• 9.179.969 stemmen

Chacun Son Cinéma ou Ce Petit Coup au Coeur Quand la Lumière S'éteint et Que le Film Commence (2007)

Drama | 100 minuten / 119 minuten (Toronto International Film Festival)

Speelduur: 100 minuten / 119 minuten (Toronto International Film Festival)

Alternatieve titels: Chacun Son Cinéma / To Each His Cinema

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Joel Coen, Alejandro G. Iñárritu, Kar-Wai Wong, Theodoros Angelopoulos, Takeshi Kitano, Lars von Trier, Olivier Assayas, Bille August, Jane Campion, Youssef Chahine, Kaige Chen, Michael Cimino, Ethan Coen, David Cronenberg, Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Manoel de Oliveira, Raymond Depardon, Atom Egoyan, Amos Gitai, Hsiao-Hsien Hou, Aki Kaurismäki, Abbas Kiarostami, Andrey Konchalovskiy, Claude Lelouch, Ken Loach, David Lynch, Nanni Moretti, Roman Polanski, Raoul Ruiz, Walter Salles, Elia Suleiman, Ming-liang Tsai, Gus Van Sant, Wim Wenders en Yimou Zhang

Met onder meer: Fan Wing

Gesproken taal: Deens, Engels, Fins, Frans, Hebreeuws, Italiaans, Japans, Portugees, Russisch, Spaans en Mandarijn

Plot Chacun Son Cinéma ou Ce Petit Coup au Coeur Quand la Lumière S'éteint et Que le Film Commence

"A declaration of love on the big screen"

35 regisseurs eren het Filmfestival van Cannes met een persoonlijke korte film. Ze hebben de volledige vrijheid om per regisseur 3 minuten te vullen met een segment dat handelt over de wereld van de bioscoopzaal.

logo tmdbimage

(segment "Irtebak")

Boy (segment "Anna")

The thief (segment "Recrudescence")

Zichzelf (segment "À 8 944 km de Cannes")

Zichzelf (segment "À 8 944 km de Cannes")

Ticket Man (segment "La Fonderie")

avatar van Malick

Malick

Alleen de bijdragen van Alejandro González Iñárritu en Roman Polanski ongelofelijk sterk de rest gaat van flut naar onderhoudend.

avatar van Mescaline

Mescaline

Iemand die misschien van deze film afwilt?? misschien tegen een ruil ofzo?

avatar van Paalhaas

Paalhaas

Dans l'obscurité van de Dardennes bezorgde me zojuist kippenvel, evenals Trois minutes van Angelopoulos.

avatar van riesma

riesma

Een aantal shorts zijn opvallend goed ten opzichte van het saaie gros. Van sommige regisseurs viel het me zelfs tegen, hoe kun je drie minuten nog zo oninteressant krijgen. Vooral Lynch zijn stuk was zoals gewoonlijk erg vaag, naar mijn idee te vaag om bij het thema aan te sluiten.

Toch is het leuk om te zien hoe regisseurs van feature films met drie kleine minuten overweg gaan. Omgekeerde wereld van de videoclipregisseurs die overstappen naar film, zoals een Gondry of Jonze.

Een paar shorts wil ik even eruit lichten, die vielen mij het meeste op.

- Takeshi Kitano: zoals altijd heerlijk droog. Suffe humor die bij mij altijd werkt.

- Yimou Zhang: wanneer ze 's avonds naar de schaduwen van de etende projectorbedieners zitten te kijken, een erg sterk shot.

- Lars von Trier: willen we dat niet allemaal een keer doen? Houd je snater tijdens de film!

Verder wilde ik Roman Polanski, Andrei Konchalovsky, Bille August en Elia Suleiman ook nog even noemen. Hun stukjes waren ook zeker de moeite waard.

avatar van Koert

Koert

Een vrij laffe verzameling kortfilmpjes. Hier en daar zit er een leuk segmentje tussen, maar het overgrote deel weet niet echt te boeien. Vond een aantal ook erg op elkaar lijken. Natuurlijk hebben de makers dezelfde 'opdracht' gekregen, maar iets meer creativiteit had wel gemogen. Bovendien zijn de filmpjes te kort om indruk te maken en is de film als geheel juist weer te lang om te blijven boeien. Zo uit het blote hoofd kan ik me alleen herinneren dat een aantal shots en de filmpjes van Kitano, Cronenberg en Von Trier de moeite waard waren. Ik denk dat deze verzameling beter was uitgepakt als het aantal regisseurs was gehalveerd en de speelduur van de filmpjes verdubbeld.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Koert schreef:

True story.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Opvallend hoe weinig goede filmpjes ertussen zitten. Allicht is 3 minuten voor een filmpje te weinig, maar toch, er zijn genoeg goede shorts. En enkele regisseurs in deze verzameling bewijzen ook dat het prima kan, soms puur met sfeerschepping (Depardon, Tsai), soms met een geinig plot (Polanski). Als geheel 2,5*.

avatar van Shadowed

Shadowed

Een hoop noemenswaardige regisseurs slaan de handen ineen om een anthologiefilm voor Cannes te maken met de bioscoopzaal als hoofdthema. De taak is om een kort filmpje te regisseren van slechts 3 minuten lang en toegegeven, dat is een behoorlijk complexe taak om kwaliteit mee af te leveren. Van de desbetreffende namen die echter aan dit project meeschrijven verwacht je wel dat ze daar moeiteloos mee om kunnen springen, maar uiteindelijk kunnen enkel Lars von Trier, Alejandro G. Iñárritu en de gebroeders Dardenne op hoge voldoendes rekenen. Sommige regisseurs leveren nog tot op zekere hoogte degelijk vermaak af (Gus van Sant, Bille August, Michael Cimino & Walter Salles), maar er zitten veel segmenten in To Each His Cinema die geregisseerd lijken te zijn door een stel egocentrische eendagsvliegen. David Cronenberg bijvoorbeeld steekt de grootst mogelijke middelvinger op naar zijn publiek en levert veruit het slechtste onderdeel af binnen dit geheel. Tot slot zijn er ook nog regisseurs die simpelweg teleurstellen (David Lynch maakt te veel gebruik van goedkope computereffecten en de gebroeders Coen komen niet veel verder dan flauwe humor), waardoor de film best taai is om doorheen te komen en een teleurstellend eindresultaat vormt.

Het gemiddelde kwam uit op een 2,2*, afgerond naar beneden. Fijn dat ik de film eindelijk kon vinden, maar de anthologiefilms vanuit festivals gaan voor nu weer in de ijskast. Ik krijg oprecht het gevoel dat enkele regisseurs er met de pet naar hebben gegooid.