Genre: Drama / Avontuur
Alternatieve titels: Arn: The Knight Templar / Arn - Tempelridderen / The Crusader
Denemarken / Finland / Duitsland / Noorwegen / Zweden / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Peter Flinth
Met onder meer: Joakim Nätterqvist, Sofia Helin en Stellan Skarsgård
Gesproken taal: Engels, Arabisch, Latijn, Frans en Zweeds
Plot Arn - Tempelriddaren
"A Knight in the Holy Land. A Woman in the Frozen North. A War that Kept Them Apart."
Arn (Joakim Nätterqvist) is de zoon van een hooggeplaatste Zweedse edelman, die zijn jeugd onder de hoede van de kerk heeft doorgebracht. Als Arn zich ondanks de afkeuring van zijn omgeving inlaat met een verboden liefde, wordt hij naar het heilige land gestuurd. Daar zal Arn als tempelier boete moeten doen voor zijn zonden.
Arn Magnusson
Mother Rikissa
Knut Eriksson
Father Henry
erikb88
Net gezien in de bioscoop. Ik ben blij dat ik vrijkaartjes had. Een enorm langdradig en vooral saai verhaal, er zat amper actie in. 2 sterren voor het beetje actie wát erin zat en de mooie locaties.
wolsi
Prachtig epos over de fictive figuur Arn de Gotha, die Jerusalem beschermd tegen Sala 'adin in de tweede helft van de twaalfde eeuw. Mooi ingetogen acteerprestaties en prachtige landschappen. De actiescene's zijn spaarzaam doch geloofwaardig.
Ik heb deze meer dan twee uur durende film ademloos, in één sessie uitgekeken.
qwatje
We hebben genoten van deze film, inderdaad een prachtig epos. Prima acteer prestaties. Ik ben het in het geheel niet eens met erikb88 dat het saai en langdradig was. Het is juist een verademing dat een film over tempelridders niet alleen gedragen hoeft te worden door de aktie, met alle daar bij behorende special effects en computer animaties, maar dat de karakters en het verhaal leidend zijn.
Voor mij mag deze film een vervolg krijgen! 4*
erikb88
Voor mij mag deze film een vervolg krijgen! 4*
Tsja, hier op de Zweedse tv deden ze het in de trailers voorkomen als een actiefilm, en als je dan naar de bioscoop gaat met het idee een actiefilm te kijken, dan is dit natuurlijk wel even wat anders.
Maar als de DVD goedkoper is, ga ik hem toch zeker wel een 2e kans gunnen.
Het vervolg is trouwens al in de maak en komt 22 augustus uit.
lucky luc
hoe erg religie ook is en wat een ellende geloof in god kan aanrichten; de maagd maria zal uw gebeden verhoren.
gelukkig hebben de goeden gewonnen, anders had deze film maar een halve punt gekregen...
dramatisch kruistochtverhaaltje.
kleez
dramatisch kruistochtverhaaltje.
Tja, vroeger waren ze niet zo super slim als jou! Toen had de kerk nog ontzettend veel macht! Iets wat we deze tijd ook erg veel tegen komen (Islam).
Vond het een ontzettend leuke film! De avond hiervoor had ik Hancock en Don't Mess With The Zohan gekeken, en kon echt geen slechte film meer verdragen! Verschrikkelijk die 2, maar deze maakte alles ruimschoots goed! Ook de opzet van de film en het verhaal erg goed! 3,5*
Killerbert
goede film
verhaal was mooi, de acteurs hebben gedaan wat ze moesten doen
naar mijn mening te veel 'gods' in deze film, maarja, dat kan je verwachten als je deze film bekijkt.
naar mijn mening zat er te weinig actie in de film, wat overigens logisch is. de genre is namelijk geen actie
movieman7
Mooie, sfeervolle en goed geacteerde film, een aanrader in het genre. Heeft inmiddels een eveneens fraai vervolg gekregen. 4.0
DiStefanO
Deze film heeft mij toch aardig verrast. Ik mag zeggen erg aardig.
Ook mijn inzien in het geloof, blijft hierdoor onveranderd.
Zobor
Een film met wat tegenstrijdigheden. Plaatjes vond ik enorm goed geschoten. De muziek sloeg diverse malen de plank mis. Het verhaal op sommige momenten goed zoals de tegenstelling religie en politiek. Hier kun je echt merken dat het een post 9/11 productie is maar wel eentje die er beter in slaagt om een brug te slaan dan bv. kingdom of heaven. Ook het inzicht dat devotie niet de graad is waar mee gemeten word maar politieke belangen komt goed uit de verf.
Toch vind ik het verhaal op bepaalde momenten te duidelijk een beroep doen op de emotie waarbij de muziek irritant kwijlerig is. Toch wel jammer want de personen, het acteren sprak me enorm aan.
Rudeo
Heb zowiezo een grote interesse in deze periode en vanuit dit perspectief gaf het kijken mij een extra boost. Over de beelden valt niet te reden twisten, die spreken voor zich.
Het acteren kwam naar mijn idee zeer overtuigend over, daarnaast kwamen de gecaste acteurs ook niet te perfectionistisch over wat ik erg plezierig vond, waar dat wel het geval is bij kingdom of heaven.
Verder nijgt het verhaal soms naar het cliche-matige toe maar word het toch steeds iets anders gebracht en gaf de film mij op dit vlak genoeg voldoening. Daarnaast word er op een duidelijk uitgelegde manier een verband gelegd tussen de Zweedse schermutselingen en de holly war, waarbij het geloof een grote rol speelt.
Ook was ik erg te spreken over de gesproken talen in de film. Waaronder Noors? Engels, Duits, Spaans en Arabisch wat ik erg aanmoedig bij films omdat dit de geloofwaardigheid van een film sterk bevorderd.
Verder ben ik erg benieuwd of er nog mensen zijn die mij verder nog films kunnen aanraden die over deze periode verhalen.(ben inmiddels op de hoogte van een vervolg)
Zobor
wat bedoel je met periode; de middeleeuwen, de kruistochten? Of de riddercultuur, de islam, tempeliers of gewoon alles?
Rudeo
alles wat je hier noemt vormt die periode
Zobor
El Cid, the Lion in winter, the crusades, king Richard and the crusaders, Saladin, Lionheart, Robin Hood prince of the thieves, the seventh seal, Alexander Nevsky, Black Cross, the mighty crusaders
Bovenstaande hebben min of meer het kruisvaarderselementen in zich. Voor meer films die middeleeuwen gerelateerd zijn kun je naar:
Rudeo
dat is een aardige lijst met aanraders, mijn dank daarvoor, heb je ook een favoriet?
Zobor
El Cid. En the seventh seal als je van een vleugje filosofie houdt. Alexander Nevsky is echter ook interessant als je de achtergronden weet.
dragonmaster
top film. komt wat traag op gang maar het verhaal weet toch gauw te pakken. prachtige beelden.
- 19680 berichten
Heeft iemand hier de komplete TV serie gezien van dit verhaal?
Die zoek ik op dvd.
Arnforpresident
Toevallig op deze film uitgekomen toen ik mijn eigen voornaam intypte op google.
Wel een goede film, mooi verhaal, een goed alternatief voor een Hollywoodfilm, maar toch een tikkeltje te langdradig & te gedramatiseerd.
Zeker een 4 waard.
- 19680 berichten
Ik heb inmiddels de komplete TV serie versie gekocht (258 minuten) en ga hem binnenkort bekijken.
Verwacht er veel van.
Er is overigens ook nog een vervolg.
ags50
Op 17 november 2009 ontving ik uit Duitsland (amazon.de) de DVD "Arn - der Kreuzritter", gekocht in de veronderstelling dat ik daarmee het eerste deel had aangeschaft, dus "Arn - tempelriddaren". Dat bleek niet het geval, want die DVD bevatte eigenlijk een compilatie van beide delen van "Arn", samengevat tot één film van 128 minuten.
Net als Brix heb ik onlangs (12 juli 2011), weer van amazon.de, de zogenaamde tv-serie versie gekocht, uitgebracht op 4 DVD's. Hiermee heb ik dan qua filmbeelden in ieder geval het totaal van de twee films en, net als bijna twee jaar geleden, opnieuw genoten van het (bijna vier en een halve uur durende) epos.
Toch blijf ik op zoek naar de twee films zoals die in de bioscoop te zien zijn geweest, want de eerste DVD was (zoals geschreven) een samenvatting en de tweede versie heeft niet het juiste beeldformaat, namelijk 1.85:1 (tv breedbeeldformaat) in plaats van 2.35:1 (bioscoopformaat zoals ook op eerst aangeschafte DVD te zien), nu bij voorkeur met Nederlandse ondertitels.
En, Brix, volgens mij is er geen vervolg meer op de beide Arn-films, tenzij jij met vervolg de tweede Arn-film (Arn - riket vid vägens slut) bedoelt die dus al in de tv-serie is verwerkt.
@ags50
Geweldig bedankt voor deze info.
Ja ik bedoelde inderdaad met deel 2 "Arn-riket vid vägens slut".
Je uitleg maakt alles duidelijk.
Onslaught
Het is en blijft een kwestie van smaak. Persoonlijk vond ik deze film op sommige momenten ook saai en langdradig.
De tempeliers komen te weinig aan bod en dat vind ik jammer. De film begon goed en eindigde goed, helaas heeft de rest van de film niks met tempeliers te maken en gaat het eerder om het leven van Arn, die ik persoonlijk maar een vreemd personage vind als monnik. Gelukkig komt die als tempelier een stuk beter over.
Ik vond deze film erg middelmatig, verbaas me dan ook over het hoge gemiddelde.
Wel moet ik zeggen dat de kostuums etc. prima in orde zijn. Dus daar kan ik altijd wel van genieten.
notsub
Het romantische aspect maakt de film iets te zoet, maar dat hoort eigenlijk ook wel een beetje bij. Verder is het verhaal gewoon boeiend en de tegen de achtergrond van de middeleeuwen goed neergezet. In dit genre is het natuurlijk moeilijk iets nieuws te maken en dat is ook niet echt het geval. Toch is het een bovengemiddeld kijkspektakel geworden.
henkula
Er wordt gesuggereerd in deze film dat Kruisridders Tempeliers zijn en dat is niet zo. De Tempeliers waren hospikken, monniken, Kruisridders waren meestal de tweede of derde zoon uit een rijk geslacht die uit waren op een avontuur.

Arn - Riket vid Vägens Slut

King Arthur
Actie / Avontuur, 2004

Tenacious D in the Pick of Destiny
Komedie / Muziek, 2006
gebaseerd op boekswordplaycrusadecrusader middle ages (476-1453)mother child separation12th centurylovers separated