Religulous (2008)
Gesproken taal: Engels, Perzisch, Hebreeuws, Arabisch en Spaans
Releasedatum: 11 december 2008
Plot Religulous
"Heaven help us."
De documentaire volgt Bill Maher tijdens een reis rond de wereld, waarin hij op zoek is naar meer informatie over God en religie. Maher's onorthodoxe manier van interviewen en zijn persoonlijkheid garanderen een zeer ongewone zoektocht naar spiritualiteit.
Zichzelf - Host/Narrator
otherfool
Ben benieuwd. Maher is richting gelovigen zelfs nog net iets steviger dan tegen Republikeinen (al komt het één nog wel eens met het ander), en dan met crazy Larry Charles (Seinfeld, Borat) als regisseur... Maher wil hem rond Pasen uitbrengen, dat belooft vuurwerk!
Chuck Taylor
- 1953 stemmen
Ik hou er nooit van als regisseurs even worden aangehaald met hun eerder behaalde successen op de poster, helaas.
Ken Maher niet, maar het zou best eens iets op kunnen leveren, dit project.
sn@ke
- 2077 berichten
Nice
, hopenlijk krijgen we er op het einde wel geen moraliserend "religie is heilzaam voor iedereen" boodschap doorgeduwd. De stijl in de trailer is in ieder geval hilarisch.
Macmanus
Hey hij was in Nederland, om precies te zijn waar Theo van Gogh was vermoord. Lijkt me wel wat voor mij, eventjes lekker bashen tegen religies.
Mc
- 2092 stemmen
Oh heerlijk! Lijkt me echt een film voor mij zo lekker atheïstisch maar toch wel weer geïnteresseerd in het idee / concept religie. Ook is Maher echt vrij geweldig en vaak hilarisch moet ik zeggen
Ben erg benieuwd!
N811
Ziet er goed uit!
Voor de nuchtere mensen.
Niet geschikt voor hypocrieten
SanderSander88
Lijkt me een zeer vermakelijke documentaire.
Coop
Oke, verplicht kijken voor elke gelovige, misschien zien ze dan ook in dat het allemaal maar is voor geld uit uw zakken te halen
streeter
Ben erg benieuwd!
De film is anti-religie maar ook anti-atheïsme.
Geert Wilders is te zien in een korte interview met Maher waarin hij het probleem van Islam in Holland uitlegt.
*** 1/2
otherfool
11 december pas in Nederland? We hebben hier al zo lang op moeten wachten... ik weet niet of daar nog 2 maanden bij kunnen komen...
Wilders in een top 10 box-office film, het is wat
voomzap
Leuke onderhoudende documentaire over de waanzin die godsdienst heet.
In 2008 laat nog altijd een overgroot aantal personen in belangrijke, invloedrijke en machthebbende positites zich leiden door sprookjes uit eeuwenoude, achterhaalde geschriften. Het lukt Larry Charles, al dan niet met wat sneaky en soms oneerlijk knip en plakwerk, deze waanzin op een ontwapenende wijze te ontmaskeren.
Nu wachten op een wat serieuzere docu met de visie van bijvoorbeeld pakweg een Sam Harris.
- 2067 berichten
Leuk, maar dat is het dan ook wel. Grootste probleem is dat Maher en Charles niet neutraal zijn en de dialogen en discussies wel erg naar hun hand zetten. Hun doel is om religie voor schut te zetten en daarvoor kiezen ze vaak ook wel de makkelijkste doelen (ex-homo's en Zuid-Amerikaanse Jezussen zijn niet bepaald de heersende autoriteiten op het gebied van religie). Jammer want daardoor zit er toch een bitter nasmaakje aan een verder leuke film.
TwoFace
Geweldige documentaire over godsdienst. Deze documentaire zou verplichte kost moeten worden tijdens maatschappijleer op school. Mr White ik kan mij wel vinden in jou argument dat Maher niet neutraal is en alle discussies naar zijn hand probeert te zetten ,maar op die manier laat hij wel duidelijk zien hoe belachelijk alle godsdiensten eigenlijk zijn.
Al met al heb ik deze documentaire als zeer vermakelijk ervaren vooral door de droge humor van Bill Maher en de af en toe beschamende discussies.
- 2067 berichten
Maar op die manier kun je alles belachelijk maken. Maher is gewoon niet altijd fair omdat hij niet geïnteresseerd is in waarom mensen religie volgen, hij wil het gewoon belachelijk maken. Een goed voorbeeld is de man die Jezus speelt in dat pretpark, die een heel goed argument heeft door de driehoek van het christendom (God, Jezus en de Heilige Geest) te vergelijken met water (ijs, water, stoom). Maher heeft er op dat moment niks op te zeggen en daarom wordt er gelijk overgegaan naar een scène in de auto (die zich later afspeelt) waar Maher nu wel zijn antwoord klaar heeft. Dat vind ik erg flauw want dan wil hij niet toegeven dat hij op dat specifieke moment met zijn mond vol tanden stond. Als komedie erg leuk (want ik heb wel flink moeten lachen) maar als een documentaire is het gewoon een zware onvoldoende.
Koerok

Moet je dan echt gaan uitleggen dat dat een foute analogie is? Dat de trinity meer is dan drie verschillende verschijningsvormen van hetzelfde? Als dat namelijk wel zo was, dan had Jezus nooit kunnen zeggen: "Mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten?"
De trinity is niet uit te leggen, het is een dogma.
- 2067 berichten
Maar wat moet je dan ook antwoorden na zoveel kolder?
De trinity is niet uit te leggen, het is een dogma.
Uiteraard, maar mijn punt was dat hij er op het moment niks over te zeggen had of geen antwoord klaar had, en hem naderhand toch nog ging afzeiken. Maher had het ook gewoon kunnen laten liggen en kunnen zeggen "Oké, die geef ik je" maar dat doet hij niet. Je hoeft mij niet te vertellen dat veel religies belachelijk zijn maar als je anderen probeert te overtuigen, doe dat op zijn minst eerlijk.
Jordy
Iets teveel open deuren, en dat achteraf in de auto (of via "grappige" ondertitels) pas commentaar geven was een beetje makkelijk. Als agnost had hij ook wel een paar minuten op fanatieke atheisten in mogen gaan naar mijn mening. Wel erg vermakelijk en bedroevend verder, natuurlijk.
Macmanus
Iets minder dan verwacht.
Weet niet welke film Streeter heeft gezien, maar anti-atheïsme zag ik niet terug. Niet zo heel erg verder, Agnost of Atheïst ach.
Het is inderdaad zoals verwacht lekker bashen, extreem subjectief verder, maar het ligt er zo duidelijk bovenop dat je er het eerste uur niet echt aan kan storen als je tot de groep hoort die geen religie aanhangen. Het is vrij luchtig, en ook een (weliswaar vooringenomen) zoektocht van Maher. Helaas verliest de film bij de Joodse man die het niet eens is met wat de joden doen in Jeruzalem, zijn toon. En had die beter kunnen gaan naar islamitische-pretparken of iets dergelijks, net als die in de US deed. Nu wordt de docu daar te zwaar en werkt het duidelijk knip en plakwerk minder. Hij had zeker een paar goede punten tegenover de Islamitische mensen. Maar het onderwerp is zwaarder over moord en doodslag, om er dan een beetje lacherig doorheen te gaan. Bij de Amerikaanse christelijke groep, ging het onderwerp veel meer over de onzinnige dingen in het boek waardoor het luchtige lacherige sfeertje veel beter paste.
Jammer, als die de Islam niet had aangepakt was dat waarschijnlijk een kritiek geweest. Maar ik had liever dat die in de US gebleven was de gehele docu. En daar was Moslims had opgezocht bijvoorbeeld.
3 sterren toch nog, er valt genoeg te zien en te lachen. Maar het gaat toch weer mis naar het einde toe.
Is er nog ergens te merken dat de makers Joods zijn? Ik heb hem zelf nog niet gezien, maar dat leek me op voorhand een tikkeltje link wat betreft vooringenomenheid van het publiek.
Macmanus
Ja vond ik wel een beetje, niet heel erg. Maar hoewel Maher zelf half katholiek en joods is en naar eigen zeggen voornamelijk katholiek is opgevoed. Voelde ik dat vooral bij het interview met de orthodoxe jood, die er weliswaar een wat vreemde gedachte op na hield. Maar Maher vond het zo erg dat die er zelf maar een eind aan maakte. Redelijk opvallend aangezien er wel meer gasten waren die er vreemde gedachten op na hielden. En Maher wist natuurlijk ook donders goed wat die ging vertellen.
zoutzak
Why is that?
Jordy
Nou ja, als je alleen de titel bekijkt lijkt de inhoud wel terecht. Maher zegt in de film echter dingen als "ik predik het gospel van ik-weet-het-niet" en "mensen zouden zich bescheidener op moeten stellen en niet claimen de waarheid in pacht te hebben" (of iets dergelijks) en dan zou het interessant zijn om aan beide kanten de "ik heb gelijk en iedereen die anders denk is fout"-stroming te belichten.
Adammeh
Ik had een interessante documantaire verwacht. Maar ik vond de presentator een ongeduldige man die anderen niet liet uit praten en vaak met slecht argumenten kwam. En deze man interviewde vaak mensen die niet goed in gesprek konden gaan.
Smi
Ik denk eraan deze even te gaan kijken. Maar ondertussen word ik nogal moe van religie dit, religie dat.
De argumenten voor en tegen (vooral tegen) beginnen mijn gehoor te beschadigen...
Atheisten, lijken zo graag bepaalde religies te willen bekritiseren dat ze zelf beginnen te lijken op Jehova's getuigen
Wat is er deze dagen mis met "live and let live"?
PS: Hierbij wil ik even duidelijk maken dat ik hier geen oordeel vestig ofzo, dat is allerminst mijn bedoelling
Montorsi
Wat is er deze dagen mis met "live and let live"?
Vaak een probleem van religieuzen die hun wil toch maar willen blijven opleggen.. Dan kun je het omgekeerde natuurlijk verwachten.
Smi
Oja, zij zijn natuurlijk begonnen ^_^

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song

Home
Documentaire, 2009

The King of Kong
Documentaire, 2007
moslimmuseumjood / joodsevidencerabbiinterviewgeloofatheistreligiechapel religieuscatholicevolutionvrachtwagenchauffeurmormonismeskepticatheismcreationism post-credits scene