• 9.371.613 stemmen

Met onder meer: Kiefer Sutherland, Julia Roberts en Kevin Bacon

Gesproken taal: Engels, Frans en Spaans

Releasedatum: 30 november 1990

Plot Flatliners

"Some lines shouldn't be crossed"

Een groep medische studenten begint de grens van leven en dood te onderzoeken. Ze laten hun hart stilzetten, om het weer net op tijd op gang brengen. Ze krijgen hierdoor echter nachtmerries over hun kinderjaren, en worden geconfronteerd met slechte dingen die ze in het verleden gedaan hebben.

Rachel Mannus

avatar van Bubblez

Bubblez

• 2057 berichten

ibendb schreef:

Ligt het aan mij of was Kiefer Sutherland vroeger best cute?

Ligt niet aan jou; Julia Roberts vond het ook, maar haast voor het altaar liep ze toch weer weg.

avatar van ibendb

ibendb

Bubblez schreef:

Groot verlies voor haar dan.

avatar van Boneka

Boneka

Helemaal geen slechte film. Op e.o.a. manier had ik 'm nog nooit gezien. Nu hij onlangs op 4K verscheen vond ik het wel leuk om hem eens te gaan bekijken. Het eerste uur was ik nog niet echt enthousiast. Beetje rommelig ook. Zag onlangs The Lost Boys uit 1987 (ook met Kiefer Sutherland) en daar had ik het ook een beetje. Het vreemde van dit experiment is natuurlijk dat de hallucinaties pas worden gedeeld als ze bijna allen de bijna doodservaring hebben ondergaan. Lijkt mij dat je zoiets gelijk deelt, maar dat is natuurlijk niet leuk voor het verloop van de film. Zodoende hebben ze er bijna allemaal last van. Juist dat gegeven vond ik het sterkste punt in de film met de daarbij behorende muziek. Ik moest bij deze ervaringen wel een beetje denken aan een andere film uit 2004 (Mindhunters) waar men om de beurt sterft ten gevolge van jouw slechte gewoontes. Natuurlijk is deze film anders en gaat het hier om iets wat je in je jeugd hebt gedaan wat je wellicht al hebt vergeten. Juist dit vond ik een interessant gegeven. Vaak is het zo dat de pester niet meer weet wat hij iemand heeft aangedaan. Terwijl het slachtoffer hier trauma's aan kan overhouden. Daarom vond ik het opzoeken van de slachtoffers een leuk gegeven.

De film had natuurlijk ook nog een andere draai kunnen krijgen als het experiment zou mislukken en het slachtoffer op gruwelijke wijze wraak neemt. Afijn dit is het niet geworden. Wat dat betreft is ie best wel braaf, maar wel mooi gemaakt. Beeld en geluid (soundtrack) zijn prima verzorgd. Wel is de film vrij donker.

Heb nog even het woord Flatliners opgezocht. Het is een medische term waarbij hartslag en ademhaling tijdelijk is gestopt. Kennelijk geen echt Nederlands woord voor.

Film 3.5

Beeld (4K) 4.5

Geluid 4.5

avatar van Pierre1965

Pierre1965

Nog steeds mijn all time favorite.

Helaas ben ik daarin de enige.

Niet erg, dat maakt t voor mij alleen maar bijzonder.

Gezien destijds in de bioscoop 1990

Zelden ben ik zo meegezogen in een film als deze.

Het onderwerp vind ik fascinerend.

Alle acteurs waren veel minder bekend dan dat ze later zijn geworden.

Een ware sterrencast zou het nu zijn.

Mystiek, spannend, baanbrekend en heel sfeervol, van duister en sinister, naar morele oprechtheid en individueel bewustzijn.

Voor mijn flatline zal er denk ik geen betere film meer gemaakt worden.

avatar van Brave-Neo

Brave-Neo

Pierre1965 schreef:

Nog steeds mijn all time favorite.

Helaas ben ik daarin de enige.

Niet erg, dat maakt t voor mij alleen maar bijzonder.

Gezien destijds in de bioscoop 1990

Zelden ben ik zo meegezogen in een film als deze.

Het onderwerp vind ik fascinerend.

Alle acteurs waren veel minder bekend dan dat ze later zijn geworden.

Een ware sterrencast zou het nu zijn.

Voor mijn flatline zal er denk ik geen betere film meer gemaakt worden.

Zeker niet mijn favoriet maar wel een film die zwaar ondergewaardeerd is!

avatar van blurp194

blurp194

Ik weet nog wel dat ik indertijd diep onder de indruk was van deze film - in de bios gezien, en als ik het nog goed weet zelfs in Tuschinski. Ons'Zjuul vanzelf, met haar mooie krulletjes en haar brede glimlach, maar ook William Baldwin, Kevin Bacon, Kiefer Sutherland - zo cool en stoer als ik zelf ook nog eens zou willen worden. Dat ze eigenlijk nogal vervelende en nare mannekes spelen zag ik toen niet, kennelijk.

Het plot trekt vanzelf op niets - een brein dat geen bloed, geen zuurstof krijgt is niet in staat tot zinvolle waarneming, daar is de wetenschap al best lang uit. Als je iets in hogere sferen zoeken wilt, dan zal dat op een andere manier moeten. Maar ook in de directe zin, nogal teleurstellend hoe het zo Hollywoodesk tot een einde gebracht wordt, en dat dan ook nog in een film die als 'horror' geclassificeerd is. Een film die zo opzichtig met de dood speelt, maar ten koste van alles toch vooral geen slachtoffers maken wil, dat voelt toch ietsjes laf.

Het blijft aan de andere kant wel leuk om precies dit groepje acteurs zo samen in een film te zien. Voor mij was dat de tijd net nadat ik in Amsterdam terecht gekomen was, en ik voor het eerst regelmatig naar de film begon te gaan, zo'n beetje parallel aan het begin van hun carrieres - het groepje van net na de brat pack als ik het goed heb. Altijd wel iets van een zwak voor gehouden, en dat straalt ook af op deze film, hoeveel daar verder objectief ook mee mis is.