• 9.175.876 stemmen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Jon Jones

Met onder meer: Felicity Jones en Carey Mulligan

Plot Northanger Abbey

Catherine Morland is een jong meisje dat voor het eerst naar het mondaine kuuroord Bath gaat. Daar maakt ze kennis met de levenswijze Isabelle Thorpe en haar broer John en hun vrienden de Tilneys. Catherine wordt uitgenodigd in het middeleeuwse landhuis Northanger Abbey van de Tilneys. Terwijl John avances maakt naar Catherine, wordt zij op haar beurt verliefd op de stille Henry Tilney, de erfgenaam van Northanger Abbey.

logo tmdbimagelogo tmdbimage

Mr. Morland

Eleanor Tilney

avatar van Gestuz

Gestuz

ga vanavond kijken ben benieuwd!!!

avatar van hugohei

hugohei

De eerste roman van Jane Austen is nog niet zo goed als haar latere meesterwerken. De plot is een paar maal nogal gewrongen en gekunsteld. Maar deze bewerking is erg goed. De casting van het dweperige meisje Catherine is geweldig, en de manier waarop haar fantasieën zijn opgenomen in het geheel, is heel clever.

avatar van chrissie

chrissie

Zoals hugohei het al vermeldde, goede verfilming maar je merkt aan het ganse verhaal dat Austen nog veel te leren had. Het verhaal gaat heel traag en ineens, floep, is daar het einde op enkele minuten tijd. Wel stukken beter dan de oudere versie die maar niet kan kiezen uit lichte horror, romantiek of thriller.

avatar van Ganesha

Ganesha

Jane Austen heeft met Northanger Abbey een parodie / kritisch commentaar willen schrijven op de zogenaamde Gothic novels die in haar tijd populair waren

De toon van het boek is daarom nogal anders dan haar andere boeken

Deze film vind ik leuk en mooi, maar er komt niet duidelijk naar voren dat Austen het als parodie bedoelde

Toch vier sterren, vanwege de acteurs die het erg leuk deden vond ik en mooie beelden

Er is ook een nieuwe film gemaakt van Mansfield Park; tegelijk met deze en Persuasion (2007) maar die is niet uitgezonden op Ned 2

Iemand enig idee of dat nog gaat gebeuren?

avatar van MissyNador

MissyNador

Weer een goeie Jane Austen film!

avatar van bellaatje

bellaatje

Mooie film, heerlijk om te kijjken.

avatar van J.Ch.

J.Ch.

Toegegeven, 'Northanger Abbey' is misschien niet Jane Austens opzienbarendste werk, en zo is ook deze verfilming niet van hetzelfde niveau als de verfilmingen van bijvoorbeeld 'Pride and Prejudice'.

Desalniettemin is deze film een heel aangename manier om een avond mee te vullen. Felicity Jones doet het heel goed als Catherine en weet haar zó neer te zetten dat je met haar kunt meeleven én haar af en toe hartelijk kunt uitlachen. JJ Feild is misschien niet zo knap als andere Jane Austen-helden, maar het is zeker geen straf om naar hem te kijken. De voortdurende grijns op z'n gezicht werkt aanstekelijk.

Zoals meestal met BBC-kostuumdrama's ziet het er verder allemaal prima uit. Minpuntje is het einde; het verhaal eindigt nogal abrupt waardoor niet alle lijntjes aan elkaar vastgeknoopt worden. De laatste scène is er één naar mijn hart, hij is echter veel te kort... Desondanks wel degelijk de moeite van het bekijken waard.

avatar van Lupussy Galore

Lupussy Galore

Leve de MovieMeter en de info hier: daar ga ik na m'n nieuwjaarsdutje maar naar kijken dan want wat is de tv saai vanavond wat doet m'n hoofd nog zeer......

avatar van rep_robert

Mooi en klein kostuumdrama dat op geen enkel vlak echt weet uit te blinken, maar dankzij de charmante vertoning van Felicity Jones nog de moeite waard is

avatar van nightbreed

nightbreed

Ik had er wat meer van verwacht, maar mede dankzij de goede vertolkingen van de hoofdrolspelers toch zeer de moeite waard.

avatar van Movsin

Movsin

Jane Austen en Britse filmmakers : they go together like a horse and a carriage...en al is dit mogelijks niet de meest pakkende verfilming (wellicht ook niet de beste novelle), toch weer een genietbare film, waarin nu eens een sterke allusie wordt gemaakt op de "gothic literature", maar vooral op de op geld beluste society.

Jon Jones kon al vast rekenen op sterke acteurs, als de heerlijk Felicity Jones en de als altijd puik in haar rol passende Carey Mulligan.

Keurig script, goede opbouw en zoals gezegd, frisse acts.

avatar van soom

soom

Hmmm.

Ergens ben ik nogal ontevreden over hoe het einde tot stand is gekomen. Misschien miste ik wel iets wezenlijks doordat ik zo heerlijk aan het genieten was. Zou kunnen. Het kwam echt tsjakka uit de lucht vallen hoe Henry komt aanrijden en ineens zomaar haar ten huwelijk vraagt. Voor mij waren die paar blikken over en weer, en die paar gesprekken met elkaar tijdens het dansen, nou niet meteen het bewijs dat ze zo van elkaar hielden.. Duidelijk is dat Pride and Prejudice wat dat betreft vele malen beter in elkaar geflanst is. Dat er meer ontwikkeling in die karakters zit dan hier, waarschijnlijk is Northanger Abbey dus een Jane Austen boek voordat Pride and Prejudice geschreven is.

Maar op die kleine smet na, was ik heerlijk aan het genieten. Van Felicity Jones die de kanten van haar karakter wel zo goed mogelijk probeert weer te geven. Haar uitstraling is puur en klassiek, en dat werkt wel heel mooi en heel fijn voor deze film.

De sfeer is heerlijk, JJ Feild is wel een beginnende stap in de richting van Mr. Darcy, en Carey Mulligan wandelt rustig tussen de ouderwetse decorstukken door naar de volgende Jane Austen verfilming. Niet onaardig, maar vooral een beetje nietszeggend. Eigenlijk was dat ook het geval met the Great Gatsby. Het was dat daar Tobey en Leonardo zo goed waren, maar ik vond en vind haar nou niet meteen de leukste of beste actrice die ik ooit in deze wereld gezien heb. Maar dat maakt niet uit. Ik heb een motto (of credo? of wat dat ook heet), en die luid dat ik dat ik van iedereen houd. Ook al vind ik hem of haar nog zo slecht. In de kern houd ik van iedereen. Dus ook van Carey. Hoe onbenullig ze ook verder door alles heen wandelt.

Niet de beste kostuumfilm, want het had wel een brokje beter uitgewerkt mogen worden. Dat vond ik vooral aan het einde erg storend. Niet dat je alles hoeft uit te leggen, maar de statisch-heid van die laatste paar beelden bekoorden me voor geen meter, de kilte sprong me tegemoet en liet me koud worden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Wat dat betreft, is dus, in elk geval de eerder verfilmde Pride and Prejudice, en Jane Eyre uit latere jaren, iets beter.

Mooie poging wel.

avatar van Gish

Gish

Erg zwakke verfilming van het eerste (en laatst uitgegeven) Austen boek. De film wordt enigszins gered door Felicity Jones die een prima hoofdrol neerzet. Het zwakke verhaal wordt aan het einde echt afgeraffeld in de hoogste versnelling. Misschien was het budget op, anders zijn hier beunhazen aan het werk geweest.

hugohei schreef:

Vier sterren.

Dit wass Austens vijfde roman geschreven/uitgegeven na haar dood in 1818. Hiervoor publiceerde zij:

Sense and Sensibility (1811)

Pride and Prejudice (1813)

Mansfield Park (1814)

Emma (1815).

Het is maar dat u het weet.

hugohei schreef:

Vier sterren.

Zoals ik al eerder schreef wat dit niet de eerste roman van Austen maar haar vijfde. Dat komt er van als je elkaar klakkeloos gaat napraten zonder kennis van zaken.

lezertje schreef:

Dit was Austens vijfde roman geschreven/uitgegeven na haar dood in 1818. Hiervoor publiceerde zij:

Sense and Sensibility (1811)

Pride and Prejudice (1813)

Mansfield Park (1814)

Emma (1815).

Het is maar dat u het weet.

lezertje

Sfeervolle verfilming van Jane Austens vijfde roman, met een leuke rol van Felicity Jones als de ietwat naïeve Catherine Morland. Jammer dat de film die aan het eind zo snel wordt afgeknepen.

avatar van parcivalis

parcivalis

Heerlijk lichtvoetig drama voor liefhebbers van romantisch Engeland. Felicity Jones speelt de sterren van de hemel en heeft lippen die er werkelijk om smeken om gekust te worden. Heb helaas nog geen mail van haar terug gehad