• 9.375.326 stemmen

Plan 9 from Outer Space (1957)

Sciencefiction / Horror | 79 minuten

Genre: Sciencefiction / Horror

Geregisseerd door: Edward D. Wood Jr.

Met onder meer: Gregory Walcott, Duke Moore en Tor Johnson

Releasedatum: 1 juni 1995

Plot Plan 9 from Outer Space

"Unspeakable horrors from outer space paralyze the living and resurrect the dead!"

Een groep buitenaardse wezen begint een winkel op een begraafplaats in Californië. Hun doel: een leger van doden tot leven wekken, om vervolgens de hoofdsteden van de wereld binnen te lopen.

Paula Trent

Lt. John Harper

Col. Tom Edwards

Patrolman Larry

Patrolman Kelton

Inspector Clay

avatar van Film Pegasus

Ze hebben bij ons blijkbaar Ed Wood in de bibliotheek. Ik zit nu thuis nog met Edward Scissorhands (net gezien), The Graduate en From here to eternity. Zodra ik rond ben ga ik de film halen. Dan zal ik idd waarschijnlijk de filosofie achter de film beter begrijpen.

avatar van nightbreed

nightbreed

Film Pegasus schreef:

Ik ben benieuwd wat je er dan van vindt.

Je zult dan ook zien hoe de film is ontstaan en hoe de film aan zijn naam is gekomen, ik schiet alweer in de lach als ik eraan denk

avatar van Film Pegasus

Ik heb vandaag weer enkele films gaan huren, waaronder 'Ed Wood' Misschien dat ik hem in 't weekend kan zien, dan kan ik deze film op een andere manier bekijken.

avatar van Film Pegasus

Ik heb net Ed Wood gezien. De film natuurlijk, niet de regisseur zelf Ik hou het op men 1* omdat het wel leuk is natuurlijk hoe Ed Wood hier een sterke film mee wil maken en hij echt totaal geen gevoel voor film had. Slechte acteurs, slechte dialogen, geen decor (of toch niet dat als decor kan doorgaan), ... Maar ik begrijp wel dat dit een cultfilm is en dat de film aanslaat bij sommige mensen. Maar buiten het feit dat dit in z'n geheel echt wel zwarte humor is, blijft het toch nog de slechtste film ooit. Toch niet 0.5 maar wel 1* vanwege de glimlach doordat het toch eigenlijk goed bedoeld was.

avatar van Mug

Mug

Plan 9 from Outer Space is niet zo lollig als andere Wood klassiekers Glen or Glenda en Bride of the Monster. Verre van zelfs, het is dodelijk saai. Footage bestaande uit 10 minuten kinder-ufo's aan een touwtje zien bengelen. En slaapverwekkende dialogen die maar zelden als slechte grappen dienen.

Grote teleurstelling dus, ik houd het maar bij Bride of the Monster. Aldaar wordt de stuntman van Bela Lugosi op een hilarischere wijze geportretteerd. Oke, deze keer is Lugosi al enige jaren dood, dus voor de extra scenes hebben ze de vampierencape om de schouders van de chiropractor van Woods vrouw gedeponeerd. Dat alleen al verdient de 0,5* niet. 1* voor de 'slechtste film allertijden'.

Goodfella_90

Het verbaasde me dat ik geen aanwijzingen heb kunnen vinden dat het allemaal als een grap bedoeld zou zijn. Het is gewoon écht een wanproduct...

avatar van The One Ring

The One Ring

Dat is dan ook het punt van deze film natuurlijk. De film 'Ed Wood' van Tim Burton al gezien?

Goodfella_90

Ja, dankzij Tim Burton herkende ik ook al enkele scènes hieruit. Alleen was er eigenlijk niets hilarisch aan. Ik ga mijn geluk zoeken bij de tips van Mug hierboven.

avatar van Friac

Friac

Mug schreef:

Grote teleurstelling dus, ik houd het maar bij Bride of the Monster.

Dat vind ik er ook van.

Helaas is Ed Wood er op vooruitgegaan na Bride of the Monster, want deze Plan 9 from Outer Space vind ik iets beter in elkaar steken en kent minder pijnlijk-hilarische taferelen. Maar dat speelt dus volkomen in het nadeel van de film, aangezien hilariteit niet langer de ranzigheid van dergelijke B-films kan verdoezelen.

Akkoord, je hebt de ufo's aan touwtjes, kreuken in de lucht (de beschilderde doeken), de hilarisch foute/dramatische voice-over en compleet nutteloze shots, maar nergens wordt het écht grappig.

Enige pluspunt was, zoals Mug al zei, de manier waarop de makers de scènes van de overleden Bela Lugosi verder afgehandeld hebben: wat een subtiliteit!

De film sleept zich ook echt door zijn korte speelduur van amper 75 minuten: het leek haast alsof ik naar The Evolution of a Fillipino Family, een kanjer van 11 uur, aan het kijken was.

Wat mij betreft wordt 'Plan 9 from Outer Space' stevig over zijn paard getild, en zijn er heel wat beter genietbare B-films te ontdekken (waaronder Wood's eigen Bride of the Monster).

avatar van The One Ring

The One Ring

Goodfella_90 schreef:

Ik bedoelde dat in Ed Wood toch duidelijk moest zijn geworden dat het allemaal niet grappig bedoelt was. Ed Wood nam de film zelf heel serieus en dacht dat hij goed bezig was. Het onbedoeld grappige is juist de attractie.

Anyway, ik had gisteren een vreemde avond. Eerst keek ik naar de loodzware Bergmanfilm Tystnaden. Dit werd gevolg door zo'n beetje de meest tegenovergestelde film denkbaar: Plan 9 from Outer Space. Best een vreemd effect, die twee films na elkaar.

Ik vond hem echter hilarisch. Veel mensen lijken hem tegen te vinden vallen en sommigen beweren zelfs dat de film nog niet eens zo afschuwelijk slecht is. Onbegrijpelijk, want zo'n zooitje heb ik nog nooit gezien.

De film heeft alles:
- Talloze continuïteitsfouten
- Onduidelijk geschreven personages
- Bijzonder knullige effecten
- Neppe decors
- Houterig acteerwerk
- De meest onwaarschijnlijk slechte dialogen denkbaar
- Een onnavolgbaar plot, dat de acteurs zelf ook duidelijk niet snappen
- Personages die heel snel iets vergeten dat ze eerder zagen
- Bonuspunten voor leuke extra's, zoals de stand-in van Lugosi die totaal niet lijkt

De voorbeelden bij deze fouten zijn eindeloos. De film zelf kijken is dan ook een tractatie, want elke scène bevat weer een nieuwe verrassing in slechtheid. Ik vond het dan ook geen moment vervelend en heb me regelmatig kapotgelachen. Nou vooruit 3 hoogtepunten:

1. De achtervolging van de vrouw over het kerkhof. De vrouw rent gewoon 3 keer achter elkaar over hetzelfde punt. Ze heeft het geluk dat haar belachelijk traag zijn. Het is geweldig om te zien hoe dag en nacht zich in razendsnel tempo afwisselen en hoe Lugosi (de echte) elke keer weer in hetzelfde shot getoond wordt als hij uit een bos loopt. God weet waarom. Mijn favoriete scène, dit.

2. De zin: "Inspector Clay is dead, murdered, and somebody's responsible."

3. De bizarre ontwikkeling van de kolonel. Aanvankelijk zien we hem op UFO's schieten in de woestijn. Vervolgens wordt hij gevraagd of UFO's bestaan en dan beweerd hij van niet omdat de overheid zegt dat ze niet bestaan (jawel). Dan ineens krijgen we te horen dat deze zelfde kolonel het hoofd is van de anti-UFO eenheid. Hoe iemand zo'n eenheid kan leiden zonder dat hij geloofd in UFO, ondanks dat hij er op heeft lopen schieten weet ik niet, maar het is gewoonweg prachtig.

Ik heb me dus geweldig vermaakt. Maar wat doe je dan met een score. Qua vermaak is het zeker 4 sterren waard. De film voldeed niet alleen aan mijn verwachtingen, maar overtrof ze moeiteloos. Maar als film zelf is het te slecht voor woorden natuurlijk. Ik ga voor de gulden middenweg, door een veilige 3 sterren uit te delen, al is dat misschien niet helemaal naar mijn tevredenheid. Dat is het lastige aan zo'n film.

Hier nog voor iedereen een mooie zin om over de logica ervan na te denken:
"Perhaps, on your way home, someone will pass you in the dark, and you will never know it... for they will be from outer space."

The One Ring schreef:

Zover kwam ik ook nog wel, vond het echter niet méér dan verschrikkelijk slecht; de uiterst lage kwaliteit werd nergens hilarisch.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Ed Wood Wat een held is het ook . Zijn magnus opus Plan 9 from Outer Space is er één zonder weerga qua onzinnigheid. "Future events such as these will affect you in the future!. Wie anders kan dit soort dialogen verzinnen als Ed Wood? Na deze intro volgt de enige onzinnigheid de ander op. Soms is het irriterend, maar echt slecht kun je dit niet vinden vanwege de welbekende lolfactor.

Tip: kijk deze film na het zien van de biopic "Ed Wood" van Tim Burton. Pas dan kun je inzien dat dit stuk cinema met een enorme overdosis goedwillige moeite is gemaakt. Jammer dat het resultaat zo belabberd is, maar je kunt zien dat Ed Wood het allemaal goed bedoelde.

avatar van Denden 100 Piek

Denden 100 Piek

Het is moeilijk om een cijfer te geven aan deze film, omdat het zeker een bizar slechte film is. Maar zoals vele filmfans al weten, zijn Ed Wood-films zo ontzettend slecht dat ze weer vermakelijk worden. Het was niet Ed Wood's bedoeling, en toch zijn de dialogen, acteerwerk en regie van zulk laag niveau, dat je constant met een brede glimlach voor de TV zit en af en toe in lachen uitbarst. Dankzij de prachtige Tim Burton-film Ed Wood heb ik nu eindelijk een aantal Ed Wood-films in huis gehaald, en met Plan 9 From Outer Space als eerste kijk ik nu al uit naar Glen or Glenda en Bride of the Monster. Als cijfer heb ik besloten om een 2/5 te geven. Dat is mijn score zonder de amusementswaarde erin berekend. Als ik eerlijk moet zijn: ik heb véél slechtere films gezien als dit die nog niet eens de helft van de vele fouten bevatten die te vinden zijn in Plan 9 From Outer Space. Maar het ding met Plan 9 is: op de een of andere manier zie ik toch de liefde van de regisseur er vanaf stralen, en dat doet mij al veel plezier. Daarom kan ik het absoluut niet de laagste score geven.

avatar van Steve-a

Steve-a

Ik heb me kapot kunnen lachen. Aliens die er precies zo uitzien als mensen moeten doden lichamen overnemen om de mensen te waarschuwen??? Erg stijf geacteerd, zeer zwakke dialogen. de reacties van de mensen gingen echt nergens over. Zeker de slechtste film ooit gemaakt.

avatar van Bombong

Bombong

Eigenlijk alleen te verteren als je Tim Burtons Ed Wood hebt gezien. Dan weet je bijvoorbeeld waarom het karakter van Bela Lugosi vaak met zijn arm voor zijn gezicht loopt. En dan hoor je de regisseur als het ware na elke knullige scene roepen 'That was perfect!'

avatar van stefan dias

stefan dias

Hoogtepuntje: iemand mept op het bordkartonnen ruimteschip (met een dof kartonnen geluid als gevolg)

"Strange… I never heard metal sound like that before…"

hi-la-risch.

En natuurlijk de takes met de 'boudy-double' van Bela Lugosi. Je durft het niet verzinnen zoiets. Krimineel grappig; Voor het overige herinner ik me er geen iota van.

avatar van Zinema

Cinematografische drol.

Met name de idiote dialogen met verkeerde intonatie, alsmede het gehele acteerwerk vallen niet te behapstukken. Een gemiddelde amateur-toneelvereniging doet dit hoogstwaarschijnlijk beter. Brrr. Voeg hieraan de slechte regie van Wood toe en je krijgt een bijna niet uit te zitten draak. Onbedoeld grappig dat wel. Maar vaak niet genoeg voor meer dan een glimlach.

De boodschap voor de mensheid is goed bedoeld, maar daar blijft het dan ook bij.

Weest gewaarschuwd.

Slecht.

avatar van niethie

niethie

Inspector Clay is dead, murdered, and somebody's responsible!

Deze film komt al jarenlang in verschillende lijstjes naarboven als de slechtste film ooit gemaakt en nu ik gister mijn eerste Wood film (Glen or Glenda) had gezien, was ik hier dus ook wel erg benieuwd naar geworden en wat een hilariteiten komen hier voorbij zeg, niet normaal meer! Bartkartonnen (aan touwtjes rondhangende) ufo's die het geluid van een straaljager produceren, agenten met klappertjespistolen, aliens die eruit zien als mensen en een trio zombies die eigenlijk constant rondjes lijken te lopen. Voeg daar het immens slechte acteerwerk (het lijkt af en toe wel alsof ze het er gewoon om doen) het oerdomme plot en een paar van de meest slechte dialogen ooit geschreven aan toe en je hebt inderdaad een vrij slechte film. Het ergste van alles is nog wel dat er geen enkele indicatie is dat de film zichzelf niet serieus neemt. Toch heeft het wel wat, misschien wel omdat ik me de halve film rot heb lopen lachen om deze belachelijke tafarelen en ik een voorliefde heb voor dit soort foute pulp filmpjes.

avatar van stefan dias

stefan dias

Dit kan je ook niet als film beoordelen. Het is een verschijnsel.

avatar van deitje

deitje

Tja wat kan ik hier nou van zeggen! Al jaren lang mijn all time favorieten B film! Grandioos!!! Hoe slecht een film kan zijn bewijst deze film! Maar sommige films zijn zo slecht dat ze alsnog meestrelijk worden!

Plan 9 is zo,n film! Je valt echt van de ene verbazing in de andere en van de ene lachbui in de andere!

Van de dialogen tot aan de decors! Alles is even lachwekkend!

Huur of koop hem en laat je verbazen.

Als ik even niet blij ben dan zet ik plan 9 op en mijn hele dag is weer goed

avatar van Castor Troy

Castor Troy

Een slechtere heb ik tot nog toe nog niet gezien, Op alle fronten.

avatar van maithekke

maithekke

Kun je deze ergens huren ofzo?

Ik wil hem zooo graag zien XD de slechste film aller tijde word gezegd tenminste.

Ik heb gisteren Ed Wood gezien en ik ben nu wel heel nieuwsgierig naar deze film

even een vraagje omdat iedereen zegt dattie erg lachwekkend is. Was hij komisch bedoeld of serieus?

avatar van Vascago

Vascago

Lol. Ik moet zeggen dat ik al slechtere films heb gezien, maar ook dit is vreselijk slecht. Toch wel om moeten lachen vooral om die nieuwslezer aan het begin en eind en om de touwtjes aan de vliegende schotels. En soms om de dialogen.

avatar van dave

dave

Deze film moet je niet al te serieus nemen, ook al lijkt het alsof de makers dat wel doen. Plan 9 from Outer Space blijft verrassend boeiend en gaat niet snel vervelen.

Ondanks het feit dat de special effects beroerd zijn zorgen ze toch voor een meerwaarde. Ik kon alleszins mijn lach niet onderdrukken toen ik het eerste beeld van de UFO zag. Het touwtje waaraan hij hing was zo overduidelijk zichtbaar
Ook de ondoden zijn redelijk amusant omdat ze een compleet averechts effect hebben. Vooral die oude man met de zwarte mantel als attribuut is potsierlijk.

De grootste tegenvaller is uiteraard het uiterlijk van de aliens zelf. Ze zien er gewoon uit als mensen, zij het met een raar kostuumpje. Ze spreken zelfs Engels. Weinig origineel en een gemiste kans. Moest de heer Wood nu wat koddige wezens uit papier-maché gemaakt hebben, dan zou ik geneigd zijn deze film hoger te waarderen.

Het verhaal is slaat eigenlijk nergens op. Buitenaardse wezens willen de hulp van de mensheid inroepen, maar omdat deze niet in zogenaamde 'aliens' gelooft, wekken ze de doden weer tot leven om de wereldhoofdsteden te onderwerpen. Dat heb ik er toch van begrepen. Maar wat zijn ze in hemelsnaam met drie zombies, die op de koop toe als een bende kippen zonder kop rondjes lopen? In plaats van dat hele kerkhof te ontketenen, om te beginnen..

Acteerprestaties zijn niet al te best, zelfs niet voor 1959. Te theatraal. De politieagenten doen wel hun best en ook wel leuk was de man met de gel in het haar, die de film opent en afsluit. Maar over het algemeen een jammerlijke bedoening.

Op het einde zakt de film als een pudding ineen. De lange preek van de mannelijke alien slaat de stemming helemaal om. Veel te serieus. En na een tegenvallend eindgevecht stijgt het brandend schip op en ontploft. Hetgeen de kolonel dan te zeggen heeft slaat echt alles. Met z'n handen in z'n zakken merkt hij op: ".. We got to hand it to them though, they're far ahead from us."
Zonder twijfel een van de slechtste en meest misplaatste eindquotes ooit.

1 1/2

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Tsja, wat valt hier over te zeggen.

Ontzettend lelijke special effects, beroerd en houterig acteerwerk, belachelijke quote´s... Er is geen punt wat goed is aan deze film.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Grave robbers from outer space

En na ''Glen or Glenda'' was het eigenlijk de beurt aan ''Bride of the atom/monster'' maar ik had me vergist in de volgorde. Ja, dit is toch al een stuk komischer en op de één of andere manier veel leuker dan ''Glen or Glenda''.

Ik kan me ergens toch slecht voorstellen dat Wood hier serieuze verwachtingen van had, qua succes. En toch, zo blijkt in de Ed Wood docu, hij was kapot van het uitblijven ervan en kwam tot het inzicht dat hij 'gefaald' moest hebben. En uiteindelijk aan de drank ten onder gegaan... Zoveel enthousiasme tegenover zoveel gebrek aan talent, dat is toch aandoenlijk. Wél had hij natuurlijk de beschikking over toch wat behoorlijke namen, met als uitschieter Bela Lugosi, die hier helaas zijn werk niet mocht afmaken. Zo maken verder vooral Tor, Vampira en Criswell een schitterende opwachting.

Omdat deze film gewoon leuk is om naar te kijken:

3,0*.

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Het is maar wat je leuk noemt, zelfs met dat in je achterhoofd.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

O ja, en natuurlijk ook genoten van die heerlijke flying saucers.

avatar van evildead666

evildead666

Normaal zou deze film een 0 krijgen maar omdat ik

telkens heb kapotgelachen om hoe dom deze film wel niet

is krijgt ie toch een 3. Zoiets belachelijks als dit

zie je niet vaak.

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

My friend, you have seen this incident, based on sworn testimony. Can you prove that it didn't happen?

Een filmervaring die ik nooit zal vergeten. Jezus, wat is dit slecht maar oh-zo-vermakelijk. Ik word meestal heel geïrriteerd of teleurgesteld of verveeld als ik een slechte film kijk, waar eigenlijk helemaal niks aan is. Maar mede dankzij Burton's ''Ed Wood'' werd ik min of meer enthousiast of in ieder geval nieuwsgierig naar deze gepassioneerde film regisseur die alleen maar rotzooi heeft gemaakt. Gelukkig ben ik door Burton dus overgehaald en ben ik begonnen met Edward's Plan 9 from Outer Space. De hele film is werkelijk ruk maar daardoor is het zo vermakelijk. Dingen die opvallen is bijvoorbeeld het absurd slechte acteer werk, mede dankzij het script is er totaal geen realisme, interactie, improvisatie of ook maar enig acteer werk mogelijk. Het is puur je zin/daad verrichten, en daarna maak je geen deel meer uit van de scène, AL STA JE IN BEELD. De special effecten zijn heerlijk om te zien, de draadjes die zo overduidelijk zichtbaar zijn van de ufo's, de bestaande beelden die luk raak in de film worden toegevoegd om zogenaamd een meerwaarde te geven: prachtig (uiteindelijk is het ook een meerwaarde, wat mij juist zo enthousiast maakt. Ik denk dat ik vooral onderste boven ben van de decoratie en de overgangen. Decoratie was werkelijk waar amateuristisch en zo gefaald dat ik er echt hard om heb zitten lachen, niet zo zeer uitlachen, hoewel... Ja, dit was gewoon uitlachen (met respect). Bijvoorbeeld de cockpit, het stuur wat waarschijnlijk een plankje hout was, het kerkhof wat zo om kon vallen (en wat bewoog als cast er langs loopt): WAUW. Toppunt was toch wel wanneer die vrouw valt op ''het gras'' en je dan gewoon serieus de grond/doek ziet bewegen. GE-NI-AAL! Ook de overgangen, die echt zo slecht waren, waren geweldig. Montage wist gewoon onnodige shots te geven, stukken te laten zien die niet goed waren geknipt; het was weer een brede grijns waardig.

Al met al waarschijnlijk de amateuristische film die ik ooit heb gezien, toch enorm vermakelijk doordat het eigenlijk te gek voor woorden is. Maar omdat het zo vermakelijk is, en de crew zich zo goed inzet en Edward echt met passie te werk gaat, is het niets meer dan genieten. 3 sterren, eigenlijk (ook) te gek voor woorden, maar dit maakt mij heel erg blij. Belachelijk vermakelijke film. Echt een aanrader! Ben voorlopig nog niet klaar met Edward's werk, dit smaakt naar meer.