- Home
Met onder meer: Bracha van Doesburgh, Hadewych Minis en Sanne Wallis de Vries
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 20 december 2007
Plot Moordwijven
Kitty, Estelle en Nicolette zijn drie miljonairsvrouwen die baden in luxe. Hun enige zorg is de strijd die ze voeren tegen het ouder worden. Hiervoor gaan ze wekelijks op bezoek bij hun plastisch chirurg. Maar plots stort het rimpelloze leventje van Kitty in, want ze vermoedt dat haar man vreemd gaat. Het vooruitzicht om van een alimentatie te moeten leven doet haar steigeren. Samen met haar boezemvriendinnen besluit ze om Evert-Jan uit de weg te ruimen. De hautaine dames dalen af naar de Amsterdamse walletjes en gaan er op zoek naar een huurmoordenaar.
Kitty Kroonenberg
Hoerenloper
Dr. Bilderberg
Marilou Bilderberg
Quentin
Sterke comeback van Dick Maas, zijn beste film in twintig jaar! Goed geschreven, gebalanceerd scenario met veel sterke grappen, gebracht door een bekwame cast, ook de bijrollen zijn uitstekend bezet door bekende gezichten (oa. Stefan de Walle, Bert André, Lou Landré, Raymonde de Kuyper, Inge Beekman in haar Canta en een fantastische Peer Mascini). Geestige dialogen, knappe actiescènes en fraaie fotografie van Guido van Gennep. Enkel de montage had op sommige momenten wat strakker gemogen; dikke 3,5* (mogelijk meer als ik de film op 35mm zie).
Moordwijven kent een moeizame opstartfase. Het is even wennen aan het gehele sfeertje en niet alle grappen lijken op het eerste gezicht te werken. Van de drie valt eigenlijk alleen Wallis de Vries enigzins buiten de boot. Zowel Hadewych Minis als Bracha van Doesburgh blijken over voldoende komisch talent te beschikken om de film ruimschoots boven water te houden. Hier en daar blijft er een mislplaatste grap inzitten, maar na verloop van tijd wordt het steeds beter. Zou hem graag nog eens zien, om te kijken of ik er nu wat eerder helemaal in kan gaan zitten...
Voorlopig 3,5*
Flauwe tienerkomedie. Tegenvaller.
Bracha van Doesburgh is de enige die echt leuk is van de drie vrouwen. Voor Sanne Wallis de Vries hadden ze net zo goed een opblaaspop kunnen inhuren. Verspilling van talent.
Naast Bracha was die huurmoordenaar ook wel leuk.
De grappen worden erg nadrukkelijk uitgelegd. De helft van de dialogen had beter geschrapt kunnen worden, maar het zal wel gemaakt zijn voor het Jensen publiek.
De film ziet er wel mooi uit.
Fran
- 1953 berichten
De film had geestige momenten maar het had meer het humorgehalte van een standaard comedieserie. Voor een film vond ik het allemaal te matig.
OlafK
Aardig filmpje. De acteerprestaties zijn redelijk. In het begin is alles een beetje onwennig maar naarmate de film vordert, komt er wat meer vaart in het verhaal en daarmee verbeteren ook de prestaties van de acteurs/actrices.
3,0 sterren.
Leland Palmer
Geweldig, deze film! Ik kan me best voorstellen dat deze film bij velen niet in de smaak zal vallen, maar ik heb erg vaak slap gelegen van het lachen. Erg leuke dialogen, heerlijk sfeertje, goed camerawerk, leuke actiescenes en alle personages - ook veel bijrollen - worden prima ingevuld. Bracha van Doesburgh is de beste (en mooiste) van het stel, maar opzich weten alle drie dames te overtuigen. Heerlijke nonsens dit! Dikke voldoende dus.
Dick Maas zou je toch een kleine opleving toewensen. Maar als dit hetgeen is wat hij tegenwoordig maakt, dan lijkt het erop dat de beste man niet veel meer in zijn mars heeft. En dat is ontzettend jammer. In deze komedie valt overigens niets te lachen.
Echt weer een typische Hollandse kloten humor film. Te lachen valt er eigenlijk niets (alleen het parkeren van de Hummer was wel grappig) en het merendeel van de humor is weer typisch Nederlandse sex humor. Dat is volgens mij het enige onderwerp waarover men in Nederland een humor film kan maken.
Echt te triest voor woorden deze Dick Maas shit. Over de acteer prestaties zal ik het niet maar niet hebben want daar was geen sprake van. Echt zonde van de tijd dat ik deze zooi gekeken heb.
Nicolage Rico
- 20219 berichten
Het heerste half uurtje / drie kwartier is nog wel aardig. Luchtig filmpje, lekker over the top, maar op een goede grap heb ik geen enkele acteur/actrice kunnen betrappen. Toch wel een voorwaarde als komedie zijnde.
Ik denk overigens zelf dat bloot (blote borsten) het handelsmerk is van de Nederlandse cinema en dat de regisseurs dit onderling, zonder een woord te reppen, met elkaar hebben afgesproken.
neo
En daar was Dick Maas dan eindelijk weer met een Nederlandstalige film. Het was ondertussen alweer langer dan 10 jaar geleden sinds Flodder 3. Het is een film die evenveel ergernis als plezier oproept. De dik aangezette verwende vrouwen zijn in het algemeen erg vervelend. Ja, dat is zo bedoeld, maar grappig is het zelden. Van Doesburgh is de enige die het nog aardig doet. Ook de grappen zijn vaak behoorlijk ondermaats. En waarom hij nog altijd zelf te muziek wil doen is mij een raadsel... De film begint pas een beetje te lopen als de typische (zwarte) humor van Maas om de hoek als de moordenaar wordt ingehuurd. Maar echt zo leuk als ouder werk wordt het helaas niet.
polopolo150
Verhaal is leuk bedacht, en het was best leuk.
Alleen niet mijn genre, maar hij was zeer vermaaklijk.
movie acteurs
Gezien in de bios.
Had daarvoor stukjes van de film gezien en zagen er best goed uit. Maar de film was een flinke tegenvaller. Ook qua humor is het nergens hilarisch wat volgens mij wel de bedoeling was. Ook in de zaal heb ik nergens echt gelach gehoord. Ook bij sommige bezoekers zag je gewoon aan hun gezicht dat ze het een waardeloze film vonden en waarom ze hun geld hier aan hadden uitgegeven.
Ik heb betere films van Maas gezien ook qua Humor. 1,5.
Chainsaw
Best geinige comeback van meneer Maas. Moordwijven heeft wat moeite in het begin, maar op een gegeven moment begint het gelukkig toch lekker te lopen. Van spel tot setting en van montage (inclusief foute overgangen) tot de grappen; werkelijk alles is zo flauw en over-the-top neergezet dat het vanzelf op de lachspieren werkt. De humor is simpel en flauw en lang niet alle grappen werken, maar het algemene plaatje is zeker niet onaardig. Wel opvallend dat alle grappen die wel geslaagd zijn nooit van de drie hoofdrolspeelsters komen. Zo is Kees Boot bijvoorbeeld een stuk geestiger dan die drie karakters bij elkaar.
Al met al is Moordwijven gewoon geinige onzin; banaal, maar lekker kleurrijk en gelukkig met een vlot tempo, zodat het allemaal niet snel kan gaan vervelen. En hierdoor weet Maas ook de nogal flauwe en vaak totaal niet komische dialogen nog best goed te verbergen. De film deed me overigens opvallend veel aan Flodder denken, vooral te danken aan Maas' herkenbare muziekjes en de overdreven kakkers. Of misschien toch het feit dat onder andere Sjakie, Henkie, Kees en buurman Noteboom even voorbij komen.
3 kleine sterren.
MovieMenaCe
Ik dacht bij mezelf, voor deze film ga eens lekker voor zitten..
....blijven zitten bleek dus het moeilijkste te zijn van de avond...
Enige waarvoor je blijft zitten is of die gast vermoord gaat worden " ja of te nee " het gaat wel gepaard met tandenknarsend en tenenkrommend soundtrack van Dick Maas
tot uiteindelijk dat je het niet meer volhoudt en opstaat en wat anders gaat doen...ik weet nog steeds niet of die gast dood gaat, mááár ik heb wel een groot vermoeden.
Als je moet kiezen tussen deze film kijken of staren naar het plafond, kies dan voor het laatst. Je fanatsie zal je een onvergetelijke avond geven. Dat laatste kan niet gezegd worden van Moordwijven
DVD-T
Een beetje een tegenvaller. Ik had wat meer harde humor verwacht en een wat boeiender verhaal. Snel verandert de film in een erg standaard werkje, wat nergens echt interessant wordt. Acteerwerk is vaak niet om aan te zien en de film is lelijk geschoten. Toch werken enkele grappen wel en daar kon ik gelukkig dan ook nog een beetje om lachen. Verder was het niet heel bijzonder.
maxcomthrilla
Een vrij vermakelijke film van de hand van Dick Maas. In al die jaren, na Flodder, heeft hij nog niets ingeboet aan banaliteit, maar daar staat tegenover dat de glamour wereld best leuk geportretteerd is en de moorden wel geinig zijn.
Geen bijtende komedie, maar gewoon grappig in de zin dat het bv. bij de Gooische Vrouwen ineens in de mode is om een huis, tuin, neuk en keukenneger in huis te hebben en vervolgens is weer iets anders in de mode waarna het hele Gooische matras elkaar daar weer mee de ogen probeert uit te steken.
Een onderhoudende film waarin Bracha van Doesburgh de show weet te stelen. Het ziet er allemaal ook best kleurrijk uit, al lijkt het soms ook net op plastic. Vrij hersenloos vermaak, wat er prima in gaat na een dag werken. 3*
Elineloves
Kom op Dickie, je kunt beter dan dit!
Ach, het is geen vervelende film. Af en toe een dosis zwarte humor, maar je blijft het gevoel houden dat je kijkt naar een lange aflevering van "Gooische Vrouwen" of "Desperate Housewives''. Blij vlagen is het amusant. Lekker vlot, geen moeilijker verhaallijn en de typische Nederlandse platte humor. Luxe locaties, mooie kleding, dure accessoires en natuurlijk de oogverblindende knaloze Hummer.. Paar verwende en sarcastische dametjes erbij en het feest is compleet. Nouja, feest..
De vaart wordt er soms flink uitgehaald, de dialogen duren net iets te lang en de actiescènes weten ook niet écht te overtuigen, maar het is allemaal net acceptabel genoeg om door te kijken.
Af en toe een flinke knipoog naar Flodder, dat zorgt dan wel weer voor een glimlachje.
Dick is geweldig, ook hier laat hij weer zien dat hij wel degelijk goed is als regisseur.
Wat een humor en wat een lekkere sfeer in de film.
Leuke plot twisten erin paar goede acteurs en, een mooie Bracha.
3,5 ster
sinterklaas
Dick Maas die weer een luchtige komedie maakt: Moordwijven. Ook weer een aangename tijddodertje met een complete onzinverhaal: een huurmoordenaar inhuren om je overspelige echtgenoot om te leggen.
De 3 vrouwen zijn weer lekker over de top en schreeuwerig, de echtgenotes zijn ook soms om te lachen en zo voorspelbaar. En die huurmoordenaar, geinig neergezet door Kees Boot, is ook lekker overdreven. Wat ik er verder nog aan heb toe te voegen.... oohja, dat Afrikaantje was ook om te gillen en die spectaculaire autoachtervolging aan het einde kon der ook wel bij.
Redelijk tussendoortje voor een saaie avond.
Montorsi
Zowaar nog redelijk te doen.
Ik had hier minder dan niks van verwacht, en dan wist ik nog niet eens dat ie van Dick Maas was, doorgaans al niet al te veel garantie op iets wat ik wat kan vinden, maar dit viel toch nog best mee.
Een verstandige zet om dit dusdanig overdreven te presenteren dat het gaat werken, normaal gesproken ligt dat nog redelijk voor de hand, maar Maas mist vaak de plank op dat vlak als je het mij vraagt. Vaak is het gewoon te slecht en fout voor woorden, maar hier hoort het allemaal bij de stijl van de film.
Zwaar aangedikte personages en scenes, visueel ook opgeklopt kleurrijk met als contrast bijvoorbeeld de Wallen (
). Qua humor is het allemaal wat minder, blijft veel te lang hangen in de standaard grapjes, maar doordat het verhaal en de stijl te belachelijk voor woorden is blijft het allemaal nog wel de moeite waard. Sommige personages zoals die van de echtgenoten passen er eigenlijk niet tussen, beetje een gekke keus.
Tegen het einde is de lol er wel een beetje vanaf en duurt het allemaal wel erg lang voordat de set-up gaat plaatsvinden, maar al met al is het denk ik de leukste Maas die ik heb gezien.
bsbubba
Eerste half uur heel erg flauw, heb geen enkele keer gelachen, zelfs geen glimlach. Zat er aan te denken om te stoppen met kijken, maar door de aparte sfeer en stijl ben ik toch uit nieuwsgierigheid blijven kijken. Na het eerste half uur begon het verhaal pas op gang te komen, waardoor de film langzaam aan leuker werd om te kijken. Uiteindelijk kan ik zeggen dat het verhaal en de opzet best wel leuk gedaan was. Maar echt gelachen heb ik niet. Denk dat het ook aan de personages ligt. Want het stuk waar Stefan de Walle in voor kwam vond ik toch een stuk hilarischer, terwijl de humor inhoudelijk niet verschilde van de rest van de film.
nochange
Een erg leuke komedie die even op gang moet komen. Er zitten een aantal erg leuke stukjes in. Soms een beetje overdreven maar toch zeer de moeite waard, goed dat ik Moordwijven eindelijk heb gekeken.
blurp194
Flauwe mix van Gooische Vrouwen en Flodder, en dan ook nog eens een slap verhaal en humor die voor mij niet echt werkt. Visueel vrolijk gekleurd, maar de lelijk opgetakelde dames helpen daar niet echt bij - zal wel een bewuste keuze geweest zijn om dat zo te overdrijven, maar mooi kan ik het niet vinden.
De meeste Dick Maas titels heb ik wel gezien (op zijn dubieuze Amerikaanse uitstapjes na, geen interesse in), maar deze tot nu toe nog niet. Plot sprak me nooit aan, de poster niet, de cast idem. Maar goed, toch maar eens gekeken en jammer genoeg klopten mijn vooroordelen. Hele beroerde film, Dick Maas onwaardig. Dit is ook totaal niet het soort film van Maas dat ik wil zien. Te netjes, te simpel, te oninteressant en vooral erg ongrappig. Bij Maas wil ik over de top gaande actie zien en extreme typetjes of situaties. Van deze 3 hoofdrolspeelsters vond ik alleen de mooie Bracha van Doesburgh de moeite. Zij speelt nog wel vermakelijk en over de top. Maar vooral Sanne Wallis de Vries was echt totaal nutteloos. Sowieso vind ik aan haar nooit wat aan. De film kabbelt maar wat voort, slechts het gedoe met de huurmoordenaar was nog een beetje te kijken en de finale is veelbetekenend voor de gehele film. Het had wat kunnen zijn, maar werd een aanfluiting.
mjk87 (moderator films)
Film die net niet leuk genoeg is en een beetje voortkabbelt eigenlijk. Grapjes vallen soms aardig, maar vaak zie je de grap wel zitten maar valt die net niet. Dat komt mede door Van Doesburgh en Wallis de Vries die niet geweldig acteren en komische timing missen. Dan doet Minis het echt een stuk beter en ook Hans Kesting vind ik altijd wel een fijne acteur. Film verveelt niet per se, maar kijkt makkelijker op de achtergrond weg dan anderhalf uur vol focus. 2,0*.
Shadowed
Rommel.
Zeer matige film van Maas. Een regisseur waar ik van tevoren veel meer van had verwacht. Toch wel jammer, want ik had best zin in deze film. Echter, na 10 minuten had ik hem eigenlijk al volledig door waardoor het verhaal niet bijster origineel meer is.
De twistjes werken niet, en Wallis de Vries, Minis en Van Doesburgh zijn nou niet bepaald grappig. Of het is een grote dosis vrouwenhumor, of niet. De kritiek op de maatschappij heb ik soms zeker door trouwens, vooral aan het begin.
Beter gewend van Dick Maas. Kan beter verdergaan met de horror/komedies over sinterklaas of iets dergelijks. Kees Boot was dan wel weer wat leuker. Voor de rest een film die maar moeizaam uit te zitten is.

Oscars 2026: alle nominaties van de Academy Awards op een rij

Het Meisje met het Rode Haar
Oorlog / Drama, 1981

Michiel de Ruyter
Avontuur / Historisch, 2015
huurmoordenaartrophy wifeplot to killkiller babes