Genre: Drama / Romantiek
Speelduur: 98 minuten / 102 minuten (internationale versie)
Alternatieve titels: Chungking Express / 重慶森林
Hongkong
Geregisseerd door: Kar-Wai Wong
Met onder meer: Brigitte Lin Ching-Hsia, Tony Leung Chiu-wai en Faye Wong
Gesproken taal: Kantonees, Engels, Mandarijn, Japans, Hindi, Urdu en Punjabi
Releasedatum: 5 oktober 1995
Bekijk via MUBI
Bekijk via CineMember
Te zien in één bioscoop ()
Plot Chung Hing Sam Lam
"What a difference a day makes."
Het verhaal van twee politieagenten die gebukt gaan onder de liefde. Het eerste deel van de film gaat over agent 223, waarvan de relatie met zijn vriendin verbroken is. Gedurende 1 maand koopt hij elke dag een blik ananas met de uiterste vervaldatum 1 mei met als beweegreden dat aan het eind van de maand ze herenigd zijn of hun liefde ook de vervaldatum bereikt heeft. Het 2e gedeelte gaat over agent 663 die tegen zijn meubels praat, nadat zijn relatie met een stewardess beeindigd is.
Ho Chi-mo / Cop 223
K Store Clerk
Replacement for Cop 663
Stewardess' New Boyfriend
Pablito
Chunking Express betekende de internationale doorbraak van Wong Kar-wai en vestigde zijn status als snel rijzende ster van de Hong Kong cinema. Met films als Fallen Angels, Happy Together en In the Mood for Love bevestigde Wong niet alleen die status, maar groeide hij ondertussen uit tot een van de belangrijkste hedendaagse filmmakers.
In Chunking Express vertelt Wong de verhalen van twee politie-agenten met liefdesverdriet. De verhalen zijn, hoewel gelijkaardig, niet duidelijk geconnecteerd. Wie de verhalen al te letterlijk wil volgen, komt gefrusteerd uit.
Wong plaatst zijn verhalen over scheiding en eenzaamheid in een hyperkinetisch Hong Kong. Het visuele rythme wisselt voortdurend: afwisseling van film- met videobeelden, korrelige beelden, het creatieve gebruik van slow-motion,...
De beelden van vaste cinematograaf Doyle zijn prachtig. Wong laat ons een (vaak nachtelijk) Hong Kong zien van fast-food restaurantjes, nachtclubs en kleine appartementjes. Want meer dan een film over eenzaamheid, is dit een film over de grootstad Hong Kong. Net zoals Parijs in beeld werd gezet door Godard, New York door Scorsese, wordt Hong Kong filmisch vereeuwigd in de films van Wong Kar-wai.
In tegenstelling tot eerder "commercieel" gerichte lokale collega`s als John Woo en Jakie Chan, is Wong eerder een art director in de traditie van Jean-Luc Godard, iemand die speelt met het medium film zelf, door verbrokkelde elementen van door elkaar lopende verhalen te overgieten met de nodige dosis popcultuur (de eerste vrouw die als een soort filmicoon uit vergane tijden door de film wandelt; de tweede vrouw die verslaafd lijkt aan California Dreamin`).
Helaas is de aandacht voor dit soort Hong Kong-cinema een stuk kleiner.
Chunking Express is een film die je moet "voelen". Ofwel ben je er door begeesterd, ofwel doet ie je waarschijnlijk weinig. Niets in deze "kleine" film is echt bijzonder, maar op de een of andere manier is ie onweerstaanbaar. Chunking Express is een film waar ik van hou, maar waarom nu precies is moeilijk te zeggen.
Wong-fan Quentin Tarantino was zo verliefd op deze film ("I just started crying, not because the movie was sad, but because I'm so happy to love a movie this much") dat hij een deal sloot met Miramax om zijn eigen distributiebedrijf te starten om deze film in de States uit te brengen.
Mooie post Pablito.
Film staat nu op mijn To-Do lijstje. Alleen nog even oefenen op de Chinese namen maar Wong is niet al te moeilijk
petey
- 1901 berichten
heb er weinig aan toe te voegen, alleen dat deze film, net zoals alle andere films van hem, een feest voor het oog zijn.
Aanraders voor elke filmliefhebber.
El Ninjo
Wong Kar Wai overrompelt je als kijker vanaf de eerste minuut door de enorme vaart, de kleur en het unieke camerawerk (soort van virtuoze videoclip stijl). De film moet het vooral hebben van de vorm en iets minder van de inhoud. Het is ook typisch een film waarover de meningen sterk verdeeld zijn. De film sprak mij in ieder geval ontzettend aan, maar ik ken ook genoeg mensen die het helemaal niets vonden.
FisherKing
De vorm is briljant, muziek ook. En inhoud ook vind ik
Dat eerste verhaal over dat liefdesverdriet is echt mooi diepgaand ingezet, met veel liefde en humor. Hoe kom je erop met die blikjes ananas ! En dan de volkomen mysterieuze rol van onze vrouwelijke killer, we komen eigenlijk niks over haar te weten maar tis een indrukwekkende rol. En de diepgang komt toch ook weer met die slaappartij terwijl hij zoveel eet. (humor van de bovenste plank ook)
Het tweede verhaal is ook erg mooi en nu weet ik dat Jean Pierre Jeunet dit gejat heeft voor Amelie. De liefde van het vrouwtje dat zich eigenlijk volledig wegcijfert, en leuke dingen doet in andermans appartement.
Kortom ik heb ervan genoten en ben nog zo onder de indruk dat het een 5 moet worden.
Overigens, DVD bij play.com vrij goedkoop te verkrijgen.
FisherKing
Die 3,5'en van Queto, Interpreteer ik gewoon als 5 sterren.
Queto Yurlunyur
Tja, als jij alles vanaf 'erg goed' een vijf zou willen geven.
Ik vond hem ook goed, maar 5* zal ik er (misschien nog) niet voor geven. Voorlopig maar 3,5*.
Goodfella
Niet zo goed als ik had verwacht, maar toch een mooie film. De stijl is echt compleet anders vergeleken met In the Mood For Love, een andere Wong Kar-Wai film die ik een tijdje geleden zag. Zeker het eerste half uur is flitsend, snel, energiek en ontzettend levendig. Ik moest regelmatig denken aan Cyclo en Bangkok Dangerous, erg leuk dus!
Het verhaal wordt op originele wijze verteld maar is op zich niet zo heel boeiend en wordt bovendien wat teveel uitgesmeerd. Acteerwerk is prima, weer 'typisch Aziatisch', lekker vreemd af en toe dus
De muziek is ook geweldig, maar na 20x California Dreamin' had ik 't wel gezien op een gegeven moment
3,7 *
FisherKing
Zo ontzettend prachtig weer bij herziening...
Redlop
Briljante film waarbij de eettent twee verhalen met elkaar verbindt. Want dat vond ik wat minder...dat het eerste verhaal gewoon doodloopt.
De stijl van film, de vertagende beelden...prachtig. Maar In the Mood for Love deed mij meer.
Overigens bedankt voor het lenen, FK. Mooie film als het sneewt.
Twee verhalen over verliefdheid, eenzaamheid en obsessie. Bij vlagen erg grappig verbeeld (de ananasblikken, het meisje in het appartement), maar altijd met een onderliggende triestheid.
Leuke film. Ik heb me erg geamuseerd, maar heel diep onder mijn huid kruipen deed het voor de derde keer bij Wong Kar-Wai niet.
Zal maar weer eens boosdoener moeten spelen, maar ik zie met alle goeie wil van de wereld niet wat het appeal is van een film als Chungking Express.
Mooie cinematografie en muziek ? Zou dus eigenlijk een film voor mij moeten zijn. Ik vond het aanvoelen als een foute, melige 80s films. Eenzelfde effectje wordt gebruikt voor zowat alle actiescenes in de film (knap hoor), en kleurrijk is de film ook allerminst (iemand Dolls, Dreams of Pistol Opera al gezien ?). Verder was het camerawerk rommelig. Niet dynamisch genoeg om te overdonderen (Tetsuo), niet gecontroleerd genoeg om van mooie shots te spreken (Kitano).
De verhalen rond beide politieagenten hadden op zich wel potentieel, maar dankzij de vormgeving kon het mij echt niks schelen.
Absolute tegenvaller, en na Ashes of Time, laat ik Wong Kar-Wai toch even links liggen.
0.5*, voor verloren moeite en een absolute draak van een film.
Ik snap de euforie rond deze film ook niet zo, maar, ik vind de film best ok en geef 3 sterren.
Intruder
Ik denk dat alles gezegd is. Sterke film, een lust voor het oog door de mooie cinematografie, voor het oor door de goedgekozen muziek die een soort leidmotief voor de film vormt. Knap geacteerd ook.
Er zijn wel een paar minpuntjes die maken dat m'n 4 toch naar onder mag afgerond worden. Zoals iemand al zei is het spijtig dat het eerste verhaal zo doodloopt, en ik vond ook dat de film wat 'overvol' zat, zowel qua stijl als inhoud. Wong Kar Wai houdt er blijkbaar niet van de film 1 toon, 1 gevoel mee te geven wat soms wat wrong bij mij. De stijl van de actiescènes lag me ook niet echt.
Maar laat ik niet verder muggenziften, ik heb ervan genoten en dat is wat telt.
hannie84
Ik vond deze film eigenlijk helemaal niks, echt heel erg apart.
Nu ik de verhaallijn lees zie ik ook dat ik een aantal dingen gemist heb, heb ook niet heel erg oplettend gekeken geloof ik. De eerste helft van de film ging nog wel maar als het op een gegeven moment over de tweede agent gaat vind ik het verhaal echt heel raar worden. Dat meisje dat zijn huis binnenloopt en alles veranderd (en hij heeft niks door) en dat hij tegen knuffels en meubels aan gaat lopen praten, echt maf gewoon.
Ik geef hem 1 ster.
cempaka
“Chungking Express” sprak mij niet aan, vooral het eerste verhaal niet. Het waren Christopher Doyle (zijn camerawerk) en Tony Leung (zijn oogopslag) die er voor zorgden dat ik de film toch uitkeek.
“Fallen Angels” deed me veel meer en vond ik ook beter dan “2046”. Vanaf het eerste beeld greep het mijn aandacht en bleef die vasthouden tot het einde. Ik vind de film leuk om naar te kijken en inmiddels al 3x gezien in 2 dagen.
De emotionele diepte die ik kon ervaren in “In the Mood for Love” mis ik in de andere drie genoemde films van Wong Kar Wai. Wel is er in alle vier de films een afstand tussen de spelers te zien en te voelen. Ze kunnen of durven geen echt contact met elkaar te maken en blijven daardoor onbereikbaar in een eigen wereldje.
fractalis
Mijn eerste ervaring met regisseur Wong Kar-wai destijds en wat voor één! In dit Chinese hoogstandje lopen twee verhaallijnen door elkaar, twee agenten die beide door hun vriendin zijn verlaten en op zoek zijn naar een nieuwe liefde.
De visuele stijl van Wong Kar-wai is fantastisch (overduidelijk groot bewonderaar van Godard), werkelijk alles wordt uit de kast gesleept om het turbulente leven in Hong Kong weer te geven. De film ademt mede dankzij de fenomenale soundtrack een prachtige sfeer uit. Deze film is grappig, emotioneel, intens en afstandelijk tegelijk. Dit is één van die zeldzame films die mij destijds deed en nu nog steeds regelmatig doet realiseren hoe mooi film kan zijn.... ****1/2
Martin Van K
Wow, fantastische film. Wong Kar-wai brent ons een perfecte mix van humor, een vleugje drama en vooral veel romantiek!
Het eerste verhaal toont vooral de moeilijkheden om om te gaan met eenzaamheid, terwijl het tweede gedeelte de obsessies van het verliefd zijn naar boven brengt.
California dreamin' heeft de ganse dag in mijn hoofd rondgespookt... 4,5*
SniPes
Vooral het tweede gedeelte deed het hem. En Faye Wong doet het heel leuk.
Knisper
Een lichte tegenvaller. Nou moet ik allereerst wel kwijt dat deze film wel interessant genoeg was. Vooral het eerste verhaal, waarin een man probeert zijn ex-vriendin te vergeten, is prachtig. Het constant controleren of hij berichtjes heeft, de blikjes ananas, het hardlopen, prachtig.
Des te jammer is het dat het tweede verhaal mij niet zoveel deed. Hoewel er af en toe leuke vondsten waren, raakte ik in deze 'relatie' niet emotioneel betrokken, waardoor het geheel wat minder interessant was.
Een stukje minder dan 'Fallen angels', de andere film die ik van de man heb gezien en komt derhalve op 3* uit.
DevendraBan
Als liefhebber van WKW's bekendste werk probeerde ook ik deze film. Het eerste verhaal deed me eigenlijk weinig. Ik kon het hele ding niet zo vatten en er viel niet zo veel in te beleven.
Gelukkig kwam daarna het, veel betere, tweede deel. Veel leukere verhaallijn, knappere beelden en, natuurlijk, Tony Leung, die met z'n acterprestaties een film tot z'n recht kan laten komen. Al moet gezegd worden dat Faye Wong het ook zeer goed deed.
3* voor het eerste verhaal en 4* voor het tweede.
Dat maakt 3.5*
jedje
Briljante film 4,5.
Ik snap niet dat mensen dit een draak van een film kunnen noemen. Dat je het niet geweldig vind ok, maar een bar slechte film, come on...
Harregarre
Heb nu 4 films van WKW gezien (ITMFL, CKE, FA en 2046) en ik vond deze wel de minste eigenlijk, samen met FA. ITMFL en 2046 hebben voor mijn gevoel meer inhoud en zijn ook mooier gefilmd. Denk dat, als ik ze op volgorde moet zetten, ik ze als volgt rangschik:
1. 2046
2. ITMFL
3. CKE
4. FA
Maar goed, dit zijn echt films die je nog vele malen kunt kijken, in tegenstelling tot gangbare eendimensionele films. Toch zal ik dan eerder 2046 of ITMFL aanzetten i.p.v. CKE of FA.
maxcomthrilla
Aparte film van Wong Kar Wai,
Het laag bij de grondse camerawerk had wel wat, de hysterische opening waarin verschillende muziekstijlen naar voren komen ook. Vooral dat raggae nummer dat later nog meerdere keren terug zou keren. Iets wat Kar Wai alleen nog verder door zou voeren in zijn latere films. Het Indiase gejengel was echter tenenkrommend slecht. Net zoals het nummer California Dreamin wat te vaak wordt ingezet en wat geforceerd een referentie naar de Amerikaanse staat met de meeste inwoners probeert aan te halen.
De afwisseling in stijlgebruik houdt de film lang levendig. Vooral het 1ste deel oogde dus zeer verzorgd met wat actie en wat rondhangende personages die op de vlucht zijn of op hoop van zegen contact proberen te maken in de plaatselijke discotheek. Vooral het beeld van die ene sterke, onafhankelijke, kil ogende femme fatale met een zonnebril op, zodat wij haar lange tijd niet op emoties kunnen betrappen, zal mij lang bijblijven. Eveneens als die oranje achtige cd schijfjes die als veredelde gebrade kippen maar rond blijven draaien.
Het 2de verhaal oogde iets minder dankzij de wat mindere, herhalende muziek. Te gemakkelijk gedaan zo. Het verhaal zelf had wel wat, al vond ik met name het meisje te licht voor haar rol. Een romantisch gevoel opwekken was wel het laatste wat zij deed. Verder vond ik haar nieuwsgierigheid hier nauwelijks grappig, terwijl ik de contexten vaak wel leuk bedacht vond. 3,5*
VanRippestein
hmmm, lekker filmpje, geen absolute topper, maar wel een lekker filmpje.. hmmm, lekker filmpje. Ik denk dat ik m nog maar is ga kijken, lekker filmpje.
lekker filmpje.

Leo Woodall en Rachel Weisz in nieuwe Netflix Original: alles over 'Vladimir'

'Bridgerton' is terug op Netflix: eerste deel van vierde seizoen nu te zien

Marketa Lazarová

Paris, Texas
Roadmovie / Drama, 1984

La Haine
Drama / Misdaad, 1995
ex-girlfrienddrug smugglingvriendinpolitiesnack bar romantiekhong kongpineappleexpiration date flight attendantcleaning