• 9.374.577 stemmen

Met onder meer: Gene Bervoets, Sergey Makovetskiy en Sylvia Hoeks

Gesproken taal: Nederlands en Russisch

Releasedatum: 4 oktober 2007

Plot Duska

Bob (Gene Bervouts) heeft het mooiste gedeelte van zijn leven achter zijn rug. Hij rommelde wat in de filmwereld, bezocht als filmjournalist de nodige filmfestivals en is nu krampachtig bezig met een filmscript. Zijn grote muze en inspiratie daarbij is een mooie, jonge onbereikbare caissière van een bioscoop (Sylvia Hoeks). Wanneer zijn liefde voor het meisje zijn verbeelding overstijgt en ze daadwerkelijk in zijn huis belandt, staat er plotseling ene Duska (Russisch voor liefje) voor de deur. Deze uiterst vriendelijke Rus (Sergei Makovetski) heeft Bob ooit eens ontmoet op een filmfestival in Oost Europa. Daar heeft Bob hem in een overmoedige bui uitgenodigd vooral eens bij Bob aan te wippen als hij toevallig toch in het Westen is. En dat had Bob beter niet kunnen doen. Duska blijkt een uitvreter en niet van plan weer weg te gaan. Bobs pogingen hem de deur uit te krijgen lopen, mede omdat ze elkaar niet kunnen verstaan, op niets uit.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Jos Stelling maakt tragikomedie 'Duska'

Zeven jaar na No Trains, No Planes gaat Jos Stelling weer een lange speelfilm draaien. De titel van de tragikomedie over een midlife crisis luidt Duska. Hoofdrollen worden gespeeld door Gene Bervoets, Sylvia Hoeks en Sergei Makovetsky, een Rus met meer dan veertig films op zijn naam. Er zal worden gedraaid in Amsterdam en Kiev. Duska moet eind 2007 uitkomen.

Bron: GPD / Oene Kummer

avatar van Quido

Quido

Dus het is eindelijk allemaal echt rond?

Opnames nieuwe film Jos Stelling begonnen

Regisseur Jos Stelling is bezig met de opnames voor Duska. Gène Bervoets, Sylvia Hoeks en de Rus Sergev Makovetsky vertolken daarin de hoofdrollen. De beelden worden gedraaid in Amsterdam, Lelystad en Kiev in Oekraïne, aldus een woordvoerster donderdag.

Nederlander Bob geeft op een Russisch Filmfestival zijn visitekaartje aan Duska en nodigt hem uit. Hij is ervan overtuigd dat de Rus niet komt, maar op een dag staat Duska wel degelijk voor de deur. Dan blijkt dat deze geheimzinnige man, waar verbaal niet mee te communiceren valt, niet van plan is weg te gaan.

De film moet in het najaar in de bioscoop gaan draaien.

Bron: ANP / Oene Kummer

avatar van gotti

Voor de liefhebbers: vanochtend werd er bij de Sloterplas de set opgebouwd voor Duska.

Ben erg benieuwd!

Het is alweer acht jaar geleden dat Stelling zijn vorige speelfilm maakte!! No Trains No Planes, die ik destijds in de bioscoop zag.

De ongewenste indringer / opdringer is trouwens een dankbaar onderwerp in de filmwereld.

Knife in the Water, Cul-de-Sac, Uzak schieten we zo gauw te binnen.

avatar van gotti

Is al bekend wanneer deze gaat draaien? NFF lijkt het meest waarschijnlijk, lijkt me...

avatar van FisherKing

FisherKing

Dit wordt de openingsfilm van NFF.

Het feestelijke startsein van het 27e Nederlandse Film Festival is de première van Duska van regisseur Jos Stelling. Op 26 september wordt het filmfestival met de tragi-komische speelfilm Duska in aanwezigheid van vele genodigden geopend in de Stadschouwburg van Utrecht. Tegelijkertijd presenteert het festival de film als publieksopening in meerdere Utrechtse bioscoopzalen.

persbericht

avatar van gotti

Vet! Wanneer zijn d'r kaarten te bestellen?

EDIT: Vanaf 1 september zie ik...

avatar van neo

neo

Had gehoopt dat Stelling weer eens Nicola Piovani zou gaan vragen voor een film, maar het is Henny Vrienten geworden.....

avatar van Quentin

Quentin

Nederlandse inzending voor de oscars.

Officiële site:

avatar van raymon

raymon

wel een leuke poster!

dragje

Waarom heeft deze film al een stem? Hij is toch officieel nog niet gereleased voor de Nederlandse bioscopen?

avatar van Quentin

Quentin

Persvoorstelling.

Quentin schreef:

Persvoorstelling.

Maar wel vreemd, ik had dan toch een onderbouwing verwacht van dat cijfer.

Ik vind dat met name een persoon die een cijfer geeft nadat hij/zij nota bene op een persvoorstelling de film heeft bekeken het oordeel ook moet onderbouwen. Gewoon een cijfer geven en verder niets betreft flauwekul.

avatar van gotti

Goodfella is niet meer één van de actiefste users op MM.

avatar van Goodfella

Goodfella

dragje schreef:

Ik zag de film in opdracht van een ander medium dan deze website.

Heb daarnaast niet zoveel tijd/zin om er hier erg uitgebreid op in te gaan, zeker niet wanneer vrolijke fransen als jij eerst hun smilies inzetten voor ze om uitleg vragen.

avatar van Wouter

Hoop (en verwacht) dat de film beter is.

Goodfella schreef:

Ik zag de film in opdracht van een ander medium dan deze website.

Waar kan ik dat lezen dan? Is het niet openbaar dan?

Dat lachend gezichtje is voor meerdere interpretaties vatbaar. De juiste interpretatie betreft dat ik moest lachen omdat ik binnenkort hier eveneens verslag van ga maken; inderdaad, op een pers conferentie.

Aangezien zo'n persconferentie al eerder heeft plaatsgevonden is het voor mij een beetje lachen met een traan.... of anders gezegd, een "mosterd na de maaltijd" ervaring.

Heeft verder geen enkel persoonlijke betekenis naar wie dan ook.

avatar van Goodfella

Goodfella

Ah kijk, dat verklaart. Het kwam over alsof je alles op flauwe wijze een beetje in twijfel trok, dan heb ik de neiging snel af te haken. No hard feelings verder

Het stukje verschijnt online wanneer de film uitkomt. Als ik eraan denk plaats in tegen die tijd een linkje.

Over de film: had sterk het idee dat ik het allemaal al eens eerder (en vooral beter) had gezien. Het uitgangspunt is enorm interessant, maar de (creatieve) struggle van de criticus/schrijver wordt erg vastomlijnd uitgewerkt - het tempo is te laag, personages zijn stereotyp en humor dikwijls flauw.

Laatste kwartier bloeit 'ie helemaal op trouwens. Slotscènes zijn heerlijk warm en aangenaam poëtisch, maakt het contrast met het voorgaande helemaal opvallend.

2,5* (ruim) dus

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11909 berichten

Ben heel benieuwd...Sylvia Hoeks, ook mooi!

@Goodfella

Dank voor het antwoord en excuses dat ik wellicht negatief overkwam, dat was zeker niet de bedoeling! Ik kijk uit naar uw link naar uw recensie!

Ik ga morgen deze film bekijken, eens zien of ik de film eveneens "middelmatig" zal vinden of niet. Altijd leuk om meningen van anderen te lezen, zeker als deze onderbouwd worden.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11909 berichten

Gisteren op een persvoorstelling in Het Ketelhuis gezien: prachtig!!! Voor een goede onderbouwing heb ik nu even te weinig tijd, maar ik was heel erg onder de indruk van vooral het verhaal dat steeds een andere wending nam. En ik was weer betoverd door de schoonheid van Sylvia Hoeks! 4,5*

dragje

Het 27e Nederlands Film Festival wordt geopend met de film "Duska"; de nieuwste productie van van regisseur Jos Stelling. Vijf jaar 'in the making' en met in de hoofdrollen Gene Bervoets, Sergei Makovetski (Duska) en Sylvia Hoeks.

Net als in "De Wisselwachter" en in "De Illusionist" vallen de protagonisten op door hun spel; archetypes die funderen op de veel voorkomende lange stiltes die in deze komedie voorkomen. Er "hoeft" dan ook niet veel verteld te worden, het plot spreekt voor zichzelf.

De film opent met de geboorte van "Duska" in een oude bus ergens in de Oekraïne; eveneens het land waar de tweede protagonist, Bob (Gene Bervoets), in contact komt met Duska.

Bob betreft de ietwat doelloze filmrecensent die voor diverse Nederlandse dagbladen filmfestivals en bioscopen afstruint. Wanneer Bob op een goed moment terecht komt op de after party van een Oekraïens filmfestival ontmoet hij Duska die hij nietsvermoedend en goedbedoeld bombardeert tot "close friend". Als Duska voorts dit vriendschappelijke gebaar iets te serieus opvat en pardoes op een goede regenavond voor de deur van, de inmiddels ouder geworden, Bob verschijnt weet Bob zich geen raad en biedt Duska een tijdelijk verblijfplaats aan. Dan begint het verhaal pas echt.

De levenslustige Bob heeft inmiddels plaats gemaakt voor een timide ietwat gefrustreerde man op leeftijd die vervuld van weemoed daags probeert het ongrijpbare en zeer jeugdige kassameisje van de lokale bioscoop te versieren. Bij gebrek aan een andere invulling in zijn bestaan "gedoogd" hij Duska. Het leven van deze filmrecensent lijkt al reeds bepaald totdat het verhaal een keerpunt optekent.

Het verhaal loopt van incident tot incident. De hilarisch en even aandoenlijke Duska vormt de werkelijke "doorn" in Bob zijn leven. wanneer het leven van Bob een andere, positieve, wending krijgt. Duska steekt daar onbedoeld en spreekwoordelijk telkens een stokje voor, een positieve ontwikkeling in het bestaan van de filmrecensent lijkt niet mogelijk met Duska in zijn nabije omgeving.

Een scenario met een komische inslag dat veel kan opleveren. Zeker wanneer we spreken over een ervaren casting die onder andere bestaat uit, de in Rusland bejubelde, Sergei Makovetski en Gene Bervoets (De Grot, Spoorloos, De vliegende Hollander...).

Toch wil "Duska" als geheel niet bekoren. De scènes volgen in staccato vaart elkander op zonder daadwerkelijk een betekenisvolle voetnoot achter te laten. De verschillende archetypes worden op een tamelijk clichématige wijze ingevuld. Gedurende verschillende scènes in de film worden de "grappen" te opzichtig in beeld gebracht. Alsof deze komisch bedoelde speelfilm zou gaan over een orkest waarbij de hele film fundeert op die éne grap wanneer de enige aanwezige triangel zich te laat mengt in het arrangement, waardoor de rest van de orkestleden de "kluts" kwijtraken. Wanneer de dirigent voorts uitglijdt over een bananenschil is de rampspoed compleet. Een flauw aangekaarte metafoor, maar zo treffend voor het niveau dat Duska voorschotelt.

Eindbeoordeling: ** 1/2 ster.

avatar van Olaf K.

Olaf K.

Wat een ellende. Filmcriticus Bob is aangekomen in de herfst van zijn leven en slijt zijn tijd met films kijken, zich vergapen aan het kassameisje van de bioscoop en met een poging tot het schrijven van een script. Als hij het kassameisje in zijn woning heeft, krijgt hij bezoek van de Rus Duska, een hele hele vage kennis, waarmee niet valt te comminiceren en die alleen maar in de weg zit. Duska is een prachtig geschoten film waarin goed en ingetogen wordt geacteerd. Ook hou ik wel van films waarin weinig wordt gepraat en het verhaal met andere middelen wordt voortgestuwd. Als in een film van Kaurismäki iemand eindelijk begint te praten, dan gebeurt er wat. [Duska is echter in alle opzichten een hele vervelende film. Zo gauw Duska verschijnt begint de clownerie, en de flauwe en clichématige kwinkslagen vliegen om je oren. Duska doet veel suiker in zijn koffie. Duska zegt `ziezo`, etc. Kortom, niet alleen Bob ergert zich kapot. Schop die vent het huis uit, dacht ik, en bespaar ons deze gesubsidieerde kul. Bob en Duska zijn twee personages die me geen moment interesseren. Als Bob tegenover het kassameisje (waarschijnlijk aanwezig om een natte droom van de regisseur te doen uitkomen) uit gaat leggen hoe hij Duska kent, is er even de hoop op verdieping, een wending die hun relatie in een ander daglicht gaat stellen. Helaas, de flashback brengt ons meer van hetzelfde, en een nieuwe lading flauwe grappen. Ik heb nog even gepoogd de film wat allegorisch in te vullen (Duska als het geweten van Bob, of zo), maar dat komt ook niet van de grond. De ongeloofwaardige plotwending in het laatste half uur zal ik u besparen. Duska is een hopeloos ouderwetse en veel te lange film, waarmee Stelling de aansluiting met de internationale elite definitief uit het zicht verliest. Ik hoop niet dat deze openingsfilm van het Nederlands Filmfestival de toon zet. En ik ben benieuwd in hoeverre de kranten morgen Stelling in bescherming nemen.

avatar van Stephan

Stephan

Olaf K. schreef:

...ben benieuwd in hoeverre de kranten morgen Stelling in bescherming nemen.

Als die (zoals vaker) dit soort belachelijke opmerkingen maken ...

(waarschijnlijk aanwezig om een natte droom van de regisseur te doen uitkomen)

...dan voorspel ik niet veel goeds.

avatar van gotti

Ik moet Olaf K. gelijk geven dat Duska ontzettend teleursteld. Ik kan zo twee positieve dingen noemen; het camerawerk en de geweldige Hoeks. Verder is Duska een zwak werk van Stelling. Het begint wel erg sterk, met de relatie tussen Bob en het kassameisje (dit levert enkele schitterende en vooral spannende scènes op, waarin de twee elkaar aftastten), totdat Duska in beeld komt. Op het eerste gezicht een vreemd en raadselachtig figuur, die met de minuut een interessantere background moet hebben, wil het nog enigzins interessant worden. Als dit verhaal over Duska dan daadwerkelijk komt, blijkt Duska totaal niet interessant te zijn en een evengrote sullige flapdrol, als anders. Zo kom je helaas van een koude kermis thuis en vraag ik me in hemelsnaam af waarom Duska uberhaupt in de film zit. De relatie tussen Bob en het kassameisje is vele malen interessanter (ze is net iets te oud voor een Lolita-achtige relatie, maar toch nog, volgens bepaalde maatstaven, veel te jongen voor een relatie met Bob) en daar had ik persoonlijk veel liever twee uur naar gekeken. Nogal een teleurstelling dus.

Wel voorspel ik in ieder geval een Kalf nominatie voor Sylvia Hoeks, de vrouw met de mooiste wenkbrauwen van Nederland.

Net 2,5*.

avatar van Quido

Quido

Jos Stelling over Duska. Iets te laat wellicht, hoewel de film nog verschillende malen draait op het festival en pas vanaf 4 oktober in het hele land te zien is.

avatar van Wouter

Leuk voor Hoeks, die teleurstelde in Staatsgevaarlijk.