• 9.375.099 stemmen

Chung Hing Sam Lam (1994)

Drama / Romantiek | 98 minuten / 102 minuten (internationale versie)

Genre: Drama / Romantiek

Speelduur: 98 minuten / 102 minuten (internationale versie)

Alternatieve titels: Chungking Express / 重慶森林

Oorsprong: Hongkong

Geregisseerd door: Kar-Wai Wong

Met onder meer: Brigitte Lin Ching-Hsia, Tony Leung Chiu-wai en Faye Wong

Gesproken taal: Kantonees, Engels, Mandarijn, Japans, Hindi, Urdu en Punjabi

Releasedatum: 5 oktober 1995

Plot Chung Hing Sam Lam

"What a difference a day makes."

Het verhaal van twee politieagenten die gebukt gaan onder de liefde. Het eerste deel van de film gaat over agent 223, waarvan de relatie met zijn vriendin verbroken is. Gedurende 1 maand koopt hij elke dag een blik ananas met de uiterste vervaldatum 1 mei met als beweegreden dat aan het eind van de maand ze herenigd zijn of hun liefde ook de vervaldatum bereikt heeft. Het 2e gedeelte gaat over agent 663 die tegen zijn meubels praat, nadat zijn relatie met een stewardess beeindigd is.

Ho Chi-mo / Cop 223

Woman in Blonde Wig

Air Hostess

K Store Clerk

Replacement for Cop 663

Stewardess' New Boyfriend

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Uit waar in mijn bovenstaande stuk haal je een redenatie uit waarom ik de film goed vind?

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Stiekem natuurlijk gewoon een romantische komedie waarvan er miljoenen zijn gemaakt.Aangezien W. dit ook weet was hij zo slim om van de film een nouvelle-vague eerbetoon te maken en daarmee de verering te oogsten van het arthouse publiek.De time-lapses en andere narratieve goocheltrucs zijn ook eerder bedoeld om het intellect te imponeren dan dat ze functioneel zijn.

De hand-held camera capriolen van Doyle zorgen ervoor dat de hectiek en de claustrofobie van het leven in HK goed zijn getroffen.Psychologisch sterke karakterschetsen van figuren die geen 2 weken zonder vriendin kunnen of ze raken aan de drank en de existentiële wanhoop.Uit het leven gegrepen toch? .Leung is prima als gebruikelijk en de mokkeltjes,vooral die stewardess,zien er prima uit.

Muziek in het 1ste deel goed,maar die hippie-meuk van de Elliotjes,neen dank u.

avatar van wibro

wibro

Heerlijk vlot filmpje van Wong-kar Wai, wel heel anders dan ITMFL en 2046 maar so what. Dit filmpje moest het voor mij vooral hebben van het 2e gedeelte en dat komt o.a. dat ik de twee dames, de serveerster en vooral de stewardess zeer aantrekkelijk vond. Het speelse acteren van de serveerster gaf mij bovendien een heerlijk gevoel. De fotografie van Doyle vond ik verder ook prima hoewel ik af en toe wel moest wennen aan zijn snel bewegende hand-held camerawerk. De soundtrack vond ik verder ook best goed gekozen hoewel dat "California Dreaming" mij op een gegeven moment toch behoorlijk de strot uit kwam. Geen slecht nummer maar een of twee keer horen vond ik toch meer dan genoeg.

avatar van Black Math

Black Math

De derde film die ik van Wong Kar-Wai zie, en net als de andere twee Tony Leung in de hoofdrol op zoek naar liefde. Het lijkt er dus op dat Wong niet echt veel thema's heeft. Of dit inderdaad zo is, zal ik spoedig achter komen, ik heb namelijk net de DVD-box "The World of Wong Kar Wai" in huis, dus andere films zullen nog wel volgen.

Deze film heeft zeker mooie dingen te bieden, maar kan uiteindelijk niet bevredigen. Af en toe echt mooie beelden, maar ik vond de montage erg onrustig. Wat meer rust (en dan bedoel ik niet zozeer in de vluchtscènes) had de film goed gedaan. Verder is de film wat muziek betreft een ramp. Leuk reggaenummertje hoor, maar na verloop van tijd gaat het toch vervelen. Met California Dreaming is het nog erger gesteld, ik vond het al geen geweldig nummer, maar nu kan ik het echt niet meer aanhoren. Verschrikkelijk.

Aardig verhaaltje verder, maar ook dit is behoorlijk onevenwichtig met alle wisselende perspectieven en wisselende hoofdrolspelers.

Wat wel fijn is, is het verhaal niet zo ver terug in de tijd plaatsvindt, als je het vergelijkt met 2046 en In the Mood for Love. Dat jaren 60 sfeertje in die twee films beviel me wat minder dan het jaren 90 sfeertje in deze film. Dat redt de film niet, want Chungking Express krijgt van mij 2,5*, slechts een halve ster lager dan 2046, die in mijn herinnering toch een stuk beter was en die dan ook een spoedige herziening verdient.

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

Meevaller. De beste Wong Kar-Wai tot nu toe.

De film is een stuk beter te volgen dan In the Mood for Love of 2046, waardoor het meteen ook een stuk toegankelijker wordt. Het eerste verhaal over agent 223 was verder niet zo denderend, maar het Hong-Kong sfeertje zit er goed in en het verveelt geen moment. Waar ik wel even moeite mee had was het abrupte einde en de overgang naar het verhaal van agent 663.

In dit tweede deel slaat Kar-Wai meteen een hele andere toon aan: de sfeer wordt luchtiger, het camerawerk speelser en, inderdaad, de dames een stuk aantrekkelijker. Wat een verschil met het eerste deel, waar ik af en toe het gevoel had naar een maffia-epos te kijken. Opnieuw heeft het verhaaltje weinig om het lijf, maar bij vlagen is het zelfs vermakelijk.

Muziek stoorde mij overigens niet. California Dreaming wordt teveel herhaald, maar het blijft gewoon een goed nummer. Hetzelfde truckje gebruikt Kar-Wai overigens ook in In the Mood for Love met Quizas, Quizas, Quizas. Verder nog een aantal keer de Chinese versie van een Cranberries nummer gehoord, wat dan wel weer aardig is.

Misschien smaakt dit toch naar meer en kan ik Wong Kar-Wai nog een kans geven. Verdiende 3***

edit: Zie net aan de reacties dat de meeste Asiamania gekkies dit niks vinden; zal wel verklaren waarom deze film mij net wél ligt.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Lord Flashheart schreef:

Asiamania gekkies

Ik weet niet wie je daar precies mee bedoelt, maar ik denk dat de titels van het Asiamania label jou over het algemeen meer zullen liggen dan films als Dolls, Tokyo.sora, die je zeker niet op het Asiamania label gaat terugvinden. Al geloof ik dat het label failliet/overgenomen is.

avatar van starbright boy

Goldenskull schreef:

Al geloof ik dat het label failliet/overgenomen is.

Het was gewoon een reeks van A-film waar ze mee gestopt zijn. Waarschijnlijk wegens teruglopende verkoop.

Maar het gros van de Asiamania-films zijn inderdaad veel meer genrefilms dan de films die Lord Flashheart er kennelijk mee associeert.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

starbright boy schreef:

Het was gewoon een reeks van A-film waar ze mee gestopt zijn.

Ah oké. Ben er ook niet zo enorm in thuis.

avatar van Montorsi

Montorsi

Magistrale film. Echt een ronduit heerlijk ritje van 100 minuten.

Het heeft hier en daar zo zijn oneffenheden. Het camera-effect bij achtervolgingen is leuk maar qua uitwerking kon het wat scherper. Bovendien is het qua kleurengebruik zo af en toe net wat te flets, maar misschien dat je met In The Mood For Love wat dat betreft ook gewoon te gewend bent. Het eerste van de twee verhaaltjes stopt nogal abrupt, ik had zelfs het eerste minuut niet door naar een andere agent te zitten kijken, had gevoelsmatig veel meer met het verhaaltje gedaan kunnen worden. Verder is de film wat mij betreft echt schitterend. Leuke verhalen met aardige symbolen, scherp ge-editte scenes en uitstekende camerabewegingen en posities. Erg levendige cinematografie. Leuke soundtrack ook.

Maar de grootste attractie is de fotografie van Doyle. Ik ben nu echt gek op reflecties, prachtig om te zien hoe het kader van het schot opgedeeld wordt in een scene die plaatsvindt, maar de focus ligt op de weerspiegeling van -bijvoorbeeld- een vissenkom, een bekasting van een roltrap, of wat dan ook. Wat al net zo mooi is zijn die meervoudige spiegelshots via het glas of door het water. Mooiste scene was uiteindelijk toch wel met die kaarsen, wat zag dat er prachtig uit! Simpel maar effectief.

Enkele geweldige scenes maken het uiteindelijk af, heerlijk laatste kwartier. Iconische momenten in een memorabele film. Tony Leung is altijd geweldig, wel wat sterker dan de rest van de cast, maar Faye Wong is daarom niet minder charmant. In The Mood For Love is uiteindelijk nog wel een (stuk) mooier, visueel ook wat meer afgewerkt en inhoudelijk ook wat sterker, maar dat maakt dit alsnog wel een uitmuntend film.

avatar van maerk

maerk

Ik had verwacht een van de weinige boze tongen bij deze film te zijn die waarschijnlijk weer niets van de Aziatische cinema begreep. Het verbaast me dus dat hier zoveel negatieve reacties staan, zelfs van de Asialiefhebbers. Hier kan ik mij dan mooi bij aansluiten.

Dit is mijn 3e Kar-Wai en de eerste waaraan ik een onvoldoende geef. De film is niet bar slecht, maar doet toch heel duidelijk onder voor In the Mood for Love en Blueberry Nights. Geen intiem en ontroerend drama dit keer, maar een energieke en afstandelijke film.

Visueel vond ik het nog wel goed, alleen ook op dit vlak veel minder dan de bovengenoemde films. Ik houd eigenlijk niet zo van dat snelle camerawerk, maar Doyle weet ondanks het schokkerige effect alles toch nog duidelijk in beeld te brengen. Het ziet er allemaal goed uit, maar geef mij toch maar dat slome, zwoele camerawerk dat ik van Kar-Wai gewend ben.

De doorslag naar een onvoldoende komt door de personages. Ik had niet verwacht dat juist Kar-Wai zulke vervelende, onrealistische personages neer zou zetten. Het lijken wel een stel kinderen in de ballenbak van de MacDonalds. Dat je personages wat excentriek zijn oké, maar hier gedragen ze zich zo kinderachtig en vreemd dat ik me het bloed onder mijn nagels vandaan ergerde. Alles zal wel heel erg poëtisch bedoeld zijn enzo om de personages maar bijzonder te laten lijken, maar ik vind dat de film zichzelf hier verzuipt. Typische mensen kun je toch ook op een normale manier neerzetten?

Dit ligt mij dus helaas niet, al heb ik nog wel vertrouwen in Kar-Wai. 2,5*.

Edit: Wel weer een erg lekkere soundtrack en een goede Tony Leung.

avatar van badfans69

badfans69

Criterion DVD Link

goongumpa

Wat een prachtige film! Een uitbarsting van creativiteit, inventiviteit en fantasie.

Een film over 'gewone' mensen met hun gekke, excentrieke trekjes die hen erg bijzonder maken.

Kar-Wai heeft het leuke van de nouvelle vage overgehouden in deze film: het vluchtige, speelse en het feit dat het maak-karakter van de film nog duidelijk is.

Magnifieke rollen van Tony Leung en Faye Wong ook.

avatar van yorgos.dalman

yorgos.dalman

Mooi spontaan en fris verwoord, goongumpa.

Ben benieuwd wat je dan van Kar-Wai's Fallen angels vindt...

goongumpa

Dankje. Ik zal 'Fallen Angels' zeker eens opzoeken.

avatar van mister blonde

mister blonde

Verhaaltechnisch iets compleet anders dan ik had verwacht, maar uiteindelijk erg mooi. Ik wist ook niet dat het twee volledige andere verhalen waren. Was dan ook nogal verward halverwege. Conclusie is toch dat dit bij mijzelf lag. Visueel af en toe uitzinnige film, ondersteund twee prachtige liefdesverhaal. Het is een melancholische film met humor. 4 sterren.

Snap trouwens niet bij het doornemen van de reacties dat sommigen deze film visueel waardeloos vinden (überhaupt al eigenlijk niet), terwijl ze andere van Kar Wai Wong wel ontzettend mooi vinden. Het is toch echt hetzelfde vaatje waar door de regisseur en Doyle uit getapt wordt.

goongumpa

Gisteren herzien, en weer enorm genoten. Vandaag voel ik zelfs een soort afterglow van deze film (iets wat ik altijd heb bij films die écht wat voor mij betekenen).

Het maakplezier, het enthousiasme en de creativiteit spatten er gewoon vanaf.

Ik ken weinig films met zoveel sfeer. De gejaagde, met neon-verlichte straten van nachtelijk Hong Kong, de Indiërs die letterlijk op elkaar leven, de bars, de blikken ananas, de prachtig spontane Faye Wong, California Dreaming....

Inhoud en stijl komen perfect bij elkaar met de snelle montage en het schijnbaar impulsieve camerawerk. Het gebruik van reflectie en transparante voorgronden geven het ook een vluchtige, ongekunstelde schoonheid mee.

Onweerstaanbare en inspirerende cinema.

avatar van danuz

danuz

goongumpa schreef:

Herkenbaar. Voor mij niet bij deze film, maar in het algemeen werkt het vaak wel zo!

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Best leuk, maar niet zo leuk als gehoopt. Had iets meer ''drama'' verwacht, maar deze 'Chungking Express' is best luchtig. De film is sfeervol en vliegt voorbij. Jammer van de 'Dreams' cover van The Cranberries.. verder vond ik het wel leuk allemaal, maar tegelijkertijd weinig bijzonders. De personages deden me ook niet zoveel. Gelukkig kent de film wat geestige scénes (ananas, handdoek) en creëert regisseur Kar Wai Wong een heerlijk - druk - sfeertje. Vermakelijk filmpje toch wel.

avatar van Billy-Pilgrim

Billy-Pilgrim

goongumpa schreef:

Het maakplezier, het enthousiasme en de creativiteit spatten er gewoon vanaf.

Onweerstaanbare en inspirerende cinema.

Mooi gezegd. Ik kies mijn favoriete films over het algemeen ook op basis van het 'afterglow' effect wat jij beschrijft. Chungking Express voldoet hier zeker aan, aangezien ik de film al dagen aan het herbeleven ben.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Gemiste kans.

En dan doel ik op het tweede gedeelte, dat van mij volledig geknipt had mogen worden. Sowieso is de overgang erg abrupt, maar de omschakeling in genre is mij te onbeheerst.

Het eerste deel is uitstekende cinema, voorzien van een hoofdpersonage wiens leegheid van het scherm spat. Ik heb het sowieso voor dit soort taferelen, en zeker als dat goed uitgevoerd wordt.

Het tweede gedeelte laat een andere agent zien, eentje die verwikkeld raakt met een druk madammetje. In het begin is dat nog leuk, na een kwartiertje heb ik dat echter gezien. Het enige dat me dan nog in het oog sprong zijn de scènes waarbij Bin-jip z'n mosterd haalde.

Het acteerwerk is over het algemeen wel goed. Tony Leung en zijn drukke tegenspeelster doen wat ze moeten doen maar kunnen niet verhullen dat de inhoud te eentonig is.

De bloemen zijn dan vanzelfsprekend voor Takeshi Kaneshiro, die het eerste verhaal met glans naar een hoog niveau tilt.

Kar Wai Wong blinkt hier meer uit als regisseur dan als schrijver. Visueel valt hier constant wat te beleven. De openingsscène en enkele soortgenoten hebben een geslaagd effect, maar vooral de leegte die gecreërd wordt in het eerste deel getuigt van vakmanschap. In het tweede deel zitten er ook wel wat spitsvondigheidjes - de muziekkeuze hoort daar niét bij -, maar gaandeweg verslapt de aandacht toch wel.

avatar van Mattson

Mattson

Voorlopig minste Kar Wai Wong die ik zag.

Waar ik in zijn andere films de gehele tijd weet te genieten van het visuele aspect van zijn films, schiet deze toch wel een groot deel tekort. Vooral het eerste gedeelte lag me niet echt, visueel niet geweldig en ook het verhaaltje kon me niet aanspreken. Kaneshiro's rol in Fallen Angels was een stuk interessanter.

Het tweede deel vond ik een stuk aangenamer om te kijken. Veel spiegels zoals we ze wel vaker zien bij Kar Wai Wong, al vond ik ze hier minder goed uitgewerkt dan in z'n andere films. De belichting vond ik ook een serieuze verbetering tegenover het 1ste deel. Bij momenten vond ik hem ook best wel grappig, Wanneer Tony Leung tegen zijn stuk zeep en handdoek begint te praten, kon er wel een lachje vanaf. De muziek mocht wel wat beter zijn, na een tijdje was ik California Dreaming wel beu gehoord.

Mocht dit mijn 1ste Kar Wai Wong geweest zijn dan was hij me waarschijnlijk positiever bevallen, maar na Fa Yeung Nin Wa, 2046 en Fallen Angels valt deze toch wel een stuk lichter uit.

avatar van BBarbie

BBarbie

Op zich een aardige film, opgeleukt met apart camerawerk, maar Wong blijft tamelijk ver verwijderd van het niveau van zijn latere films. De personages uit het eerste deel worden wel heel rigoureus afgevoerd, terwijl het verhaal daarachter (met name van de dame met de pruik) m.i. een stuk interessanter is dan dat van het tweede deel, dat eigenlijk niet meer is dan een gemiddelde romcom met een aantal grappige scènes.

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Gemiddele romcom.. kom nou!

avatar van de grunt

de grunt

rokkenjager schreef:

Gemiddele romcom.. kom nou!

Idd dat zijn teksten

avatar van badfans69

badfans69

Trailer @ youtube

Eindelijk gezien met goeie nl subs

avatar van John Milton

John Milton

Het duurde even voor ik erin zat, maar na een minuut of twintig had ook deze Kar Wai Wong me te pakken, en dat werd alleen maar meer naarmate de film verstreek.

Chungking Express had mij en mijn vriendin met grote ogen op de bank. Er gebeurt zo weinig, maar het fascineerde enorm. Een vrij vreemd verhaal, maar utterly captivating.

Ik heb nog weinig van hem gezien, maar vond In The Mood For Love betoverend. Dit is compleet iets anders, wat hij in ijltempo draaide om zijn hoofd weer even leeg te krijgen toen hij klem zat met de montage van Ashes of Time. Hierdoor is Chungking Express een vrij energetische film, die bruist met een soort zenuwachtige, maar blije energie. De manier waarop Faye Wong haar karakter speelt versterkt dit nog eens.

In een biertjepauze moest ik wel even snel opzoeken waarom hij hier niet ook met de getalenteerde Christopher Doyle had samengewerkt, want dit was duidelijk van een ander en minder niveau dan ITMFL. Grote ogen dus toen bleek dat dit ook Doyle was, maar ik moet zeggen dat de betere cinematografie voor mij wel in het tweede deel van de film zat. Interessant om te zien hoeveel die stijlen verschillen.

Mooie muziek ook hier weer, al snap ik dat the mamma's and the pappa's niet voor iedereen zo frequent te verteren zijn. Voor mij ging het wel, ik mag het nummer erg graag horen. Wel bijzonder dat hij die muziek ook hier zo vaak laat terug keren aangezien hi dat in ITMFL ook deed.

Niet een film die ik iedereen aan zou raden, maar ik was blij verrast.

Quentin Tarantino on "Chungking Express" - YouTube inleiding en nabespreking door Quentin Tarantino

John Milton schreef:

minder niveau... mwah. vooral anders.

deze is zeer intuïtief, levendig gefilmd. veel buitenscenes met minder gestileerde belichting. veel shots lijken ter plaatse verzonnen (en zijn dat wellicht ook). er wordt gezocht naar schoonheid in vluchtige zaken en beweging. dat past ook bij het tempo van het stadsleven.

bij die andere film speelt het meeste zich binnenshuis af, in een andere, wat meer vormelijke tijd. daar is dan ook gekozen voor sierlijke, verzorgde cameravoering en belichting.

persoonlijk vind ik de beeldvoering in chungking minstens zo goed als die van in the mood, en eigenlijk fijner kijken.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

De vormgeving van In the mood for love is welhaast perfect, en dat past bij de personages die maar niet uit hun kader kunnen breken, maar ik ben het helemaal met je eens dat de veel ruwere, intuïtieve cameravoering van Chungking express op een andere manier ook heel goed is, en nog belangrijker, dat het ook hier uitstekend past bij de veel hartstochtelijkere en expressievere karakters.

Wong Kar Wai demonstreert daarmee dat er niet één esthetisch ideaal bestaat voor film. Cinema is zo veel meer dan gestileerd mooie plaatjes schieten.

avatar van John Milton

John Milton

Oh, het was was ook niet dat ik het uiteindelijk slecht vond, integendeel. Voornamelijk vanaf het tweede segment vond ik de cinematografie juist sterk. Alleen in het begin was het me net even te shaky en losse pols, en hoe goed dat er ook bij past, daar kan ik niet hetzelfde esthetische genoegen uit halen. Maar ik was uiteindelijk onder de indruk, ook van de cinematografie!

Mooi gezegd van dat kader, eRCee. En dat het meer is dan mooie plaatjes schieten daar ben ik het (ondanks bovenstaande) absoluut mee eens!

avatar van sooph

sooph

Geweldige film, rock n roll, grappig, gek, speels. De film verteld het verhaal van romantiek op een hele mooie manier, ook het camera werk is weer typisch kar wai en de muziek maakt het af. Een film waar je nog een tijdje in blijft leven