Genre: Drama / Avontuur
Met onder meer: Cary Grant, Jean Arthur en Richard Barthelmess
Gesproken taal: Spaans en Engels
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Only Angels Have Wings
"BIG As The Fog-Shrouded Andes!"
Terwijl ze op haar boot wacht stopt Bonnie Lee bij een klein vliegveld in Zuid-Amerika. De piloten daar waarschuwen per post voor een gevaarlijk en ongewoon mistige bergpas. Geoff Carter, de vliegleider doet afstandelijk tegenover Bonnie wanneer zij hem probeert te benaderen. Het wordt allemaal nog ingewikkelder wanneer Judy MacPherson, Geoff's ouwe vlam ten tonele verschijnt met haar man, een zeer beroemd piloot.
Geoff Carter
Sparks
Gent Shelton
Tex

s1495631
Moeilijk te duiden en heel traag. Was het bedoeld als comedie of drama? Het enige wat bijblijft is de relativering van de dood zo vlak voor een nieuwe wereldoorlog.

BASWAS
Zag bij Fame in Amsterdam voor 5 euro de engelse DVD liggen met o.a. dutch subtitles.
Een beetje een jongensfilm zonder veel vleugels of andere liften om op een hoger niveau terecht te komen. Niet onaardig om te zien (bijv. de nog jonge Gary Grant) maar door het nimmer stoppende dialoogwerk en de beperkte hoeveelheid filmlocaties inderdaad langdradig om echt te blijven boeien en om die reden in de huidige snelle tijd wat achterhaald.
Wat is het toch dat een film als Cassablanca (ook niet veel locaties) samen met een aantal andere rolprenten na zoveel jaar toch wel spannend blijven om te zien? Trouwens net zoals de toneelwerken van Shakespeare nog steeds niet gaan vervelen. Zou dat misschien komen door het ontbreken van nietszeggende small talk in deze klassiekers? In Only Angels Have Wings wordt zo’n tijdloze prachtige niet te versmaden dialoogzin uit het toneelstuk Henry IV van Shakespeare geciteerd: “a man can die but once, we owe God a death, if we pay it today, we don’t owe it tomorrow.
Ach, maar soms kan het toch ook erg lekker zijn om in een aardige film met jongenspraat weg te duiken, de dialoog kan niet altijd gespannen zijn.

olivier
Uitstekende film van Hawks, die waarschijnlijk de meest artistiek en commercieel succesvolle periode van zijn carrière inluidt.
'Only Angels' draagt duidelijk de stempel van mede-scenarist Furthman maar is bovenal één van de eerste echte films van Hawks; de jongensachtige charme, de sarcastische dialogen, de verdoken seksualiteit, de perfecte mix van humor & drama (geperfectioneerd in 'to have & have not', 'the big sleep' en 'rio bravo'), de eenvoudige, maar ô zo correcte filmstijl, zijn eigenzinnige wijze op de dood (hawks verloor trouwens zijn broer in een vliegtuigcrash) en de zeer narratieve vertelstijl van de regisseur (elk beeld draagt bij tot de karakterisering van de personages). Check out hoe krachtig een close up overkomt wanneer een regisseur er niet constant naar grijpt!
'Only Angels' mist misschien een beetje verhaal, maar toch ô zo mooi hoe de prent drama weet toe te voegen (het noodlot! boetedoening! verantwoordelijkheid! dood!), zonder een zwaarwichtige prent te worden. Eigenlijk zitten al deze diepere elementen - zoals in elke grote Hollywoodprent - verscholen onder een conventioneel genremasker.
Ô ja, verrukkelijke rol van Hayworth, al zou die vreselijk hebben moeten lijden op de set vanwege haar gebrek aan ervaring.

Floris22
Als groot fan van Cary Grant moest en zou ik deze film ook zien. De film heeft mij verrast. Ik verwachtte een matig gemaakt jaren 30 filmpje. Maar dit is mij alles meegevallen, zelfs beelden waarop echte vliegtuigen te zien zijn, die ook nog eens echt vliegen. Daarnaast speelt Grant niet zijn zo herkenbare stijl van drukke, charmante vrouwzoekende grappenmaker. Ik vond zijn hele doen en laten vrij realistisch. Helaas dat ze er weer een flinterdun liefdesverhaal hebben ingepropt. Maar zeker 4.0* waard.

wibro
Vanmiddag deze film op de BBC gezien. Redelijke film. Ook het verhaal was niet onaardig. Goed acteerwerk van Gary Grant en Jean Arthur. Ook Rita Hayworth was in deze film te zien. Ik vond de filmactrices best wel aantrekkelijk toen in die tijd.
Wat ik me wel afvroeg of die decors van de Andes geen nep waren. Volgens mij speelde deze film zich grotendeels in de studio af. Of zie ik het verkeerd?
Film scoort voor mij iets meer dan gemiddeld.

Dogie Hogan
Film scoort voor mij iets meer dan gemiddeld.

Te veel films uit die tijd hadden studio opnames ..."soundstage".

Co Jackso
- 21924 berichten
Only Angels Have Wings viel mij flink tegen. De film is lang en traag terwijl de dialogen constant blijven doorgaan. Dialogen zonder inhoud om het wat simpel te omschrijven.
Cary Grant doet eigenlijk niets anders dan in vele andere van zijn films. Druk zijn en heel snel praten. Rita Hayworth is volledig overbodig en beheerst duidelijk de kunst van het acteren niet. Wat overblijft is de charmante en leuke Jean Arthur. Wat mij betreft een hoogtepunt en een reden om films te kijken. Zij zorgde ervoor dat ik de film gemakkelijk kon uitkijken.
Qua verhaal deed het mij dus heel weinig, al is het natuurlijk niet makkelijk om je zo'n situatie voor te stellen. Ik vroeg mij wel af waarom ze de vliegtuigen constant lieten opstijgen, om vervolgens te zeggen dat ze weer konden omdraaien. Daarbij is het zonde van de benzine en breng je de piloot en zijn vracht onnodig in gevaar. Volgens mij gebeurde dit een drietal keer in de film.
Ik denk dat je dat goed hebt gezien. Bij deze film is ook veelvuldig gebruik gemaakt van vliegtuigmodellen. Al moet ik zeggen dat het bij een aantal films uit deze tijd een stuk slechter eruit zag als bij deze film.

Een wat mindere Hawks die iets wat te donker is.
Verhaal is wat eentonig maar acteren was wel goed.

BenicioDelToro
Fijn dat je dat zegt. Jean Arthur is een fantastisch en in mijn ogen onderschatte actrice. Zij vrolijkt me altijd weer op. Prachtmens!

Vinokourov
Het is altijd jammer dat films niet echt een duidelijk doel hebben waar ze naar toe gaan. Zo'n onbestemde sfeer waar je telkens wacht totdat er echt iets belangrijks gaat gebeuren, vind ik maar niks. Only Angels Have Wings is zo'n film. Het kwam op me over als een soaperig verhaal rond een vliegveld, waar de vliegtuigen die post over de Andes vervoeren voor de betere en spannendere scenes moeten zorgen. Dat zag er zeker heel behoorlijk uit, maar voor de rest heeft deze film maar weinig om het lijf

Only Angels Have Wings was niet echt de film waarop ik hoopte. Ik hoopte een beetje op een leuke avonturenfilm, maar dat was net iets teveel gevraagd. Hawks is een goede regisseur, maar dit genre ligt hem blijkbaar niet zo, want ook Hawks Hatari! Viel mij destijds wat tegen.
Het is ook de eerste film waarin ik mij enigszins irriteerde aan Cary Grant. Hij acteert alsof hij in een screwball komedie zit, maar dat werkt hier niet echt goed. Gelukkig is daar Jean Arthur, die het allemaal nog enigszins de moeite van het kijken waard maakt. Net zoals de mannen in de film voor haar vallen, heb ik ook altijd een groot zwak voor haar. Een geweldige fijne uitstraling, goed acterend, en dus erg prettig om naar te kijken.
Verder is het verhaal niet altijd even interessant. Veel gepraat en vaak weinig inhoud. De decors zien er prima uit en op dat gebied is Only Angels Have Wings zeker gezien de tijd waarin het gemaakt is, wel goed. Toch is de soms der delen uiteindelijk net te weinig voor een voldoende. Daar kan zelfs Jean Arthur deze keer niets meer aan veranderen.

BBarbie
Na een aantal contemporaine films met allerlei liflafjes was ik weer wel eens toe aan een film uit de oude doos met een doodgewoon rechttoe/rechtaan verhaal. Only Angels Have Wings is weliswaar niet de beste in zijn soort, maar de mooie combinatie van actie en romantiek is toch goed voor twee uur aangenaam vermaak. Ziet er met de ogen van nu hier en daar wat onbeholpen uit. Het verhaal en het degelijke acteerwerk van de oude, vertrouwde cast maken evenwel veel goed.

Prinz
Zware tegenvaller.
Absoluut niet boeiend of intrigerend. Enkele zeldzame mooie shots van het vliegtuig in een bergachtige omgeving. Verder veel droge koek, saaie intriges en weinig filmmagie. Spijtig.

Mac Hammer Fan
Het laatste halfuur maakte veel goed, wat voorafging vond ik minder overtuigend.

Kiekerjan
Duf, duffer, dufst. Ondanks een sfeervolle setting en enkele indrukwekkende shots in de lucht wordt deze film doorlopend geteisterd door bordkartonnen personages, repetitieve verhaalelementen en geesteloze dialogen. De acteurs lijken nooit even stil te staan bij wat ze vertellen en rammelen hun tekst van begin tot eind af op een weinig overtuigende manier. Arthur is als warrige blondine absoluut onuitstaanbaar en voelt al snel aan als een vijfde wiel aan de wagen. Haar onverklaarbare obsessie met Cary Grant en haar basispersoonlijkheid maken haar al gauw één van de minst interessante personages. De rest van de cast was wel enigszins charismatisch, maar wordt dus non-stop genekt door slaapverwekkende dialogen en een verhaal dat helemaal nergens op afstevent. Enkele onnozele scènes blijven me bij, denk aan het geweer dat per ongeluk wordt afgevuurd en de wel zeer milde reactie van Cary Grant, alsook het moment waarop een vogel door de voorruit van het vliegtuig kwakt en de nek van 'Kid' breekt. De beelden van de vliegtuigen waren voor die tijd respectabel, maar het geheel blijft oppervlakkig en eentonig. Duurt ook te lang en er mocht zeker wat snoeiwerk verricht worden.

Dutchfan
Deze film was in 1939 een enorm groot kassucces.
1939 wordt ook wel eens het belangrijkste filmjaar ooit genoemd, omdat in dat jaar vele klassiekers werden gemaakt van "Gone with the wind" tot The wizzard of Oz".
"Only Angels Have Wings" was de nr 3 qua kassuccessen dat jaar en dat was dus echt een fantastisch resultaat.
Ook werd actrice Rita Hayworth een ster door deze film en zorgde voor grote winsten voor filmmaatschappij Columbia.
Ik had hoge verwachtingen van deze film met grote sterren
: Cary Grant, Jean Arthur, Rita Hayworth, Richard Barthelmess behoren allen tot mijn favourieten.
Helaas viel de film me tegen, het zware , saaie , verhaal over vliegeniers in Zuid Amerika vond ik niet zo boeiend.
Ook de vaak erg klungelige nep-vliegtuigjes hielpen niet mee ...
Over de cast : Cary Grant vond ik redelijk, maar Jean Arthur, die een van mijn absoluut favoriete actrices is, vond ik niet alleen vrij irritant als Bonnie Lee, ik denk zelfs dat de film beter was geweest als haar personage niet in de film was toegevoegd.
Artur, die meestal veel chemie had met haar tegenspelers, heeft dit in deze film niet met Grant en waarom ze zo achter Grant aanloopt is ook niet helemaal duidelijk.
Overigens zei Arthur jaren later dat in de armen liggen van Cary Grant , een van haar fijnste film-ervaringen was geweest.
Voor mij was Richard Barthelmess eigenlijk de acteur die het meeste indruk op me maakte in deze film.
Dit is weer zo'n film, waarvan ik niet begrijp dat hij zo'n hoge score op IMDB heeft gekregen en dat veel filmfans dit een van de beste klassiekers aller tijden vinden.
Ik deel die mening in ieder geval niet.

MarkAjx1
Welke actie?

Flavio
Ik vond dit eigenlijk wel een van de beste films van Hawks die ik tot nu toe zag. Het is inderdaad (gelukkig) geen spannende avonturenfilm, dit donkere drama over een groep waaghalzen die in een godvergeten oord in Midden- of Zuid-Amerika een kleine vliegmaatschappij runnen. Niet dat er visueel niks te beleven valt: op de opstijgende en dalende speelgoedvliegtuigjes na wordt vooral gebruik gemaakt van echte vluchtbeelden en die zijn soms spectaculair te noemen. De film moet het verder vooral hebben van een aantal sterke rollen, waarbij Grant overtuigt als de cynische leider van het groepje piloten. Jean Arthur vind ik persoonlijk niet zo knap -zeker vergeleken met de oogverblindende Rita Hayworth die even later binnenstapt en ook de Mexicaanse dames waren niet te versmaden- maar ze heeft wel een goede screen presence, sowieso een leuke rol van haar. Ook leuk Barthelmess eens in een sprekende rol te zien, hij doet me hier aan Peter Lorre denken, en een goede supporting act van Thomas Mitchell.
De donkere, regenachtige setting past prima bij de fatalistische toon, al is er op het einde de niet-zo-verrassende heroïek en inkeer, gevolgd door de verzoening. Paste prima dus ik had er geen moeite mee. Het einde mocht er ook zijn.
En "boner" had kennelijk een andere betekenis in 1939.

Een avonturenfilm, al is het eerder een spannend drama. In de hoofdrol zien we Cary Grant, maar die acteert toch wel wat buiten zijn comfortzone, en dat merk je goed. Geweldig acteur, maar vooral als hij Cary Grant mag zijn. Opvallend is dat we in het jaar 1939 zijn, het jaar van grootse films als Gone with the wind, Wizard of Oz, Mr. Smith Goes to Washington, Ninotchka en Stagecoach. Hollywood voor de oorlog waar het best groots mag gezien worden. Dan is Only angels have wings toch een mindere film in het rijtje. Deze film had een paar jaar later beter uitgekomen met meer film noir elementen.
Slecht is het ook niet, en dat is vooral te danken aan de actrices van dienst: Jean Arthur die zowat Cary Grant naar huis speelt en alle aandacht naar zich toe trekt. En de heerlijke Rita Hayworth in één van haar eerste grote rollen. Ik hou wel van dit soort theatrale Hollywoodfilms en daarin doet Only angels have wings het zeker niet slecht. Maar je merkt toch wel dat er meer in gezeten heeft.

clubsport
Aardige avonturenfilm met Grant in een heel stuk minder komische rol dan je van hem gewend bent .
Jean Arthur doet het wel leuk als de wat naieve dame die verliefd op hem word en Hayworth in een kleine bijrol .
De film draait om het gevaarlijke vliegeniersbestaan en de vrouwen die er niet mee om kunnen gaan , geromantiseert maar leuk bedacht .

TMP
Zeer behoorlijke film van Howard Hawks, met een cast met onder meer Cary Grant, Jean Arthur en (in een wat kleinere rol) Rita Hayworth. Het acteerwerk is zeer behoorlijk, zoals je van een cast als deze ook wel mag verwachten. Verder beschikt de film over een degelijk plot, dat weliswaar niet echt beklijft maar wel behoorlijk onderhoudend is. De vliegscènes zien er bovendien zeker niet verkeerd uit.

Mysterie uit true crime-documentaire van Netflix eindelijk opgelost door bekentenis

Nieuwe details bekend over aankomende spin-off van 'Suits'

Onderkoeling en stuntelende regisseur: Sigrid ten Napel had rol in geflopte Netflix-serie

'Sex and the City'-actirce Frances Sternhagen (93) overleden

Trouble in Paradise
Komedie / Romantiek, 1932

Young Mr. Lincoln
Biografie / Drama, 1939
pilotsouth americaold flameshowgirlandes mountainsandes mountains
Realtimes | Publishing Network
Social media