• 9.373.069 stemmen

Sense and Sensibility (1995)

Drama / Romantiek | 136 minuten

Genre: Drama / Romantiek

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Ang Lee

Met onder meer: Emma Thompson, Kate Winslet en Hugh Grant

Releasedatum: 21 maart 1996

Plot Sense and Sensibility

"Lose your heart and come to your senses."

Op zijn sterfbed laat Mr. Dashwood het huis achter aan zijn enige zoon uit zijn eerste huwelijk. Maar wat moet er gebeuren met zijn tweede vrouw en haar dochters, die door de erfenis uit het landhuis worden gezet? Ze krijgen van hun vriendelijke neef onderdak. De oudste dochters zijn nog steeds vrijgezel, maar hebben geen gebrek aan aandacht van mannen uit de betere kringen.

Elinor Dashwood

Fanny Ferrars Dashwood

John Dashwood

avatar van dttom

dttom

Is toch wel beetje klassieker vind ik.

avatar van neo

neo

ja zeker een klassieker met een goeie cast en regisseur

avatar van geronimo

geronimo

• 1955 berichten

Heerlijk romantisch! (diepe zucht..)

avatar van Jordy

Jordy

nou goed, ik vond 'm toch een klein beetje tegenvallen. Goed, maar niet erg goed. Misschien had het met de brakke 3 jaar geleden van net-5 opgenomen videotape te maken, maar ik kwam er niet helemaal in. Vond al die namen en personages ook wat verwarrend af en toe

maar goed, verder wel uitstekend gemaakt en geacteerd enzo, dus wel 3 sterren waard

avatar van sydney

sydney

Een semi-klassieker dus.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Uuh nee, dit is weer een klassieker...

avatar van Goodfella

Goodfella

Ik vond het werkelijk he-le-maal niks. Geen moment was ik in staat de film een beetje te volgen, het verhaal boeide me niet en er gebeurde helemaal niets noemenswaardigs. Absoluut GEEN klassieker dus... (imho)

avatar van FisherKing

FisherKing

Niks geen Klassieker: Jane Austen schreef alleen maar boeken over vrouwen.. en dus dit is ook weer zo'n typische vrouwenfilm

avatar van gotti

Zeer goeie cast. Leuk verhaaltje. Wel vermaakt. 3,5*

avatar van darkcity

darkcity

Dit is zeker niet mijn soort film, maar hij is wel erg mooi gemaakt opzich. Goed geacteerd en mooie sets met mooie kostuums. 3*

avatar van Armin

Armin

Romantisch drama dat nergens klef wordt.

Goede vertolkingen en een boeiend verhaal. ***1/2

avatar van gimli f

gimli f

Zeker een mooie film...

Niet mijn favo genre, romantiek, maar als het op zo'n manier gaat, dat een op zich mooi verhaal op goede wijze verfilmd wordt, kan ik het wel mooi vinden.

Goede rollen, sterk acteerspel, en een goed verhaal.

avatar van chrissie

chrissie

mooie film alleen vond ik Emma Thompson te oud voor de hoofdrol

avatar van mssx

mssx

Dit is echt een heerlijke romantische ouderwetse film - je moet er wel van houden. Goed verhaal, lekker klungelige Hugh Grant- de rol is hem op het lijf geschreven! Zeker zien als je van romantiek houdt.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Erg saai! Maar ik hou dan ook niet zo van erg romantische films en ook niet van Hugh Grant. Wel van klassiek-Brits en Alan Rickman. Daarom 2,5*.

avatar van titan

titan

Ik zal wel nooit een grote fan van het werk van Austen worden, maar dit is wel behoorlijk goed gedaan (veel beter dan Mansfield park bijvoorbeeld). 3*

avatar van Bloompje

Bloompje

Mmmh, als fan van kostuumdrama`s is dit toch wel het hoogtepunt. Emma en Kate in een glansrol.

Angie

Leuk, maar wel errug zoet....

Vrouw wordt weer es afgeschilderd als een onnozele doos, misschien stoorde mij dat wel

Angie schreef:

Eentje ja, maar toch niet allemaal?

Angie

ja maar al een is al een teveel kos!! haha

Dat zou de werkelijkheid geen recht doen

Angie

maken ze dan ook een keer een film met een mannelijk domme doos, als we het nu toch over de werkelijkheid hebben

avatar van Elfje

Elfje

Ik vind niet dat vrouwen hier worden afgeschildert als domme dozen. In tegendeel, Thompson (die ook het scenario schreef) heeft het verhaal van Austen met duidelijk veel liefde herschreven, en persoonlijk vind ik dat ze de stijl en het gevoel van Austen goed heeft kunnen vertalen naar een script.

In onze 21e eeuwse ogen lijken de vrouwen van toen misschien achteloze vrouwtjes (of domme dozen, zoals je wilt), het was geenszins de bedoeling dat dit zo moest overkomen.

Enfin, geweldig verhaal, mooi setting en een goede film met uitstekende acteurs.

avatar van yorrick

yorrick

Wat een wonderlijk oeuvre heeft meneer Lee toch. Maar hij slaagt er wel in om in (bijna) elk genre waar hij zich aan waagt gedenkenswaardige films te maken. Die zoetigheid kom je wel in meer van zijn films tegen. Het is met veel van zijn films: je vind het fantastisch, of je vindt het niets. Zo ook met Sense and Sensibility.

Als je je niet op enige wijze kunt identificeren met de gelatenheid waarmee de dochters een en ander over zich heen laten gaan, vind je er waarschijnlijk niets aan. Tegenwoordig hoef je ook niet meer aan te komen met het soort hoffelijkheid waar de film vol mee zit. We kunnen het ook niet meer, helaas. Maar mij is wel duidelijk: je kunt wel bang zijn een blauwtje te lopen, maar als je niet communiceert over liefde, dan gebeurt er helemaal niets.

Dit dilemma heeft Lee mooi en geloofwaardig in beeld gebracht, met hier en daar een toefje ironie à la Shakespeare. Thompson heeft hier zeker aan bij gedragen, met een goed scenario en een acteerprestatie zoals we van haar gewend zijn. Deze film is een toppertje.

avatar van zip

zip

yorrick schreef:

Deze film is een toppertje.

you made me smile

Angie

hmm laatst weer es gezien, neem mijn negatieve mening toch weer wat terug, heb me namelijk toch wel vermaakt bij deze film

avatar van bebdn

bebdn

Een pareltje, met een sublieme Thompson en een erg goeie Winslett. Ik vindt het juist erg straf dat Lee zomaar ieder soort film aankan.

avatar van moon44

moon44

mooie kostuumfilm met die geweldige kate winslett.

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

Niet echt mijn genre maar viel zeker NIET tegen.Kate Winslet weeral met een prachtige rol!!Waar blijft toch die Oscar???

avatar van Starry Night

Starry Night

Door het verhaal en de manier waarop het verfilmd is boeiend, maar Emma Thompson en Hugh Grant vind ik complete miscasts hier. Emma is gewoon te oud voor de rol en Grant is een druif van wie het je volstrekt niet interesseert of hij uiteindelijk toch in Emma's armen zal vallen.