Linkeroever (2008)
Geregisseerd door: Pieter Van Hees
Met onder meer: Eline Kuppens, Matthias Schoenaerts en Sien Eggers
Gesproken taal: Nederlands
Plot Linkeroever
Marie is erg gelukkig wanneer ze kan intrekken bij haar nieuwe vriend, tot ze ontdekt dat er in één van de kelders van zijn flatgebouw een vreemd zwart gat is. Haar vriend overtuigt haar dat ze dingen ziet die er niet zijn en dat dat te wijten is aan haar revalidatie na een sportblessure. Hoe meer ze door dat gat bezeten raakt, hoe meer ze van haar omgeving gaat vervreemden.
Marie
Hella
Vader van Marie
Krabbeke Slijk
Halcyon
Je post straalt een duidelijke visie uit. Mooi uitgelegd ook, ik zou het bijna gaan geloven
. Maar de manier waarop je je standpunten verwoordt doen afbreuk aan de prestatie van Eline Kuppens.
Je moet iets beter kijken voor je zulke uitspraken doet.
Heb goed gekeken, ik deel gewoon je mening niet. Geen probleem hoop ik?
Zebster
geen probleem Halcyon! Eline is fantastisch zonder meer.
En rest van de post, just believe it : )
Barmy
Op de meeste vlakken scoort deze fim zeer goed. Fotografie, acteurs (matthias schoenaerts
), geluid, de hele sfeer die gecreëerd wordt.
Het scenario daarentegen rammelt net iets te veel om een echt sterke film af te leveren.
Vooral in de expositie-scenes loopt het mis. Doorgaans veel te nadrukkelijk en uitleggerig, wat de geloofwaardigheid niet ten goede komt. Zeker als je dan nog is afkomt met een boogschuttersclub(!) die zich inlaat met occulte praktijken en een weinig subtiele grot
Maar zeker een geslaagd debuut en een verrijking voor het Vlaamse filmlandschap
aerts007
geen Jan,Koen,Stan,Filip enz,enz.......!
T'is plezant is ne film te zien zonder het handvol acteurs die vlaanderen (rijk!!!!) is!
Voor ik een lawine van commentaar krijg,versta me niet verkeerd.
Allen kunnen ze acteren,maar ben toch blij eens een nieuw gezicht te zien en dat zonder onze BV's !
Moet hem nog wel zien maar lijkt me een verfrissing na de HYPE van vlaamse TOP-Acteurs!
barcam
Begrijp al die positieve reacties hier niet.
Voor mij was het complete bagger.
Totaal mislukt als horror: ringu put en nog wat gezwets van aardkrachten en zo.
Niets van "schrikmomenten" ondervonden.
Totaal mislukt als thriller: scenario zit vol met gaten en past op bierviltje.
Vond de "gedurfdere" scenes ook totaal van de pot gerukt, de "boomscene" kwam eerder lachwekkend over.
Wel positief: sfeerbeelden en geluidseffecten.
Voor mij is de beste Belgische horrorfilm nog steeds "Calvaire" en daar kan deze pseudo hitchcock meets lynch bazar niets aan veranderen.
Friac
Ik heb met plezier gekeken naar deze nieuwe Belgische film.
Het horrorelement vond ik niet echt sterk aanwezig, zelf zou ik hem dus ook niet helemaal het horrorlabel opkleven.
Maar de film heeft wel een vreemd sfeertje, dat doorgetrokken wordt zonder dat je met spanning zit te kijken of je afvraagt hoe het allemaal zal eindigen. Gewoon zo'n unheimlich sfeertje, wat wel te appreciëren valt. Deze sfeer wordt overigens, zoals hier reeds vele malen gezegd is geweest, sterk ondersteund door de mooie fotografie van de film plus enkele snedige montages: visueel mag de film er zeker en vast zijn.
Ook het acteerwerk van Cuppens en Schoenaerts is heerlijk relaxed en realistisch, zodat het bijdraagt tot enkele erg herkenbare, menselijke momenten. Zoals Zebster reeds zei: het draagt bij tot de authenticiteit, met het typische A.N. zou dat al wat lastiger zijn.
Wel merk je dat één van de Karakatsanisbroertjes meegeschreven heeft aan het schript: net als in 'Small Gods', een film die me niet bekoorde, treedt de leegheid hier bij momenten wel op de voorgrond. Qua script zit het niet helemaal strak, maar voorts wil ik toch concluderen: we hebben er weer een mooie Belgische film bij.
Brammozz
Dit is cinema.
Geen uitgerokken serie of amateuristisch ding.
Het is inderdaad geen horror. Maar ik had het ook nergens zien omschreven staan als horror (behalve hier).
Dit is een van de weinige nederlandstalige films die ik echt goed vond.
CyraX
De opbouw naar het einde vond ik schitterend; alles wees erop dat dit een vlaamse topthriller leek te gaan worden. Maar in de laatste 10 minuten valt de film volledig in elkaar voor mij; van een anticlimax gesproken. Ik ben wel 'ns benieuwd of anderen er ook zo over denken, of dat het gewoon te maken heeft met m'n eigen verwachtingen (ik ben namelijk geen horrorfan). Werkelijk doodzonde vond ik het, want voor de overige 90 minuten was het écht genieten.
zonder het einde 4,5*, maar nu slechts 3,0*
Ik weet niet hoe ik deze film moet beoordelen. Wat me na de film opviel waren de plotgaten en het ietwat TE afzijdig acteren van sommige bijrollen. Het zijn dan wel bijrollen, maar zaten hier meer als attributen ten toon. Ook het einde vond ik wel wat over top en geforceerd vol symboliek gegoten. De legende die als kapstok gebruikt wordt is te licht en er gewoon bijgesleurd. Daar had meer in gezeten.
Positief is wel dat deze film quasi uniek is qua sfeer. Toch wat de Belgische film betreft. De sfeer die men wou weergeven rond Linkeroever komt 100% tot z'n recht. Prachtig acteerwerk van Matthias vooral, maar de andere rollen vallen op zich wel mee. De soundtrack en het visuele aspect versterken vooral de sfeer.
Raar dat ik me dit hoor zeggen (zie schrijven) is dat de sexscenes in deze film totaal geen nut hebben en eigenlijk niet hadden gemoeten.
Het meest bizarre van allemaal is wel dat geval met die knie. Dat ziet er uit alsof het afgezet moet worden, hangt vol haar en de dokter neemt enkel wat bloed en neemt zelfs geen voorzorgen als zijn patiënt denkt zwanger te zijn (wat geloofwaardig is gezien het uitblijven van haar maandstonden). De sexscenes, de baby in het bos die ze de borst geeft, de toestand met haar knie en de drukke feestjesscenes halen wat mij betreft de film naar beneden. Jammer van die negatieve elemente in de film die het niveau naar beneden trekken. De scenes in de kelder zijn zo sterk en opbouwend spannend, dus waarom het verpesten met die onozele zaken.
Halcyon
de baby in het bos die ze de borst geeft, de toestand met haar knie
Die twee zaken vond ik net dé succesfactoren in Linkeroever. Heerlijk zulke scènes bijdragen tot dat vage, surrealistische sfeertje.
stefan dias
okee…
ik heb 'm tenslotte maar gaan bekijken, meer uit nieuwsgierigheid en plichtsbesef dan werkelijk met volle goesting.
Want ik had toch al heel wat raars en soms ronduit negatiefs over de film opgevangen. Maar ja, als je al zo'n veertig jaar op Linkeroever woont, dan kan je natuurlijk moeilijk anders dan toch maar gaan kijken.
De negatieve vooroordelen hadden als groot voordeel dat het allemaal reuze meeviel. Eline Kuppens speelt hééél overtuigend, net als Schoenaerts trouwens. Het al vrij snelle verval in hun prille relatie wordt heel geloofwaardig neergezet. ook Tom De Wispelaere zet een heel sullige, verrassende 'Dirk' neer. Alleen Sien Eggers stoorde me een beetje want die waant zich nog steeds 'In de Gloria'.
En het verhaal? Nou, St.Anneke is destijds wel herhaaldelijk opgeschrikt door moorden op jonge vrouwen, dat herinner ik mij nog heel goed. En daar hing een waas van geheimzinnigheid over (hoewel ze allemaal wel opgelost werden). Ik vind het dus niet zo gek dat ze voor deze piste gekozen hebben.
Ik vond het einde enigszins compleet waanzinnig, maar anderzijds moet ik wel toegeven dat ik allesbhalve DIT verwacht had. Ik vond het dus wel moedig, dat ze het zo aangepakt hebben. ok, er zitten gaten in het scenario en het einde hadden ze ook wel een pak mysterieuzer, Lynchiaanser kunnen houden.
Maar wat overblijft is een mooie film. En een compliment aan mijn Linkeroever.
stefan dias
zonder het einde 4,5*, maar nu slechts 3,0*
Ik lees het nu net, ik ben het wel met je eens, maar ben toch ook blij dat het tenminste niet doodloopt op een al lang aangekondigd voorspelbaar einde.
Matchostomos
Het mysterie Linkeroever
Het werd al vaker verkondigd, maar de Belgische cinéma, en meer specifiek de Vlaamse cinéma, is aan een vruchtbare opmars bezig. We worden weliswaar nog met 'mondjesmaat' verwend, maar de voorbode is in elk geval veelbelovend. En tot die voorbode behoren zondermeer de gebroeders Karakatsanis, die met 'Linkeroever' bevestigen én laten zien dat 'Small Gods' allesbehalve een toevalstreffer was.
Hoewel ze beide niet te boek staan als regisseur, wel als cinematograaf en scenarist, is hun bijdrage onmisbaar en essentieel voor de uitkomst van deze prent. De stilistische lijn wordt grotendeels doorgetrokken, maar ditmaal vergezeld van een meer efficiënte opbouw en een meer overtuigende psychologie.
De stilistische lijn die vanuit 'Small Gods' wordt doorgetrokken, vertaalt en reflecteert zich in het algemene uiterlijk van de prent. De fotografie herbergt namelijk een zekere mystiek en unheimlichkeit, waardoor de angst voor het onbekende en bovennatuurlijke efficiënt wordt versterkt en uitvergroot.
Een angst die overigens verder tot uiting komt via de ingenieuze integratie van oude volksverhalen, Keltische mythen en een folkloristische geschiedenis die Linkeroever al sinds jaar en dag met zich meedraagt. Op die manier roept 'Linkeroever' ook enigszins herinneringen op aan de occulte prenten uit de jaren '70.
Inhoudelijk stelt 'Linkeroever' evenmin teleur. Naast het intrigerende spel met de geschiedenis van Linkeroever, worden we geconfronteerd met de vervreemding van een vastberaden, jonge vrouw, die gaandeweg haar rede verliest en geen onderscheid meer kan maken tussen fictie en werkelijkheid, tussen droom en realiteit.
Vanuit deze stelling kom ik automatisch terecht bij de twee hoofdpersonages en hun respectievelijke vertolkingen. Eline Kuppens acteert bijzonder naturel, terwijl Matthias Schoenaerts met veel panache en een zekere nonchalance de pannen van het dak speelt. Hun onderlinge seksscènes worden overigens bijzonder natuurlijk geënsceneerd en met een dienende functie benaderd.
De nieuwe Vlaamse garde (de gebroeders Karakatsanis, Pieter van Hees en Felix van Groeningen), authentiek als ze is, komt als een geschenk van God. Van Hees' vervolgfilms uit de trilogie 'Anatomie van Liefde en Pijn', namelijk 'A Dirty Mind' en 'A Love Supreme', scheppen dan ook hoge verwachtingen; evenals van Groeningens 'De Helaasheid der dingen'.
Couch Potato
Deze staat hoog op mijn verlanglijstje, maar de reacties hier zijn zo ontzettend uiteenlopend... dat wordt huren en zeker niet meteen kopen.
Scratt
Als je zin hebt in een cultfilmpje van eigen bodem met een beklemmende sfeer, sublieme acteerprestaties en fenomenaal camerawerk kan ik je zeker aanraden om deze eens te bekijken ja
Huren is misschien veiliger inderdaad, misschien sta je er niet zo wild van.
Vraag me ook af wanneer die nu eindelijk uitkomt in de videotheek en de winkels.
Chainsaw
Offtopic onzin en persoonlijk aanval verwijderd! Nu weer gewoon over de film, mensen!
anarki
Uh, integendeel, ik vond het een voorspelbare clichéfilm, vol overbodige scenes en plotgaten, die mij helemaal niet kon meeslepen.
lagaiske
Ik weet eigenlijk niet wat jullie zo geweldig vinden aan deze film.
Geen enkel moment van adrenaline of schrik moment.
Paar scenes te pas en te on pas dat ze liggen te neuken.
En dan dat einde.Man ma man.
Tis eens iets anders goed geprobeerd maar zwaar mislukt.
hersenschimm
lekker duister filmpje. Prachtige vertolking van Schoenaerts.
Deed me qua gevoel beetje denken aan Calvaire, hoewel ik deze absoluut niet als "horror" zou bestempelen.
vlaamse aanrader! 3.5*
Avitas Sibannac
Prima film. Donker, maar inderdaad meer mystery/thriller dan horror.
Schoenaerts bewijst hier een geweldig acteur te zijn. Veruit de beste rol in Linkeroever. Liet bij mij ook dat vreemde, maar voldane gevoel achter zoals destijds bij Calvaire het geval. Hoewel deze laatste nog net iets verder ging (wat dat vreemde gevoel betreft)
Vette 3,5 * voor deze Linkeroever.
debbes
Goed geprobeerd. Maar schrap die 'goed'. De film als horror klasseren is niet OK. Het eerste uur zat ik gewoon te kijken naar een typische Vlaamse film. Niets speciaal. Het duurde tot 10min voor het einde vooraleer er spanning/actie in kwam. Domper op de film voor mij. Ga de film dus niet zien met horror in het achterhoofd (en ook niet thriller).
Het acteerwerk vond ik slecht. Niet meer, niet minder. Alle personages kwamen niet geloofwaardig over. Het gebruik van de legende waar het om draait is slecht en te weinig uitgewerkt.
Toen op het einde de kostuums in beeld kwamen moest ik een lach verbijten. A big no no.
Ik kan nog wel een tijdje doorgaan over de gaten en het slechte verhaal, maar dat is hierboven al herhaald.
De vergelijking met Calvaire is van de pot gerukt. Calvaire is echt goed (4+) en heeft een lekker TCM sfeertje. Linkeroever is slecht en probeert een cult/mistiek sfeertje op te hangen. Ze slagen er echter totaal niet in.
Spartaan1986
Verrassend maar misplaatst einde van de film. Horror kan je het ook niet bepaald noemen. Een aardig Erotisch Drama.
Zandkuiken
Hier keek ik al langer naar uit en nu eindelijk gezien. En het moet gezegd: Linkeroever is behoorlijk indrukwekkend! Zoals hierboven al aangehaald: dit is cinema, waarbij ruim aandacht wordt geschonken aan meer dan het scenario alleen.
Visueel vind ik deze prent klasse, zonder dat het echt opzienbarend is. Ook de soundtrack mocht er wel wezen, wat eveneens opgaat voor de acteurs. Schoenaerts is weer z'n enigmatische zelve en z'n wazig personage lijkt zo uit het leven gestapt. Daar tegenover houdt de bevallige Eline Kuppens zich uitstekend staande, hoewel ik het wel eens ben met Onderhond dat ze best wat brutaler mocht zijn. Met een minder naïeve en rechtschapen Marie had Linkeroever misschien nog levensechter aangedaan. Maar sowieso een frisse verschijning, zonder twijfel.
Meer mystery dan horror, en pas op het einde worden de registers opengetrokken. Dat slot mag voor mij dan al niet helemaal bevredigend zijn, de sfeer die door Van Hees (en Karakatsanis) wordt neergezet is dat wel en maakt van Linkeroever meteen één van mijn favorieten van de Belgische cinema.
Of deze bij een tweede visie even krachtig blijft valt nog te bekijken, maar mijn nieuwsgierigheid naar Small Gods van de Karakatsanis bros is in ieder geval gewekt. Nu 'm wel nog ergens te pakken zien te krijgen!
FinkPloyd
- 1964 stemmen
Geslaagde film, die gerust mee in het rijtje kan van films die aantonen dat er een frisse wind gaat door de Belgische cinema (Any Way The Wind Blows, Calvaire, Small Gods, Eldorado, Dagen Zonder Lief, Ex-Drummer, ...).
Eindelijk wat regisseurs die vertrekken vanuit een artistieke visie en daarbij op zoek gaan naar originaliteit, in plaats van a la Verheyen commerciële, voorspelbare en oninteressante films te maken om in de eerste plaats te kunnen scoren bij een zo breed mogelijk publiek.
Wat mij vooral zal bijblijven van deze film is toch wel de superieure fotografie van Nicolas Karakatsanis. Dit is me dunkt toch echt wel een rastalent hoor. Qua creatieve en sfeervolle kan menig gevestigd Director Of Photography hier een puntje aan zuigen. Visie, originaliteit, en toch ook functioneel, dus niet experimenteren enkel om het experiment. Grote klasse!

'Outlander'-serie 'Blood of My Blood' snel te streamen op HBO Max

D'Ardennen
Drama / Thriller, 2015

Wai Dor Lei Ah Yut Ho
Horror, 2010
seksrennenantwerpcellarboeklegendebasementappartementziektearcheryoccultismeinjuryfoot race coven (akelarre)rebirthflemish