Genre: Horror / Actie
Geregisseerd door: Michael Spierig en Peter Spierig
Met onder meer: Ethan Hawke, Willem Dafoe en Sam Neill
Releasedatum: 25 februari 2010
Plot Daybreakers
"In 2019, The Most Precious Natural Resource... Is Us."
Anno 2019 heeft een massale ziekte vrijwel de hele wereldbevolking omgevormd tot vampiers. Eén minpuntje: de voorraad mensen is beperkt en door een drastisch bloedtekort beginnen de minderbedeelden onder de vampiers te transformeren in vleermuisachtige gedrochten. Het is aan wetenschapper Edward (Ethan Hawke) om een bloedvervanger te fabriceren, maar wanneer hij in contact komt met een ondergrondse mensengroepering en een mogelijk genezingsmiddel voor vampirisme ontdekt, wordt ook hij een doelwit van zijn eigen organisatie.
Edward Dalton
Frankie Dalton
Lisa Barrett
News Reader
Vascago
Zeer fijne vampierenfilm dankzij het zeer originele, uitgekiende script en de zeer degelijke acteerprestaties. Daarnaast bevat de film ook nog eens een gezonde portie actie en wat gore. Goede muziek ook.
Miss Sway
Ik zag wel uit naar deze film, had ik beter niet kunnen doen. Zeer slap verhaal, viel me echt tegen.
Psolitsa
Tsja..wat te zeggen. Ik vond er weinig aan. Nou hou ik zoiezo al niet van vampierfilms, maar soms heb je opeens een goede ertussen. Nou, dit was het niet..
Het gegeven is leuk, maar de film komt zo sloom op gang .
Het verhaal vind ik ook erg ehm ... nouja..kort door de bocht.
Je hebt niet het gevoel dat je iets 'beleefd' in de film.
Althans, dat had ik..ieder zijn mening..
Nee voor mij is dit absoluut geen toppertje..helaas.
J1981W
Wat een verassing deze film. Een enorm orgineel verhaal en ook nog eens super geacteerd. Snap de kritiek niet helemaal, dat hij ongeloofwaardig is lijkt me, gezien het verhaal, vrij logisch. Een hele vampierenmaatschappij die zich op het vampier zijn heeft aangepast, erg cool bedacht. Veel gore en verder veel goed uitgewerkte details! Voor mij 4,5 ster!
dragonmaster
strakke actiefilm met een goed acterende Hawke en Dafoe. een goed idee dat prima is uitgewerkt. een van de betere en originele vampier-films.
Angel8203
had erg naar deze film uit gekeken, maar viel me erg tegen, sinds wanneer hebben vampiers schuld gevoelens? Maar als je een avondje niks te doen heb is het een aardige film.
mcdaktari
Ik heb het nu onderhand wel zo'n beetje gehad met al die vampieren films, als ie dan ook nog echt goed is ok, maar vond hem maar aan de matige kant
namingway24
Goed verhaal, goede acteurs, een heel goede film. Hier word ik nou erg blij van!
Ik zie graag een nieuwe kijk op een subgenre, en deze vampierfilm heeft niets van het romantische beeld van de moderne vampier dat je vandaag de dag ziet. De wereld die de broetjes Spierig hebben gecreëerd was erg fraai, al hadden ze er met een iets groter budget echt een spektakel van kunnen maken.
De special effects waren in de eerste scènes wat zwak, maar tijdens en na de proef op de vampiersoldaat werden ze echt goed, zeker gezien het eerder genoemde budget. Aan bloed was er ook geen gebrek, en de "wangedrochten" waren indrukwekkend in hun lelijkheid.
De acteerprestaties waren over het algemeen goed, en ik had bij niemand het gevoel dat ze hier niet thuishoorden. Het is natuurlijk altijd leuk om grote namen als Dafoe en Neill te zien, en had laatstgenoemde niet zo'n grote rol, toch was hij leuk om naar te kijken.
Het verhaal was over het algemeen geen actiespektakel, maar het plot was zeker origineel te noemen. Je moet wel willen slikken dat het geneesmiddel gewoon zonlicht is, maar ik vond het wel origineel dat één van de grootste vijanden van de vampier het geneesmiddel was.
Wat ik erg geslaagd vond waren bepaalde schrikmomenten waar ik ook echt van schrok. De kotsscène en iets simpels als een vleermuis die langs vloog deden me even opspringen.
Sommige plotelementen zag ik wel aankomen, zoals het feit dat het bloed van een genezen vampier een geneesmiddel bleek. De manier waarop de scènes in elkaar overliepen verried dat al vrij snel. Maar voor de rest had ik niet te klagen.
De film eindigt open, en ik ben benieuwd wat men zou kunnen met een groter budget. Maar ook als dit het enige kijkje in deze bepaalde toekomst blijkt te zijn; ik ben erg tevreden met deze film, die maar weer eens bewijst dat mainstream niet altijd (en vaak juist niet) beter is...
--------------------------
En ik weet niet waar het aan lag, maar de bioscoop was praktisch uitgestorven, en we zaten maar met zes mensen in de zaal. Beste bioscoopbezoek in tijden!!!
barcam
Fantastische vampierenfilm. Origineel verhaal dat zeer goed en spectaculair in beeld gebracht werd. Uitstekende cast, altijd leuk om Willem Dafoe aan het werk te zien. Liters bloed en gore maken het feest compleet. Aanrader.
Charmides
Leuke en originele vampierfilm. Maar waarom staat er 2009? Deze film komt toch uit 2010 meen ik?
In ieder geval zaten er mooie effects bij en een mooi verhaal.
Film Fan
Klopt, 25 februari om precies te zijn maar in de States op 1 oktober 2009 en bijna een maand eerder (11 September 2009 (Toronto International Film Festival)) in Canada, dus vandaar 2009.
Frenetic
Ik keek erg naar deze film uit, vond het een spannende leuke film
Ik hou wel van dit soort films
film_criticus
verhalen over bloeddrinkende vampiers zijn enkel een succes als ze op schoolkamp bij de open haard door je leraar worden verteld, producers die hier een film over willen maken zullen toch eens goed moeten nadenken of ze wel in het goeie vak terecht zijn gekomen.
Prudh
Ik hou ook liever van de vampiersoort die geen bloed drinkt inderdaad..
Bob Gray
- 2048 stemmen
Leuke film. Origineel verhaal en lekker wat gore, heb me prima vermaakt.
Miss Sway
Ik hou ook liever van de vampiersoort die geen bloed drinkt inderdaad..

TriplaR
Een redelijk vermakelijke film. Hij weet in elk geval de aandacht vast te houden en het verhaal is misschien niet het meest diepgaand, de setting is wel mooi bedacht en uitgewerkt.
Heb niet echt op details zitten letten, maar dit is wel een 1x-kijken-en-dan-nooit-meer film.
Jasper72
Erg mooi gestileerde film! Wil ik zeker nog wel een keer zien in contrast met de voorganger. Daarnaast mooie lengte van net 90 minuten. Films hoeven niet langer dan dat te zijn anders verslapt de aandacht, hoe goed de film ook is, enkele uitzonderingen daar gelaten.
Jasper72
Weer die quasi diep intellectuele nonsens van film_criticus. Misschien moet je een volgende keer eens inhoudelijk ingaan waarom je een film niet goed vindt. Op zich een interessante stelling (?), maar onderbouw 'm eens.
Mijn god, kom er net achter dat al zijn comments werkelijk nergens over gaan. Overigens wel weer grappig om te lezen. Hij maakt me wel aan het lachen.
Prudh
Wat is er in vredesnaam 'quasi diep intellectueel' aan dat bericht?
Jasper72
Wat is er in vredesnaam 'quasi diep intellectueel' aan dat bericht?
Jezus, ik moet echt alles uitleggen, dat is een cynische opmerking
Natuurlijk is er niks intellectueels aan, ook niets diepzinnigs. Ik reageer alleen op die diepgaande analyse van film_criticus (is ook cynisch bedoeld).
Prudh
Je bedoelt waarschijnlijk sarcasme, maar zelfs dat haalde ik niet uit je bericht hoor. Hoef je niet gelijk zo boos te worden
andrehoek
Goed uitgangspunt, maar zeer matig uitgevoerd.
Hoe langer de film duurt, hoe slechter die wordt en daarnaast is de zogenaamde sfeer of achtergrond muziek niet om aan te horen.
Zelfs William Dafoe kon niet overtuigen.
Als je van een film houdt waar toevalligheden zo lekker makkelijk worden opgestapeld, dan moet je deze zeker checken....
schwarz
Redelijke film, alweer een vampierfilm zou je zeggen. Echter neemt deze vampierfilm een ander invalshoek. komt wat traag op gang, maar als hij loopt is het goed vol te houden. De teleurstelling zit hem in het voorspelbare einde.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

28 Weeks Later
Horror, 2007

Jianyu
Actie, 2010
sunriseserveersterexperimentregensunlightvampierdystopieondoodwetenschapperepidemicdooddeadbrutal deaths