Genre: Drama / Biografie
Met onder meer: Hilary Swank, April Lee Hernandez en Mario
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 8 maart 2007
Plot Freedom Writers
"Their story. Their world. Their future."
Een nieuwe lerares heeft moeite met het gedrag van haar leerlingen. Al spoedig merkt ze dat die houding veroorzaakt wordt door de gruwelen waarmee ze op straat in aanraking komen. Ze begint met een nieuw project waarbij ze hen respect, tolerantie en andere waarden bij wil brengen. De interesse is in het begin niet groot, maar hoe verder het project komt, hoe groter de invloed op hun gedrag blijkt te zijn.
Erin Gruwell
Miep Gies
Ben
Gloria Munez
TragieStar.*
Nee, deze zeker niet aan je voorbij laten gaan! Wat een prachtige film zeg. Ik had op het begin echt een andere film verwacht maar toen ik het plot las veranderde er wel iets maar toch had ik iets anders verwacht. Maar het is gelukkig beter geworden.
Wauw, wat is Hilary Swank toch een geweldige actrice! In alle details was ze gewoon geweldig, elke seconde van de film als zij in beeld was deed ze zonder 1 enkel foutje of irritatie en dat was gewoon briljant. Vooral de gesprekken in het klaslokaal dat de jongeren echt nog manieren en respect moet opbrengen waren ook erg mooi. In de stiltes kreeg ik gewoon kippenvel met flinke hartkloppingen en vochtige oogjes. Je voelde de spanning gewoon, je voelde de emotie van iedereen en je leeft echt mee maar vooral met Swank die echt haar best probeert te doen op het begin maar niemand die daar iets van aantrekt. Later werd het toch een beetje overdreven allemaal toen ze elkaar toch gingen respecteren en Swank ook een erg hoog stemmetje opzetten alsof ze nog op de kleuterschool zaten maar daar heb ik me eigenlijk niet echt aan gestoord omdat ik gewoon benieuwd was wat ze nou weer voor spelletje heeft verzonnen.
Eigenlijk iedereen zet zijn steentje bij, en dat doet iedereen met het juiste gevoel en je word er ook echt ingetrokken!
Imelda Staunton als Margaret was ook echt erg hoor. Ze was bijna net zo erg als toen ze Lerares Omber speelde in Harry Potter deel 5.
Wel een goed acteerwerk natuurlijk.
Toch vond ik dat er te lang werd doorgegaan over Anne Frank. Ze werd heel vaak genoemd, natuurlijk vond ik dat erg leuk maar had ook meedere dingen aanbod willen zien komen.
Het einde is voorspelbaar, maar toch hoop je zoiets wel. Al moeten ze het natuurlijk wel een keer zonder Erin Gruwell doen, dat ze ook zo kunnen zijn zonder haar.
DeCol
Vermakelijke film met een grote maar.
Deze verhalen trekken mij altijd wel. Freedom Writers is ook zeker niet de eerste film die dit onderwerp behandelt, maar wederom bevalt het mij. Goede acteerprestatie van Hilary Swank die met haar gelaatsuitdrukking heel overtuigend overkomt.
Maar ik kan de kritiek van de laagstemmers volkomen begrijpen. Het is wel erg onwaarschijnlijk hoe makkelijk alles gaat, hoe hun problemen worden opgelost en hoe de hele bende verandert in makke lammetjes.
Daarom ga ik voor de middenweg, want nogmaals, ik vond het wel aangenaam om te zien en er zat een opvallend hoog tempo in.
hbbs
Mooie ontroerende film over hoe kinderen kunnen veranderen als ze maar betere omstandigheden krijgen aangeboden. De lerares heeft de kinderen snel voor zich gewonnen en krijgt daarna weinig tegenslag meer, alleen in haar priveleven als haar man haar verlaat omdat hij dit leven met haar niet meer wil.
Het heeft niet de normale cadans van een Hollywoodfilm, van voorspoed naar tegenspoed en dat nog een paar keer om te eindigen in voorspoed. Dat is vaak het nadeel van "waar gebeurd", het zorgt niet voor een mooi plot. Toch stoort dat niet. Tegenslag in Hollywoodfilms is vaak ook gezocht.
De keuze voor de Holocaust als vergelijking met hun eigen leven lijkt vergezocht, maar geeft hun de kijk op een jeugd die nog erger was en brengt hun ertoe respect te geven - aan de holocaust-overlevenden, iets dat ze niet hebben geleerd.
De acteurs zijn wel 20 jaar en ouder en lijken vaak iets te oud voor de leeftijd (14/15) die ze spelen.
Misschien ook maar eens een dagboek beginnen.
marximaal
Verschrikkelijk wat staat deze film hoog aangeschreven. Maar goed ieder zijn mening maar ik vond het een slecht aftreksel van Dangerous Minds wat ik wel weer een goeie film vond.
Het kan dan wel waar gebeurd zijn maar zo heel bijzonder vind ik het verhaal niet. Ook vind ik de lerares niet zo dapper als dat ze moet overkomen, zij is immers na vier jaar gestopt met les geven en heeft een baantje gezocht op een universiteit. Dus dit klasje is ook haar enige klas geweest op die school. Natuurlijk kunnen ze er scenes in de film proppen waar je tranen van in je ogen krijgt maar als dat de enige reden zal moeten zijn om de film goed te beoordelen... nee niets voor mij.
markie1978
Leuke film, grappig dat de kinderen allemaal zo onder de indruk zijn van een Nederlands meisje (Anne Frank). Ik ken het boek Anna Frank niet maar moet erg goed zijn, zie ook dat er een film van gemaakt is.
TragieStar.*
Ik neem aan dat je Anne Frank haar geschiedenis wel kent? Dus wat ze allemaal heeft meegemaakt.
De film kan ik zeker aanbevelen! Echt een prachtige film vind ik.
Tun-89
Mooie film in zijn genre,
in een moderner jasje gestoken.
Hilary Swank is echt 1 van de veelzijdigste actrices
die ik ken, wat zet ze hier weer een goede rol neer!
Erg vermakelijke film, met ontroerende momenten,
Realistisch ook helaas.
3,5 *
martijn011
- 2034 berichten
Hilary Swank bewijst met deze film dat ze wel degelijk een potje kan acteren!
Heb echt de hele film lang genoten van hoe ze haar rol als lerares van een stelletje pubers invulde.
Was eerlijk gezegd van plan niet een heel hoge score te geven omdat ik vond dat het allemaal wel heel makkelijk ging. Ik werk zelf ook dagelijks met pubers en een dergelijk omslagpunt heb ik nog nooit meegemaakt.
Tot mijn grote verbazing bleek tijdens de aftiteling dat het wel degelijk een waargebeurd verhaal was.
Het verhaal met de klas en wat er in de klas gebeurd wordt sterk uitgewerkt. Helaas vond ik daarom de uitwerking van haar relatie met haar man, gespeeld door Patrick Dempsey, een stuk minder.
Ook wat er nou op straat gebeurd met haar leerlingen had wat meer aan bod mogen komen.
Maar al met al verdient de film een ruime voldoende, vooral door Swank.
Elise-Sophie
Enorm goede film.
Wat is Hilary Swank hier een steengoede actrice.
Deze film heeft heel veel indruk op mij gemaakt.
Het heeft mij heel benieuwd naar het boek gemaakt.
madmax2011
gisteren avond gekeken op duitse zender vox was goede film lijk veel op a danger mind met michele pheifer
bellaatje
Ik was gisteren verrast door deze film. In eerste instantie leek het niet veel te worden, maar naarmate de film vorderde werd er toch een aardige draai aan het onderwerp gegeven. Het werd zowaar ontroerend zonder klef te worden.
Ja, heb me wel vermaakt met deze film.
24-7moviestar
Op zich een prima filmpje, concept is oke en acteerwerk van Swank is ook goed. Grootste nadeel is inderdaad dat het gewoon allemaal wat te gemakkelijk gaat vanaf de helft van de film. Ik vond vooral het gedeelte dat ze naar dat holocaust museum waren geweest erg onrealistisch. Na een dagje daar te hebben rondgelopen stelde iedereen zich ineens zo kwetsbaar op en kregen ze ineens respect voor autoriteiten en elkaar. Beetje jammer allemaal, want de film begon toch zo sterk. Toch nog 3*
Flipman
ArnoldusK
- 2060 stemmen
Een bij vlagen grappig en ontroerende film, waar het vooraf een en al cliché verwacht had kunnen worden. Fris geacteerd, sterke dialogen over de moeilijkheid van de minorities in Amerika en een plot dat zich niet verliest in liefdesverhaaltjes en getreur. Een positieve, waargebeurde, boodschap voert de boventoon, iets dat ik erg kan waarderen. Vooral omdat het, wat ik snel kan beoordelen, een gedegen en vrij waarheidsgetrouwe verfilming is van het boek. De heerlijke baslijnen die er tussendoor glippen maken de film erg aangenaam.
BBarbie
Indrukwekkende film over een eigenzinnige, maar vastberaden high school lerares, die haar leerlingen leert om te breken met het traditionele raciale denken en vandaar uit te werken aan een meer uitzichtvolle toekomst.
Schitterend hoe Hillary Swank op sublieme wijze alle emoties toont, die met het moeizame, maar oh zo dankbare proces gepaard gaan. Mooi om te weten dat de “Freedom Writers” allemaal hun high school diploma hebben gehaald en dat een deel van deze kansloze kinderen doorgestroomd is naar de universiteit. Hulde aan Erin Gruwell.
En ja, Miep Gies heeft vanuit Amsterdam daadwerkelijk een bezoek gebracht aan de school in Long Beach. Ze was toen 87 jaar!
Er zijn vergelijkbare films gemaakt, die met deze en met elkaar gemeen hebben dat ze gebaseerd zijn op waargebeurde feiten òf daardoor geïnspireerd zijn:
- Coach Carter (2005, met Samuel Jackson)
- Dangerous Minds (1995, met Michelle Pfeiffer)
- Lean on Me (1989, met Morgan Freeman)
- The Ron Clark Story (2006, TV-film, met Matthew Perry)
- Stand and Deliver (1988, met Edward James Olmos)
Ik heb ze allemaal gezien en kan ze van harte bij iedereen aanbevelen.
Stomvervelend en gezapig.
Naïeve lerares krijgt een klas met uitschot: 14 jarige tieners gespeeld door 25-jarige acteurs met snorren en 26-jarige actrices met cup D.
Ze wantrouwen elkaar en staan elkaar naar het leven. Na een uur vallen alle gangbangers huilend in elkaars armen dankzij onzinnige "lessen" en onrealistische dialogen met de altijd lelijke transgender Hillary Swank (alles onder haar neus lijkt op Steven Tyler, waarschijnlijk heeft ze ook een piemel). Ze zien in dat ze allemaal niet zo verschillend zijn.
Daarna wordt de kijker nog een uur van zijn leven afgenomen met gezapig gelul en overbodig gezwets door kansloze figuren met oninteressante verhaallijnen.
Er zijn nog wel meer van deze films, waarin kinderen uit achterstandswijken, die geen letter kunnen lezen, 10 jaar later allemaal Lexus rijden doordat hun idealistische leraar hen Macbeth liet lezen (ik kan er even niet op komen).
GATVERDAMME. Ik ga nu mijn tanden poetsen want deze film is zo mierzoet, ik ben bang dat ik morgen een kunstgebit moet bestellen.
Bah, 2 sterren
BBarbie
@Captain Pervert.
Je doet je naam wel eer aan met je perverse reactie.
Vooral je kwaadaardige opmerking over "transgender" slaat natuurlijk helemaal nergens op.
Bovendien, wat jammer voor jou dat het verhaal geïnspireerd is door waar gebeurde feiten (Miep Gies is daadwerkelijk op bezoek geweest op de school in Long Beach) en de Freedom Writers Foundation bestaat echt.
Captain Pervert
Ze heeft gewoon een mannelijke kaaklijn...
En het kan wel waargebeurd zijn, maar dat maakt toch niet uit? Mijn leven is ook waargebeurd maar een film daarover zou ook ruk zijn.
Captain Pervert
Dit is een grap toch? Niet dat ik hem grappig vind, maar ik neem aan dat het een grap is ?
Captain Pervert
Laat ik de met kop en schouders beste recensie over deze film nog maar eens aanhalen, want het slaat de spijker op zijn kop.
Tasha27
Enigszins belerende film met veelzeggende inhoud. Gebaseerd op waargebeurde geschiedenis.
Lerares start met grote motivatie om een klas les te geven die bij de schoolleiding bekend staat als een groep die bij voorbaat gedoemd is om te mislukken binnen de maatschappij en ook als zodanig wordt benaderd en behandeld binnen het studieprogramma.
Door haar doorzettingsvermogen en het ontwikkelen van een eigen lesmethode lukt het haar om de leerlingen te motiveren voor de opleiding en ze te leren kiezen om hun leven op een positieve manier op te bouwen, ongeacht wat hun afkomst, geloof of huidskleur is. Langzaamaan gaan de leerlingen in zichzelf en in andere normen en waarden geloven; onder andere door het tonen van (zelf)respect.
Het is een harde strijd voor de docente omdat ook de schoolleiding zich tegen haar en haar afwijkende manier van lesgeven keert. Toch zet ze door en laat haar leerlingen niet vallen.
Sterke rol van Hilary Swank (topactrice!) en goede acteerprestraties van de overige cast.
Helder en rustig gefilmd zodat het geheel goed te volgen is.
Film met een boodschap over racisme, vooroordelen en tot welke ellende dit kan leiden.
Minpuntje vind ik dat de film hier en daar wat sentimenteel aandoet, maar ondanks dat heeft het verhaal me erg geboeid en heeft deze film nét even meer diepgang dan de films die al over dit onderwerp gemaakt zijn. Mijn waardering: 3 sterren.
maxo922
Aardig, maar was over het algemeen niet erg onder de indruk. Vond het acteerwerk niet bijster sterk en op de een of andere manier deden de delen met de lerares en haar man iets af aan de film. Wel zitten er een paar confronterende scenes in die toch sterk overgebracht worden. Die redden de film in z'n geheel. Leuke OST ook.
Brabants
Deze film is gebaseerd op het boek 'The Freedom Writers Diary'. Het boek blijkt door de leerlingen van Gruwell opgesteld te zijn uit de dagboeken die de leerlingen hadden bijgehouden voor de lessen van Gruwell. Zoals eerder genoemd komt deze film sterk overeen met 'Dangerous Minds', waarbij laatst genoemde film toch meer indruk maakt. 'Freedom Writers' heeft zeker geen slechte verhaallijn, waarin alles mooi geschetst wordt, maar het feelgood gehalte is zo sterk aanwezig, dat het allemaal wat te gemakkelijk lijkt over te komen.
Captain Pervert
Dat de achterstandskinderen net als veel jeudige randdebielen van tegenwoordig nog nooit van de Holocaust gehoord hebben is erg genoeg, maar het is een gotspe dat de kinderen - en de makers van de film - het vergast worden als Jood min of meer gelijkstellen aan het opgroeien in een zwarte achterstandswijk. En dat uitgerekend dát hetgeen is waardoor de lerares uiteindelijk tot dat uitschot doordringt.
Ik kan daar heel pissig om worden.
Stem verlaagd naar 1 ster. Snap niet hoe ik dit ooit hoger kon waarderen.
Tarkus
Dit is een pracht van een film. Zo zouden er veel meer moeten zijn.
Er is op deze film dan ook niets aan te merken.
Alles zit hier goed, prima acteerwerk, een sublieme Hilary Swank, die me steeds meer doet verbazen van haar kunnen.
Net als in 'Million Dollar Baby' weet ze me hier ook te raken. Maar ook de leerlingen zijn stuk voor stuk goed in hun rol.
Het scenario is prachtig, indrukwekkend zelfs. Het feit dat het "Dagboek Van Anne Frank" zo'n grote rol speelt in deze film heeft een bijzondere indruk op me nagelaten en dat men dan ook nog contact opnam (volgens het waar gebeurde verhaal) met Miep Gies, is zeer ontroerend.
En om maar verder te gaan met lofbetuigingen, ook de soundtrack is fantastisch en zeer goed passend in de sfeer van de gehele film.
"Freedom Writers", een film die ook in ons landje een les kan zijn voor velen. Dit is veruit de beste film die ik dit jaar heb gezien. Meer dan 10 sterren waard........
Indrukwekkend !!! Een ander woord heb ik niet voor deze film.
Heb hier alweer van genoten, een film die je gezien moet hebben.
Krijg er steeds weer de krop van in de keel, zo prachtig is deze prent !!!!
yesplease
Ik heb wat van het commentaar gelezen en ben nog steeds verbaasd dat deze film zo hoog gewaardeerd wordt.
Het is ook wel sneu voor alle andere leraren die met dergelijke problemen opgezadeld worden. Ze kunnen nu moeilijk nog klagen: neem 2 andere banen en gebruik je eigen inkomsten als de school te weinig geld krijgt, sla de kinderen met de holocaust om de oren, en als je iets graag wilt dan lukt het ook.

Netflix-verwijderalarm: de dienst verwijdert 40+ titels, dit zijn de best beoordeelde

Deze vijf goed beoordeelde films zijn sinds kort te zien op Netflix

Deze goed beoordeelde films verdwijnen vandaag nog van Netflix

De Marathon

Conviction
Drama, 2010

Como Agua para Chocolate
Romantiek / Drama, 1992
black peoplegebaseerd op boekholocaust (shoah)ghettodagboekprincipal witness biografiedochtermiddelbare schoolracial segregationanne frankschool excursion idealismviolence in schoolsgebaseerd op een waargebeurd verhaalracial tensiongang violence