• 9.178.907 stemmen

Met onder meer: Damian Ul, Ewelina Walendziak en Tomasz Sapryk

Gesproken taal: Italiaans en Pools

Releasedatum: 17 april 2008

Plot Sztuczki

Stefek (Damian Ul) is een 6-jarige jongen die het lot met kleine offers en trucs tracht te beïnvloeden. Hij komt uit een gezin met gescheiden ouders. Stefek heeft een stuk oudere zus en heeft zijn vader nooit gekend. Op een dag ziet hij een man op een stationsperron, waarvan hij vermoedt dat het zijn vader is.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Moet even wat op gang komen, deze landerige zomerse film. Maar dan is het genieten geblazen zo halverwege. Jammer dat er daarna met name een herhaling van zetten volgt en de energie langzaam uit film wegstroomt en helaas veert de film tegen het einde niet nog even op. Mooie muziek, mooi locatie-gebruik, mooie acteur en actrice en een zomers sfeertje.

avatar van Phantasm

Phantasm

kappeuter schreef:

Komt deze film hier nog op dvd uit?

Is er al, bij Free Record Shop.

avatar van adso

adso

Oef, wat een liefhebbers hier! Word haast eh, jaloers op alle lovende reacties...

want behalve het kleurenpalet... begon Stefek mij na verloop van knap te irriteren...

avatar van stefan dias

stefan dias

adso schreef:

Ik respecteer je eerlijke reactie.

Zelf vond ik het heel verfrissend eens een niet al te bijdehand leuk kind te zien in een film, maar een doordeweeks naïef kind, wat hij overigens best mag zijn op die leeftijd. Op dat punt was het herkenbaar.

En zijn zus maakt toch ook weer heel veel goed. Een film die al bij al toch iets moois weet et puren uit iets wat au fond deprimerend en lelijk is.

avatar van BBarbie

BBarbie

Een in alle opzichten zonnige komedie met prachtig camerawerk en ontwapenend naturel gespeelde hoofdrollen van de nieuwkomers Damian Ul als innemende intrigant en de schattige sproetenkop Ewelina Walendziak, die erg zelfverzekerd wil overkomen maar dat allesbehalve is.

Deze op zich eenvoudige feel-good komedie in de ware zin des woords is een heel aangename verrassing.

avatar van stefan dias

stefan dias

nog eens een klein stukje gezien op Canvas (had het te laat gemerkt en heb'm sowieso op dvd)

Schitternde cinema toch wel. En nogmaals: die geweldige kleine die altijd maar dommige grimassen trekt en nergens iets van begrijpt. Vele malen echter dan de meeste filmkinderen. Een pareltje.

avatar van Robi

Robi

Heel erg leuke film die mij vanaf het allereerste begin al gelijk erg aanspreekt. De sfeer is fantastisch, de humor erg leuk en het verhaal is ook erg pakkend. Mooie terugkerende elementen ook zoals de spoorwegen, de Amerikaanse auto's en de speelgoed soldaatjes. Ook de observatie scènes zijn erg mooi en deden me sterk denken aan de films van Jacques Tati. Tenslotte zijn alle hoofdrolspelers ook nog eens mooi gecast en wordt er prima geacteerd. Puike film !

avatar van Robi

Robi

wendyvortex schreef:

Polen in de zomer heeft een goudgele gloed over zich heen.

Nooit daar geweest, maar leek me altijd een grijs lelijk land.

In deze film krijgt heel Polen een magisch-realistische tint en overtreft het Nederland in schoonheid.

Ik ben er wel vaak geweest en in alle tijden van het jaar. Deze film kwam op mij heel realistisch over als het Polen zoals ik het ook ken. Al is het merendeel van Polen inmiddels al wel veel meer opgeknapt en niet meer zo vervallen. Wat ik eigenlijk wel jammer vind, want ik hou wel van wat afgebrokkeld pleisterwerk op gebouwen. Voordat ik in Polen was geweest dacht ik ook dat het daar grauw en grijs was, maar dat is grote onzin. Er is zelfs erg mooie natuur ! De hoogovens in IJmuiden zijn wel grauw en grijs en het gebied rond Charleroi in België is ook niet vrolijk.

En in Polen is het in de buurt van Katowice ook best grauw en grijs. Maar dit zijn dus allemaal gebieden met zware (kolen) industrie en dat zijn gelukkig maar relatief kleine stukjes binnen een land.

avatar van Gon1234

Gon1234

Het was een rustige en leuke film, met een goede sfeer en kleurgebruik. Helaas, zakte de film halverwege in. Dit kwam omdat er te veel herhaald werd, en het verhaal niet meer interessant was. In het verloop van de tweede helft van de film kwam het verhaal wat meer op gang, maar heeft het zich in mijn ogen niet meer te weten herpakken.

Een leuke film, maar veel herhaling 3* (6,5)

avatar van cucciolo

cucciolo

Gon1234 schreef:

Een leuke film, maar veel herhaling 3* (6,5)

Dat vond ik nou ook. De film had meer tot zijn recht kunnen komen als ingekorte tv film oid. Niettemin erg sfeervol, en hele mooie opbouw naar een climax waarbij ik toch een traantje moest wegpinken.

avatar van 93.9

93.9

Pracht film, maar wat was de ware symboliek van de zwaluwen in bijna elke scene?

avatar van Dievegge

Dievegge

Duur speelgoed is niet nodig voor Stefek. Aan twee stokjes heeft hij genoeg. Je wordt meegenomen in de fantasiewereld van een achterkomertje en z'n oudere zus. Ze geloven in trucjes om het lot te beïnvloeden, bijvoorbeeld door muntjes te offeren. Het jongetje deelt z'n kapsel en z'n zin voor avontuur met Jommeke. Z'n zus is een natuurlijke schoonheid. Gelukkig vonden ze het niet nodig om haar haar te blonderen of haar sproeten weg te schminken.

Het vindt plaats in Wałbrzych (Waldenburg), een dorpje nabij de Tsjechische grens. Meestal is het zonnig weer, af en toe onderbroken door een fikse regenbui. Zo ontstaat een kleurrijker en vrolijker beeld van Polen. Verschillende lagen van de bevolking kruisen hun pad, van een bedelaar tot een rijke werkgever. Er zit veel beweging in, met treinen, auto's, een motor en vliegende duiven. Wanneer ze niet samen zijn, zijn er crosscuts tussen de statische scène van de zus die wacht op een sollicitatiegesprek en het rennende broertje. Polkamuziek ondersteunt de luchtige sfeer. Er zit veel humor in, maar er zijn ook verdrietige momenten.

avatar van McKoenski

McKoenski

Verplicht onthaasten met deze naar mening erg sympathieke film.

Hier en daar wat symboliek, een magisch randje, sfeervolle traagheid, scènes uit het leven gegrepen. Ik kijk 'm eens in de 2-3 jaar en telkens weer aangenaam, tijdloze prent wat mij betreft.

Ik heb Polen een aantal keer bezocht vóór en na de val van de muur, hoe omgeving en mensen in de film worden gepresenteerd oogt erg realistisch naar mijn mening.