• 9.380.100 stemmen

Watchmen (2009)

Fantasy / Thriller | 162 minuten / 186 minuten (director's cut) / 215 minuten (ultimate cut)

Genre: Fantasy / Thriller

Speelduur: 162 minuten / 186 minuten (director's cut) / 215 minuten (ultimate cut)

Geregisseerd door: Zack Snyder

Met onder meer: Billy Crudup, Jackie Earle Haley en Patrick Wilson

Releasedatum: 5 maart 2009

Plot Watchmen

"Justice is coming to all of us. No matter what we do."

In een alternatief 1985 zijn superhelden in de ban gedaan door de Amerikaanse federale overheid. Waar voorheen superhelden tot het algemene Amerikaanse straatbeeld behoorden, heeft de overheid het superheldenbestaan illegaal verklaard. Wanneer één van zijn oud- collega's in deze onrustige dagen van de Koude Oorlog wordt vermoord, start de gemaskerde burgerwacht Rorschach een onderzoek. Langzaam maar zeker brengt dit een duister complot aan het licht.

Laurie Jupiter / Silk Spectre II

Hollis Mason / Nite Owl

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

gotti schreef:

Inderdaad is een tweede kijkbeurt aan te raden, omdat Watchmen waarschijnlijk net wat té veel wil vertellen.

In de Filmvalley stond een behoorlijk stuk met informatie over deze film. In het beginstukje zeiden ze dat het belangrijk was om dat alles goed door te lezen, voordat je aan de film begon. Heb 't stuk al doorgelezen, maar zie dat het wel verstandig is om weer te doen voordat ik aan deze film begin.

Phoenix

Meh, ik ging er zonder enige voorkennis naar toe en ik vond het prima te volgen. En nu ik in de novel ben begonnen blijkt ook dat de narratieve structuur nagenoeg identiek is.

Het enige wat misschien voor wat verwarring kan zorgen is het grote aantal namen (waarvan sommige naar één personage verwijzen) die in het begin voorbij komen.

Naomi Watts schreef:

Zeker meer dan een comic, veel diepgang en maatschappelijke aanklacht,

Dacht ik ook in de term "Graphic Novel" samen te vatten, heeft niks met gemiereneuk te maken. Ik bedoelde een langer verhaal dan een gewone strip met een complexer vehaallijn en inderdaad meer diepgang.

Watchmen heb ik begin jaren 90 bij een vriend geleend en gelezen en ik was meteen verkocht.

Ondertussen besteld op internet en als ik hem herlezen heb ga ik hem kijken. Als ik tenminste weer eens in Holland ben (Ik weiger in Duitsland naar de bioscoop te gaan. Die achterlijke nasynchronisatie,...)

Naomi Watts

Zo kwam het bij mij over, mijn excuses .

Zo, dat was snel, lol

gotti schreef:

de sexscène onder begeleiding van Hallelujah (eentje op het randje trouwens...).

Welke versie is het trouwens? Cohen? Buckley?

avatar van chrismans12

chrismans12

Versie van Cohen, misschien niet zo mooi als die van Buckley maar het past geweldig bij die scene

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Het commentaar op 300 dat er een gebrek aan verhaal was is Znyder duidelijk niet in de koude kleren gaan zitten. Watchmen is een film-noirachtig stripheldenverhaal vol commentaar op de mensheid en met een fascinerende visie op de koude oorlog. Vooral de eerste helft weet vrijwel constant te interesseren met boeiende personages die op een Europeaans arthouse-achtige wijze worden verkend in deze grauwe comicwereld. Warner Brothers zal dan ook wel vol afschuw dit project hebben meegemaakt omdat dit niet is wat een gemiddelde actieliefhebber wil zien (wat de halvering van het aantal bezoekers in de zaal bij mij in de bioscoop zou verklaren). Anderzijds wacht de Europeanse arthouseliefhebber weer niet op interessantdoenerij in strakke maillots. Znyder anticipeert hier in de opening meesterlijk op door zijn superhelden niet af te schilderen als een Superman of Batman maar als echte mensen zonder superkrachten. Hier slaagt hij de eerste helft in, maar er moet worden bekent dat het lastig is om samen met een blauwstralende doktor in z’n blote snikkel het over de toekomst van de wereld te hebben. Vooral wanneer het zorgvuldig opgebouwde verhaal in een nogal halsoverkop tempo moet worden afgerond naar het einde. Het is dan ook de tweede helft dat Znyder waarschijnlijk de hete adem van de gebroeders Warner in z’n nek voelde en het niveau wat naar dwarrelt. We hadden in het eerste gedeelte te maken met een haast droomachtig briljante combinatie van arthouse en Stripboek-Hollywood maar moeten naar huis gaan met een onbevredigd gevoel. De ontknoping is gewaagd, haast literair maar wat er in het laatste uur aan voorafging was dusdanig onovertuigend dat het de film net niet tot een meesterwerk maakt. Znyder zet in feite veel knappe dingen neer; geweldig geschoten scènes en een uitbundige creativiteit in het vertellen van het verhaal maar het concept is te gewaagd om bij het grote publiek te slagen en hij kreeg niet de ruimte om z’n verhaal zorgvuldig af te ronden. Het wordt wachten op de een uur langere directors cut (waarin ik er van uitga dat de ontknoping beter wordt uitgewerkt) waarna de film waarschijnlijk als een meesterlijke cultfilm de archieven in gaat.

avatar van CatCat

CatCat

Idd chrismans.. Sowieso geweldige muziek in deze film.. Hoe toepasselijk, ride of the valkyries van Wagner..

En natuurlijk een nrtje van de grote held Hendrix!

Verder visueel spektakel, met visuele grappen en donkere humor!

Genoten vanavond

avatar van Tympous

Tympous

Mooie film, ik ging er met het gevoel heen van POW POW boem(heb de comix niet gelezen als het daar aan kan liggen) Dit was niet het geval. Veel verhaal, maar aardig sterk . Mijn favo is natuurlijk Rorschach! Goede punten: Effecten, Verhaal en super acteer werk. Actie is ook heel cool vind ik.

Negatief: eerste helft vrij traag en weinig actie, 2e helft dan weer naar verhouding heel veel.
Door de (godlike) powers van Jon valt de rest een beetje weg, jammer dit, want we hadden graag gezien dat rors nog wat in te brengen had. wij hadden; "waarom deed hij dat niet meteen =_=" Verder vind ik het ook niet cool hoe rorshach het loodje legt.
Jon: Flips finger en kapow weg rors.

De goede punten compenseren dit dan weer perfect

4,5

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Phoenix schreef:

Bij mijn voorstelling keken na afloop sommige mensen elkaar verdwaasd aan en vroegen wanhopig wat er nu gebeurde op het einde. Blijkbaar is het dus niet voor iedereen weggelegd.

Wat een geweldige film!

Wat voor mij een onbekend verhaal was, en niet duidelijker voor mij werd gemaakt door de verschillende trailers die waren uitgekomen, werd voor mij gisteravond een verademing en een stilte van voldoening toen ik de zaal verliet.

Geweldig verhaal en emoties.

Rauwe aktie! (vrouw onvriendelijk in sommige gevallen dan)

Geweldige special effects!

avatar van MrEd

MrEd

Vind het jammer dat ik tot nu toe alleen nog maar meningen lees van mensen die de film een positieve beoordeling geven (Ook al geven die ook wel eens wat minpuntjes aan hoor).

Maar ik zou graag wat willen horen van de mensen die deze film een lage score geven, wat vinden zij niet goed aan deze film.

Wil hem zelf binnenkort gaan kijken maar vraag me af of ik hem in de bioscoop ga kijken of hem ga pindakazen.

Mr_White schreef:

Terwijl dat nu juist het meest uitgespeld word, heb ik het idee.

avatar van Malick

Malick

Ik neem al mijn woorden over Zack Snyder terug. Deze film is completer, voller en rijker dan The Dark Knight. En die vond ik al ongelofelijk sterk! Voor mij was dit dan ook een overweldigende ervaring op het grote doek. Die ik zeker nog een tweede en anders een derde keer ga bekijken omdat er zoveel speelt in de wereld van Watchmen. Alleen al vanwege Dr. Manhattan ga ik terug. Die min of meer de plaats vervanger speelt van God op deze aardbol. Ook het gebruik van de muziek waaronder een stuk van Koyaanisqatsi vond ik heel mooi en werkte op een hypnotiserende toestand op me in.

Gewoon gaan zien op het grote doek en niet DOWNLOADEN!

avatar van paul ^^

paul ^^

MrEd schreef:

Nou ik heb gister de film in de bioscoop gezien.

Beeld en manier van filmen was echt mooi om te zien!

Het verhaal in het begin was veel belovend!

in begin dacht ik echt dat het iets heel moois zou worden maar dat viel echt tegen.

acteerwerk viel mee!

Wat ik er slecht aan vond ?

Nou best wel veel eigenlijk.

De liedjes die bij de film gekozen werden vond ik zwaar dramatisch!

Het paste gewoon niet, niet een liedje maar meerdere.

Het slot vond ik te cliche achtig daar had veel meer in gezeten!

ik miste gewoon actie.

Maar soms had ik het gevoel dat ze gewoon domweg wat zaten te lullen om de 3 uur vol te krijgen.

ps. ik heb de comic niet gelezen

maar toen ik uit de bios kwam voelde ik me bestolen!

het is het geld absuluut niet waard!

v1ce

Nu had ik begrepen dat de Volkskrant dus een negatieve reactie op de film had gegeven?

Iemand toevallig een link van die recensie?

avatar van glenniehj18

glenniehj18

superieure film ,geniale actie, enorm goede verhaallijn die ook 160 min boeit.

Wat wil je nog meer the dark knight was enorm goed maar watchmen is op sommige vlakken zelfs beter de sfeer was enorm goed in de film vooral de muziek tussendoor.

Deze film raakt je vanaf het begin tot het eind ik ga hem zeker een 2de keer kijken en dat heb ik bijna nooit.

vooral tegen het eind krijg je als kijker zeker het idee dit is nou is een keer wat anders als die standaard superhelden films.

En dat is zeker een + punt.

paul ^^ schreef:

ik miste gewoon actie.

En daar is het eerste voorbeeld van totaal verkeerde verwachtingen . Zo zullen er nog een stuk meer volgen, ben ik bang.

avatar van glenniehj18

glenniehj18

owja en het grappige van de film is dat de link naar 300 groot is ,niet alleen de actie maar wie goed oplet staan er veel verborgen teksten in de film oa de kamernr van the comedian toepasselijk 300 kan geen toeval zijn:)

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

paul ^^ schreef:
Na een tijdje werd het verhaal eentonig gebeurde er niks meer en vond ik het totaal geen actie film meer...
Het slot vond ik te cliche achtig daar had veel meer in gezeten!
ik miste gewoon actie.

En daar zit het dus. Watchmen is geen actiefilm, net als de comic. Bovendien vraag ik me af wat je dan zo cliché vond aan het einde want het einde verbreekt juist veel clichés. De 'slechterik' (in de breedste interpretatie van het woord) slaagt niet alleen in zijn plan, de helden kunnen niet anders dan erin meegaan.

v1ce schreef:

Iemand toevallig een link van die recensie?

Volgens mij moet dat deze zijn:

judgepaddy schreef:

Volgens mij moet dat deze zijn:

Hmmh, kan me wel vinden in bepaalde opmerkingen, maar ben het er totaal niet mee eens dat die flashbacks leiden tot het afzwakken van de spanning.

Sterker nog, ik heb liever een beetje diepgang dan een opbouwend actie spektakel.

Maar goed, verschil moet er zijn.

avatar van Sasja

Sasja

judgepaddy schreef:

One Flew over the Cuckoo's Nest: Wéér een boekvervilming.

Sorry, was een schot voor open doel, weet ik, maar dit is zoals gegezegd niet zomaar een strip,. Maar een Graphic Novel.

ik ben een leek als het over strips enzo gaat, maar wat is precies het verschil tussen een strip en een graphic novel?

Naomi Watts

Zit niet echt een verschil tussen.

avatar van Montorsi

Montorsi

Phoenix schreef:

Dat lijkt me ook vooral te komen door de reclametrailer op TV die wel een beetje, hoe zal ik het zeggen, lomp oogt.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Het is en blijft een strip. Maar in dit geval een Striproman. Dat de doelgroep o.a. meer naar wolwassen leid ok. Verder zijn er wel wat verschillen ja.

V for Vendetta bijvoorbeeld is volgens mij ook een Graphic Novel.

avatar van timbo_

timbo_

Geloof niet dat dit gemiddelde stand gaat houden daarvoor is de film denk ik teveel als de comic. Wat mij betreft is dat echter een groot compliment. Snyder heeft eigenlijk geen concessies gedaan ten opzichte van het originele verhaal en dat was iets waarvoor ik van tevoren wel erg bang was.

Een ander groot pluspunt is dat Snyder er visueel een echt pareltje van heeft weten te maken. Enkele sublieme scenes en de actie is ook prachtige gefilmd. Wel moet ik zeggen dat op dit punt wat mij betreft de grootste switch ten opzichte van de comic is gemaakt. De personages vooral Nite Owl en Miss Jupiter hebben aan coolness gewonnen en zijn ook zeker in de actie scenes wat meer echte striphelden geworden wat mij betreft. Toch heb ik maar weinig moeite met die verandering en denk ik dat het voor de film zelfs beter werkt.

Geen minpunten dan? Jawel toch wel een paar. Vooral aan Dr Manhattan moest ik enigzins wennen. Had ik in de comic ook al en het komt waarschijnlijk doordat hij de enige wel superheld is. In de film oogt hij echter gewoon minder mooi. Dat komt natuurlijk door het gebruik van CGI. Zijn psychologische gepraat werkt in de comic ook vele malen beter dan op het witte doek. Ook de scenes op Mars doen wat overgestileerd aan Het zijn vooraf verwachte minpunten en ik zou ook echt niet weten hoe ze op te lossen waren geweest maar het haalde mij een aantal keren enigzins uit de film. Rorschach zorgde er met zijn journal's echter telkens weer voor dat ik zo weer terug was. "Big Figure Small World"

Het verhaal blijft ook op film ijzersterk overeind en de flashbacks zijn uitstekend. Bovendien zijn simpelweg noodzakelijk om het verhaal te begrijpen. Ze hebben ook niet het effect waar ik enigzins bang voor was dat het allemaal op zichzelf staande verhalen werden. Rorschach's zoektocht blijft de rode draad en de flashbacks dienen vooral ter ondersteuning en uitdieping van de personages. Wat betreft de soundtrack daar kan ik ook kort over zijn. Die is ijzersterk. Enkel de Apocalypse Now verwijzing inclusief muziek vond ik zwak.

Watchmen heeft kortom alle verwachtingen die ik had waargemaakt. Alleen de scenes met een groot CGI gehalte vielen wat tegen en ook het niet helemaal uit de verf komen van Dr. Manhatten en tot slot het ietwat gedramatiseerde einde waren in meer en mindere mate storende elementen. Daarom uiteindelijk toch geen absoluut meesterwerk.

Een dikke vier sterren zitten er echter wel in.

timbo_ schreef:

Enkele de Apocalypse Now verwijzing inclusief muziek vond ik zwak.

Wagner's Ride of the Valkyries speelt ook in de comic een rol (net als Bob Dylan in mindere mate trouwens). Met dat in het achterhoofd vind ik het toch wel een leuke steek.

avatar van swankel

swankel

Jezus! Wat heb ik een hekel aan van die 'kinderen' die een actiefilm verwachten. Brrr