• 9.379.410 stemmen

Watchmen (2009)

Fantasy / Thriller | 162 minuten / 186 minuten (director's cut) / 215 minuten (ultimate cut)

Genre: Fantasy / Thriller

Speelduur: 162 minuten / 186 minuten (director's cut) / 215 minuten (ultimate cut)

Geregisseerd door: Zack Snyder

Met onder meer: Billy Crudup, Jackie Earle Haley en Patrick Wilson

Releasedatum: 5 maart 2009

Plot Watchmen

"Justice is coming to all of us. No matter what we do."

In een alternatief 1985 zijn superhelden in de ban gedaan door de Amerikaanse federale overheid. Waar voorheen superhelden tot het algemene Amerikaanse straatbeeld behoorden, heeft de overheid het superheldenbestaan illegaal verklaard. Wanneer één van zijn oud- collega's in deze onrustige dagen van de Koude Oorlog wordt vermoord, start de gemaskerde burgerwacht Rorschach een onderzoek. Langzaam maar zeker brengt dit een duister complot aan het licht.

Laurie Jupiter / Silk Spectre II

Edgar Jacobi / Moloch the Mystic

Hollis Mason / Nite Owl

avatar van sonyjh

sonyjh

schijnt dat snyder heel veel letterlijk heeft overgenomen uit de novel.

Naomi Watts

Ja klopt, straalt er al vanaf in de trailer.

avatar van gotti

gotti schreef:

De Volskrant laat niet veel van de film heel. NRC is positiever...

Inderdaad de Volkskrant is zeer negatief over de film, terwijl de Amerikaanse critics over het algemeen toch best positief zijn.

Ik zag op deze website TimeRime.com - Watchmen timeline

twee verschillende Nite Owl's klopt dat mensen?

Naomi Watts

Correct; Dan Dreiberg en Hollis Mason stonden bekend als Nite Owl.

avatar van Prudh

Prudh

Ab heeft zelfs een positief stuk getikt voor AD. Ik snap het commentaar van VK overigens wel, ben het er alleen niet mee eens.

avatar van Corran

Corran

mrbrown21 schreef:

Ik zie op RottenTomatoes toch veel teleurstelling, 63% is geen al te fantastisch cijfer en dan zijn er nog een hoop positieve reviews die eigenlijk aan elkaar hangen van de kritiek en gezeur over gemiste kansen.

Dus zo positief zijn ze daar ook niet.

Corran schreef:

Dus zo positief zijn ze daar ook niet.

Achja ieder heeft zo zijn eigen mening. Wie gaat er vanavond allemaal naar het IMAX theater?

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

AddictedToMovies schreef:
Wéér een stripverfilming...? *zucht*

Wéér iemand die te lui is om even onderzoek te doen en er achter te komen dat het gaat om de verfilming van misschien wel de beste comicbook aller tijden...? *zucht*

Anyhow, dit is duidelijk een Hollywood-versie van Watchmen. Een hoop van de diepere lagen zijn er uit gehaald en het is allemaal wat spectaculairder gemaakt maar het blijft een uitstekende film. Ik heb me verbazingwekkend ook geen enkele keer gestoord aan de 'Zack Snyder slow-motion', behalve dan misschien in de seks-scène (maar dat is gelukkig ook komischer gebracht). Over het algemeen ook uitstekend acteerwerk, Billy Crudup is nog het beste, de CGI van Dr Manhattan was sowieso erg goed. Jackie Earle Haley, Edward Dean Morgan en Patrick Wilson zijn ook goed in hun rollen, jammer dat JEH zonder zijn masker en EDM dan weer zo beperkt in de film aanwezig zijn. De vrouwen waren een stuk minder, maar het wordt nooit écht slecht.

Moet ik dan nog iets zeggen als fan? Ja, met name tegen het einde aan zijn er veel dialogen uit de comic veranderd, verplaatst of gewoon verwijderd en soms zonder duidelijke reden. Erg vreemd want de rest van de film is qua dialogen juist heel getrouw. Het nieuwe einde (Manhattan in plaats van de inktvis) werkt een stuk beter maar andere veranderingen pakken een stuk minder uit.

De opening credits zijn trouwens briljant, en de muziek briljant. Alleen jammer van die neppe Bob Dylan cover door My Chemical Romance aan het einde. Ik wist niet hoe hard ik de zaal moest uit rennen. Nu alleen nog maar lang wachten op de ultieme 4 uur durende director's cut. Yeah!

avatar van judgepaddy

judgepaddy

AddictedToMovies schreef:

Wéér een stripverfilming...? *zucht*

One Flew over the Cuckoo's Nest: Wéér een boekvervilming.

Sorry, was een schot voor open doel, weet ik, maar dit is zoals gegezegd niet zomaar een strip,. Maar een Graphic Novel.

Naomi Watts

Principe blijft hetzelfde en jullie weten best wat addicted bedoeld.

avatar van Flipman

Flipman

Op zich, maar boeken worden ook al sinds filmheugenis verfilmd, dus waarom zou dat niet zo mogen zijn met strips? En afgezien daarvan is Watchmen inderdaad niet zomaar een strip.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Tja, we leven (vooral) nu in de tijd van de remakes.

Maar ook veel Boek-, Marvel/Dark Comics- en Gameverfilmingen komen erg vaak aan bod. Films gebaseerd op ware gebeurtenissen kunnen er wat mij betreft ook nog wel bij.

Dat is wat nu de overhand heeft.

Flipman schreef:

Ging mij meer om het gemierenneuk als iemand het een comicverfilming noemt, ze aan komen kakken dat het een graphic Novel is.

• 2067 berichten

Sowieso is een graphic novel gewoon een comic book (het betekent praktisch hetzelfde). Graphic novel is gewoon de term die doorgaans wordt gegeven aan gelimiteerde series en comic voor doorlopende series. Anyhow, Watchmen is niet zomaar een comic maar veel meer en daarom is het jammer dat sommige mensen het gelijk weer bestempelen als 'weer zo'n stripverfilming'.

Naomi Watts

Nee, snap ik, dat is bij mij niet anders . Zaterdag ga ik erheen en lees de comic deze week door. Zeker meer dan een comic, veel diepgang en maatschappelijke aanklacht, al betwijfel ik het te nzeerste of die diepgang van de comic in de film zou zitten.

• 2067 berichten

De belangrijkste hoofdlijnen zitten erin, en Snyder is al bezig met zijn 4 uur durende Director's Cut, waarin een boel 'verloren' scènes in terugkeren.

avatar van timbo_

timbo_

Mr_White schreef:

de CGI van Dr Manhattan was sowieso erg goed.

Was hetgene dat me het meest tegenstond aan de trailer.

Mr_White schreef:

Stelt me al wat meer gerust . En die 4 uur DC zie ik ook wel zitten.

JacoBaco schreef:

Tja, we leven (vooral) nu in de tijd van de remakes.

Dat is wat nu de overhand heeft.

Ik had ook nooit geweten dat het een stripverhaal was.

avatar van SniPes

SniPes

Mr_White schreef:

Ik hoorde juist dat toch echt Jackie Earle Haley de beste rol neerzet.

En wie is Edward Dean Morgan?

The Comedian.

avatar van Max en Joep

Max en Joep

gotti schreef:

De Volskrant laat niet veel van de film heel. NRC is positiever...

dat komt omdat de Volkskrant een hele zure krant is, bah

Met Zack "Dawn of the Dead/300" Snyder aan het roer heb ik er het volste vertrouwen in!

SniPes schreef:

Ik hoorde juist dat toch echt Jackie Earle Haley de beste rol neerzet.

En wie is Edward Dean Morgan?

JEH is ook zeer goed (hij speelt ook het populairste personage) alleen je ziet hem zo weinig zonder masker, want dan is hij op zijn best (de intensiteit die hij dan uitstraalt is perfect). Crudup is in mijn ogen dan ook vooral sterker omdat hij veel meer scènes heeft en in elke scène ook de juiste houding weet neer te zetten.

EDM speelt The Comedian (mijn favoriete personage) en weet ook dat personage perfect neer te zetten. Aan de ene kant de man met de grote vuile grijns die alle deprimerende toestanden juist een lachertje vindt, maar tegelijkertijd ook de somberheid omdat hij meer dan de anderen beseft hoe erg de wereld er aan toe is.

avatar van SniPes

SniPes

Mr_White schreef:

Ik zei dat, omdat het toch echt Jeffrey Dean Morgan is en geen Edward.

• 2067 berichten

Excuses, komt waarschijnlijk omdat zijn personage Edward Morgan Blake heet (twee keer Morgan).

avatar van eppy

eppy

kan niet wachten om mijn lievelings comic op het witte doek kan kijken.........

avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

Eerste indruk na hem in IMAX te hebben gezien: visueel erg mooi, en aantal prachtige scenes, de effects mogen er ook wezen (Dr. Manhattan transformatie ) en fantastische rollen van de gehele cast, alhoewel cliche-keuze was Rorschach toch mijn favoriet, geweldige rol van Haley ("I'm not stuck in here with you, you're stuck in here with me!").

Maar net zoals Dark Knight (die ik ook in IMAX zag voor het eerst) is het erg veel verhaal om in 1x in te nemen, een tweede kijkbeurt is verplichte kost voor mij in ieder geval om het allemaal te kunnen verwerken, misschien vaker (en de graphic novel lezen natuurlijk). Voor nu een dikke 4*.

avatar van gotti

Inderdaad is een tweede kijkbeurt aan te raden, omdat Watchmen waarschijnlijk net wat té veel wil vertellen.

De film opent met een fantastische titelsequentie, waarin op een perfecte manier in enkele momenten de geschiedenis vertelt wordt en vele verhaallijnen worden opgezet (Die JFK shooting was fantastisch!). Hierna verzuipt de film een beetje in zijn eigen verhalen. Je springt van het ene personage naar de andere en valt van de ene flashback in de andere; Snyder wil té veel.

Niet alleen verhaaltechnisch wil Snyder te veel; veel scènes hangen tegen het pompeuze aan, waarin hij vooral binnen de muziekkeuze nogal eens de mist in gaat. Veelal hangt het op het randje val precies goed of enorm pathetisch en te vaak slaat de film door naar het groteske en pathetische. Een beetje dosering had bij Watchmen wonderen gedaan.

Daarbij is de gehele thematiek wel fantastisch; zeker naar het einde toe, als het verhaal langzaam ontrafeld wordt. Technisch gezien valt er weinig aan te merken op Watchmen en vooral Billy Crudup, Jackie Earle Haley en Jeffrey Dean Morgan zijn een genot om naar te kijken. Malin Akerman (Silk Spectre II) ook, maar haar probleem is dat ze gewoon niet kan acteren.

Kortom; een rare, gekke film, die op sommige punten de snaar volledig misslaat, om even verder weer grandioos terug te komen. Zeker de moeite waard voor een tweede kijkbeurt, al was het alleen maar om het fantastische begin en de sexscène onder begeleiding van Hallelujah (eentje op het randje trouwens...).