Linkeroever (2008)
Geregisseerd door: Pieter Van Hees
Met onder meer: Eline Kuppens, Matthias Schoenaerts en Sien Eggers
Gesproken taal: Nederlands
Plot Linkeroever
Marie is erg gelukkig wanneer ze kan intrekken bij haar nieuwe vriend, tot ze ontdekt dat er in één van de kelders van zijn flatgebouw een vreemd zwart gat is. Haar vriend overtuigt haar dat ze dingen ziet die er niet zijn en dat dat te wijten is aan haar revalidatie na een sportblessure. Hoe meer ze door dat gat bezeten raakt, hoe meer ze van haar omgeving gaat vervreemden.
Marie
Hella
Vader van Marie
Krabbeke Slijk
Komt 11 november uit op DVD bij Bridge Entertainment
Sweeeeet! Ben benieuwd of m'n 4 sterren overeind gaan blijven, maar 'k denk het wel. Het was vooral de sfeer die me aansprak, dus ik verwacht niet dat Linkeroever bij een tweede visie minder zal zijn, nu de mysterie-factor wat weg is.
rvp14
Vond deze echt niks. En door het ontbreken van ondertitels was Schoenaerts helemaal niet te verstaan.
zzzozzzo
Ben het grotendeels met de review van debbes eens.
Cinematografie is op zich goed maar waarschijnlijk door budget beperkingen zitten er een paar belachelijk slechte special effects in.
Waarschijnlijk veel te saai voor de horror liefhebber (wat ik niet echt ben), ook het acteerwerk en verhaallijn konden mij niet echt overtuigen om dit een geslaagd mysterie te kunnen noemen.
2,0
Raffael77
Geen horror genre waardig. Zeer trage film die eigenlijk niet op gang kwam op het einde na dan. Acteer werk was niet slecht maar vond het eerste uur vaag omdat het niet duidelijk geneog werd wat er nou precies aan de hand was. De film is niet echt spannend en dat is jammer. Als het een drama was geweest was het mooie drama film.
De Mees
Couch Potato
Hier keek ik al langer naar uit en nu eindelijk gezien. En het moet gezegd: Linkeroever is behoorlijk indrukwekkend! Zoals hierboven al aangehaald: dit is cinema, waarbij ruim aandacht wordt geschonken aan meer dan het scenario alleen.
Visueel vind ik deze prent klasse, zonder dat het echt opzienbarend is. Ook de soundtrack mocht er wel wezen, wat eveneens opgaat voor de acteurs. Schoenaerts is weer z'n enigmatische zelve en z'n wazig personage lijkt zo uit het leven gestapt. Daar tegenover houdt de bevallige Eline Kuppens zich uitstekend staande, hoewel ik het wel eens ben met Onderhond dat ze best wat brutaler mocht zijn. Met een minder naïeve en rechtschapen Marie had Linkeroever misschien nog levensechter aangedaan. Maar sowieso een frisse verschijning, zonder twijfel.
Meer mystery dan horror, en pas op het einde worden de registers opengetrokken. Dat slot mag voor mij dan al niet helemaal bevredigend zijn, de sfeer die door Van Hees (en Karakatsanis) wordt neergezet is dat wel en maakt van Linkeroever meteen één van mijn favorieten van de Belgische cinema.
Of deze bij een tweede visie even krachtig blijft valt nog te bekijken, maar mijn nieuwsgierigheid naar Small Gods van de Karakatsanis bros is in ieder geval gewekt. Nu 'm wel nog ergens te pakken zien te krijgen!
Ik kan me helemaal vinden in deze bespreking. En ik heb hem dus al te pakken, want ik heb hem in de bioscoop gemist; Ik vond hem vrij goedkoop bij Standaard Boekhandel, ongeveer 14 € heb ik betaald voor deze beklijvende prent.
Ik bedoelde eigenlijk de film Small Gods
, die maar niet op DVD wil verschijnen. Mijn exemplaar van Linkeroever is ondertussen ook al besteld, maar laat vervelend lang op zich wachten!
als horror fan was ik niet overtuigd te saai
en verhaal was ook niet alles.
het vrouwtje was dan weer wel oke
JoeCabot
Genoeg Kerst jingle jangle, tijd voor een lekker ongezellige horrorflick
, en dan nog wel eentje van eigen bodem.
Slechts 500.000 euro gaf de vtm aan dit project, echt sterk dus wat de makers met zo'n flutbudget voor elkaar hebben gekregen! Linkeroever is erg sfeervol, oogt zeer mooi, en weet de volledige 102 minuten te boeien.
Grootste troef van Linkeroever is wellicht Linkeroever (de wijk) zelf. Deed bij momenten denken aan het soort Oostblok-woonwijk waar de Ray van Mechelen z'n hoertjes komt halen. Triestig landschapje, maar wel de ideale setting voor een suspensefilm.
De cameramen van dienst stond zeker niet te slapen. Het is allemaal erg mooi in beeld gebracht. Deze film bevat redelijk wat fraaie shots van Linkeroever en z'n omgeving. Ook behoorlijk wat leuk experimenteel geklooi gezien, zoiets geeft zeker aan horrorfilms een meerwaarde. De hele bedoening wordt bovendien ondersteund door een erg geslaagde soundtrack. Een beetje een mix van dance- en thrillermuziek is het, allebei lekker fris.
Ook de acteurs doen het niet slecht. Niet dat ik absolute glansrollen heb gezien, maar het komt allemaal bijzonder naturel over. De regisseur heeft gelukkig niet teveel naar Thuis gekeken, en laat z'n acteurs gewoon in het dialect praten (zonder dat ze daarbij overdreven vettig gaan zitten tateren). De dialogen die ze uitkramen zijn zeker niet mis, en als de inspiratie op is, dan gaan ze gewoon neuken. Tsja, 't is beter dan dat standaard soapgezever.
Film is dus zeker niet preuts, met redelijk wat seks en af en toe ook een tikkeltje gore (die knie
). Op vlak van geweld en gevloek vond ik het dan weer wat braafjes, maar soit.
Erg geslaagde horrorfilm dus, zeker op Vlaams niveau. Je blijft aan het scherm gekluisterd zitten, ookal gebeurt er vrij weinig. Sterk! 4.5*, al is het maar om dit soort films te steunen (want iedereen weet dat elke filmmarker eerst MovieMeter checkt alvorens hij aan z'n project begint
M.Goodkat
Bezien en is wel goed,gebeurt weinig maar juist genoeg, leuk dat manou kersting een cameo had erin
gvc
Linkeroever gezien echt een prutfilm , trekt op niets ; Slechte cast weinig verhaal . Puur tijdverlies
sterren 1 voor de moeite
DONNI
Wou deze al lang zien, gisteren is het er dus van gekomen, en moet zeggen dat ik het beter had gelaten
wat een draak van een film!
1,5* voor de opnames op voor mij nostalgische plaatsen
Boeikens
Middelmatig.
Voor het grootste deel vrij futloos maar het acteren viel best mee. Enkel dat gemompel van Schoenaerts viel soms tegen.
Over de hele film hing wel een goede sfeer die het geheel vlot liet uitkijken en op het einde ontdekt men dan toch een beetje horror, voor de rest was de film meer mystery-drama.
Zandkuiken
Na herziening op DVD 'n halfje erbij. Eline Kuppens is toch ook wel echt zeer overtuigend!
film88888
Een zeer gewaagde uitdaging dat Pieter Van Hees heeft klaar gespeeld, maar toch werd Linkeroever een heel knap filmpje.
Na Alias eindelijk nog eens een vlaamse horror, maar dit noem ik niet echt horror, maar meer een beetje van alles. Want we krijgen in het begin te maken met drama, en als Marie Bobby leert kennen wordt het beetje een romantische sfeer, maar hoe meer de film door gaat, krijgt de film een twist, en slaat alles in als een echte thriller (wat het ook is in mijn ogen)
En dan pas helemaal het laatste kwartier kwam toch de horror erdoor.
En vond het heel knap gedaan !
Eline Kuppens kwam realistisch over, en vond ik goed acteren, maar vooral Matthias Schoenaerts vond ik zalig spelen, en vertolkte de (coole) Bobby, en heb soms toch lekker kunnen lachen met de man zijn droge humor.
Sien Eggers (die je bijna niet herkent) vond ik ook mooi gecast, en was ook lekker op dreef.
Eigenlijk de hele cast Van Linkeroever vond ik helemaal niet slecht acteren.
Verder kregen we ook prachtige shots te zien, en heel de film vond ik gewoon prachtig gefilmt.
Manou Kersting (die een bijrol heeft) vond ik wel leuk opduiken, en de look paste wel bij hem.
De vlaamse films worden als maar beter vind ik.
Ben heel benieuwd naar Dirty Mind
Ook van, Van Hees.
4,0
mayhemblik
Mwahh, ik had er eerlijk gezegd meer van verwacht, ik moet wel toegeven dat ik er geen ondertiteling bij had dus ik kon een hoop niet echt verstaan maar ik denk dat dat ook niet echt nodig was.
Ik vond haar wel heel overtuigend.
Ik heb wel heel veel zin in Dirty mind!!
aerts007
4,0
Alias was wel vlaamse horror?
Erwinner
Na lang wikken en wegen, toch een halfie derbij.
Zit je op een house-feestje?
Phoenix
Dit is nu horror (nou ja...) naar mijn hart. Lekker mistroostig, naargeestig met af en toe een uitbarsting om je even op scherp te zetten. En dan bedoel ik niet shockerende gore of torture van het soort "hoe zieker, hoe beter", maar gewoon even een audiovisuele explosie. Levert enkele toffe sequenties op.
Een van de weinige minpunten vond ik dan ook dat er toch weer een soort monster in beeld moest. Als uitsmijter ofzo... maar voor mij deed het afbreuk aan de film. Kwam misschien ook wel omdat het er gewoon niet uit zag. Tweede misser vond ik het liedje tijdens de credits. Het was beter geweest om de klanken van 'linkeroever in bloei' direct te laten beginnen.
Verder lekker sfeervol filmpje, met goed spel van de leads en enkele toffe scènes. De wedergeboorte met Marie in die grot had van mij bijvoorbeeld nog wel wat langer mogen duren.
Weet iemand trouwens misschien welke muziek werd gedraaid door Bobby in de auto voordat hij Marie's ma ontmoet en op Vlad's feestje?
mayhemblik
Zit je op een house-feestje?
Wil ik me vermaken op een house feest dan zal het pillen gehalte zo rond de 27 moeten zitten vrees ik
stefan dias
Inderdaad. Achteraf gezien hadden ze dit beter aangepakt zoals in het begin van de film. Een donker, zwart gat dat hiets heel dreigends en naars suggereert. Nu wilden ze net dit stuk fatsoenlijk uitlichten en voelde je het bordkartonnen decor.
Ik vond het trouwens wel verrassend en moedig dat ze toch voluit voor de enge afloop gekozen hebben en niet voor de 'het-was-allemaal-maar-een-droomoptie'.
Draconian
Vond het een baggerfilm. Zonde van de tijd. Je moet er van houden.
film88888
Alias was wel vlaamse horror?
Jaja dat was horror.
Beklemmend filmpje.
En met een mooie sfeer ook. Spannend en mysterieus maar misschien niet een ieders kopje thee. Het verhaal is niet overal even sterk. Toch laat België voor de zoveelste keer zien dat het een puike griezelfilm kan maken, iets wat bij ons in Nederland schijnbaar onmogelijk is. Wel weer jammer van het ontbreken van ondertitels bij mijn exemplaar. Amai!
Goed.

D'Ardennen
Drama / Thriller, 2015

Wai Dor Lei Ah Yut Ho
Horror, 2010
seksrennenantwerpcellarboeklegendebasementappartementziektearcheryoccultismeinjuryfoot race coven (akelarre)rebirthflemish