Genre: Drama / Biografie
Met onder meer: Hilary Swank, April Lee Hernandez en Mario
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 8 maart 2007
Plot Freedom Writers
"Their story. Their world. Their future."
Een nieuwe lerares heeft moeite met het gedrag van haar leerlingen. Al spoedig merkt ze dat die houding veroorzaakt wordt door de gruwelen waarmee ze op straat in aanraking komen. Ze begint met een nieuw project waarbij ze hen respect, tolerantie en andere waarden bij wil brengen. De interesse is in het begin niet groot, maar hoe verder het project komt, hoe groter de invloed op hun gedrag blijkt te zijn.
Erin Gruwell
Miep Gies
Ben
Gloria Munez
wait_here
Maar vind je het echt geloofwaardig dat kinderen uit de ghetto allemaal zo veranderen, zonder dat er ook maar eentje uit de toon valt? Dat ze in de bus het dagboek van Anne Frank lezen? Dat een lerares samen met haar vader met haar leerlingen uit eten gaat? Dat er precies één blanke jongen in de klas zit? Dat er op sommige punten iedereen door haar heen praat en vervolgens iedereen daarna muisstil is?
Dat is wel de algehele trent in de film, maar misschien komen sommige stukken wat hollywoodiaans op jou over. Feit is dat er echte dagboeken op na werden gehouden. Dat er maar één blank iemand in de klas zit : In sommige wijken in subburbans van grote steden zitten er zelfs nul blanken in de klas zit. De grote lijn in het verhaal is toch echt gebeurd, door wat hollywoodiaanse effecten trek je bewust of onbewust het geheel van gebeurtenissen in twijfel wat geen juist uitgangpunt is. Het grappige is dat het allemaal ook echt gebeurd is. Veel 'probleemkinderen' zijn alleen maar probleemkinderen omdat ze thuis geen normaal leven kunnen leiden. Deze lerares heeft dat als geen ander door.
Knisper
Ja, maar volgens mij hebben ze het waargebeurde uitgangspunt van deze film tot in de puntjes aangedikt. Ik geloof best dat er dagboeken werden bijgehouden, maar dat wordt dan ook weer overdreven. Ik geloof niet dat iedereen dit bijhield, dat haar hele kast vol met boeken ligt, dat al die leerlingen plots heel prachtig hun leven kunnen omschrijven.
Vooral het gemak waarmee de leerlingen uit hun problemen worden getrokken stuit me tegen de borst. Ik begrijp best dat goede scholing en een dergelijke lerares kunnen helpen, maar dat ze daardoor allemaal uit hun criminele wereldje worden getrokken, als bij donderslag een goed leven gaan leiden, dat gaat er bij niet niet in. Maar goed, ik woon niet in de buurt, jij ook niet, dus dat blijft gissen denk ik.
Het is vooral de manier waarop ze invulling hebben gegeven aan de gebeurtenissen, wat mij zo stoort. Het hele verhaal, als ik wikipedia zo lees, is als wonderlijk en bijzonder genoeg. Het is vooral de invulling die de sciptschrijvers als de echt gebeurde-gebeurtenissen hebben gegeven, die zorgt dat deze film ver, heel ver over de rand gaat.
Knisper
Ik zal even een voorbeeld geven: de klas zamelt geld in om de vrouw (Miep Gies) die Anne Frank heeft geholpen, als gastlezer te krijgen en dat lukt. Dat vind ik al mooi op zich; het idee dat een klas zich inspant voor zoiets. Waarom is het dan nodig dat een jongen dan zegt: "Until now I've never had a hero, but now you're my hero"? Dat bedoel ik nou met vals sentiment. De gebeurtenis zelf is al mooi genoeg en dan vindt iemand het toch nog nodig om er een schep bovenop te noemen.
wait_here
Ik viel er verder niet zo over. Maar Miep Gies had daarna toch weer een zinnig antwoord voor die jongen. Dat had dus een doel.
anthony68
ik had wel een paar traan momenten tijdens de film heeft me zeker aan gegrepen. Dagereus Minds was toen een film maar met freedom writers is dat realiteit geworden. Hilary Swank verdiend wat mij betreft weer een oscar!!!!!!!!!
paultje-psv
deze film heeft me aangenaam verrast, en het bleef boeien ondanks dat je wel van een kilometer afstand aan ziet komen hoe het gaat aflopen .
lazydog
Ik heb deze film net gezien,kwam wat traag opgang,ik was bang dat het een 2e "Dangerious Minds" zou worden,maar niets van dat alles.
Gewoon een goede film ,over het algemeen gebasseerd op waargebeurde feiten.(minderheden worden nog steeds achtergesteld in US en voor de rest http://www.freedomwritersfoundation.org/site/c.kqIXL2PFJtH/b.2259975/k.BF19/Home.htm)
Zeer zeker een 3,5.
lazydog
Ja maar dat is Hollywood ,dat gaat al jaren zo het moet oververheerlijkt worden,ja ik heb er geen moeite mee want de meeste films heb wel iets TE .....eraan toegevoegd.
alex67
een hele mooie film over een moedeloos gevecht van een jonge lerares die bij probleemschool en probleemkinderen op haar manier de jongeren een toekomst wilt geven en laat zien hoe de kinderen nu in het leven staan. door de manier van lesgeven bereikt ze een omslag bij de kinderen en bij de school...... veel plezier met bekijken zeer de moeite waard
SSeagal
Indrukwekkende film, fraai acteerwerk, zeker aan te raden. *** 1/2
missl
dit klinkt als dangerous minds, toch ga ik em vanavond kijken.
ik quote mezelf, how low can you go. maargoed.
ja, bijna hetzelfde als dangerous minds. al vind ik deze veel mooier uitgewerkt. wel een beetje voorspelbaar.
en ik was al fan van swank na million dollar baby, maar nu is ze gewoon geweldig.
een 3 voor de film (toch wel door de voorspelbaarheid niet hoger) en 1 voor swank dus 4 voor deze film.
lazydog
ik quote mezelf, how low can you go. maargoed.
Als je van haar houd als actrice dan is de film "Boys dont cry " beslist een aanrader .
neo
Dit klinkt wel erg als Dangerous Minds en consorten als ik het zo lees...
missl
Die heb ik geloof ik al eens gezien, maar dat zal inmiddels een jaar of 7 geleden geweest zijn en ik weet nog dat ik het destijds heel vreemd en maar een raar verhaal vond. Dat kan natuurlijk ook zijn doordat ik toen eigenlijk nog maar een klein meisje was. Dus ik zal em nog een keer kijken, bedankt voor de tip!
patrick17
Prima film hoor.. Lerares brengt een klas respect aan..Vond het een zeer goede film en ook een paar goede acteerprestaties gezien van o.a Mario en April L. Hernandez(Eva).. Verhaal is ook redelijk goed alleen vond ik die oudere dame maar irritant..
Goede film dus..
3.5 *
Ché Cliché
Dangerous Minds 2. Maar wel iets beter in mijn ogen, maar dat kan doordat het voor ons Nederlanders ook een tintje heeft. 3,5 ster, want soms wel erg cliché overdreven emotioneel.
jvr
Een zeer goede film met een vergaande inhoud. Het acteer werk is ook goed, daarom een 4,5 ster
HorrorFilms4Life
Mooie en indrukwekkende film. Ik vond de film alleen niet erg geloofwaardig, zoals eerder al een aantal keer genoemd in enkele reacties. De kinderen veranderen wel ongeloofwaardig snel en rigoreus. Bovendien is het einde behoorlijk voorspelbaar. Ondanks deze minpunten was het een mooie (echt leuk kan ik het niet noemen, want het is wel een film over een serieus en gevoelig onderwerp) film om naar te kijken
seanpuffy
ik ga hem nu bekijken.... mijn stem volgt...
verwacht wel veel van deze film. maar ik vrees dat hij aan dangerous minds niet kan tippen
seanpuffy
een dikke 5!!! heeft me erg veel kunnen ontroeren!! zo moet een film zijn!!!! mijn vrees is niet uitgekomen.
Ethicus
Een vrij ongeloofwaardige film als je het mij vraagt. De probleemjongeren worden namelijk bijzonder slecht neergezet. Het soort jongeren waar wij in het begin van de film kennis mee maken, verandert niet (snel) en al helemaal niet in het tempo waarmee wij in de film te maken hebben. Jongeren die lid zijn van een bende, laten zich echt niet veranderen door een zoet juffie zonder enige vorm van gezag.
Nee, ik geloof niet dat een "gangster", die er een heel leven over gedaan heeft om te worden wat hij is geworden, in één enkel schooljaar een metamorfose kan ondergaan, met een daverend succes als gevolg. Het zal hoogstens een kortstondige "vooruitval" teweeg kunnen hebben gebracht, maar aan het einde van de film zien we zelfs dat enkele bendeleden het tot de universiteit hebben geschopt.... Right..., jongens en meisjes die op hun 15 nog niet eens weten wat de holocaust is, geen boek gelezen hebben, een algemene ontwikkeling van een theelepel hebben en vanaf jonge leeftijd in contact zijn geweest met al het slechte een mens maar kan bedenken naar de universiteit? Ik dacht het niet.
De filmmakers hebben er trouwens wel een slimmigheidje in verwerkt. Ik zeg namelijk dat een omtovering van de lamlendelingen uit de film totaal niet mogelijk is en het hoofd van de school + een leraar van "slimmere scholieren" waren het helemaal met mij eens. Dit zijn dan ook de enige personen in de film die als slechteriken worden neergezet en dat is "slim" (v/d filmmakers) te noemen, maar het is nog eerder "vals". Wanneer de tegenstanders van de goedaardige juf neer waren gezet als rationele, wijze mensen, met "normale" standpunten, dan zouden wij hen serieus nemen, maar helaas kozen de filmmakers voor tegenstanders met een lichtelijke persoonlijkheidsstoornis. Waarom?
Waarschijnlijk om in te spelen op de emoties van de kijker en niet op de ratio. Heel jammer want het verhaal had wellicht een discussie op gang kunnen zetten, wanneer er niet voor "uitersten" was gekozen.
nielstreurniet
hele mooie film, echt een goeie film die het heel hoog kan schoppen, een echte dikke 5 van mij... nr. 2 in me toplijst!
putsemuts
Net de film gekeken, vond hem geweldig en beter dan Dangerous Minds (Michelle Pfeiffer speelt hier trouwens wel goed in). Hillary Swank zet haar rol geweldig neer. Voor mij een 4 waard.
Thanoz
Vele malen beter dan Dangerous Minds, en idd: Swank ruled in deze film!
Aanrader!
kanjertje
Mooie en aangrijpende doch beetje voorspelbare film.
Goed acteerwerk van Swank.

Netflix-verwijderalarm: de dienst verwijdert 40+ titels, dit zijn de best beoordeelde

Deze vijf goed beoordeelde films zijn sinds kort te zien op Netflix

Deze goed beoordeelde films verdwijnen vandaag nog van Netflix

De Marathon

Conviction
Drama, 2010

Como Agua para Chocolate
Romantiek / Drama, 1992
black peoplegebaseerd op boekholocaust (shoah)ghettodagboekprincipal witness biografiedochtermiddelbare schoolracial segregationanne frankschool excursion idealismviolence in schoolsgebaseerd op een waargebeurd verhaalracial tensiongang violence