
Freaks (1932)
Verenigde Staten
Drama / Horror
64 minuten
geregisseerd door Tod Browning
met Wallace Ford, Leila Hyams en Olga Baclanova
De rijke dwerg Hans huwt de onbetrouwbare trapeze-artieste Cleopatra. Zijn beste vriendin, de kleine Frida, vermoedt dat Cleopatra niet helemaal zuiver op de graat is. Dankzij circusbazin Madame Tetrallini en haar freaks ontdekt ze een complot en neemt ze samen met de freaks wraak op Cleopatra en haar minnaar Hercules.
TRAILER
https://www.youtube.com/watch?v=GjzvvYX8hmk
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Een verhaal dat best wel ok is, meer niet. Best wel leuke elementen en wat leuke conversaties, maar ook delen die me gestolen konden worden. Een aardige film voor tussendoor en ik ben blij dat ik hem een keer gezien heb,

Regisseur Browning heeft mij ook teleurgesteld met zijn verfilming van Dracula.
Kleine 2,0 voor deze film.
'k wist eigenlijk totaal niet waarover het ging gaan, maar de film bracht een mooi verhaal, die de "freaks" in een ander daglicht wilde plaatsen. En ondanks dat de film al uit '32 is, is hij zeker nog niet gedateerd of ouderwets.
De cast bestond dus grotendeels uit misvormde mensen, waarvan de opvallendste een arm- en beenloze.
In het tv-boekje stond er dat de film horror/science-fiction is, maar ik vond de film eerder speelfilm/drama. Misschien vonden de mensen in '32 dit horror, maar 'k vrees dat dit nu niet meer het geval is.
De film is me erg bevallen en blij dat 'k deze eens heb bekeken. 'k vond het wel een aanrader.
Het inleidend verhaal brengt de kijker in de stemming die, in mijn ogen, wenselijk is waarna het korte, maar vrij bizarre verhaal, begint. Waarschijnlijk heeft Browning gelijk als hij zegt dat dit de enige film zal zijn waarbij deze échte freaks zo gefilmd zijn en gebruikt zijn als acteurs ('omdat de medische wereld alle ongemakken uit de wereld zal gaan helpen').
En het is interessant dat je heel makkelijk de link kunt leggen tussen dat statement en de huidige maatschappij waar schoonheid overheersend is en mode-idealen nagestreefd (moeten) worden. Zo bezien zijn er genoeg 'freaks' in de maatschappij die niet geheel aan dit beeld voldoen. Ik denk dat Olaf zich, als homosexueel zijnde, ook soms zo bejegend voelt door de maatschappij.
Naarmate de film vordert kreeg ik het idee dat de rode draad losgelaten werd, en wel tijdens het kennismaken met meerdere circusartiesten, wat voor mij betreft iets doeltreffender had gekund in die korte tijd.
Verwacht verder geen vlotte dialogen, daverend acteerwerk (een grote diversiteit aan kwaliteit van het acteerwerk) of mooie effecten (al zal dit voor de jaren '30 bovengemiddeld goed zijn geweest). Daarentegen is het wel een duister cultsprookje met niet-alledaagse hoofdrolspelers. Schokkende hoofdrolspelers, wellicht.
Het einde, waarbij de Freaks bewapend door de smerige modder kruipen om hun vijand voor het leven lang 'one of them' te maken, was zeer doeltreffend en de mooiste scène van de film.
Dikke voldoende: 3,5*
Toch moet ik wel toegeven dat de film door het slechte acteerwerk van zowel de normale acteurs als de freaks zelf af en toe toch wat moeilijk serieus te nemen was en zelfs af en toe ergerlijk werd in de dialogen. Ik kan me nog voorstellen dat Harry en Daisy Earles van zichzelf geen acteurs zijn, maar Olga Baclanova zelf is toch ook voornamelijk irritant in haar acteerwerk. Ander minpunt is ook het aan elkaar geflanste einde waar Hans en Frieda toch nog een soort van happy ending delen. Ik begrijp dat dit niet het oorspronkelijke einde zou zijn, maar van de keuzes die men ons liet zien op de extra's van de dvd, vond ik dit nu niet direct de sterkste.
Dit neemt niet weg dat Freaks wel degelijk een interessante en vooral belangrijke film is met een zeer belangrijke boodschap en enkele behoorlijk sfeervolle scenes. Het had echter bij vlagen toch net wat beter gekund.
Ondanks dat Freaks een aantal sterke kanten heeft, zijn er ook enkele bijzonder zwakke. Het acteerwerk van Harry en Daisy Earles, om maar even een voorbeeld te noemen. Midgets zijn er maar weinig, laat staan dat er veel zijn die acteren. Ik neem het ze eigenlijk ook niet kwalijk. Velen zullen overigens de spanning maar zwak vinden. Toch heeft het voor een film uit 1932 een paar behoorlijk sterke en enge scenes. De opbouw is in elk geval erg sterk. Het voordeel van een film die slechts een uur duurt, is dat hij eigenlijk niet verveelt. Op het moment dat bij het grootste deel van het publiek wel doorgedrongen is waar het heen gaat, komt die fantastische dinerscene en iets later de macabere achtervolging. Jammer dat daar in geknipt is. Ik had graag het volledige stuk willen zien. Geïnteresseerden moeten er natuurlijk wel rekening mee houden dat de film nog steeds vrij traag is en het acteerwerk redelijk theatraal. Verder is Freaks natuurlijk een mijlpaal in het horrorgenre.
*Einde van de film lijkt teleurstellend, maar vergeet niet dit is een film uit 1932. En daarom kijk ik door de vingers.

Was dit uitbuiting? Dat zou betekenen dat de misvormden tentoongesteld werden en dat iemand anders de winst opstreek. Als ze het graag deden en ervoor betaald werden, dan was het geen uitbuiting. Bovendien werden ze niet enkel als gedrocht opgevoerd; ze kregen een volwaardige rol.
Met name de twee dwergen hadden een gro... belangrijke rol. In werkelijkheid waren ze broer en zus. Ze waren Duits en traden met nog twee andere zussen op. Ze zijn ook te zien in The Wizard of Oz. Harry Earles was degene die het kortverhaal "Spurs" van Tod Robbins voorstelde aan regisseur Tod Browning. Bij Frieda (Daisy Earles) krijg je in het begin de indruk dat ze braaf haar lijntjes opzegt, maar uiteindelijk schemert er toch wel emotie in door.
Op voorhand vreesde ik voor twee mogelijkheden: ofwel zouden ze voorgesteld worden als gedrochten waaraan de toeschouwer zich vergaapt, ofwel als zeer zielig. Gelukkig was geen van beide waar. Ze worden voorgesteld als mensen met een volwaardig gevoelsleven en een grote levenslust. Zonder "Freaks" waren deze mensen compleet vergeten.
Er komt heel wat humor in voor, zoals wanneer die man zonder ledematen zijn sigaar aansteekt. Aan de Siamese tweeling merk je dat ze podiumervaring hadden. Zij hebben veel samen opgetreden (uiteraard samen), maar ze eindigden als verkoopster (kassa 2 en kassa 3?), waarna ze aan een longontsteking stierven.
Regisseur Tod Browning had zelf meegewerkt aan freakshows. Hoewel hij de regisseur is van Dracula, zou ik dit ook geen horror noemen. De plot is eigenlijk die van een misdaadverhaal, al is dat niet wat het meeste bijblijft.
De Russische Olga Baclanova is best te pruimen als een vroege femme fatale. Haar verminking op het einde zou grotendeels veroorzaakt zijn door een neervallende boomstam, dus niet door de freaks zelf, maar dat stuk is eruit geknipt. In een alternatief einde werd ook nog gezegd dat de reus nu werkt als castraatzanger, maar dat is onzin, want als een volwassene gecastreerd wordt, behoudt die zijn diepe stem.
Wanneer de freaks samenspannen om wraak te nemen, doet dat mij denken aan het kortverhaal The Country of the Blind van H. G. Wells.
Het sentimentele einde gaat er bij mij wel in. Ik heb zo meegeleefd met die medemensen met andere lichaamslengte dat ik hun een gunstige afloop gun.
Omdat de film zo belachelijk kort is is er helemaal geen tijd om je te vervelen. Veel horror is er eigenlijk niet. Het overgrote deel van de film is meer een romantisch drama over het leven in een circus. De freaks worden neergezet als 'normale' mensen en twee dwergen spelen een grote rol in het verhaal. De film maakt een sterk statement en is toendertijd hopelijk een enorme eye-opener geweest voor veel mensen. Pas aan het einde wordt de film erg sfeervol en spannend. De cricus wagens in de regen deden me een beetje aan Pinocchio denken. En dan het beroemde einde, eeuwig zonde dat er dingen uit zijn geknipt. De film zou in zijn originele vorm veel schokkender zijn geweest dan dat hij nu is.
Ik maak me er oprecht boos over dat de film zo is verminkt omdat het amerikaanse klootjesvolk het weer eens niet aankon. De reacties op de eerste screenings waren zeer negatief en de crew ontving meerdere dreigementen en werd zelfs aangeklaagd door mensen. Veel mensen vonden het belachelijk dat Browning 'het lef had om zulke weerzinwekkende figuren in een film te laten zien'. In sommige amerikaanse staten is de film officieel nog steeds verboden en in Engeland is de film pas vanaf de jaren '60 in omloop. Oorspronkelijk zouden we uitgebreid zien hoe de Freaks Cleo toetakelen en zou er nog een scène zijn met een gecastreerde Hercules, ook waren er nog veel meer scènes in waar de 'normale' mensen gemeen waren tegen de Freaks. Die moesten helaas allemaal weg en daarvoor in de plaats kwam een alternatief einde met de dwerg die spijt had van zijn daden, belachelijk soft. Want ik vond het meer dan terecht dat hij wraak nam op die twee.
Ik had al een hekel aan het circus en aan amerikanen, maar dat is na het zien van deze film alleen maar groter geworden. Snap ook niet wat daar nou aan is zo'n circus, acrobatiek en dierenmishandeling... Een mijlpaal in de filmgeschiedenis en daarom ook een must-see. Wel vind ik persoonlijk dat The Elephant Man van David Lynch het zelfde thema een stuk beter brengt, en daarvan is niets weggeknipt.
Hopelijk dat je de film in die optiek nog eens een nieuwe kans geeft baspls.
Het is geen geheim dat ik geen groot liefhebber ben van de klassieke film, maar die oude horrors hebben vaak toch nog enige charme. Ze duren ook meestal niet te lang en voor een keertje is het geen ramp. Veel typische moderne horrorkenmerken vallen er niet meer te herkennen in die films, maar Freaks is toch wel érg magertjes op dat gebied.
Het shockerende mis ik ook gewoon. Men heeft werkelijk misvormde mensen gecast voor de rollen van "de freaks", maar hoezo is dat erg? De meeste zijn ook niet zo freakish en echt opvallend exploiteren doet de film hen nu ook weer niet. Ze maken deel uit van de setting en acteren binnen een plotje, meer is het niet.
Op het einde van de film zit er een thriller-achtige scene in, maar daarvoor kan je het toch ook moeilijk als horror omschrijven. We schrijven het dan maar toe aan andere normen. Los daarvan is het plotje erg flauw, het acteerwerk beneden alle pijl en is het drama compleet mislukt. Voor een film die amper 60 minuten duurt is het redelijk saai, toch jammer.
Mnee, had me hier iets meer van voorgesteld. Flauw filmpje, z'n imago compleet onwaardig.
1.0*