• 9.373.864 stemmen

Sense and Sensibility (1995)

Drama / Romantiek | 136 minuten

Genre: Drama / Romantiek

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Ang Lee

Met onder meer: Emma Thompson, Kate Winslet en Hugh Grant

Releasedatum: 21 maart 1996

Plot Sense and Sensibility

"Lose your heart and come to your senses."

Op zijn sterfbed laat Mr. Dashwood het huis achter aan zijn enige zoon uit zijn eerste huwelijk. Maar wat moet er gebeuren met zijn tweede vrouw en haar dochters, die door de erfenis uit het landhuis worden gezet? Ze krijgen van hun vriendelijke neef onderdak. De oudste dochters zijn nog steeds vrijgezel, maar hebben geen gebrek aan aandacht van mannen uit de betere kringen.

Elinor Dashwood

Fanny Ferrars Dashwood

John Dashwood

avatar van soom

soom

Er is een Kate Winslet voor en na Titanic. Deze rol is zeker weten vóór Titanic, en toen al viel ze beslist op. Emma Thompson in de belangrijkste rol, die van Elinor Dashwood, en ook producer, geloof ik. Het verhaal is grappig en verfrissend.Daarbij, Hugh Grant, Alan Rickman en Greg Wise: 3 zeer aantrekkelijke mannen in 1 film: niet verkeerd!

avatar van Seyfo

Seyfo

philips gekopieerd

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Nee, dat is sense and simplicity.

avatar van Seyfo

Seyfo

o ja

jordybeukeboom

De film stond bij mij op 3,5, totdat Grant alsnog zijn echte meisje ten huwelijk vroeg > 4 sterren. Helaas gingen Marianne en de kolonel ook trouwen: nogal ongeloofwaardig en zelfs een beetje 'viezig'. Daarmee daalde mijn beoordeling weer naar 3,5 sterren. Mooie film

avatar van soom

soom

jordybeukeboom schreef:

Waarom is dat 'viezig'? Het zat er tijdens de hele film al in, dat hij haar uiteindelijk zou vragen.

avatar van DRJeFF

DRJeFF

Wat een Vre-se-lijk affiche zeg.

soom schreef:

Nou ik vind het viezig omdat hij veels te oud voor haar is. En zij moest duidelijk weinig van hem hebben, ze was gek op Willoughby. Dus ik vind het ongeloofwaardig dat ze uiteindelijk toch verliefd wordt op de kolonel. Die verliefdheid zag je ook helemaal niet in de film...

avatar van mister blonde

mister blonde

Ang Lee laat zijn veelzijdig als regisseur zien, maar daar houden de complimenten op voor deze film. grootste punt van irritatie zijn de gekunstelde dialogen. periodefilms maken vaker die fout (de makers althans). verder zijn de flauwe en brave liefdesverhaaltjes geen moment interessant en is de humor vooral niet leuk. 1 *

avatar van Loesa

Loesa

Tuurlijk is het een klassieker, als boeken/verhalen het al tweehonderd jaar volhouden...

Prachtige film, mooie plaatjes van het geweldige Engelse landschap. Erg onder de indruk van Alan Rickman, jummie zeg!

Winslet ook weer dik in orde, Grant en Thomson ook. Vond haar helemaal niet oud voor deze rol. Uit de film bleek dat ze een oude vrijster aan het worden was.

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Weer een prachtfilm met Kate Winslet. Ik heb haar nog niet kunnen betrappen op slecht acteerwerk en ze is daarmee een van mijn favorite actrices. Emma Thompson is sowieso een geweldige actrice, de eerste film die ik van haar zag was Love Actually waar ze nauwelijks opviel, maar in Wit liet ze zien dat ze wel degelijk iets kan. En met deze film is het scenarioschrijven daar bij opkomen.

De sterren die hier inspelen zijn allemaal goed, ookal is het erg moeilijk om Alan Rickman niet te zien als Sneep. Tot slot een erg goede film, die in het begin wat langzaam op gang komt, maar die je verder erg boeit en prachtig overkomt. *4,5

avatar van Purmerend

Purmerend

Als je tot rust wilt komen is deze film uitstekend. Niet echt mijn genre drama maar toch voor het acteerwerk en de omgeving. 2,5*

avatar van Starry Night

Starry Night

jordybeukeboom schreef:

Nou ja, zeg. Dus relaties met een groot leeftijdsverschil zijn a priori 'viezig'? Mag ik dat een zeer benepen, kortzichtig en zelfs wat 'viezig' standpunt vinden?

Oh, en degene op wie je smoor bent hoeft nog niet altijd degene te zijn met wie je een succesvolle relatie aan gaat. En degene die je aanvankelijk 'for granted' nam kan op termijn weleens de echte prins op het witte paard blijken. Heb ik al vaak zien gebeuren, hoor. Volstrekt aannemelijk, en een hele wijze moraal zelfs. Maar goed, dat was ook een van Austen's kwaliteiten.

jordybeukeboom

Nee, ik heb het misschien wat verkeerd gezegd: ik vind relaties met een groot leeftijdsverschil niet per definitie vies. Maar omdat ik tussen deze 2 weinig liefde zag en zie komt het op mij over als gemaakt liefde, en daar krijg ik een vieze smaak van in mijn mond

avatar van D-ark

D-ark

3,5 voor deze mooie maar wel erg lange verfilming van het boek.

De sfeer is er vanaf te proeven.

avatar van kort0235

kort0235

Heerlijke film met goede acteurs en actrices, en met een prachtige sfeer. Ik heb genoten van deze kostuumfilm, net als bij Pride and prejudice, Mansfield Park en Gosford Park. Ik hou wel van dit genre!

Inderdaad: Kate Winslet in een glansrol!

avatar van Norma

Norma

Gaap...wat een tegenvaller. Het acteerwerk is inderdaad best in orde en ik dacht dat ik geen moeite had met trage verhalen...Bovendien hou ik wel van kostuums, maar dit geheel was me toch te slaapverwekkend, het kon me niet boeien. Het is echt geen afschuwelijk slechte film maar hij is gewoon niet aan mij besteed. 2,5 sterren. (als compromis tussen prestatie en mijn gevoel er bij)

avatar van matilda

matilda

• 1953 berichten

Bijna heel de film zitten genieten. Ik ben echt een sucker voor dit soort films. Mooie verfilmd, goed geacteerd. Helemaal niets mis mee. Maar toen het einde ....... dat slaat toch helemaal nergens op !! Het is gewoon afgeraffeld. Opeens is Marianne getrouwd met de Kolonel, maar je ziet helemaal niets van een liefde die opgebloeid is tussen de twee. Alsof er een heel groot gat zit in de film. Wat een tegenvaller. Hoe goed ik deze film in het begin ook vond ( toen zat ik nog te denken aan 3,5 a 4 sterren), hij verdient nu niet meer dan 2 sterren.

Fran schreef:

Mee eens, hoewel het bij mij de beoordeling niet heel veel schade heeft bezorgd, maar toch een half punt aftrek

• 1953 berichten

Nou, ik was echt teleurgesteld in het einde. Daar zit je voor naar een romantische film te kijken. Het opbloeien van een liefde tussen de twee hoofdpersonen en dan uiteindelijk komen ze in een spetterende finale bij elkaar. Okee, volgens mij krijg je nu braakneigingen....

Je kan dit soort films natuurlijk ook eens anders laten verlopen maar hier is gewoon een heel stuk overgeslagen. Blijkbaar weegt het einde voor mij toch behoorlijk zwaar.

avatar van PollyPeachum

PollyPeachum

Prachtig, echt een genot om naar te kijken. Alles klopt aan deze film.

matilda schreef:

Alan Rickman!!! Hij is de allerbeste en lekkerste acteur ooit!!!

Gelukkig, ik dacht dat ik de enige was !

avatar van deppfan

deppfan

Mooie film, net als pride and prejudice. Alleen een wel heel zielig rolletje voor hugh grant naar mijn idee: erg jammer ik vind 'm normaal zo goed.. Het einde beviel mij wel trouwens, dit vond ik een fijn filmpje.

avatar van aegron

aegron

Naast dat het een erg leuke romantische film is, komt ook in dit werk van Austen weer de nodige maatschappijkritiek terug. En dat is juist wat de boeken van Austen zo bijzonder maakt. Natuurlijk komt het allemaal goed en komen de hoofdpersonen uiteindelijk bij elkaar. Maar juist door het scherpe randje gaat het niet over de top. 4* en gauw maar eens het boek lezen.

avatar van Chrisjuh

Chrisjuh

matilda schreef:

Fran schreef:
Gelukkig, ik dacht dat ik de enige was !

Ook ik kan me hier helemaal in vinden!

Verder vind ik het ook echt wel een heel mooie film, vol goede acteerprestaties. Minpuntje vind ik het trage verloop van de film met op het einde ineens een stroomversnelling, waardoor ik het einde op de een of andere manier een beetje afgeraffeld vind overkomen. Wat hier eerder al gezegd is, vind ik ook; de liefde tussen de kolonel en Marianne zie je zo weinig opbloeien, dat het niet echt over komt vind ik. Het is wel super dat ze uiteindelijk bij elkaar komen, maar de overgang van haar ongeinteresseerdheid naar hun huwelijk wordt zo weinig uitgediept, dat het bijna lijkt alsof je een gigantische tijdsprong maakt, of dat je haar gedachtengang niet echt meer kan volgen. Dat vind ik wel jammer, en is voor mij toch een reden om mijn punt ietsje naar beneden af te ronden. 3,5*

avatar van Lilyroos

Lilyroos

Prachtige film met goede vertolkingen en een leuk verhaal. Romantiek ten top. Ik vond het wel 'grappig' als Emma Thompson op 't laatste zo in snikken uitbarst en ze bijna niet meer kan ademen. Het was DE ontlading van de hele film en ik denk dat er toen veel kijkers een traantje hebben moeten wegpinken. Ik ook eerlijk gezegd.

avatar van sensibilty

sensibilty

Dit is een hele mooie film en de verfilming komt ook zeker van een ontzettend mooi boek. De karakters zijn uiterst goed gecast! Vooral Kate Winslet en Emma Thompson zijn top, en het kwijlgehalte is vrij hoog, niet dankzij Hugh Grant maar door Alan Rickman!

avatar van moviegirl2

moviegirl2

mooie film, goed acteerwerk mar soms wel wat ongeloofwaardig en afgeraffeld.

avatar van Mark W

Mark W

Deze film heb ik weleens geforceerd met m'n moeder meegekeken. Kon me geen moment inleven in de karakters. Het oude engeland vind ik bij sommige films nog wel leuk om naar te kijken (pride & predjudice BBC serie) maar hier kwam het m'n strot uit. Sorry voor de liefhebbers, maar ik vond het een flutfilm.