Unforgiven (1992)
Met onder meer: Clint Eastwood, Morgan Freeman en Gene Hackman
Releasedatum: 19 november 1992
Bekijk via Prime Video
Plot Unforgiven
"Some legends will never be forgotten. Some wrongs can never be forgiven."
William Munny (Eastwood) is een ex-premiejager, die nog één keer wordt overgehaald om een klus aan te nemen, om zo zijn oude dag door te kunnen komen. Hij wordt ingehuurd om de man te vermoorden die het gezicht van een hoertje heeft opengesneden. Hij krijgt te maken met de keiharde sheriff Daggett (Hackman), die geen premiejagers in zijn stadje tolereert. Munny komt erachter dat het niet meer zo makkelijk is als vroeger om gewetenloos mensen te vermoorden.
William Munny
W.W. Beauchamp
Quick Mike
Davey Bunting
nightbreed
De eerste keer dat ik deze film zag was ik cowboyfilm-moe en verwachte er dus zeer weinig van.
Ik kreeg tegen alle verwachting in een zeer boeiende en interessante film te zien waardoor ik weer ging geloven in het genre.
linxde1
Geweldige film! Er zitten een heel aantal heftige scenes. Bijvoorbeeld die van Hackman tegenover "English Bob". En op het eind als Munny de kroeg inloopt waar zijn maat buiten dood tentoongesteld staat rechtop in een kist.
The Last
Eerlijk gezegt ben ik niet zo'n western-liefhebber (of fan, of hoe je het ook wilt noemen), maar als ik dit soort heerlijke films voorgeschoteld krijg, wil ik NOG meer westerns zien (wat ik uiteraard nog wel ga doen, want ik moet nl. een aantal western-klassiekers zien, o.a. die van Leone). Acteerwerk van de bovenste plank; Eastwood zet waarschijnlijk een van zijn beste rollen neer als ex-premiejager, Hackman is briljant (in een Oscar-winnende bijrol) als sadistische sheriff en Freeman ook gewoon een heerlijke rol als oude maat van Eastwood, beter dan dit kan bijna niet.
Wat ook erg fijn is, is dat er niet bepaald (of bijna geen) veel muziek is, zo kun je, althans ik, de film veel beter volgen en je meer concentreren op wat voor boeiende dingen er gebeuren in de film (bij dit soort films dan). Ook veel mooi geschoten plaatjes door het fantastische camerawerk.
Unforgiven mag met recht een Western-klassieker genoemd worden.
Unforgiven heeft een aantal briljante scene's, waar ik gigantisch van heb genoten (niet op chronologische volgorde):
- Het gesprek tussen English Bob, Beachamp en Little Bill op het bureau, ai ai ai, wat een heerlijke dialoog.
- De dialoog als The Kid, Will en Ned op weg zijn naar het stadje en gaan slapen midden in de woestijn.
- Gesprek op weg naar het stadje, als blijkt dat The Kid niet goed kan zien.
- De hulpsheriffs die over Little Bill aan het roddelen zijn, van dat ie niet kan timmeren bijv.
- Ned Logan die gemarteld wordt met zweepslagen door Little Bill, die alles wil weten.
- Eindscene, Will ziet zijn oude maatje Ned dood in een doodskist liggen, tentoongesteld staan, voor de tent waar Little Bill zit, gaat naar binnen en schiet ze allemaal neer.
En zo blijkt maar wat voor briljante dialogen Unforgiven heeft, ongelooflijk goed. Uiteraard heeft Unforgiven veel meer heerlijke scene's, maar het is gewoon teveel om op te noemen.
Gewoon even een aantal hoogtepunten.
Ik heb (nogmaals) flink genoten van Unforgiven en ik zal en moet deze opnieuw zien, dus dat wordt weer een nieuwe DVD; ik kan niet wachten!
%%%%%%
Goeie cowboy film.
Met prima gecaste Eastwood en Freeman die hun rollen goed neerzetten.Verder zit alles wel goed inelkaar met mooie natuur beedlden ertussen 3,5 al vind ik de score wel hoog op MM 3,5
FinkPloyd
- 1964 stemmen
Geweldige western, die volledig komaf maakt met de heroiek van de revolverheld. Moorden is een moeilijke, bloederige, pijnlijke gebeurtenis, je wint er niets mee, er is niks heldhaftig aan, en je zeult al je slachtoffers voor de rest van je leven mee.
Prachtig ook hoe de mythe wordt doorprikt dat de snelste altijd wint. Ijzeren zenuwen en een flinke dosis geluk, daar komt het op aan. Mooi geillustreerd op het einde, waar je alle hulpsherrifs overhaast ziet schieten (en missen), tegenover Munny die rustig de tijd neemt om aan te leggen en wel raak schiet.
LaCosaNostra
Die eindscene, zo mooi gewoon! Die sfeer en Eastwoods zijn boosheid daar! Perfect gedaan!
Superfilm! 4 sterren!
A.L.I.E.N
Goede western.Clint Eastwood,Morgan Freeman en Gene Hackman zijn fantastisch.
Volgens mij is dit de laatste ECHTE western.Er zijn natuurlijk nog films als Texas Rangers
en The Alamo(2004) gemaakt maar volgens mij was dit de laatste film met het onbeschrijfelijke western-gevoel.
Ik kan het ook fout hebben.Al bij al was het toch 4,5 sterren waard.
CTK
Wat een pracht film! Ik heb die legendarische westernfilms met Eastwood nog niet bekeken, dus kan ik niet vergelijken.
Die cast is overdonderend goed.
Morgan Freeman is zowiezo 1 van mijn absolute favorieten.
Vroeger zag ik Eastwood niet graag, maar sinds ik Million Dollar Baby heb bekeken, smaakt het echt naar meer. Waardoor ik deze Unforgiven de kans heb gegeven. Het is me uiteraard zeer goed bevallen.
Nu MOET ik echt die echte western-toppers kijken.
5*!
sonyjh
tja, ik had deze film gekeken pas nadat ik de sergio leone westerns gekeken had, en ik denk dat ie me daardoor dik tegenviel.
BTW vind ik de meeste amerikaanse westers om één of andere reden niet echt goed.
Fikret8
Ik heb hem laatst nog op tv gezien, nu wordt die weer uitgezonden.
Tarkus
Dit is, na 'Million Dollar Baby', wellicht Clint Eastwood's beste film die hij zelf heeft gemaakt.
Het is nog eens een western zoals hij hoort te zijn, en waar Eastwood de mosterd heeft gehaald zie je ook op het einde van de film, want hij is opgedragen aan 2 grootmeesters in het genre, Sergio Leone en Don Siegel, toevallig ook 2 regisseurs waar Eastwood vele westerns en andere films mee heeft gedraaid en die hem ook hebben groot gemaakt.
Ook in deze film is het samenspel tussen Clint Eastwood en Morgan Freeman super, dat zouden ze vele jaren later in 'Million Dollar Baby' nog eens overdoen.
En natuurlijk is Gene Hackman prachtig in zijn rol als de nogal 'ruwe' sheriff.
Maar het einde van de film is fenomenaal, hier zet Clint Eastwood een pracht van prestatie neer, je zou alleen al van de blik in zijn ogen bang worden, en je ziet er inderdaad ook de ogen in van de jonge Clint ten tijde van de spaghetti-westerns.
Deze hele film was dan ook de bedoeling om een ode te brengen aan de goede ouwe cowboyfilms.
Wat hem ook goed is gelukt, want de film heeft 4 Oscars opgeleverd, en terecht.
Superfilm die ik iedereen kan aanraden.
newG
heeft deze film een scene waar iemand in de lever geschoten wordt waardoor zijn bloed blauw kleurt?
desteven007
De sombere, delicaat onderbelichte winterse vergezichten van Jack N. Green in deze met vier Oscars bekroonde revisionistische western zijn al even indrukwekkend als de uitgebeende verteltrant. Nooit was het zo aardedonker in een cowboyfilm van Eastwood. In de cast zien we ook een ijzersterke Gene Hackman als de arrogante sheriff die weigert het recht in handen te nemen, terwijl de spanning langzaam wordt opgebouwd en zich als een lasso rond de nek van de toeschouwer aanspant.
Cicero83
Deze moet je gezien hebben uit het western genre. Had naar mijn mening wel iets meer actie in mogen zitten. Maar prima, een 3.5
Prachtige en sfeervolle western van Eastwood. Hackman steelt de show maar de rest van de cast is tevens uitmuntend. Aanrader en zeer goed.
Dutchero
Westernfilms blijven voor mij erg speciaal, maar zijn de echt goede westerns helaas maar op een hand te tellen. Ik heb ook The Good, The Bad And The Ugly en Once Upon A Time In The West nog op de stapel liggen, maar probeer het mooiste nog maar eventjes voor het laatste te bewaren, haha! Unforgiven is een zeer sterke Western, in ieder geval een klasse beter dan A Fistful Of Dollars. Het verhaal heeft inhoudelijk niet heel erg veel om het lijf, maar de uitwerking is prima te noemen. Het acteren is van een constant hoog niveau van alle drie de hoofdrolspelers, en zit het met het realisme van deze film ook wel goed. Een minpunt vond ik dat de film na de sterke openingsfase een beetje aan kracht verloor, en ik zelfs bijna een beetje indutte (maar ik ben ook erg moe op dit moment, dat kan er ook mee te maken hebben!). Anyway, Unforgiven is een erg goede westernfilm, die naar mijn mening zijn plek in de top250 waar hij nu staat min of meer wel waard is: 4.00
Hier kan ik me helemaal in vinden. Diep in mijn hart
is het Western genre mijn favoriete genre. Echter, er is op bijna alle Westerns wel wat op te merken wat gewoon slecht is, of irriterend. Ik vind dat echt jammer.
jkbb
Clint Eastwood, welke ik vroeger al veelvuldig de hemel in heb geprezen en dat ook gewoon zal blijven doen, maakte met 'Unforgiven' een Western zoals ik hem op voorhand nooit had verwacht.
Unforgiven toont het Amerikaanse Westen zoals het werkelijk was: smerig, vuil en oneervol. De angstaanjagende donkere sfeer en de desolate, kale landschappen weten deze elemeten te versterken.
Elke scène van deze film heeft iets waardoor je hem nooit zal vergeten. Al is het omdat deze zo duister is, of omdat hij sterk gefilmd is, of omdat de acteerprestaties erin zo ontzettend sterk zijn, want ieder (op Eastwood zelf na) levert hier zijn beste prestatie af.
Unforgiven is zonder twijfel Eastwoods beste film als man met het heft in handen. Niet een verheerlijking van het mooiste genre ooit, maar een 'ode' aan een genre zoals het in de werkelijkheid is geweest.
Handsome Bill
Beste western ooit.
De ijzige sfeer is verstikkend bijna.
Wat moet dat een harde tijd zijn geweest.....
Dogie Hogan
Beste western ooit.
De ijzige sfeer is verstikkend bijna.
Wat moet dat een harde tijd zijn geweest.....
consumer1970
Western van de bovenste plank die zich wat mij betreft moeiteloos kan meten met elke voorgaande film uit het genre.
Eastwood is geniaal als klungelige cowboy die eerst nog van zijn paard dondert, om uiteindelijk in een ultieme wraak-shootout orde op zaken te stellen. Deze film houdt me iedere keer weer twee uur lang op het puntje van mijn stoel. Vijf sterren.
Ricky Roma
Zeer goede film. Het is eens iets anders dan die opera achtige westerns van Leone (niet dat dat slecht is, verre van, maar het is verfrissend). 4,0* voorlopig.
Yankee Jim
Prachtige film. Op het moment dat Eastwood zijn 2 kinderen moederzielalleen achter laat, is het meest onroerende stuk. Als je ziet hoe zijn kleine zoontje met van die droevige ogen kijkt als ie hoort dat ie het 2 weken lang zonder zijn pa moet doen ergens in niemandsland.
Ricky Roma
Ging dat er zo niet aan toe in die tijd? Het leek me alsof die kinderen het wel gewend waren om alleen thuis te zijn.
film_kaza
De beste western die ik heb gezien. Ik ben niet zo'n grote fan van het genre, maar deze wist me goed mee te nemen. Je leerde de rollen goed kennen waardoor je zetten kunt verwachten of begrijpen. En tuurlijk: Eastwood doet het weer perfect als Cowboy.
Barfly
Een sterk eerste uur. Vooral Hackman is fantastisch.
Toch verslapte bij mij de aandacht verderop in de film.
Jaimz Woolvett als de Schofield Kid begon me ietwat te irriteren. Misschien lag het aan de rol die ik wat eenzijdig vond.
Een paar stukken in de film vond ik ook gewoonweg saai.
Handsome Bill
Juist Jim, dat zijn nou van die kleine details die je moet herkennen.
Het verhaal zou weinig om het lijf hebben volgens sommige.
Alsof het leven veel voorstelde destijds op een kale vlakte.
Mensen kunnen zich niet meer inleven tegenwoordig, hapklare brokken is het enige dat nog lijkt aan te slaan.
stefan dias
Ja, dat heb ik dus nooit echt gesnapt.
Het gaat hier zogezegd om een western die een beetje afrekent met het genre, maar als puntje bij paaltje komt, is alles toch redelijk stereotiep. Om te beginnen is het toch helemaal niet duidelijk waarom Eastwood hier per se in actie moet treden. (toch niet een zucht naar 'rechtschapenheid' mag ik denken?)
De 'slechterik' is nog lekker ouderwets echt slecht en uiteindelijk knalt 'de goede' zich in zijn hele eentje naar het happy end.
Een lekker oer-ouderwetse western als je het mij vraagt, maar noem het dan ook zo…

Oscarwinnende western 'Unforgiven' van en met Clint Eastwood vanavond te zien op televisie

Ratelslangen, revolvers en rovers: Dit zijn de beste westernfilms

Western 'Unforgiven' van Clint Eastwood morgenavond op televisie

Drie goede films met een hoofdrol voor de jarige Morgan Freeman (84)

The Godfather: Part II

One Flew over the Cuckoo's Nest
Drama, 1975

The Usual Suspects
Thriller, 1995
prostituerensheriffbountyspijtwyoming, usaright and justicekansas, usawraakmutilationone last jobreputation 19e eeuwenglishmanpig farmer