• 9.199.061 stemmen

King Arthur (2004)

Actie / Avontuur | 126 minuten / 142 minuten (director's cut)

Genre: Actie / Avontuur

Speelduur: 126 minuten / 142 minuten (director's cut)

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Ierland

Geregisseerd door: Antoine Fuqua

Met onder meer: Clive Owen, Keira Knightley en Ioan Gruffudd

Gesproken taal: Engels, Iers en Latijn

Releasedatum: 29 juli 2004

Plot King Arthur

"Rule Your Fate."

Arthur is een aarzelende leider die niets liever wil dan Brittannië verlaten en naar de stabiliteit van Rome terugkeren. Maar voordat hij mag vertrekken, leidt een laatste opdracht hem en zijn ruiters - Lancelot, Galahad, Bors, Tristan, Dagonet en Gawain - hem verder van zijn doel af. Brittannië heeft een koning nodig, die het volk kan verenigen om het land tegen de binnenvallende Saksen te verdedigen. Onder begeleiding van zijn vroegere vijand Merlijn, de mooie en moedige Guinevere, zal Arthur de kracht moeten vinden om het tij te doen keren en Brittannië weer terug te geven aan haar oorspronkelijke bewoners.

avatar van Bantavoer

Bantavoer

Deze ooit eens gekregen op verjaardag en na 13 jaar maar weer eens kijken. Wist niet veel ervan te herinneren. Een andere kijk op King Arthur. Niet een Disney stijl, maar totaal wat anders. Goede cast, verhaal en special effects. Heb weer genoten van deze film.

avatar van Zwolle84

Zwolle84

'There is no worse death than the end of hope'

De Keira-herzieningen, deel 7

Als Keira-fan heb je het tegenwoordig goed. Ze kiest mooie, afwisselende rollen uit waarin ze haar veelzijdigheid als actrice laat zien. Het begin van haar carrière was ook afwisselend, maar niet op een goede manier. Zo waagde ze zich vlak na haar grote doorbraak aan deze draak van een film.

Alleen filmnerds kennen het probleem van als een berg tegen een film op zien en er uit completisme tóch naar gaan kijken. King Arthur is er zo een. In het verleden al een paar keer gezien en bij elke kijkbeurt - ik moet wel, anders is de Keira-run niet compleet - daalt hij in mijn achting.

Het grootste probleem is dat de hele geschiedenis van King Arthur me totaal niet kan boeien. Zo'n plotbeschrijving die in de eerste seconden door het beeld rolt moet ik al twee keer terugspoelen omdat m'n gedachten direct afdwalen. Het zorgt er ook voor dat ik met niemand meeleef en volledig apathisch-onpartijdig naar die eindeloze veldslagen van de dingesen tegen de jeweetwels kijk.

Daarnaast kan dat grauwe stijltje me niet bekoren. Het zal vast zijn doel hebben, maar het maakt de film voor mij letterlijk nóg kleurlozer. En als we het dan toch over kleurloos hebben; wat een smoelloze niks is die Clive Owen toch. Hoe moet je nou in een film gezogen worden als het allemaal om zo'n hark draait?

Al moet ik eerlijk bekennen dat Keira me hier weinig meer doet, net als eigenlijk elke acteur in de film. Het zal vast niet (alleen) hun schuld zijn. Ik zou ook niet in mijn rol kunnen komen als ik continu van die tegeltjeswijsheden à la die in de titel hierboven moest opdreunen.

Nee, zeker niet mijn favoriete Keira-film. En dan werden tot overmaat van ramp haar mooie borsten ook nog eens digitaal opgepompt voor de filmposter. Gelukkig ben ik weer een jaartje of twee van King Arthur verlost en komen er nu weer wat mooie films aan in deze megarun.

De 5 wordt een 3.

avatar van Thorongil

Thorongil

Voor het eerst in jaren herzien en beviel beter dan verwacht. Degelijk gemaakt, mooie muziek, locaties, kostuums. Clive Owen, Ray Winstone, Ioan Gruffudd allemaal top acteurs. Wel wat onlogica zoals waarom er Romeinen woonden ten noorden van de Muur van Hadrianus die gered moesten worden. Maar ach, al bij al vermakelijk.

avatar van Boneka

Boneka

Weer bekeken alleen al omdat de laatste versie uit 2017 zo ongelooflijk slecht is. Kan weinig meer toevoegen, want ik heb er hier al zoveel over geschreven. Wat ik misschien nog wel kwijt wil zijn de geweldige pakken van Samaritans. De steken er zo bovenuit als onoverwinnelijk. King Arthur 2004 blijft voor mij een absolute topfilm!

Misschien dan wat kritische noten over het beeld. Daar werd al veel over geschreven op de volgende link King Arthur Blu-ray: Director's Cut

De film net voor de HD tijdperk blu ray etc. ziet er nogal groenig uit. An sich nog wel mee te leven, maar mooi is anders. We zien ook wat onregelmatigheden korreligheid, artifacts en hele kleine vuiltjes. Ik hoop dat ze deze transfer een keertje gaan aanpakken als hij überhaupt op 4K komt. Vrees dat ie dan niet geremasterd wordt. Met het geluid is echter weinig mis.

Film 5.0

Zwolle84 schreef:

'There is no worse death than the end of hope'

De Keira-herzieningen, deel 7

De 5 wordt een 3.

Vond de rol van Keira juist heel erg mooi. Het was mijn eerste kennismaking van haar en ben toen wat meer films van haar gaan volgen. Ze komt in deze film een beetje over als Avatar. Wist niet dat ze zo lenig was

avatar van NRT

NRT

Boneka schreef:

Film 5.0

Beeld 3.5

Geluid 4.0

Extra's 4.0

Dit vond ik altijd een prachtige film. Bots hier nu toevallig op en dit roept mooie herinneringen bij mij op. Deze ligt ook nog thuis bij mij op DVD en daarom ga ik deze nog eens terug bekijken. De versie uit 2017 heb ik na 20 minuten afgezet. Ik wou deze kijken uit nostalgie naar de film uit 2004, maar daar slaagt deze allesbehalve in.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Tjonge jonge, dit heeft wel héél erg weinig met de canon te maken. Het ziet er allemaal best goed uit, Owen en Gruffudd zijn prima en Knightley is zelfs uitstekend, maar de "eeuwige driehoek" van hun drie personages, de magie van waar de Ronde Tafel voor staat en de majestueuze figuur van Merlijn worden slechts zijdelings aangestipt in plaats van essentiële elementen in de plot te zijn. Ook best om een nieuwe invalshoek te kiezen, maar aan mij is dit allemaal niet besteed. Overigens leuk om bij herziening acteurs op te merken die toentertijd niet opvielen maar nú bekend zijn via latere films: Marius Honorius (de Romein die ontzet moet worden) wordt gespeeld door Ken Stott, Balin in de Hobbit-trilogie.

Roger Thornhill

Voor een versie die veel meer aansluit bij de legende(s) (en volgens mij de beste ooit op film) kun je terecht bij de BBC mini serie uit 1979 "The Legend of King Arthur".

Weliswaar sober, en met een klein budget en voor de jeugd (van 7 tot 77

) bedoeld, maar superb geschreven en geacteerd, en niet met "nikkelen Nelis" harnassen maar meer bij de tijd passende kostumering.

Verkrijgbaar op DVD van Simply Media.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Dank voor de tip, Brix ! Toevallig –of liever gezegd in het geheel niet toevallig, want daarom ben ik deze film gaan herzien– heb ik net The once and future king van T.H. White gelezen en daarna het meer "historische" boek van Roger Lancelot, pardon, Lancelyn Green, beide ademloos zoals het een jongen van 7 tot 77 betaamt , dus misschien was ik wat te kritisch.

• 19527 berichten

Beide ook in mijn collectie Roger Thornhill, plus vele aanverwante "schrijfsels"

Arthur blijft boeien.

avatar van Lebarron

Lebarron

Een lekkere vlotte en vooral actierijke Arthurvertelling. Het verhaal is ontdaan van de mystiek en de magie waardoor het niet sprookjesachtig maar vooral rauw is. De ridders van de Ronde Tafel zijn een stuk minder beschaafd dan we gewend waren. Ze zien eruit als leden van een Outlaw Motorcycle Club en houden voornamelijk platvloerse 'kleedkamergesprekken' vol schuttingtaal en krachtermen. Op zich vond ik dit wel realistischer overkomen dan de mooi gekleedde en goed gekapte ridders uit bijvoorbeeld Excalibur uit 1981 die elkaar op beschaafde en goedgemanierde wijze naar het leven stonden. Krijgers uit die tijd waren meestal grofgemanierde, vuilbekkende, rauwe kerels. Met name Bors(Ray Winstone) spant de kroon qua bruutheid en onbeschaafdheid maar daarom was het weer lollig om te zien dat hij volledig onder de plak zat bij zijn vrouw. Clive Owen zet een prima Arthur neer die leiderschap en daadkracht op het slagveld toont maar ook twijfel en onzekerheid kent. Keira Knightley speelt een stoere Guinevere die haar mannetje staat en de stoerste en meest gevatte line van de film dropt: Don't worry. I won't let them rape you! Ioan Gruffud is een prima Lancelot. De andere ridders die worden vertolkt door Mads Mikkelsen(Tristan), Hugh Dancy(Galahad), Joel Edgerton(Gawain) en Ray Stephenson(Dagonet) spelen ook helemaal niet verkeerd. De schurken worden gespeeld door Stellan Skarsgard en Till Schweiger. De wapens, met name de messen met boksbeugel van Bors en de kruisbogen, waren niet altijd even authentiek. Ook de kostuums van de ridders waren een bijelkaar geraapt zooitje. Tristan was duidelijk een Tartaar en de rest leken meer op Karpatische of Ottomaanse ridders uit een latere periode. Verder werd er naar mijn zin iets te veel doorgemekkerd over vrije wil, vrije man en gedeeld lot. Desondanks kon dat allemaal bij mij de pret niet drukken want King Arthur is vooral een lekkere actiefilm waarbij je de minpunten op de koop toeneemt.

Fantastische film dit. Sterk verhaal waarbij het geheel ook prachtig in beeld is gebracht. De goede cast maakt het ook erg aantrekkelijk om te zien. In tegenstelling tot veel films van de laatste tijd ziet dit er realistisch uit. Met goed surround geluid een genot om naar te kijken!

avatar van Rubie2208

Rubie2208

Blijft een klassieker naar mijn mening . Een goed verhaal , goed acteer werk en mooie scènes . Als dit allemaal klopt , vind ik het al zeer snel vermakelijk . Een goede cast qua acteurs is altijd het begin en persoonlijk vond ik ray Winstone de uitblinker. Ik ben persoonlijk alleen geen enorme fan van clive owen, maar hij deed het hier niet verkeerd . Verder mooie beelden en sterke gevechts scènes , waaronder de laatste veldslag die er erg goed uit zag .

avatar van bertkruijswijk

bertkruijswijk

Deze film vond ik maar matig. Het begon al eigenlijk direct aan het begin. Ik had me verder niet ingelezen in de film, ervan uitgaande dat deze film weer een King Arthur vertelling zou zijn zoals we hem zouden kennen. Dat we ineens in de Romeinse tijd zaten, wierp dus voor mij al direct vragen op van of ik wel de goede film aan het kijken was. Ik zocht het maar even op en het bleek dus gewoon een nieuwe interpretatie te zijn van het verhaal, die op zich best kan. Ik had me misschien even moeten kijken waar het over gaat, dus dit minpunt is niet de schuld van de film, maar de mijne.

Niks tegen een andere interpretatie, mits goed verteld. Helaas is dat bij de film niet het geval. Het verhaal gaat snel voorbij, en daardoor biedt het weinig ruimte voor de personages om zich te ontwikkelen en de motivaties goed in beeld te brengen. De afstand tussen mij en de personages was te groot, doordat het allemaal te oppervlakkig blijft, en daardoor wordt je minder persoonlijk betrokken. Ik moet zeggen dat ik hoofdrolspeler, met dank aan zijn stem en uitstraling, perfect gecast vond. Lancelot daarentegen vond ik maar niks, ik vond hem vooral erg negatief en sceptisch, in tegenstelling tot de oorspronkelijke Lancelot. Met de rest van de ridders kon je, mede door de oppervlakkigheid, moeilijk een band opbouwen. En dan heb je het personage van Keira Knightley, Guivenere. Prima dat zij een goede boogschutter is en ook aan het eindgevecht deelneemt, maar je had beter een andere actrice kunnen nemen dan. Keira vind ik gewoon niet stoer genoeg om te strijden (een probleem dat ik ook wel had bij haar in de Pirates-reeks), en als het gewoon bij een boog was gebleven, had het haar beter gepast. De rol van Merlin is ook erg onderbelicht in deze film, want in plaats van de tovenaar, is hij de leider van een van die volkeren, van wie ik de naam even vergeten ben, en zelfs een vijand van Arthur in eerste instantie. En dan op het eind kroont hij dan ineens Arthur tot koning kronen, wat ik bedenkelijk vond, want ze hebben niet helemaal de tijd gehad om zich met elkaar te verzoenen. Ook trouwt Arthur op het eind met Guinevere, wat natuurlijk logisch is, ware het niet dat die twee elkaar nog maar amper leken te kennen, want hun band wordt helemaal niet uitgediept.

Dus nee, ik vond dit geen geweldige film, maar wel op zich leuk om een keer te bekijken. Want de gevechten zijn prima, en ik vind de beelden van Brittanië goed geschoten, en de muziek was ook goed. Maar verwacht dus niet het originele verhaal, want er zijn veel dingen anders. Een andere interpretatie is leuk bedacht, maar helaas wordt het verhaal te vluchtig verteld, waardoor je weinig je in kunt leven met de personages en hun motieven. De hele film is te oppervlakkig. Als je een betere vertelling van het King Arthur verhaal wil, raad ik van harte de serie Merlin aan.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Matig. Een versie die wat meer in de tijd van de Romeinen ligt en zonder echte magie verder. De film was voor mij wat te duister zonder ook maar een vorm van lichtheid of humor en daarmee voor mij gewoonweg wat saai. Zowel verhaal, acteren als visueel. De actie af en toe was wel aardig maar haalt nergens niveaus van pakweg Gladiator of Lord of the Rings die ook in die periode uitkwamen. 1,5*.

avatar van blurp194

blurp194

Het verhaal van Arthur zoals je het nog nooit eerder gehoord hebt.

Om het onzin te noemen gaat wellicht wat ver, want er is nou niet echt veel bekend over de geschiedenis van de 'echte' Arthur, en al zeker niet als je daarbij op betrouwbare bronnen staat. Toch, om zo'n afstand te nemen van de traditionele verhalen is wellicht wat straf - je kan met hetzelfde recht zo ongeveer alles uit je duim zuigen.

Indertijd was ik bar teleurgesteld in de film, dat weet ik nog wel. Nu kijk ik er iets minder streng naar wellicht, en valt met op dat Clive Owen een mooie rol speelt tussen alle bekende en (nu) grote namen. De wapenrusting van Keira Knightley is aan de andere kant nog precies even bespottelijk als ik toen al vond - die twee leren veters zijn misschien voldoende als bh, maar een zwaard of pijl gaat het toch echt niet tegenhouden. Style over no substance, zoiets.

En nog zoiets, de scheldnaam die in de film gebruikt wordt voor de Picten 'Woads' verwijst naar de blauwe kleurstof waarmee ze zich insmeerden. Wede, noemen we dat hier. Maar als je vervolgens jezelf daar mee volsmeert, verlies je toch wel een beetje het recht om je tegen je vijand af te zetten. En als je dan op imdb kijkt, dan zijn er nog veel meer dingen serieus mis. Jammer, met weinig moeite kan het wel kloppen, en waarom zou je dat eigenlijk niet gewoon doen.

bertkruijswijk schreef:

Of "The Legend of King Arthur"- BBC mini serie 1978

Zonder harnassen, die in het tijdperk (plus-minus 500 na Chr.) helemaal niet thuis hoorden etc., zoals o.a. te zien in "Excalibur".

Sober, maar heel dicht bij de legende.