt ze het hoofd boven water in de grimmige wereld van porno, drugs en neonreclames.

De hoofdrol van HET ZUSJE VAN KATIA wordt vertolkt door de debuterende Betty Qizmolli, Katia door de van origine Russische Julia Seijkens. De rol van de moeder is voor Olga Louzgina.

Met haar voorlaatste film TUSSENSTAND won Mijke de Jong drie Gouden Kalveren en de Prijs van de Nederlandse filmkritiek op het Nederlands Film Festival in 2007. Mijke de Jong: “ Ik ben er trots op dat HET ZUSJE VAN KATIA in première gaat op het Nederlands Film Festival en ik kijk er naar uit om deze avond samen met de mensen waarmee deze film tot stand is gekomen te beleven.”

Daarnaast is HET ZUSJE VAN KATIA opgenomen in de officiële selectie van het 61e Internationale Film Festival Locarno. Mijke de Jong behaalde eerder internationale successen met de films BLUEBIRD (Kristallen Beer, Filmfestival Berlijn 2005) en TUSSENSTAND (Special Mention, Film Festival Locarno 2007). “Ook HET ZUSJE VAN KATIA staat volop in de internationale belangstelling . Veel mooie festivals hebben zeer positief gereageerd op de film,” aldus producent Hans de Wolf.

HET ZUSJE VAN KATIA is geproduceerd door Keyman Film, in coproductie met de NPS en met steun van het Nederlands Fonds voor de Film, het Stimuleringsfonds en het CoBO Fonds.

Op 2 oktober brengt A-Film Distribution HET ZUSJE VAN KATIA landelijk uit in de bioscoop.

Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 24 september tot en met 3 oktober 2008. Voor meer informatie en voor kaartverkoop (vanaf 11 september): www.filmfestival.nl[/url]

avatar van Beitel

Beitel

Katia lijkt heel erg op haar moeder: ze zijn beiden blond en flirten met de porno-industrie. Daarentegen lijkt het zwart-harige jongere zusje nauwelijks deel uit te maken van het gezin: ze blijft op de achtergrond, doet haar klusjes en fungeert vaak als speelbal van de twee kibbelende blondines.

Zusje van Katia is sterk gemaakt: de camera zweeft rond het Zusje heen en toont precies hoe zij haar eigen plaatsje in de wereld probeert te vinden. Het voelt heel natuurlijk en intiem aan. Helaas wordt dat zo nu en dan verstoort door enkele kunstgrepen, die bedoeld waren om nog meer met Zusje mee te leven, maar juist vervreemden door kunstmatigheid.

Ook wist het verhaal mij niet helemaal te boeien, ook al kan ik niet iets aanwijzen dat er echt mis mee is. Het wist mij gewoon niet te verrassen. De kans is echter wel groot dat velen 'm op z'n minst 0,5 ster meer geven, dus beschouw dit stukje uiteindelijk toch als een aanrader.

avatar van Quentin

Quentin

Mijke de Jong is zodadelijk te gast bij De Wereld Draait Door op NL 3.

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Ik zal mij waarschijnlijk kapot ergeren aan Betty Qizmolli.

Waarom?

avatar van Quentin

Quentin

Slechts 4000 euro op 10 prints dit weekend.

avatar van gotti

Niet geheel onbegrijpelijk natuurlijk...

avatar van Koekebakker

Koekebakker

Quentin schreef:

Slechts 4000 euro op 10 prints dit weekend.

6 prints toch?

avatar van Hannibal

Hannibal

Het zusje van Katia wint in Sevilla

Het zusje van Katia van regisseur Mijke de Jong (Bluebird, Tussenstand) heeft afgelopen weekend op het 5de Sevilla Festival de Cine Europeo de Zilveren Giraldillo gewonnen. Met de prijs is een bedrag gemoeid van dertigduizend euro, bestemd voor distributie van de film in Spanje.

Andres Barba, de Spaanse schrijver van de gelijknamige roman waarop de film is gebaseerd, hoofdrolspeelster Julia Seijkens en producent Hans de Wolf van Keyman Film waren in Sevilla aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen.

De Gouden Giraldillo ging naar de IJslands-Franse coproductie Back Soon van Solveig Anspach. De speciale juryprijs ging naar het Italiaanse Gomorra (Matteo Garrone), die eerder de grote prijs in Cannes won en vijf keer is genomineerd bij de European Film Awards.

Het zusje van Katia gaat over een 13-jarig meisje in Amsterdam-Noord, dat haar moeder en zus verliest aan de prostitutie. De film draaide eerder op de internationale filmfestivals van Locarno, Warschau en Toronto en won twee Gouden Kalveren (scenario en vrouwelijke hoofdrol) op het Nederlands Filmfestival.

Cinema.nl

avatar van vranque

vranque

het zal allemaal wel.

Er was slechts één moment dat ik even opveerde en het gevoel had dat de film mij begon te raken. Daarvoor kon ik de aandacht er nauwelijks bijhouden en daarna zakte het weg en verdween compleet in het niets. Fijn verhaal hoor maar in mijn ogen onvoldoende verbeeldend neergezet.

avatar van boemboem27

boemboem27

zit totaal geen verhaal in,er is in dat half uur geen moment geweest dat er iets boeide.

kan er ook geen waardering aanhangen..

avatar van Johan24

Johan24

Er waren te veel momenten in de film waarin mijn gedachten af begonnen te dwalen. Het laatste half uur van de film vond ik vrij sterk.

En volgens mij zit er juist wel verhaal in deze film...

avatar van Multivitamine

Multivitamine

Eerste gedachte na het zien van deze film, 'waar ging het nu eigenlijk over...'

Werkelijk niks wat op een verhaal lijkt, wat je bij een drama toch zou mogen verwachten..

avatar van wasta

wasta

Matige NL productie. Mooi verhaal, mooi gefilmd, maar als geheel toch te zwak.

avatar van Schildpad.

Schildpad.

Erg indrukwekkend, een zeer beklemmende sfeer. De acteerprestaties waren helaas soms zwak, vooral van Katia.

avatar van robertus65

robertus65

Vond er eigenlijk niet veel aan. De camera volgt de een aantal dagen het zusje en daar moeten we het mee doen. Nauwelijks een echt verhaal, meer in de modetrant van reality. Er gebeurt dus te weinig, het spannende verhaal van Katia die steeds verder in de afgrond glijd is niks van te zien.

avatar van valerio2003

valerio2003

Ik vond het zusje qua acteerprestaties niet goed genoeg.

Ze toonde nauwelijks emoties en speelde het veels te saai alsof ze het van een papiertje op las wat ze moest zeggen.

Wel jammer want het verhaal op zich was best aardig omdat het toch reality is.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Het leek wel een beetje een soort van realityprogramma waarin een meisje met de camera werd gevolgd. Ik vond het wel een indrukwekkend verhaal. En wat was de lievigheid en naiviteit van het zusje van Katia een mooi contrast met de harde werkelijkheid in deze film.

Verwacht geen spannend verhaal waarin veel gebeurd. Maar meer een mooi portret van een jong en onschuldig meisje in een verrotte wereld.

De acteerprestatie van het zusje van Katia vond ik niet zo slecht eigenlijk. Ze kwam op mij heel puur en onschuldig over. Het hakkelig praten vond ik eigenlijk wel bij haar persoonlijkheid passen. Ja, een mooie en ingetogen film.

avatar van gotti

Blijft een nare, maar tegelijkertijd ook prachtige film. Regie, camera en cast klopt helemaal...

Halfje omhoog.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Zonder de fanatieke christen John Tucker als bijverschijnsel was mijn score voor Het Zusje van Katia aanzienlijk minder geweest want hij is het enige (komische) lichtpuntje in een nogal een eentonige brei. Het gegeven van een meisje wat eigenlijk haar moeder en oudere zus verzorgt in een met seks doorwrongen wereld was niet eens zo slecht en ook helemaal niet slecht geschreven maar wordt nogal verpest door de camera. Deze zat namelijk constant op de huid van het meisje, liet niet veel meer zien dan haar close-up en dat irriteerde me vooral in scènes waarin ik vond dat het aandachtspunt best ergens anders had mogen liggen. Het geheel heeft hierdoor nogal een gebrek aan dynamiek en daar had ik als kijker moeite mee. Jammer.

avatar van Thom1994

Thom1994

Op het verhaal na vind ik deze film echt waardeloos.

Het acteerwerk was in mijn ogen zeer matig. De film, die een vrij droevig, emotioneel verhaal heeft, is verfilmd naar een saaie film, zonder enige emoties.

Verder vind ik het camerawerk af en toe erg storend, evenals de irritante stem van Lucia, "het zusje van Katia". Toen ze ook nog eens in het niets hele verhalen tegen zichzelf begon te houden, was het voor mij echt genoeg.

Heb hem afgekeken, maar een aanrader is dit zeker niet, hoewel ik wel een fan ben van de Nederlandse film.

avatar van niethie

niethie

Was wel aardig, maar erg sterk vond ik hem verder niet. Ik voelde ondanks het ook hier weer kenmerkende op de huid camerawerk (dat De Jong altijd gebruikt) totaal geen band met Lucia, vond het meisje (Qizmolli) ook niet overtuigend genoeg spelen en dat is toch wel belangrijk in deze. Ook de andere personages konden me niet echt boeien, soms zelfs een beetje oppervlakkig en best slecht uitgewerkt ook. Ergens over de helft slaat het weer om in een typisch ''kind wordt in de steek gelaten door ouder en moet zien te overleven'' gevalletje. Heel erg natuurlijk, maar ik heb het vaker, veel beter uitgewerk zien worden. Hoewel die scene waar die Christen bij haar thuis komt was wel erg pijnlijk. Het eind geeft weer een beetje hoop en doet de boel gelukkig niet eindigen in overbodig sentiment. Het laatste shot in die ziekenhuiskamer was een plaatje!

avatar van kanjertje

kanjertje

Inderdaad waardeloze film en nietszeggend verhaal

Dumpen