Religulous (2008)
Gesproken taal: Engels, Perzisch, Hebreeuws, Arabisch en Spaans
Releasedatum: 11 december 2008
Plot Religulous
"Heaven help us."
De documentaire volgt Bill Maher tijdens een reis rond de wereld, waarin hij op zoek is naar meer informatie over God en religie. Maher's onorthodoxe manier van interviewen en zijn persoonlijkheid garanderen een zeer ongewone zoektocht naar spiritualiteit.
Zichzelf - Host/Narrator
Seamus
Maher is een comedian, dus als je al begint te vergelijken met Dawkins dan ga je de bedoeling van deze "docu" voorbij.
Het gaat hem juist over de extreme gevallen die aantonen dat gematigd geloof een illusie is. Je maakt deel uit van georganizeerde religie of niet.
Dit was voor mij een levensechte komedie.
Ik heb me helemaal niet op de borst geklopt want als ik iets over atheïsme wil zien dan zet ik een debat van Dawkins, Hitchens of Harris op.
tyler-durden
Voor mij toont deze film dat niet aan. Extremen, zoals je zegt.
Hij mag dan een comedian zijn, als ik een documentaire wil zien, wil ik een documentaire zien, geen komedie. Als komedie zaten er idd wel aardig grappige stukjes tussen. Ik heb hem daarom verhoogd naar 2,5 maar kan hem geen voldoende geven.
ice-krim
waardeloos! Ik dacht dat in deze docu(als dit zo te noemen is) werd vertoont hoe mensen hun geloof misbruikte. Maar dit is pure propaganda. Het gedeelte over die rabbi die met de president van Iran sprak heeft niet eens iets mogen uitleggen waar over dit ging. Er werden hem woorden in de mond gelegd en zodra hij eindelijk aan het woord kwam werd het gesprek beiindigd...belachelijk. Typisch Amerikaans om een mening te hebben en dit te verkopen als feiten.
De docu kort samengevat: moslims zijn terroristen. Om de andere geloven kunnen we lachen. want die doen niets fout. Die geloven alleen in wonderen die niet bestaan.
In Isreal zijn meer moslims gedood dan joden in de holacaust. Er wordt wel gezeikt over een moskee die daar staat :s maar niet over hoe de zionistische gemeenschap met de moslims omgaat. Het enige gedeelte dat enig humor bevat. Is het gedeelte met die preacher die rijker wordt van de kerkgangers en de man die van zijn homo sexualiteit is genezen door Christus.
hatebreeder
Redelijke docu die de waanzin laat zien van bepaalde (extreme) gelovigen!
witboek
Moeilijk te beoordelen, maar wel gelachen met de zotte, stomme humor van Bill Maher.
Echt een documentair vind ik het niet, maar heb wel gelachen met nogmaals zeer domme humor. Blijkbaar is er wel een markt om zo films te maken.
shockdog
Goh, schokkend dat er geen bewijzen zijn dat jezus ooit bestaan heeft
Bevat ook pijnlijk onleuke grappen van mister Maher, waarmee hij z'n nogal sneue tegenstanders te lijf gaat.
XxJoshxX
Redelijk vermakelijke docu maar ook wel erg makkelijk allemaal, zoals hier onder ook al gezegd is; ondervraag een stel fundamentalistische gekken over hun ideeën en je krijgt dit soort antwoorden. inhoudelijk zwak, Bill Maher;s humor moet je ook liggen. Had er uiteindelijk meer van verwacht aangezien het zo hoog aangeschreven staat op veel sites.
N811
Dit was voor mij een levensechte komedie.
Fortune
Kan me helemaal vind in Mather en vond het in zijn totaliteit ook boeiend en grappig.
Mather maakt veel goede punten.
Maar hij spreekt en discussieert wel met veel idiote figuren waardoor het wel een beetje makkelijk is natuurlijk.
3.5
sander.h
Als hij nu de mensen eens wat vaker liet uitspreken...
Nou inderdaad, dat viel me bij de tweede keer kijken nog eens extra op ja. Uiteindelijk gaat Bill zelf me een beetje tegen staan.
Maar goed, het blijft een uiterst amusant schouwspel. Alleen jammer dat de geinterviewden op deze manier echt figuranten zijn in de Bill Maher-show, die een punt te maken heeft en dat verdorie zal maken ook.
Halfje eraf voor mij.
Melkor
Maar op die manier kun je alles belachelijk maken. Maher is gewoon niet altijd fair omdat hij niet geïnteresseerd is in waarom mensen religie volgen, hij wil het gewoon belachelijk maken. Een goed voorbeeld is de man die Jezus speelt in dat pretpark, die een heel goed argument heeft door de driehoek van het christendom (God, Jezus en de Heilige Geest) te vergelijken met water (ijs, water, stoom). Maher heeft er op dat moment niks op te zeggen en daarom wordt er gelijk overgegaan naar een scène in de auto (die zich later afspeelt) waar Maher nu wel zijn antwoord klaar heeft. Dat vind ik erg flauw want dan wil hij niet toegeven dat hij op dat specifieke moment met zijn mond vol tanden stond. Als komedie erg leuk (want ik heb wel flink moeten lachen) maar als een documentaire is het gewoon een zware onvoldoende.
Misschien moet je nog eens opnieuw kijken, want Maher zegt heel erg duidelijk dat het een briljante analogie was van Jesus in dat pretpark. Hij zegt zelf dat hij met zijn mond vol tanden stond, maar dat hij het toch onzin vond eens hij er later over nadacht. Dus ik snap je probleem niet echt.
Bron? En just for the record, het is "holocaust".
Tonypulp
Best sterk.
Hoewel Maher er erg makkelijk mee weg kan komen door een beetje te grappen en mensen niet uit te laten spreken, heeft hij zóóó ontzettend gelijk met zo'n beetje alles. Want welke ''tegenstander'' heeft nou werkelijk iets normaals kunnen zeggen? Mensen die geloven in ''sprookjes'', hij lacht het vaak weg, en ik doe vanachter m'n tv gezellig mee.
Best beangstigend om te zien hoe extreem mensen kunnen geloven in dingen die feitelijk helemaal op niets slaan. Dat lijkt hun vaak ook door te dringen tijdens het gesprek (discussie) met Maher. Vervelende stiltes, vragende blikken, zoekende naar opnieuw een vergezocht antwoord om het goed te praten...pijnlijk.
Zoals hij zelf al zegt; ik verkoop twijfel. En met succes, want niemand heeft enig goed weerwoord kunnen brengen, dat is te danken aan sterke punten (altijd een feitje bij de hand) maar ook aan het behoorlijk irritante onderbreken, best goedkoop en het mist af en toe wat aan respect, maar ik zou hypocriet zijn als ik zou beweren dat ik wél met een strak gezicht tegenover deze mensen zou kunnen staan.
Interessante docu die vragen heeft die het beantwoord wilt hebben, maar dat blijkt dus niet altijd te kunnen. Kudo's voor die kale man bij het Vaticaan
Leuk stuk.
Tonypulp
Inderdaad, dat zeg ik later in 't stukje ook. Dat is een slecht punt aan deze docu, met zulke vragen komen waarop de antwoorden heel interessant kunnen zijn, maar dat dan constant met een 'grap' af kappen. Zorgt ervoor dat je na elke scene eigenlijk weer met hetzelfde zit..vrijwel niets. Hij ontkracht enkele punten, maar wil daarna ook niets meer tegen zich horen.
DwarreI
Ja daarom moet een comedian als Bill Maher ook geen documentaire maken die zichzelf serieus wil nemen, en ik dacht aanvankelijk ook dat dat het geval was. Het kwam overigens ook meer op mij over als een soort van comedy á la Borat (toevallig?), tot er op het laatst aan de hand van wat archiefbeelden en opeens wel een serieus praatje geconcludeerd wordt hoe gevaarlijk religie wel niet is. Volledige miskleun wat mij betreft.
SnakeDoc
De beschrijving hierboven en op het hoesje van de DVD doen vermoeden dat Bill Maher de wereld rond reist opzoek naar informatie over God en religie.
Jammer genoeg is hier niks van waar.
De documentaire volgt een zeer naargeestige Bill Maher die de wereld rond gaat om te verkondigen dat het geloof slechts een verzinsel is waar mensen zich in moeilijke tijden aan vast kunnen klampen.
De mensen die denken een kans te krijgen om hier met hem over in discussie te gaan komen bedrogen uit.
Ze worden belachelijk gemaakt of gesprekken worden vroegtijdig gestopt of weg gelachen!
Het gesjoemel met camera beelden zorgt ervoor dat het lijkt alsof sommige mensen met hun mond vol tanden staan.
Flauw en jammer!
Er had veel meer in deze documentaire gezeten maar helaas volgen we de verkeerde persoon die al met een hele foute instelling gaat beginnen aan zijn (zogenaamde) zoektocht.
Wel interessant om te kijken naar de wanvertoningen van Bill en zijn sarcastische crew! En daarom toch nog 2,5 sterren!

SnakeDoc
Ja sorry Darrel
Kan er niks aan doen, maar heb me ondanks dat die Bill een dikke lul is toch nog wel redelijk vermaakt
Makkelijk, weinig nieuws, heel erg een gemiste kans, soms best vermakelijk.
Charles en Maher mogen dan wel voor een groot deel voor mijn parochie preken, maar dit was toch echt niet wat ik hoopte. Vooral makkelijk door de montagetrucjes en veelal flauwe (en vooruit, af en toe erg rake) opmerkingen van Maher. Er is niet zoveel nodig om te lachen om religieus extremisme. Het maakt zichzelf vaak veel grappiger belachelijk dan de betere grappen van Maher, maar ze kregen daar de kans juist niet toe omdat Maher er weer tussen kwam met een opmerking die alle dicussie doodsloeg. Soms komt een discussie wat beter uit de verf, juist als Maher zich in weet te houden (die met de Jezusacteur in dat Christelijke pretpark). Soms nog eens laf in de auto napraten over wat de man zojuist gezegd had (en dat dat nonsens was).
Veel te veel bezoekjes ook, waardoor nogal wat geinterviewden er bekaaid vanaf kwamen. Bij sommigen niet zo erg (Wilders, Elatik), bij anderen doodzonde (zoals de discussies met bezoekers uit dat park waarvan we slechts flardjes krijgen. Wat overbodige mafketels ook (zoals die man van die "marihuanakerk"). Overigens kwam het stuk uit de VS vaak beter uit de verf dan de stukken in Israel en vooral Nederland.
Hmm, uiteindelijk zijn er betere anti-religiefilmpjes door amateurs op Youtube te vinden, vaak grappiger ook.
Crook
Erg vermakelijk, maar daar houd het wel mee op wat betreft het documentaire aspect van deze film. Maher vertelt vooral zijn eigen verhaal, het verhaal wat hij vanaf het begin wil vertellen. Hij gelooft niet en dat wil hij laten zien, en dat doet hij zonder de andere partij zijn zegje te laten doen door ze continu te onderbreken wanneer ze hun punt willen maken, of door ze op slinkse wijze vast te lullen door ze woorden in de mond te leggen, óf door goedkope montagetrucjes. En dat is zo nu en dan wel vermakelijk gebracht, maar niet serieus te nemen als documentaire natuurlijk.
Ik heb me rot gelachen om die Amsterdamse stoner van de cannabisten, en dat is ook de enige manier waarop je deze film zou moeten bekijken. Als een komedie / puur entertainment.
the new guy
Maher zegt zelf ook: "It's a comedy, not a documentary, because a talking snake in a garden is funny".
narva77 (crew films)
Om op zijn zachtst gezegd nou niet bepaald een subtiele en objectieve documentaire
Zeker gezien Bill Maher's afsluitende woorden. Maar alsnog heb ik me zeer vermaakt met deze docu. Met name de scènes in Nederland vond ik interessant, en soms ook lachwekkend (de marijuana-kerk of wat was het?).
kauwstaaf
IJzersterk! Veel te kort voor dit onderwerp. Eigenlijk zou dit een show moeten zijn van een aantal weken. Het onderwerp is zoveel omvattend dat ze waarschijnlijk hebben moeten knippen en niet ieder weerwoord konden uitzenden.
Heerlijk. Het laat weer zien hoe geloof gevoed en bepaald wordt door mensen. 100% volgens een boek, of interpreteren.... Zalig die oude voormalig priester bij het vaticaan.
Moslims worden inderdaad wat slechter geportretteerd dan andere geloven, terwijl andere geloven jaaaaren geleden ook voor grote slachtpartijen hebben gezorgd.
Jammer dat Geert Wilders uitkomt voor Nederland, maar wel leuk dat hij in de documentaire zit. Nederland heeft overigens prominente rol in deze docu.
Geloven er eigenlijk nog mensen in Horus?
Crook
Ik denk dat ze vrij bewust de weerwoorden weggelaten hebben hoor... niet echt uit tijdnood ofzo.
ice-krim
Bron? En just for the record, het is "holocaust".
YouTube - The Holocaust - how many died part 1 of 2
zoek de rest zelf maar uit
Er staat moviemeter in mijn zoekbalk en niet spelling contest met APA verificatie..flapdrol, Israël was ook fout gespeld en het is ''Jezus''
veel mensen zijn niet slim genoeg om hun eigen domheid te bevatten.. [/quote]
rokkenjager
Vrij zwart-wit en hilarisch manipulerend, maar wel vermakelijk verder.
Driello
Veel post hier lijken een teleurstelling te uiten op het lage 'documentaire'-gehalte van de film. Voor mij was dit niet zozeer bedoeld als echte documentaire, maar meer Maher's zoektocht naar de uitwassen van fundamentele religie. En daarin is hij dan geslaagd. Natuurlijk geeft het een zeer eenzijdig beeld en wordt er geen recht gedaan aan de principes van goed interviewen, maar enkele zeer rake zaken pikt Maher er toch wel uit. De ex-homosexueel die stelt dat homo's niet gelukkig zijn ('But they are called gay'). De ontzettend foute senator, de extremen in veel religies. Het wordt allemaal niets verhullend en met humor aan de kaak gesteld. En in sommige gevallen laat Maher de pro-religie personen wel degelijk hun eigen glazen ingooien. Dus een lichte mate van weerwoord was er echt wel (die sukkel met zijn 'miracles' bijvoorbeeld.........Toegegeven, voor een echt gefundeerde documentaire is het allemaal te vlug, te los zand en te populistisch, maar als amusant effectbejag is het bijzonder geslaagd. En zo heb ik deze 'documentaire' ook steeds benaderd. Een 3,5* is voor mij dan ook gerechtvaardigd.
mauwiewauwie
Deze docu/comedy is gemaakt voor agnosten! Om als boek/bijbel/omgangscode, etc,etc is gemaakt met als oogpunt geloof en humor voor atheïsme,Het is belangrijk op te merken dat de positie van een agnost een is met betrekking tot de kennis die we (al dan niet) kunnen bereiken over God. Dit is dus geen antwoord met betrekking tot wat een agnost gelooft. Een agnost kan bijvoorbeeld claimen dat een God per definitie niet waarneembaar is door mensen, en voor deze reden kan hij zonder geloof in God zijn; in dit geval overlapt hij dus met de zogenaamde zwakkere stromingen van atheïsme (die simpelweg zeggen "ik heb geen geloof in een God", een nuance met het sterkere "er is geen God"). Anderzijds kan hij —ondanks van mening zijnde dat God onwaarneembaar is— er toch in geloven; in dit geval is hij een agnostisch theïst. Een voorbeeld van een agnostisch atheïst is Robert Flint! Albert Einstein was ook een agnost.Dus het zijn niet de stomste mensen.Op Bill Maher na dan?

AppleTV komt deze zomer met een nieuw seizoen van 'Ted Lasso'

Leo Woodall en Rachel Weisz in nieuwe Netflix Original: alles over 'Vladimir'

'Bridgerton' is terug op Netflix: eerste deel van vierde seizoen nu te zien

Searching for Sugar Man

Home
Documentaire, 2009

The King of Kong
Documentaire, 2007
moslimmuseumjood / joodsevidencerabbiinterviewgeloofatheistreligiechapel religieuscatholicevolutionvrachtwagenchauffeurmormonismeskepticatheismcreationism post-credits scene