• 9.375.067 stemmen

Met onder meer: Gene Bervoets, Sergey Makovetskiy en Sylvia Hoeks

Gesproken taal: Nederlands en Russisch

Releasedatum: 4 oktober 2007

Plot Duska

Bob (Gene Bervouts) heeft het mooiste gedeelte van zijn leven achter zijn rug. Hij rommelde wat in de filmwereld, bezocht als filmjournalist de nodige filmfestivals en is nu krampachtig bezig met een filmscript. Zijn grote muze en inspiratie daarbij is een mooie, jonge onbereikbare caissière van een bioscoop (Sylvia Hoeks). Wanneer zijn liefde voor het meisje zijn verbeelding overstijgt en ze daadwerkelijk in zijn huis belandt, staat er plotseling ene Duska (Russisch voor liefje) voor de deur. Deze uiterst vriendelijke Rus (Sergei Makovetski) heeft Bob ooit eens ontmoet op een filmfestival in Oost Europa. Daar heeft Bob hem in een overmoedige bui uitgenodigd vooral eens bij Bob aan te wippen als hij toevallig toch in het Westen is. En dat had Bob beter niet kunnen doen. Duska blijkt een uitvreter en niet van plan weer weg te gaan. Bobs pogingen hem de deur uit te krijgen lopen, mede omdat ze elkaar niet kunnen verstaan, op niets uit.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van gotti

Ik moet Olaf K. gelijk geven dat Duska ontzettend teleursteld. Ik kan zo twee positieve dingen noemen; het camerawerk en de geweldige Hoeks. Verder is Duska een zwak werk van Stelling. Het begint wel erg sterk, met de relatie tussen Bob en het kassameisje (dit levert enkele schitterende en vooral spannende scènes op, waarin de twee elkaar aftastten), totdat Duska in beeld komt. Op het eerste gezicht een vreemd en raadselachtig figuur, die met de minuut een interessantere background moet hebben, wil het nog enigzins interessant worden. Als dit verhaal over Duska dan daadwerkelijk komt, blijkt Duska totaal niet interessant te zijn en een evengrote sullige flapdrol, als anders. Zo kom je helaas van een koude kermis thuis en vraag ik me in hemelsnaam af waarom Duska uberhaupt in de film zit. De relatie tussen Bob en het kassameisje is vele malen interessanter (ze is net iets te oud voor een Lolita-achtige relatie, maar toch nog, volgens bepaalde maatstaven, veel te jongen voor een relatie met Bob) en daar had ik persoonlijk veel liever twee uur naar gekeken. Nogal een teleurstelling dus.

Wel voorspel ik in ieder geval een Kalf nominatie voor Sylvia Hoeks, de vrouw met de mooiste wenkbrauwen van Nederland.

Net 2,5*.

Vrij oubollige cinema.

Stelling is door de stomme film geinspireerd (zegt hij in interviews), maar waar die zich bedient van vele tempowisselingen, trakteert Stelling de kijker op een gezapig en monotoom tempo.

Het is een arthouse variant op What About Bob?. Het leuke van die film is dat het compleet uit de hand loopt en dat je de getreiterde man steeds gekker ziet worden. Helaas is de sullige goedzak in Duska bereid ontiegelijk veel te slikken voordat 'ie eens stalker Duska gaat aanpakken.

De scenes in het buitenland spraken me het meest aan. Daar gebruikt Stelling een veel rijker filmidioom. Deed me zelfs af en toe denken aan Kusturica en Kaurismäki.

De 'Nederlandse' scenes daarentegen zijn weer een ingehouden en humorloze versie van Van Warmerdams universum.

Ik hoop dat Stelling in volgende films wat meer lef toont en risico's durft te nemen.