Genre: Drama / Misdaad
Geregisseerd door: Robert Luketic
Met onder meer: Jim Sturgess, Kevin Spacey en Kate Bosworth
Releasedatum: 26 juni 2008
Plot 21
"They proved the Vegas Blackjack System was beatable...by beating the hell out of it."
Om zijn collegegeld te betalen, gaat de verlegen maar briljante Ben Campbell (Jim Sturgess) samen met een selecte groep topstudenten elk weekend naar Las Vegas. Het doel: hun kennis gebruiken om de uitkomsten van blackjack naar hun hand te zetten. Onder leiding van de onorthodoxe wiskundeprofessor en statistiekgenie Micky Rosa (Kevin Spacey), kraken ze de code en verslaan ze de casino's keer op keer. Verleid door het grote geld, de Vegas levensstijl, en zijn sexy teamgenote Jill Taylor (Kate Bosworth), zoekt Ben de grenzen op. Maar hij moet zijn hoofd bij de kaarten houden en de casinobewaking van Cole Williams (Laurence Fishburne) te slim af zijn. Anders kunnen de gewonnen miljoenen ze wel heel duur komen te staan.
Ben Campbell
Terry
Miles
Cam
SgtP
Lekkere wegkijk film. Houd van Las Vegas dus alle films die zich daar afspelen vind ik wel de moeite waard
Valii
Alles in deze film had beter uitgewerkt kunnen worden. Dat is jammer want het had echt een briljante film kunnen worden als er naast Spacey nog wat andere acteerhelden waren geplaatst. Wat overblijft is een leuke wegkijker, maar eigenlijk gewoon een gemiste kans.
vaneijck
Zeer vermakkelijke film, spannend verhaal.
Goed voor een ruime 3, al met al de moeite waard om te kijken.
Donkerwoud
Zelfs dat het gebaseerd zou zijn op een waargebeurd verhaal kan niet helemaal verhullen dat we het wel eens eerder gezien hebben. Het voelt wel erg veel aan als de zoveelste oplichtersfilm met duidelijk aanwezige moraal. Zeer voorspelbaar dus. De rolbezetting is dan weer erg fijn, met Laurence Fishburne en Kevin Spacey als de grote uitschieters.
Frok
Gewoon een leuk wegkijkertje en als dat dan nog goed geacteerd is is dat leuk meegenomen !
Script .................................. 3,50
Acteerwerk ......................... 4,00
Cinematografie ................ 2,50
Muziek/speelduur e.d. ..... 3,50
AddictedToMovies
Ietwat gladde film, maar goed kijkplezier.
In het begin is een leuke proloog te zien met veel snelle shots van fiches en kaarten, wat meteen zorgt voor een strakke, maar ietwat gemaakte sfeer. De hele film lang blijft het tempo hoog, bijgestaan door een veel te drukke soundtrack te horen, wat soms best stoort. Het enige goede nummer, You Can't Always Get What You Want van The Stones, gaan ze lelijk remixen en veel te snel. Wat je meestal ook krijgt bij die snelle films, zijn onrustig camerawerk en heel veel korte shots. Hier gelukkig niet, over het algemeen nog best netjes gefilmd.
Het verhaal op zich is prima, maar het heeft zeker wat clichés. Waarom moet iedereen altijd in het begin van de film zeggen dat ze het niet gaan doen? Iedereen weet dat de hoofdrol het toch wel gaat doen, maar toch blijft dat een vast gegeven in de Hollywood-film. En dat was maar één van de clichés. De studenten worden prima gespeeld, maar de frisse rol van Kevin Spacey als de leraar steekt er kop en schouders bovenuit! Ook een goede bijrol van Laurence Fishburne.
chevy93
Zie dat ik nog nooit een bericht hierover geschreven heb. Dat ga ik nu proberen. Proberen, omdat het toch al wel weer een tijdje geleden was.
Voordat ik begin wil ik wat rechtzetten. Had hier eerst een 5,0* voor gegeven, maar zie nu in dat dat wat te optimistisch was.
De film zit boordevol actie. Gaat over een onderwerp dat mij wel aanspreekt en bevat i.m.o. ook nog een goed verhaal. Als dit je genre is, wat het van mij dus ook is, zal je deze film minimaal een 3,0* geven, omdat het sowieso kijkplezier is.
Deze film bood voor mij nog wat meer: een paar plotwendingen, het dubbele leven van de hoofdpersoon en er zit zowaar ook nog een beetje romantiek in.
Heb de film nu onderhand 2x gezien en bleef beide keren met een gevoel achter van: 'Wow.. dit was (nog steeds) een goed film!'
Deze film verdient dit cijfer dubbel en dwars!
aburex
Heb me een avondje goed geamuseerd met deze film. Goed verhaal, goed geacteerd en soms nog wat spannend momenten ook. Wat wil en mens nog meer?
eddyeddy
onderhoudende film, goed thema, goed geacteerd en verrassende wendingen.
Dirtdiver
Ondankt dat de film ietwat voorspelbaar was en het herkenbaarheid toond met andere films vond ik hem toch erg goed.
Kijkt lekker weg en er wordt prima geacteerd. Op het laatst verwachte ik in eerste instantie niet dat 'spacy' in de maling werd genomen, maar achteraf denkend had 't ook niet anders gekund.
Goede film!
Roel Bogers
Een van de leukste ´wegkijkfilms´ die ik heb gezien. Die term wordt heel veel gebruikt hier, en terecht.
Verwacht niets bijzonders, maar verwacht een erg aangename filmavond. Gekeken met een vriend op een luie avond na iets te veel bier op om bijvoorbeeld een Kubrick op te zetten. Dan proberen we 21 maar!
Uitstekende film, genoeg losse bouten en imperfecties. Maar Spacey (de rede dat de film was gekocht) laat zijn talenten weer voor zich spreken. Leuk verhaal dat met zijn wendingen geen moment gaat vervelen.
Geen idee wat te doen vanavond? He, staat daar 21 in de kast? Zet lekker op
SioM
Deze film kon me echt niet boeien met erg clichéematige scenes. Bijvoorbeeld de scene waar Mickey (Spacey) aan het oefenen is met zijn "studenten" en ze het allemaal mis hebben, totdat plots Ben in de deuropening staat en als enige het juiste antwoord geeft, om zo duidelijk te tonen dat hij en niemand anders hét genie is (alsof niemand hem heel die tijd had zien staan)
Na de eerste Las Vegasnacht krijgen ze allemaal onder hun voeten behalve Ben en Jill. Die doen het uiteraard perfect! Ik kreeg ook het schijt aan de walgelijke romantische clichéescenes en het "multicultureel clubje" stoorde me ook echt (een zwarte hadden ze blijkbaar vergeten).
canciser
Vermakelijke film met inderdaad veel foutjes en clichés, het had veel beter gekund. Toch nog een 3.5 omdat de film na 3 keer kijken me nog boeit.
Weertenaar
Redelijk, maar niet veel meer dan dat: 3.00 (2.80)
De film heeft alles in huis zoals de gemiddelde kijker dat vandaag de dag zo graag ziet. Daar horen echter ook een hoop cliches, ongeloofwaardige keuzes en, in deze film althans, moralistisch gezever bij die er veel en veel te dik bovenop leggen. Jammer, want hoewel de kern van het verhaal (kaarten tellen om zo het casino op te lichten) zich niet heel eenvoudig laat vastleggen op het witte doek aangezien de techniek achter het tellen van kaarten te ingewikkeld is om uit te leggen, wordt er toch een aardig script omheen geschreven dat vervolgens nooit echt lekker van de grond komt. Vooral naar het einde toe verliest de prent veel van zijn geloofwaardigheid, worden er een paar 'lege' plottwists uit de mouw geschudt en wordt het moralistische slotakkoord wel heel erg geforceerd neergezet.
Het acteerwerk is over het algemeen redelijk. Niemand zet een groteske prestatie neer en niemand verzaakt. Enkel Jacob Pitts viel op in de paar scenes waarin hij Ben irriteert vlak voordat het gevecht in het casino zou gaan plaatsvinden en de tranfsformatie van Kevin Spacey in een moderne cowboy. De andere bijrollen hadden verder weinig om het lijf, evenals de dialogen. Cinematografisch past 21 naadloos in het tijdbeeld van een film die uit 2008 stamt, hetgeen Luketic aardig heeft neergezet. Toch blijft zijn rol beperkt, hetgeen ik positief noch negatief bedoel. De film leek zichzelf te vertellen en cinematografisch worden er weinig tot geen technische hoogstandjes bereikt. De opnamelocaties zijn verder oke, evenals de montage en het tempo waarin de film vordert. 21 had zoveel kunnen zijn, maar door een opeenstapeling van veelal standaard ingrediënten weet de film maar niet uit zijn schulp te kruipen.
Script / Verhaal:................ 2,50
Acteerwerk:....................... 3,00
Regie / Speelduur:.......... 3,00
Realisme:......................... 2,50
Cinematografie:............... 3,00
Avitas Sibannac
Leuke film.
Wordt er meestal wel warm van als ik Vegas als locatie zie.
Over 21 zelf dan maar even.
Een groepje studenten en hun prof hebben een geheim clubje waarin ze statistiek berekenen om veel geld te verdienen met Blackjack. Door de kaarten te tellen en met behulp van de juiste afspraken en gebaren trekken ze naar Las Vegas om geld binnen te halen, véél geld. Alles verloopt erg smooth, tot er uiteraard op een keer iets fout loopt. Hoe kon het ook anders..
Met hoofdpersonage Ben Campbell had ik soms moeite. Irritant ventje af en toe, maar over het algemeen te doen. Rest van de cast viel goed mee.
Ondanks dat 21 best wel voorspelbaar is (denk bijvoorbeeld aan de scène waarin Campbell eerst een test moet ondergaan en een zak over z'n hoofd getrokken krijgt) krijgen we toch een fijne maar niet echt verrassende plottwist aan het eind.
Zeer vreemd dat Campbell ineens weer zou gaan samenwerken met Rosa terwijl die hem helemaal had geplunderd. Maar toch, ik zag het niet helemaal aankomen. Had ergens wel een vermoeden dat Campbell Rosa terug zou pakken maar niet zo.
3,5 *
Dosis
Ik vond het een goede film. Het verhaal was sterk, en er zat ook de benodigde spanning in. Acteerwerk was ook sterk.
scroll
Ik had er niet zo hoge verwachtingen van, maar ik ben er van verschoten hoe deze film me bleef amuseren. Eén van de betere films die ik al gezien heb. Goed geacteerd en leuk verhaal.
®Tc
Ze zouden dit beter in het Vegas van de jaren 50 hebben laten afspelen. Floormen die klanten in één slaan is niet echt meer van deze tijd.
Ik heb al veel de vraag gehad of je nog kan verliezen door kaarten te tellen. Uiteraard, blackjack is echt niet te kraken via het simpele +1 -1 systeem. En die 2 dingen vormen al een mooie basis voor ongeloofwaardigheid. Al zijn we hier met een film bezig, hou het toch binnen de lijnen als je het als waargebeurd wil presenteren.
Soit, na een hele reeks pokerfilms komt er eens een blackjackfilm boven water en al bij al valt het nog wel mee. Film richt zich volop op het amusante vlak met nogal veel teenage-movie aspecten tussen de casino-scènes door. Camerawerk en acteerwerk zijn beide meer dan degelijk maar verder weinig speciaals.
***
Qar
Dacht dat het best een leuke film kon worden, maar wat viel deze me vies tegen. De 'verrassende' wendingen die er in zaten zag je al lang van te voren aankomen, ik had na minuutje of 20 een idee van hoe de film zou gaan en zo is die ook precies gelopen.
Ben die helemaal kapot gaat maar uiteindelijk Mickey erin luist, die tot overmaat van ramp ook nog eens in een limo stapt waar 1 van die bewakers in zat, ik vond het allemaal gewoon veel te voorspelbaar.
En wat ik zelf erg jammer vind, maar wat opzich niet echt erg is: Jill die toch voor Ben valt. Waarom moet dat gebeuren, waarom gewoon een keertje niet.
Hoeft geen probleem te zijn natuurlijk, maar ik heb me er deze film nogal flink aan gestoord, jammer.
flip1
Ik vond dit nou juist een film die helemaal niet voorspelbaar was.
Vinokourov
Aardige film over begin-twintigers die door middel van kaarten tellen veel geld verdienen in Las Vegas. Alleraardigst plottwistje op het eind. Verder toch wat clicé en onbenullige dialogen.
Qar
Tja, ik hoor ook niet veel anderen die het hadden. Maar op de 1 of andere manier liep de film precies zoals ik het in gedachten had. Hoeft ook geen groot probleem te zijn natuurlijk, maar de plotwendingen maken de film eigenlijk sterker. Maar helaas dus niet voor mij.
Pitakaas
Ik vond het tegen mijn verwachting in een goede vermakelijke film. Zitten nog wat leuke plotwendingen in ook. De romantiek had van mij achterwege mogen worden gelaten, maar al met al gewoon een geschikte film om doordeweeks eens te kijken.
Apollinisch
Heb hier oprecht van genoten.
Van de fietstocht door Cambridge, op de klanken van Time to Pretend, maar vooral van het sprookje. In een clubje met hyperintelligentie evenknieën terechtkomen, waaronder dat ene meisje dat je voorheen nooit zag staan, met dat clubje op regelmatige basis de blacjacktafels van Vegas onveilig maken en je ondertussen nergens meer zorgen over te hoeven maken. Ik zou er geen nee tegen zeggen.
Als Ben z'n emoties niet langer onder bedwang kan houden, het thuisfront in de steek laat en z'n sympathieke docent toch niet zo sympathiek is: als met andere woorden het sprookje ten einde loopt, valt er opeens veel minder te genieten. Dan blijkt 21 zelfs een wat vermoeiende film te zijn.
canciser
De beginscene is inderdaad briljant. Knap geschoten ook, en de muziek is ook geweldig.

Netflix gooit ook de geprezen oorlogsfilm 'Platoon' uit het aanbod

Adams Æbler
Komedie / Drama, 2005