Genre: Animatie / Fantasy
Releasedatum: 25 november 1993
Bekijk via Disney+
Plot Aladdin
"Wish granted!"
Aladdin is een jongen van de straat die in een druk dorp woont, samen met zijn aapje Abu. Als Prinses Jasmine het leven in het paleis zat wordt, besluit ze zich onder het volk te mengen. Ze komt Aladdin tegen, en hij wordt verliefd op haar. Aladdin wordt gevangen genomen, om vervolgens voor de slechte Jafar (de adviseur van de Sultan) een mysterieuze lamp te vinden.
- Trailer (YouTube)
- Alf Layla Wa-layla (BoekMeter)
- Aladdin (MusicMeter)
- Game (GamesMeter)
- Kijk op Disney+
- Kijk op meJane
Aladdin (stemrol)
Genie / Peddler (stemrol)
Jasmine (stemrol)
Jafar (stemrol)
Iago (stemrol)
Abu / Cave of Wonders / Rajah (stemrol)
Sultan (stemrol)
Aladdin (singing stemrol)
Jasmine (singing stemrol)
Peddler (singing stemrol)
film_kaza
Noemde POTC meer omdat ik bang was dat fans me tegen zouden spreken
"POTC is ook Disney!" , inderdaad was het meer gericht op de animatefilms. Maar wil niet teveel offtopic raken.
malkoen
geweldige film een van de beste disney films ooit ik geef hem 5 sterren, ik was trouwens 7 jaar oud toen deze film uitkwam dus ook een beetje jeugdsentiment.
Mlis
Prachtige Disney film, vooral het aapje vind ik helemaal geweldig. Zelfs de serie van vroeger keek ik altijd. Nog zo'n klassieker die je gezien moet hebben.
notorious_kim
Prachtige film in een oosterse sfeer! Zeker eentje die je moet gezien hebben vind ik.
Leuke avonturen-animatie waarbij Williams de absolute show steelt. Goede Disney, vermijdt de twee vervolgen.
film_kaza
Vandaag voor het eerst de engelse gezien. Naar mijn mening is in de engelse het liefdesverhaal tussen Alladin en Jasmine mooier weergeven. Maar het humor gehalte is veel lager. In de Nederlandse zijn de stemmen veel leuker ingesproken en maakte me meer aan het lachen. Robin Williams is geweldig, maar in de NL kon ik meer om Genie lachen. Valt meer in mijn smaak. Ik miste bvb Jafar's kreten:
- "IK BEN OPPERMAAACHTIGG!!!!"
- "Ik Zal Je Eens Laten Zien Hoe Sll-lllll-AAANGACHTIG IK KAN ZIJN!"
-"Mijn Laatste Wens! Ik wens te zijn: EEEN ALMACHTIGE GEEST!!"
NL gaf bij Aladdin z'n eigen draai eraan wat goed uitpakte, en ik mis bij de animatiefilms van tegenwoordig. Overigens twijvel ik over een 4,5*, maar bij de laatste scene kom ik steeds uit op 4* Weet niet waarom.
Beide versies verdienen een 4*, maar ik kijk in het vervolg alleen nog maar de NL versie.
In tegenstelling tot wat ik best vaak heb gehoord (raakte er verbaast van), heeft Aladdin juist erg goeie animatie. Vooral Slang-Jafar maakte erg veel indruk op me. Alleen de 3D effecten waren nep en lieten het tekenfilm gevoel wat laten verdwijnen. Voor de rest is het weer Disney op z'n best.
Floris1988
Ik vind dit ook een fantastische Disneyfilm.
En ik vind ook dat (vrijwel alle) Nederlandse Disneyfilms meer charme hebben dan de Amerikaanse versie. Dit kan komen doordat ik de Nederlandse door en door ken, omdat ik nergens anders naar keek in mijn jeugd, maar dat betwijfel ik.
Nederlandse Disney the best!
Pantoffel
Geweldige film.
Zelfs nu moet ik met bepaalde stukken nog lachen.
De liedjes zijn ook erg leuk.
Qwertary
De leukste Disney-film in mijn ogen. Ik ben een maand voordat deze film uitkwam geboren en ik geloof dat dit mijn eerste film was! Ik keek hem vroeger altijd bij mijn oppas, elke keer! En dat was vaak
Ik vind de Nederlandse-versie ook leuker dan de Engelse maar misschien komt dat ook ommdat je daarmee bent opgegroeid en je dan de engelse versie raar vind klinken.
film88888
Deze klasieker is samen met The Lion King, de beste disney film OOIT !
Vroeger had ik deze heel veel gezien (Als kind) En nu eindelijk gekocht op dvd, en juist gekeken, en nog altijd is de film voor mij magisch.
Robin Williams was voor mij de idiale geest, en hij liet me hier wat denken zoals in Mrs Doubtfire. Wss door al de stemmetjes dat hij hier ook in heeft.
En heel de film zat ik aan het beeld gekluistert, en aan het genieten.
Deze mag van mij ook gerust in de top 250. Net zoals The Lion King.
4,5
korp
Leuke tekenfilm dat zich in een gebied afspeelt waarvan de meeste westerse mensen in deze tijd niet zoveel mee te maken willen hebben.
Jammer, want de 1001 nacht sprookjesreeks zijn zeer de moeite waard.
DragQueen
Mooie disney tekenfilm, met hele goede animatie. het verhaal is leuk uitgewerkt, en bevat hier en daar leuke humor. dit is zo'n tekenfilm van disney, die je eens gezien moet hebben. ik geef hem 3 sterren.
Alfred Mok
Recensie: Aladdin.
Een aangename film om naar te kijken.
Dat is mijn eerste indruk, maar naar mate ik deze film enkele keren meer bekijk vind ik hem steeds minder leuk worden. Die wensen die meneer Aladdin heeft (hij heeft er eigenlijk maar 1) zijn wel goed. Maar het is toch echt Robin Williams die de film red.
Aladdin is een plezierige film voor enkel 1 keer, de andere keren gaat hij naar mijn mening echt vervelen. Alleen de geest blijft erg geniaal en grappig en red dan ook de hele film. Zonder hem zou de humor wegzakken. Natuurlijk heeft Disney altijd wel de humoristische rolletjes (Jimny Cricket, 7 dwergen, Lumiére en Pendule etc) dus de geest wat niet iets nieuws voor ons. De spanning wat in Aladdin ook maar matig, die Jafar was op zich wel een pracht bad guy maar daar blijft het ook bij. Aladdin is vooral een film voor de iets jongere garde, ik zou hem niet graag nog een keer bekijken omdat het verhaal wel aardig is maar de rest er omheen niet zo best. De animatie vind ik niet super goed.
De muziek valt ook zwaar tegen, Arabien Nights is het enige goede lied in deze film. Ik kan niet geloven dat "A Whole new World" als 1 van de beste disney nummers word gezien, zodra ik dat nummer hoor spoel ik altijd even de videoband door. Zoals ik al bij Beauty and the Beast schreef vind ik dat na 1991 (na Beauty and the Beast) het Disney tijdperk is gestopt, Aladdin is helaas niet bij mij in de smaak gevallen, erg jammer...
Iron Maiden
Zo, gisteren weer bekeken en dit blijft echt een keiharde film!
Ik kijk hem altijd in het Nederlands en het valt me op dat voor elke Disney film met Nederlandse stemmen de casting altijd beter is dan de Engelse versie.
De stem van Jafar in het Engels is een man met een strakke ballenknijper tewijl de Nederlandse versie; WOW!
De man (Gees Linnebank) weet z'n stem soms geniaal zwaar te maken waardoor de rillingen over je rug lopen.
'Wil je sssommss ssien hoe ssssssslangachtig ik kan zijn?'
Mijn respect voor Jafar dus, maar laten we Aladdin en Geest niet vergeten!
Aladdin; over Bart Bosch kun je mij niet negatief krijgen!
De presentator is helaas in de vergetelheid gevallen, wat ik erg jammer vind want dit is een vakman die presentator bij Veronica zou moeten zijn of wat dan ook.
Als je dit leest, we missen je op de buis.
Maargoed, ook Bart kan zijn stem soms heel zwaar en stoer krijgen.
Op het moment dat hij doorheeft hoe de Sultan word gehypnotiseerd; 'Ik weet wat het is!'
Echt geweldige stemmencasting hier, maar laten we het geheime wapen niet vergeten; de Geest.
Dit personage staat garant voor tientallen kleine grappen en cameo's door de delen heen.
Ik weet niet eens waar ik moet beginnen, bijna elke grap is geslaagd.
Op het moment dat hij hoort dat Aladdin denkt dat hij nog 3 wensen heeft; 'misleid mijne oor mij?
HET IS 3 MIN 1!'
En dan de transformatie van Geest naar duikboot in de zee vond ik lachen. Wat er allemaal uit die mond van Pierre Bokma is onverstaanbaar maar juist daardoor weer zo leuk.
Op het einde ook vooral, Geest ziet Aladdin; Al, ouwe makker! Keihard klinkt dit elke keer weer door mijn kamer, krijg er geen genoeg van!
Over het einde gesproken; je krijgt 1 van de beste eindgevechten te zien die ik ook het gezien! Alleen de zwanen prinses komt van mij in de buurt van dit prachtige einde!
Jafar die in een sultan verandert, vervolgens in een tovenaar en als laatste in een geest is voor mij echt te mooi om waar te zijn.
Op het moment dat hij in de slang verandert is echt super gruwlijk!
De ziekste move van de film vind ik als je Aladdin ziet sprinten, op die diamant ziet springen en vervolgens zo over de grond glijd en zijn zwaard oppakt! Dat stukje van 3 seconden blijft een natte droom.
dit alles gepaard met prachtige animatie zorgt ervoor dat ik dit kan blijven kijken.
'Zit je gevangen?
Juist, daar draait al die geestigheid nou om;
Grote, kosmische KRACHTEN in een piepklein lamphuisje!
Maar goed, beetje lang geworden voor mij de volle 5!
Na de 20ste herziening blijft dit overeind.
Hij word steeds leuker; de sfeer, het verhaal, de actie, animatie en personages.
Alles klopt eraan en ik ga hem vanavond weer kijken!
DeCol
Aladdin heeft voor mij twee gezichten. Aan de ene kant bevat deze film bijna alleen maar leuke personages. Aladdin is een leuk personage waar je al snel sympathie voor hebt. Abu en Jago zijn leuk en grappig. Jasmine is lief en net als Kleedje best schattig. Jaffar is een zeer goede bad guy en zoals velen zeggen misschien wel de beste bad guy van Disney. En natuurlijk is er dan nog Geest vertolkt door Robin Williams. Geest is echt heel grappig en toch wel "het" personage in deze film. Robin Williams geeft het karakter echt aanvulling met zijn stemmetjes. Maar zover ik me nog kan herinneren was de Nederlandse stem ook altijd leuk.
Wat ik wel mis aan Aladdin is de Disneyspanning en -dreiging. De liedjes die werden gezongen vielen me ook wat tegen. Verder mis ik in Aladdin toch het wat speciale wat Disney zo vaak brengt.
Desalniettemin heb ik zeker wel genoten en zijn er genoeg leuke stukken waar je echt om kunt lachen.
Voor het eerst sinds ik deze film als kind in de bioscoop zag heb ik hem vanavond eens herkeken. Het werd best een prettige nieuwe kennismaking.
Aladdin is een film die vooral symphatie opwekt. De film bevat veel personage's waarbij er een heel stel gewoon geinig zijn. Geest is met afstand de leukste met zijn hyperactieve gedrag maar ook Abu en de de papegaai zijn erg de moeite waard. Aladdin zelf is een wat kleurloos personage vergeleken met hen maar hij is ook wel de moeite waard. Jafar daarintegen is wel een standaard Disney-schurk. Eng uiterlijk, een boevenlach en een handlanger die nogal bijdehand is. Wel jammer dat hij te weinig zijn power heeft kunnen tonen. Dat was ook een nadeel van de film: Ik vond alles wel snel gaan. Soms sprong de film erg van de hak op de tak. Ik had het idee dat de film best een extra half uur had kunnen gebruiken voor wat meer uitdieping.
Wat me wel tegenviel was hoe de film vandaag de dag visueel nog overkomt. Ik vond het ietswat karig. De landschappen e.d. zagen er wel fraai uit maar ik miste de echte details. En de ritjes op het vliegend tapijt zagen er wel wat nep uit als de camera achter het kleedje meekeek tijdens de rit. Wel bevatten de beelden veel kleuren waardoor alles op zich best nog meeviel. Maar een film als The Lion King ziet er toch net wat fraaier uit.
Wel fraai noem ik de muziek. Zeker het nummer A whole new world blijft een mooi nummer. Ook goed op het geluidsgebied zijn de stemmen. Ik heb hem zoals het hoort met Engelse stemmen geluisterd en ze zijn bijna allemaal passend en goed.
Conclusie: Uitstekende Disney film, nog altijd 1 van mijn favoriete Disneys en hij is nog altijd vermakelijk om te kijken. Wel geef ik de film een half punt minder dan wat ik had omdat bepaalde kritieken me nu toch wel meer opvallen.
Horrorfreak12
vroeger had ik hem waarschijnlijk nog veeel beter gevonden maar ondanks dat ik nu ouder ben vind ik het nog altijd een zeer goede film !!!!
misterwhite
Een erg mooie animatie film. De dosis humor en orginaliteit maken dit de beste disneyfilm ooit gemaakt.
Vinokourov
Wervelende film met een cliché Arabisch sfeertje. Het had wat meer rustmomenten mogen hebben in plaats van al die energie die van de animatie d'r af spat. Aan de andere kant moet deze film het juist weer hebben van die drukke bijrollen zoals de Geest, maar ook Abou het aapje en die papegaai. Zonder hen was er echt niks aan geweest.
horrorfreak23
Een van de betere Disneyfilms. Heb deze al tientallen keren gezien en je raakt hem gewoon niet beu
Zeker al 15 jaar geleden.
Aladdin had ik ooit al wel een keer gezien, maar zelfs als kind was ik niet echt te vangen voor Disney films.
Nu valt het wel op dat er nogal ontypische zaken inzitten voor Disney. Toch een beetje gemener dan de meeste Disney films (wat verwijzingen naar doorgesneden kelen en een geile flamingo), en een type humor wat je niet meteen verwacht (Williams die Nicholson imiteert, of in Disneyworld outfit verschijnt). Dit soort zelfbewustheid ken ik niet echt van Disney.
Verder redelijk typisch verhaaltje (uit de "pik eens een legende uit een ander land" tijd van Disney) en jammer genoeg weer een resem vreselijke liedjes. Aan die themesong altijd al een kleine hekel gehad.
Animatie bevatte duidelijk CG geëxperimenteer. Het hoofd van de grot als redelijk goed experiment, maar de CG tijdens de vlucht uit de grot was helemaal niks. Animatie en stijl vind ik nog steeds weinig verheffend. Allemaal heel vlak en hyperactief.
Af en toe wat geslaagde grapjes. Daar blijft het voor mij toch bij.
Een film uit de Disneystal die zeker niet slecht is, maar het vooral moet hebben van de humor. En aangezien die ook voor kinderen moet werken, komt dat niet altijd over. De geest is niet slecht, maar men maakt ergens de fout om Aladdin als hoofdfiguur te veel opzij te zetten en de Geest de fakkel te laten dragen. Ofwel probeert men zo een zwakker personage op te vangen. Verder moet ik toegeven dat in tegenstelling tot Lion King of Beauty & The Beast deze hier wat minder bestand leek tegen de tijd. Kwalitatief komt dit uit de sterke 90's golf van Disney en daar is minder op aan te merken. Maar de chemie is er wat af na al die jaren...
Bla
Nostalgie. Aladdin en The Lion King zijn verreweg de beste Disney-films.
movie acteurs
Weer een gave Disney film. Mooie tekenstijl met gave karakters zoals Jafar een hele gave slechterik. Goede muziek en alles in een heel spannend verhaal dus een 4,0 voor dit klassiek verhaal.
Bla
Net weer gezien, ongelooflijk goed. The Lion King is nog net een tikkie beter. Maar dit is een hele goede tweede.
*Thijs*
Fantastische disneyfilm! Gisteren weer gezien en het blijft op en top vermaak! 4,5*

Aladdin
2019

Aladdin and the King of Thieves
1996

The Return of Jafar
1994

Regisseur Guy Ritchie zou er geen probleem mee hebben om Will Smith weer te casten voor 'Aladdin 2'

The Lion King
Familie / Animatie, 1994