• 9.375.882 stemmen

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007)

Muziek / Misdaad | 116 minuten

Genre: Muziek / Misdaad

Alternatieve titel: Sweeney Todd

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Tim Burton

Met onder meer: Johnny Depp, Helena Bonham Carter en Alan Rickman

Releasedatum: 7 februari 2008

Plot Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street

"Never Forget. Never Forgive."

Benjamin Barker komt door toedoen van Judge Turpin onterecht in de gevangenis. Na zijn gevangenschap zint hij op wraak en besluit hij een partner in zijn plan te betrekken: Miss Lovett (Helena Bonham Carter). Barker begint een kapperszaak boven de pasteiwinkel van Miss Lovett. Samen rekenen ze af met de vijanden van Barker, die zich Sweeney Todd laat noemen.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Dat zijn inderdaad mooie films AC1, behoren ook tot mijn favorieten. Toch heb ik bij die films een heel ander gevoel dan bij deze, ik zou daar ook niet tegenspreken dat het tragische films zijn. De tragiek is daarbij ook veel realistischer, het gaat om laat ik zeggen herkenbare emoties. Ik kan daar in het geval van Sweeney Todd niet echt over spreken iig.

AC1

Burton's film voelt inderdaad wel anders aan dan een 'gewone' film. Het is dan ook een musical, hè. Een apart genre. Eigenlijk hou ik helemaal niet van musicals maar na tien minuten was ik dat vergeten. De tweede keer vond ik hem nog beter. Sweeney Todd is Burton's beste film sinds Ed Wood.

Kom nou zeg, dit is toch gewoon overduidelijk typische Gilliam lol. Het verbaast me zelfs dat er geen komedie als genre staat aangegeven.

Hmm, nee.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Goede film wel. Mijn laatste Burtonfilm was Charlie and the Chocolate Factory en die vind ik weinig aan. Met Sweeney Todd gaat het weer een wat duistere kant op en dat is mij toch wel beter bevallen. De film heeft een lekker theatraal effect. Ik denk dat bijna 80% van de dialogen gezongen worden, maar ik kon mij daar niet aan storen. De film zit op een prima niveau. Niet te dramatisch, maar ook zeker niet te luchtig. Het strotten doorsnijden komt wel lekker rauw in beeld en het is een beetje overdreven bloederig zelfs, maar dat kunnen we symbolisch opvatten. Zijn emoties zijn intens en het vele bloed staat daarom symbool voor zijn ontlading.

Aangenaam verrast door de rol van Sacha Baron Cohen. Deze man kan inderdaad veel meer dan alleen maar een beetje idioot doen. En om zijn rol te kunnen krijgen heeft hij voor Burton de gehele score van de film Fiddler on the Roof gezongen. Kijk, hij heeft dus echt zijn best gedaan. Alan Rickman is altijd al een persoonlijke favoriet van mij geweest. Al sinds Die Hard en Helena Bonham Carter kan ik over het algemeen ook wel waarderen omdat het niet zo'n standaard Hollywood huppeltrutje is. Johnny Depp doet het ook weer prima. Hij kan zingen, hij kan acteren, hij heeft de looks en is dus weer geknipt voor een rol als verknipt persoon.

Ik ben erg content met het einde en ik had het niet anders willen zien. Ik vind deze film toch wel een aanrader. Aan de ene kant nodigt de film zich niet echt uit om te kijken, maar aan de andere kant juist wel. Voor mij is het weer een echte Tim Burton film. Zijn volgende film wordt volgens mij Dark Shadows. Een gothic-horror met Weerwolven, Vampiers, Heksen, Geesten,.. en Johnny Depp.

avatar van Olivia*

Olivia*

Wat een prachtige film. Sweeney Todd is één van mijn favoriete films ooit. Ik kan inmiddels alle liedjes meezingen en ik ken het verhaal van binnen- en van buiten.
Aan het begin van de film wordt er meteen een donkere toon gezet. Vooral het openingsnummer is erg sterk, qua lyrics én qua muziek. Vooral dit (gezongen) stukje There's a hole in the world like a great black pit
and the vermin of the world inhabit it
and its morals aren't worth what a pig can spit
and it goes by the name of London...
At the top of the hole sit the privileged few
Making mock of the vermin in the lower zoo
turning beauty to filth and greed...
zegt heel veel over de sfeer in de film. En die donkere, duistere toon gaat ook niet meer weg. De beelden van het oude Londen, de smalle straatjes en de kleine huisjes spreken me ontzettend aan.

Toen ik hem voor de eerste keer opzette heb ik me in eerste instantie vreselijk geirriteerd aan de gezongen dialogen. Nu is dat helemaal weg, ook al hou ik doorgaans nog steeds niet van musical-achtige films. Johnny Depp zingt prachtig en uiteraard geknipt voor deze rol. Evil, dat is wat hij het beste doet! Helena Bonham Carter is al jaren een van mijn favoriete actrices. Beeldschoon (al zie je dat niet in deze film) en getalenteerd! Ik kan ook altijd genieten van haar als Bellatrix (uit Harry Potter). Zowieso komt de halve cast van HP voorbij; Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Timothy Spall, Jamie Campbell Bower (HP7).. Geweldig! En dan ook nog een verassend goede acteerprestatie van Sasha Baron Cohen, waar ik normaal gesproken absoluut niet dol op ben.

Het verhaal zit mooi in elkaar. Prachtige kostuums, prachtige scenes. Zoals JacoBaco zegt: Het vermoorden van de klanten is wel erg bloederig en dient meer symbolisch ervaren te worden, dan vanuit een realistisch oogpunt bekeken te worden. Ik hoor veel mensen zeggen "het is zo nep". Maar deze mensen hebben de symboliek totaal gemist.

Kortom: geweldige film. Je moet hem zien als je hem nog niet gezien hebt. Zeker als je een Burton fan bent!

Ik kan deze film goed twee, drie keer in één week bekijken en daarom verdient deze film voor mij 5*. Dank je, dank je, dank je, Burton, voor dit meesterwerk! Keep up the good work!

avatar van Nientje1980

Nientje1980

Mooi donder en een beetje luguber, zeker niet geschikt voor kindjes.

Goed gespeeld door depp, bonham carter en rickman (en anderen)

wel jammer dat er zo ontzettend veel in gezongen wordt (doet hem niet altijd ten goede) maar niet zo storend dat mijn cijfer hierdoor lager zou worden

is gewoon weer een klein meesterwerkje van burton

avatar van Threeohthree

Threeohthree

Maar als ze niet zouden zingen zou het ook wel een beetje een afgezaagde musical zijn gewest

avatar van maithekke

maithekke

Laatst weer gezien.
Ik blijf deze film geweldig vinden. De sfeer grijpt me helemaal en die wordt steeds versterkt door het contrast met het donkere heden en de kleurrijke herinneringen en dromen. Ik vond de zwarte humor in deze film ook leuk. zoals het feit dat ze blij gaan zingen terwijl ze bedenken dat ze mensen gaan opeten en hoe ze smaken. Of als Lovet het eerst wel erg vind dat Sweeney iemand vermoord heeft tot ze erachter komt dat hij ze wilde chanteren, dan vind ze het ineens weer ok XD
De liedjes zijn leuk en ken ik erg goed, het enige jammere is dat niet alle acteurs/actrices geweldig goede zangers/zangeressen zijn. Maar aangezien ik iedereen het liedje wel met emotie vind zingen is het soms iets minder erg dat ze niet allemaal geweldig zijn op dat gebied omdat het belangrijker voor mij is om een liedje goed neer te zetten dan alleen een leuke stem hebben. Acteeprestatie's zijn ook erg goed. Het einde is heel duister en het gaf me een beetje een akelig gevoel maar dat lijkt me de bedoeling ook.
Vanwege het begin werd ik al meteen in de sfeer van de film gezogen. Vind de eerste zin van Johnny ook erg sterk (zoals ik ook eerder heb gelezen dat andere mensen dat ook vonden) mijn lievelingstukje/liedje moet toch wel "Epiphany" zijn aangezien je ziet hoe Sweeney dan volledig doordraait en het beeld op de werkelijkheid kwijt is. Erg goed gespeeld en erg sfeervol

* Nog steeds 4.5 sterren. Love this film

avatar van de_keyser

de_keyser

Musical niet helemaal mijn ding.. maar Johnny Depp weet me absoluut te blijven boeien in zijn 'rare rolletjes'(sweeney todd, edward scissor hands,alice in wonderland etc etc )

avatar van 13woutie13

13woutie13

Allemaal erg zorgvuldig gemaakt, maar helaas gaat het toch wel een beetje de mist in bij een hoop liedjes. Op een paar aardige liedjes na zat het meerendeel vol met vervelende ritme's, zang en muziek die niet met elkaar samen gaan. Toch weet ik Sweeney Todd film wel te waarderen, met name dankzij het grandioze spel van Depp (wat anders) en het stijlvolle werk van Tim Burton. Ook zitten er een aantal erg mooie shots in en prima gebruik van kleur. Veel grijs en dan als lichtpunt natuurlijk zijn vrouw. Heerlijke sfeer hangt er de hele film door, geweldig.

avatar van J.G.

J.G.

Bleh! Langdradig verhaal, lelijke kleuren, matige acteerprestaties, matige zangprestaties, matige liedjes die vooral soms véééél te lang duurden, bijzonder veel clichés die slecht gebracht, goedkoop choque-effect (dat soms echt gewoon degoutant was zonder dat het me echt iets deed) zonder nut. I hated it!

Het liet me allemaal geweldig Siberisch koud, tenzij tijdens (de vele) momenten van ergernis.

Misschien (en wellicht) de minste van den Tim tot nog toe, vind ik.

Wa was da jong?!!!

avatar van J.G.

J.G.

Mattson schreef:

Hier ben ik het helemaal met eens. Ik haat het gewoon als mensen zo spontaan beginnen zingen,het brengt niets bij voor het verhaal, integendeel het vertraagt het alleen maar.

Er wordt zo weinig verteld dat deze film in een uurtje korter kon worden gemaakt.

Pluspuntje wel voor Alan Rickman, geweldige acteur.

Mee eens x 2

Het was eigenlijk al vervelend na 5 minuten... waarom ik deze film heb uitgekeken blijft mij een raadsel. Masochistisch trekje?

avatar van gukker

gukker

J.G. schreef:

matige liedjes die vooral soms véééél te lang duurden

Als je de liedjes van deze film matig vind heb je er echt geen verstand van. Het zijn juist bijzonder goede musicalnummers waarbij op briljante wijze een combinatie wordt gemaakt met zang en begeleiding (let maar eens op de manier waarop de muziek ineens opzweept in het eerste nummer: no place like London) Heerlijk is dat!

AC1

Ik vind de songs van Sweeney Todd toch wel van een hoger niveau. Het is gewoon wat minder gemakkelijk en vrolijk dan de gemiddelde musical. Stephen Sondheim is waarschijnlijk de enige in de musicalwereld die dissonanten in zijn liedjes durft te gebruiken. Je moet ze gewoon wat vaker horen om ze goed te vinden. Ik ben helemaal geen fan van musicals maar van mij mag de volgende film van Burton weer een musical van Sondheim zijn. Als die dan weer zo mooi gestileerd is als Sweeney Todd koop ik hem blindelings op Blu-ray.

Olivia* schreef:

Ik had precies hetzelfde.

avatar van geronimo

geronimo

• 1955 berichten

Misschien heb ik 't gemist, maarhoe liep het nu eigenlijk af voor Johanna en Anthony?

avatar van Elliot

Elliot

Ik weet het niet, ik hou niet zo van musicals. Het is wel apart, zoiets zie je niet vaak bij Hollywood films. Toch hadden ze inderdaad wat minder liedjes mogen doen en de dialogen wat meer mogen uitdiepen. Mij is ook een raadsel hoe het met Johanna en Anthony afloopt. Het einde vind ik ook niet zo goed, ik had liever gewild dat Todd was blijven leven en de rest van de stad uitmoordde ofzo.

Maar er zijn ook pluspunten, zo kan Johnny Depp (bewerkt of niet) beter zingen dan ik dacht, zijn de decors en costuums heel mooi, goed acteerwerk over het algemeen, en een origineel verhaal.

Ook naar dat de ondertiteling er bij mij halverwege mee ophield (ik heb de originele versie gewoon op DVD), soms praten ze nogal wat mompelend of met dusdanig accent dat ik niet alles verstaan heb.

Al met al een voldoende tot ruim voldoende. Geen geweldige film, maar ook niet slecht.

avatar van LimeLou

LimeLou

• 2048 berichten

Heel London uitroeien? Dat is toch niet zijn doel in de film? En het is anders behoorlijk Hollywood om veel gezang in films te doen.

avatar van Elliot

Elliot

Ja dat bedoelde ik niet al te letterlijk natuurlijk, ik kon even geen voorbeeld verzinnen. Oh en dat kan best, maar van alle films die ik gezien heb op The Sound Of Music na, heb ik nog nooit een film gezien wat een beetje musical achtig was zoals deze :']

avatar van puckb96

puckb96

Origineel dark-fantasy musical. Zang was goed, ook al was het Johnny Depp die het zong. Het verhaal is wreed, gewelddadig en duister. Goede rol ook van Helena Bonham Carter. Originele film, alleen lijkt het bijna alsof Tim Burton geen betere film meer kan maken als Johnny Depp er niet in speelt.

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

We could have a life we two, maybe not like you remember. Maybe not like I imagined.

But we could get by.

Minstens een jaar krijg ik te horen dat ik geen filmliefhebber ben omdat ik Sweeney Todd nog niet hebt gezien. Nu vind ik deze uitspraak een beetje overdreven, maar van een die hard Helena Bonham Carter-fan, kan je ook niets anders verwachten, want wauw: Wat speelt ze toch weer verrukkelijk! Ook Johnny speelt weer de sterren van de hemel, hoewel het soms irritant word al die typetjes speelt hij nu toch een ander karakter wat het juist leuker maakt om te zien. De stem en de gezichtsuitdrukkingen ken je natuurlijk als geen ander, maar toch in het geheel, andere atmosfeer enzo, is het toch een ander gegeven, wat de film naast Burton, nog origineler maakt.

Memorabele dingen in de film:

1. muziek scène tussen markt jongen en Miss Lovett

2. het bloed in de film, het was zo mooi en stijlvol.

3. de instrumentale muziekstukken

Heel leuk gedaan, een heerlijk donker verhaaltje in een jasje van Burton, met een geweldige cast. 3,5 ster

avatar van ibendb

ibendb

Een echt visueel plaatje dit.

Ik zag de trailer destijds in de bioscoop en ik was er toen al gek op.

Ik mocht niet van mijn ouders gaan naar deze omdat hij te "zwartgallig" is.

Dus heb ik hem maar op dvd gekocht!

Men ouders keken toevallig mee en zeiden achteraf dat ze hem prachtig vonden, net als ik.

Deze film is prachtig in alle opzichten:

Verhaal: 4.5*

Sfeertje: 5*

Humor: 4.5*

Muziek: 5*

Pesonages: 4*

Deze film is echt prachtig!

avatar van Olivia*

Olivia*

geronimo schreef:

Je hebt niets gemist.. Hoe het nu precies afloopt tussen die twee wordt niet in beeld gebracht of in woorden uitgedrukt. Anthony gaat weg en spreekt met Johanna af dat zij op hem zal wachten bij Sweeney boven. Vervolgens heb je die hele happening dat Todd zijn dochter niet herkent en haar keel door wil snijden. Ms. Lovett roept hem echter, voor hij het daadwerkelijk kan doen. Todd rent naar beneden en Johanna blijft achter. Dus ik denk dat Anthony later terug komt en Johanna ophaald. En dat ze nog lang en gelukkig leven... Maar goed.. We'll never know.

avatar van geronimo

geronimo

• 1955 berichten

@ Olivia Bedankt voor je reactie! Dan lag 't dus niet aan mij

avatar van sweinsteiger

sweinsteiger

Olivia* schreef:

Zo zal het wel zijn, een sprookje.

avatar van jesse39

jesse39

dit vind ik toch zo'n aparte film

normaal houd ik niet van musicals

maar deze vond ik toch echt heel goed

tim burton en johnny depp is zoiezo de beste combinatie ( edward scirror hands, edd wood, corpse bride, charlie and the choclat factory)

en alan rickman (sneep uit harry potter) acteert ook echt goed

en de bijrol van sacha baron cohen ( borat ) is ook echt goed die gast kan echt zo goed typetjes neerzetten hea

en zelfs de liedjes vond ik leuk in deze film

ik kan deze film zeker wel nog een paar keer zien

5* geniaale film

avatar van Jesse93

Jesse93

Ik heb het al niet zo erg met musical films, maar door de acteurs, het verhaal en het sfeertje er omheen heb ik me er toch aan gewaagt. In het begin vond ik de liedjes nog wel meevallen en vond ik het ook wel leuk, totdat ze op een gegeven moment liedjes gingen herhalen, wat weer een tegenvaller was. Toch vond ik het beste aan de film toch het zwarte sfeertje erachter, verhaal was prima en wat ik helemaal een opvaller vond was de rol van Sacha Baron Cohen.

Dus al met een een goeie film, alleen voor mij dan het minpuntje dat het toch in musical vorm is.

avatar van Dee Al

Dee Al

Elliot schreef:

Dat zou raar geweest zijn, aangezien hij zijn doel al had bereikt: rechter Turpin is dood. Waarom zou Todd verder gaan met moorden als zijn drijfveer tot wraak ontbreekt?

avatar van ILDIB

ILDIB

Duurt wat te lang, maar wel mooi in beeld gebracht, helaas iets te musicalachtig maar niet te stoerend. Verhaal is gewoon prettig.

Olivia* schreef:

Het is wel een beetje vreemd dat het zo abrupt eindigt met ons verliefd koppeltje. De film besteedde daarvoor wel genoeg aandacht aan ze. Het lijkt wel of hun respectievelijke rivier door een dam is tegengehouden. Maar ja, het verhaal gaat uiteindelijk wel over Sweeney Todd. Dat maakt het einde (het laatste beeld) wel heel erg duidelijk.