The Living and the Dead (2006)
Genre: Thriller
Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Simon Rumley
Met onder meer: Leo Bill en Kate Fahy
Plot The Living and the Dead
Ex-Lord Donald Brockleban is bijna failliet. Om zijn zieke vrouw te kunnen verzorgen en zijn schizofrene zoon James te kunnen onderhouden wordt hij gedwongen zijn enorm statige landhuis te verkopen om aan geld te komen. Hij moet naar Londen om potentiële kopers te vinden en huurt daarom voor zijn vrouw een privé zuster in. James wil zichzelf naar zijn vader toe bewijzen door zelf voor zijn moeder te zorgen. Om dit te bewerkstelligen sluit hij de zuster buiten. Hij neemt zijn eigen medicijnen niet meer in en neemt de verzorging van zijn moeder op zich. Het verzorgen van een bedlegerige patiënt vraagt mentaal en fysiek veel van een verzorger. De mentale positie van James is al instabiel, en door ook nog voor zijn moeder te zorgen raakt hij het vermogen om waarheid en fantasie te onderscheiden kwijt.
James Brocklebank
Donald Brocklebank
Nancy Brocklebank
Nurse Mary
Policeman
Nurse Mike
Spineglass
Heeft aardig wat prijzen gewonnen. Binnenkort maar eens kijken.
EenFilmPerDag
Vraag je je toch af waar die ene twee vandaan komt.
Ik wil hem zeker gaan zien. Lijkt me een superprent. Oke je kan niet altijd op IMDB afgaan maar dit keer doe ik dat dus wel even. Heb genoeg films uitgezeten die het niet waard waren dus dan kan deze er nog wel bij denk ik. Maar iets zegt me dat ik dat risico met deze prent niet loop.
Goodfella1812
Wat een ongelooflijk wazige film... nee dit was toch echt niet mijn smaak, goed geacteerd dat wel maar wat een ontzettend irritante hoofdrolspeler. Als de film veel langer had geduurd dan had ik hem waarschijnlijk niet afgekeken.
2 * voor de moeite.
Baamert
Deze film viel mij een beetje tegen!
Ik snap eigenlijk niet wat deze film onder het genre Horror doet...
Het verhaal was verder wel goed, maar als je een ECHTE horror fanaat bent is dit absoluut geen aanrader...
Ook dat snel doorgespoelde beeld tussendoor, vreselijk irritant.
Samengevat: Goed verhaal maar GEEN aanrader voor de echte horror fanaat.
akira124
Zoals Baamert hierboven al meld, totaal geen horror meer een drama. Goed verhaal ook is schizofrenie goed uitgebeeld. Beetje onwerkelijk op sommige stukken. 2.5 **
zjandannybob
Ik vond dit echt 1 van de slechtste films die ik gezien heb... horror/thriller?? dit is het dus echt niet:S de film is op geen moment spannend, en is veel te voorspelbaar. Ik geef een film niet snel lager dan een 2 maar deze verdiend dat gewoon.
misschien als je van heel rare drama houdt dat je deze goed vind...
enige goeie aan de film was de hoofdrolspeler..
DragQueen
Een erg wazige film, die mij niet de gehele tijd wist te boeien. hij doet zijn genre geen eer aan, als je dit tenminste horror mag noemen. want in mijn ogen was het dat niet. het acteerwerk is verder wel goed te noemen, al heb ik me mateloos geergerd aan de ziekelijke hoofdrolspeler. verder vond ik de versnelde stukken, en de muziek die hieronder gemonteerd was erg irritant. het verhaal is wel goed bedacht, maar hier had meer uit gehaald kunnen worden. toen ik hem huurde bij de videotheek zag ik op de kaft o.a staan : '' shockingly good.. will restore your faith in cinema'' nou, dus echt niet he. gewoon een erg matige film. 2 sterren.
Ik begrijp de term horror wel. Maar wie hier horrorfilm 185 verwacht en verder niks anders wil kan deze maar beter in de rekken laten staan.
Het begin bengelt constant tussen gitzwarte donkere humor en bijtend drama, vanaf halverwege is het vooral het bijtende drama dat de overhand houdt.
Het uitgangspunt is ook een beetje bedenkelijk. De geschifte zoon die voor z'n zieke moeder dient te zorgen maar compleet doorslaat in zijn wil om zich te bewijzen. Dat resulteert in een hoofdrolspeler die de hele film als een geschifte spast door de film baggert, versterkt door dark ambient achtige soundscapes en een aantal versneld afgespeelde scenes. De personages komen er vooral erg karig vanaf en worden in al hun hulpeloze smerigheid neergezet, zonder daar zelf medeplichtig aan te zijn.
De film werkt naar een climax toe die halverwege plaatsvindt. Enkele érg sterke scenes met als hoogtepunt de operatie van de moeder die volledig versneld afgespeeld wordt. Visueel zijn de shots erg sterk uitgekiend, erg mooi camerawerk en geweldige belichting. De versnelde montage helpt op bepaalde momenten een hoop. Maar ook de geluidsband laat zich opmerken. Vaak vage dark ambient soundscapes, versnelde muziek, het compleet wegnemen van omgevingsgeluid en kalmerende muziek onder zware scenes monteren.
Tweede helft van de film focust zich iets meer op het drama element en eindigt in een soort van pijnlijke rust die de film mooi typeert. Het is moeilijk ergens mee te vergelijken, en wanneer je andere films wil citeren kom je binnen de korste keren aan een reeks van 10 films die nog steeds niet de juiste lading dekken.
Een unieke film die pijnlijk bizar, schrijnend komisch en filmisch verbijsterend is. Weet een geheel eigen sfeer te scheppen, en die categorisering onder horror is daarbij niet vreemd. Maar geen bloedbaden of spanning inderdaad. Wel menselijke en psychologische terreur in een film die mee op hol slaat samen met z'n personages.
Bron, verre van verwonderlijk.
Bron, worden verder nog een hoop interessante namen geciteerd, zoals Ki-duk en Medem.
Twilight
Wow, eindelijk is er dan meer informatie over zie ik! Geweldig!
Ik heb deze film anderhalf jaar geleden mogen zien op het IFFR, en ik was best onder de indruk!
De zaal werd wel steeds leger naarmate de film gestoorder en vreemder werd, maar ik vond het allemaal erg goed.
Zoals Onderhond al zegt, vooral menselijke en psychologische terreur.
Dan ook gelijk maar mijn waardering geven zoals die anderhalf jaar geleden al was. 4,5*
Al wil ik hem wel heel graag aanschaffen binnenkort.
bubba01
Een hele wazige film. Ik snap niet dat dit zo'n goede film zou moeten zijn. Zonde van mijn tijd. goed geacteerd maar het verhaal slaat nergens op.
Many
2 * voor de moeite.
Mee eens, alleen voor mij is het maar een 1,5* waard.
Twilight
Op bol.com is hij pas eind deze maand te koop. Dus ga er niet van uit.
Maarja, ik heb er zelf niet naar gezocht in de mediamarkt, dus je weet maar nooit!
Beetje vervelend dat mensen hier een echte horror film verwachten en dat de film daarom allemaal lage waarderingen krijgt. Misschien moet het maar gewoon 'thriller' worden, dus dat 'horror' weg.
triqo
ambient soundscapes sounds good, muzieksfeer is voor mij altijd een belangrijk aspect en met de leuke verwoording van OH is mijn benieuwdheidsfactor nog een stuk gestegen, vanavond aanschouwen!
Goto
Mooi filmpje dat helaas nergens echt de hoogte inschiet.
De cinematografie was fijn, mooi kleurgebruik en trage en snelle scenes volgde elkaar in mooi tempo op. Ook de soundtrack was erg sterk. Soms intens en verontrustend, anders weer zacht en dromerig. Mooie combi die goed werkt. De film wordt stukje bij beetje intenser. Jammer dan ook dat het tempo na zo'n uur weer afzakt. Je verwacht én hoopt een sterke climax maar blijft met lege handen achter.
Hier faalt de film dan ook volkomen, je blijft met een leeg gevoel zitten. Om het maar een beetje plat te zeggen: Alsof je seks hebt zonder orgasme. Er blijven genoeg sterke elementen om de film boeiend te houden maar een meesterwerk is het bij lange na niet.
Ondanks dat nog een milde 4 voor een sterke soundtrack en een fijn sfeertje.
dutchtuga
Hmm trekt me wel aan deze film. Ligt bijzonder goedkoop bij de FRS. Maar gezien mijn eerdere ervaringen met het opvolgen van OH's 'adviezen' (o wat viel Sublime vies tegen, een film die me hier een beetje aan doet denken) zal ik wat beter oppassen.
nightbreed
Deze film viel me nogal tegen na alle positieve kritieken die ik er over had gelezen.
Er is wel een naargeestig, ijskoud, depressief en morbide sfeertje en de film begint goed maar hoe dichter de film bij het einde komt hoe vager en saaier hij wordt.
Ik vond het einde ook wat onbevredigend.
De speelduur is met 75 minuten nogal aan de korte kant.
Ik had een wat meer orthodoxe horrorfilm verwacht maar dit is meer een psychologische drama/thriller.
Cijfer: 2,5
nickje76
Mooie muziek, mooie beelden. Maar niet echt horror. Ik vond het meer thriller/drama.
brucecampbell
Tsjonge, wat een deprimerende film! Ik ging me met de minuut slechter voelen.
Na verloop van tijd begon de hoofdrolspeler me enorm te irriteren zodat het me ook koud liet wat er ging gebeuren.
flyer
Echt niets tien keer niets heb de film gezien vanwege de positiefe commentaren hier op moviemeter. Nou ik snap niet wat er goed is aan dit gedrocht. Ik heb mijzelf gedwongen om de film uit te zien maar het begon met niets en het eindigt met niets
shaanstar
Hele rare film. De hoofdrolspeler begon me halverwege heel erg te irriteren maar had mezelf voorgenomen de film wel af te kijken. Deze film hoort in ieder geval niet in mijn top 10. maar vond 'm best oké.
ralfsjam
absurdistische en op momenten ontroerende film. niet een echte toegankele film voor die gene die een makkele horror/thriller-drama willen zien. mooie beelden met goed acteer werk. boeiende en meeslepende film. als je van vreemde films houdt is dit een aanrader.ik snap de lage waarderingen en neem het ze niet kwalijk!
ik geef een 3.5 (dik) zeker voor de vormgeving, orriginaleit en acteerwerk.
poster had anders gekunt!
JeffreyV
Owowow, wat een super slechte film. Het enige wat ik gezien heb is een jongen die als een wilde door het huis rent en zijn moeder verzorgt. Ik heb de film na een half uurtje uit gezet. Misschien spijtig, want soms worden films pas na een tijdje leuk/goed/interessant, maar dit KON ik gewoon NIET verder kijken.
Begin van de film: bar en bar slecht, of je moet ervan houden om het leuk te vinden?
Einde van de film: geen idee, maar verwacht er niet meer van dan het begin.
1* voor de moeite en de acteerprestaties van de hoofdrolspeler.
Macmanus
Boeiende film
Kan me goed vinden in Onderhond zijn stukje. Heel fijne soundtrack, en leuk geswitch tussen hele steriele shots bijna zoals Roy Andersson's zijn films en drukke shots. Mocht van mij nog wel een tandje vaker. Maar opzich is het idee natuurlijk de opbouw en langzaam word de debiele zoon gekker. Dus te vaak zou ook wat vreemd zijn.
Ook mooi om te zien dat de regisseur, voorbeelden heeft maar zich niet laat verleiden tot simpel jatwerk. De snelle pilslik scene uit Requiem had hij makelijk kunnen overnemen hier, maar heeft wijselijk niet gedaan.
Tempo is nog niet helemaal goed, koek leek op een geven moment iets wat op, maar zeker iets dat smaakt naar meer. Andere film die hij heeft gemaakt experimentele onvindbare films?
4 sterren.
Tayama
Wist mij vooral te pakken door het onzettend sterke eerste deel. Werd op interessante manier heel anders afgesloten...alsof de climax in het midden bevind, tijdens de scene met het trappenhuis - de vader die omhoog loopt, de zoon omlaag. Sterke scene, erg toffe soundtrack eronder.
Sterkte van de film zit 'm persoonlijk vooral in de ogenschijnlijke simpele montage. Veel timelapses, welke nergens misplaatst lijken. De lange versnelde operatie scene is daar een goed voorbeeld van. Die overbelichte scene met die woordspelingen was erg tof ook.
Cool! 4.5/5
orbit
- 12092 berichten
Uitstekende psych-horror, vooral die momenten dat die zoon doorflipte waren erg goed. Beetje truukje Requiem for A Dream, maar goed. Het kwam erg goed over, vooral degene die die zoon speelt. Hulde!

Nederlandse serie 'Rampvlucht' is een kijktip op NPO Start Plus

Netflix neemt binnenkort afscheid van de horrorfilm 'The Watchers'