• 8.761.662 stemmen

Species: The Awakening (2007)

Sciencefiction / Horror | 103 minuten

• Google Play Bekijk via Google Play
  • Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl

• Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plot Species: The Awakening

"Irresistible beauty. Unstoppable instincts."

De carrière van de universiteitsprofessor Miranda Hollander is in gevaar nadat zij op een mysterieuze wijze een blackout heeft gehad, wat haar een verdachte maakt in een verschrikkelijke moord. Slechter nog, zij ontdekt van haar oom dat zij een half-mens en kloon van een half buitenaards wezen is. Zoekend naar antwoorden in Mexico, beginnen de twee een gevecht tegen de hybridisch wezens zoals Miranda zelf.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

94 minuten meer van hetzelfde, dus onderhoudende pulp, niets meer, niets minder, je mist er niets aan als je de serie voor gezien zou houden maar ik kan me er nog altijd wel mee vermaken. En waarom noemt iedereen hier Helena Mattsson (Miranda) maar niemand Marlene Favela (Azura)? Een sexy alien die zich verkleedt als non, dat hadden we nog niet gezien. Hilarisch: Ben Cross die de hele tijd maar "Uncle Tom" wordt genoemd, daar stel ik me toch een andere huidskleur bij voor.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss

Ik heb de rest van de serie nooit gezien maar ben wel redelijk bekend met het gegeven.

Valt genoeg op aan te merken - te donker camerawerk, niet altijd even logisch plot - maar de acteurs doen het leuk en het ziet er lekker uit, zeker met het lage budget in acht genomen.

avatar van Leno

Leno

Gelukkig is deze film wat beter dan het derde deel, maar het heeft allemaal steeds minder mte e originele species te maken. Het beperkte budget en de matige cast is gelijk aan deel 3, al zijn de acteur hier iets beter, maar wat het verschil maakt is de setting die best aardig is. Verder lijkt me het nu wel mooi geweest met de species.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

De sleur begint er een beetje in te komen. Ze zijn denk ik op een goed moment gestopt met deze reeks. In deel 3 werd het al minder en dat is hier niet anders. Dit keer wel een regisseur waar ik bekend mee ben. Is ook meteen de enige regisseur die, na een vervolgdeel op zich te namen, nog (lang) aan regisseurswerk wist te komen.. Toch vind ik deze Awakening de minste van de vier. Zit één gave scene in (in de taxi), maar verder wat flauwe pulp. Zitten inmiddels in 2007, maar het voelt allemaal nog als late 90's. Zegt ook nog wel iets over de stijl van filmmaken binnen dit genre tot aan ongeveer 2008/2009, waarna het allemaal geleidelijk beter werd.

avatar van joolstein

joolstein

De koek is op!!! Dit is (hopelijk) het laatste deel Helaas is deze ook erg lauw. De spanning en gore is voor een groot gedeelte weg. Gelukkig is "Miranda" Helena Mattsson, in deze film aanwezig!! De film wordt door haar nog gered doordat ze regelmatig in eva kostuum in beeld te zien was. In 1995 begon de reeks met de Alien in de vorm van (Natasha Henstridge) "Sil" en in 1998 was zij nogmaals te zien als "Eve". Ze was vrij veel naakt te zien. Maar in deze films was het gore en de spanning nog van een zeer hoge kwaliteit. Daarna kwam "Sara" of te wel Sunny Mabrey en zij was ook regelmatig naakt te bewonderen. Deze film had al de tekenen dat het een beetje op zijn eind liep. En tja...dan anno 20007 was het de beurt aan Helena Mattsson. En als zij er niet was geweest met haar prachtige lichaam was de film veels te zwak geweest. In alle vier de delen werd er in ieder geval niet moeilijk gedaan om wat kleren (of het ontbreken daarvan). En ook al is naakt geen must, deze laatste film faalt verder op alle vlakke en daarom een goede beslissing om er dus mee op te houden!

avatar van Theunissen

Om de Species-reeks (waar ik in de afgelopen dagen aan begonnen ben) helemaal af te maken, heb ik vandaag dan toch dit laatste deel gezien en oh mijn god (beetje toepasselijk bij deze film i.v.m. het voorkomen van een kerk en een non, die twee hebben overigens letterlijk en figuurlijk raakvlakken, met de nadruk op "raak" ), wat is deze film slecht. De omschrijving "Waardeloos" is inderdaad de enige juiste omschrijving voor deze Sciencefiction / Horror film, die gemaakt had kunnen zijn door "The Asylum", want alles (horror, speciale effecten, locaties, veel donkere beelden, cheesy muziek en cast) oogt goedkoop in deze B-film.

Zowel het verhaal (wat totaal niet weet te boeien) als de uitvoering zijn tenenkromend slecht en de eerste 25 minuten zijn zelfs slaapverwekkend. Vanaf het moment dat het verhaal zich begint af te spelen (vanaf de 25e minuut) in Mexico, verandert het verhaal van slaapverwekkend naar lachwekkend tot het het belachelijke af, want dan krijgen we opeens te maken met de sexy vliegende non Azura (gespeeld door de rondborstige Marlene Favela, die helaas maar een beetje topless, vaak in combinatie met donkere beelden, is te bewonderen in deze film en nooit worden haar volledige borsten getoond), die tevens een "monster" is. En niet veel later krijgen we ook nog even te maken met een taxichauffeur, gespeeld door Marco Bacuzzi, die eveneens een "monster" is. Dat waren overigens wel de leukste en de beste actie/horror scenes in deze film (dat zegt dus genoeg, in negatieve zin, over de overige actie/horror scenes).

Daarna wordt het weer slaapverwekkend tot circa de 60e minuut, waarbij Miranda Hollander (daar draait het verhaal om en ze werd gespeeld door de best fraaie Helena Mattsson) opnieuw geboren wordt en daarbij geen menselijke normen meer heeft. Dat komt het kijkplezier in ieder geval ten goede, want dan is Helena Mattsson eindelijk een aantal keren topless te bewonderen en is ze min of meer ook verandert in een slet. Vanaf dan wordt de film ook een beetje leuk en hetzelfde geldt voor een enkele dialoog. Zoals het moment waarbij Miranda zegt (met nog drie andere personen aanwezig) "laat mij met haar neuken" en "haar" refereert dan naar Azura We gaan dan richting het einde van de film, welke veel weg heeft van het einde van "Species III (2004)", want ook hier gaat het dan om een gevecht tussen twee vrouwen, te weten Miranda en Azura, die daarbij ook alle twee doodgaan en waardoor dit waarschijnlijk ook het laatste deel zal zijn in de Species-reeks. Gelukkig overigens, want de reeks werd met ieder vervolg slechter en goedkoper, met als dieptepunt dus deze waardeloze film.

In dit verhaal speelt ook niemand meer mee uit de vorige Species delen en de huidige cast bestaat louter uit goedkope en waardeloze acteurs (met als dieptepunt Dominic Keating in de rol van wetenschapper Forbes McGuirem, die Azura heeft gemaakt en die probeert het leven van de zieke Miranda te verlengen) en actrices, m.u.v. de bekende acteur Ben Cross (in de rol van Tom Hollander die zogenaamd de oom is van Miranda Hollander), die nog een beetje verdienstelijk speelde. Helena Mattsson en Marlene Favela mogen er dan wel mooi uitzien, maar acteren kunnen ze niet en het was ronduit lachwekkend en belachelijk dat Miranda in de opening van de film een universiteitsprofessor moest voorstellen. Een opening met haar als striptease danseres, was veel logischer en beter geweest. Met deze vier genoemde personen, heb je eigenlijk ook de gehele cast in deze film omschreven.

Voor mij is dit gewoon de slechtste film (krijgt dan ook het laagste punt wat er te geven is op MovieMeter) uit de Species-reeks, waarmee ik me eigenlijk ook niet echt vermaakt (duurt gelukkig ook maar iets van 90 minuten) heb en deze Sciencefiction / Horror film hoop ik ook zo snel mogelijk weer te vergeten (iets wat niet moeilijk zal zijn).

avatar van Phantasm

Phantasm

Ik ben er nu wel klaar mee, dit deel is wel de slechtse die erbij zit. Heeft ook niets meer met de vorige delen te maken.

avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

Vandaag bekeken, wel een geslaagd einde van de Species reeks.

Vond hem heel erg meevallen, voldoende spanning, gore wat actie en een goed vervolg verhaal weer.

Het eind gevecht met de 2 wezens was ook wel mooi gedaan en spannend.

Al met al 3 sterren voor deze film

4. Species 4

avatar van Metalfist

Metalfist

Species in name only

Het derde deel van Species was toch een lichte tegenvaller, zeker omdat de eerste twee delen eigenlijk verbazingwekkend goed waren. De eerste blijft de beste maar deel 2 kwam toch vrij dicht in de buurt, wat redelijk zeldzaam is bij zo'n sequel. Vanaf deel 3 werd het dus echter allemaal een stukje minder. Het was weliswaar een afsluiter van het Sil/Eve verhaal maar Hollywood zou Hollywood niet zijn moest er toch nog een nieuwe poging ondernomen worden en dat werd deze Species: The Awakening.

Bij de Godzilla fans circuleert er een term genaamd GINO en dat betekent Godzilla in Name Only. Dat label wordt toegekend aan films die zich als Godzilla film profileren maar het eigenlijk niet zijn. Deze 4e Species is uiteraard geen Godzilla film maar je kunt wel dezelfde conclusie trekken dat dit eigenlijk gewoon meelift op de naam van een franchise. Oké, er wordt wat verwezen naar DNA van aliens maar op geen enkel moment wordt dit gelinkt aan één van de voorgaande delen en dat is toch jammer. Nu zit je gewoon met een cliché alienfilm die geen eigen smoelwerk heeft en bovendien ook gewoon niet boeiend is. Het plot met Miranda en haar oom is vrij inwisselbaar en het wordt pas wat interessant wanneer Miranda haar persoonsverandering ondergaat. Vanaf dat moment krijg je terug een beetje de Species sfeer van weleer maar tegen dan is het kalf al verdronken. Laat staan dat die verhaallijn met meerdere aliens (die introductie van de als non vermomde Azura is echt van de pot gerukt) nog iets toebrengt aan het geheel. Visueel ziet dit er bovendien ook niet al te bijzonders uit dus het is wel duidelijk: in elk opzicht is dit deel inferieur aan zijn voorganger.

En Helena Mattsson is overduidelijk geen Natasha Henstridge en zelfs bij Sunny Mabrey komt ze niet in de buurt. Langs de ene kant ben ik blij dat ze Henstridge niet opnieuw hebben gevraagd maar langs de andere kant blijft ze voor mij toch het gezicht van de franchise. Ben Cross is als oom Tom ook één groot wandelend cliché en dan heb ik het over Dominic Keating als Forbes nog niet gehad. Er is toch niemand die gelooft dat hij een geniale wetenschapper moet voorstellen? Neen, er zijn maar een paar sporadische momentjes die ervoor zorgen dat de film iets meer dan 0.5* krijgt. De scène met de taxichauffeur is er daar één van (en die scène is meteen ook het visueel indrukwekkendste moment in de film) maar het is dan onbegrijpelijk hoe daar verder niets mee gedaan wordt. Die kerel ook door wie Tom terecht komt bij de taxichauffeur verdwijnt geruisloos uit de film na zijn ontmoeting met Miranda.. De plotholes in de film zijn niet op één hand te tellen.

Het is maar goed dat ze met dit deel zijn opgehouden. De originaliteit was al ver te zoeken en gelukkig beseften ze dat zelf ook wel. De eerste twee Species zijn de moeite waard en de derde kun je ook nog meepikken door de (beperkte) aanwezigheid van Henstridge maar deze Awakening heeft nul komma nul toegevoegde waarde aan de franchise.