• 9.178.195 stemmen

The Golden Compass (2007)

Avontuur / Fantasy | 113 minuten

Met onder meer: Nicole Kidman, Daniel Craig en Dakota Blue Richards

Gesproken taal: IJslands, Engels, Russisch en Frans

Releasedatum: 6 december 2007

Plot The Golden Compass

"There are worlds beyond our own - the compass will show the way."

Lyra Belacqua leeft in Oxford in een parallel universum. Hier zijn de zielen van mensen zichtbaar als dieren die hen overal volgen. Bij kinderen kunnen de zogenaamde daemons nog van gedaante verwisselen. Op een dag hoort ze haar oom een discussie voeren over een nieuw fysiek element: Dust. Dit element heeft de kracht om werelden te verenigen, waardoor het zowel begeerd als gehaat wordt door verschillende partijen, waaronder het Magistraat. Lyra onderneemt een reis naar het element, en moet de strijd aangaan met demonen, geesten en andersoortige wezens, slechts bewapend met een magisch gouden kompas.

Marisa Coulter

Farder Coram

Ragnar Sturlusson (stemrol)

avatar van arno74

arno74

Goed nieuws voor de fans: de BBC wil een serie maken op basis van de hele trilogie:

Philip Pullman's His Dark Materials is getting its own BBC One series - digitalspy.com

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Film werd met de minuut minder interessant. Het begint nog wel aardig, maar wat volgt is een wat rommelig geheel in een wereld die nooit voor mij gaat leven, ondanks dat het er allemaal wel aardig uitziet. Ik kon er in ieder geval niet in meegaan en daarmee was de film niet boeiend voor mij. En zijn dat twee lange uren vervolgens. De acteurs (vele grote namen) lopen er maar wat verdoold rond en het kindacteurtje is ook niet altijd even overtuigend als ze emotie moet tonen. De cgi van de beesten is gewoon vreselijk. 1,0*.

avatar van shrink

shrink

• 2080 berichten

Mooie beelden, beetje rommelig verhaal.

avatar van Shadowed

Shadowed

Nee.

Werkelijk opnieuw een stompzinnige film. Zelfs voor een fantasy is dit soms te gek voor woorden. Toegegeven, het verhaal was dan wel leuk bedacht maar uitermate amauteristisch en kneuzerig gebracht. Opnieuw, zelfs voor een fantasy.

De landschappen en "daemons" zijn dan wel weer mooi gedaan. Maar de karakters, Richards is strontvervelend en amper uit te staan, ondanks haar enthousiasme. Ook Green en Craig zetten zichzelf vooral voor paal.

Ook vooral een saaie finale. De film was alles behalve interessant om te volgen. De naam Lyra hoef ik voorlopig niet meer te horen. Wat een irritant en bijdehand personage. Wie bedenkt dat dan ook. Zelfs voor een fantasy amper boeiend.

avatar van Jazzthieve

Jazzthieve

De film kwam zeer recent op tv en had hem dan nog eens bekeken na ongeveer 10 jaar. Ik verlaag naar 2*. Wat opviel was vooral het irritant slecht acteerwerk van de hoofdrolspeelster. Het plot en de manier waarop de fim nogal "van de hak op de tak" springt van scene tot scene lijkt alsof de makers geen idee hadden waarmee ze bezig waren. Op het einde, na het finale gevecht, dat ineens plots lijkt te stoppen en iedereen gewoon naar huis lijkt te gaan alsof er voorheen niets is gebeurd kwam ronduit hilarisch over.

avatar van flaphead

flaphead

Vreselijk. Alle clichés qua fantasy-avonturenfilms zitten erin, goed vs kwaad, bij elkaar geraapte troepen, narrow escapes, aanzwellende strijkers, houterig acteerwerk, alles overleefd, enz enz. Het is meer een kinderfilm. En een 'abrupt' einde wat zo naar een deel 2 toegaat en dan was het al bijna 2 uur. Het enige pluspunt is duidelijk: het ziet er prachtig uit. En ik vond de daemons leuk. Verder veel te weinig onderhoudend.

avatar van deridder

deridder

Ik hoor veel mensen klagen over deze film. Maar toen ik 13 was en hem in de bios zag, toen vond ik het helemaal geweldig. Ik kwam helemaal hyper de zaal uit. Ik heb ontzettend lang uitgekeken naar een deel 2, maar die kwam niet.

En nog steeds denk ik dat het een prima film is. Tuurlijk het voelt wat rommelig. Het had allemaal wat strakker gemogen. Maar het verhaal staat. De acties zijn overweldigend. En - ook belangrijk - er is diepte.

Waarom is deze film nu slechter dan star wars bijvoorbeeld? Slechter dan games of thrones? Ik zie het niet. En uiteindelijk moeten we niet vergeten dat dit soort films (star wars, DC, lord of the rings, &c.) kinderfilms zijn, en moeten dus beoordeeld worden in zoverre ze kinderen bedienen.

Ik weet nog dat the golden compass mij meer dan bediende: het nam mij mee in een magische wereld, vol gevaar en schoonheid. Er zit een allegorie in, die we ook in Narnia zagen. Het refereert naar de grote mythes van onze beschaving: Homer, de Bijbel, Ovid. Maar het is niet dogmatisch, het verhaal evangeliseert niet zoals CS Lewis. Het is een magisch atheïsme.

Bovenal, kijk ik uit naar de serie!

avatar van TragieStar.*

TragieStar.*

Nicole Kidman marathon 28#

Ook deze film al eens of een paar keer gezien. Als kind vond ik het een leuke film, toen ik wat ouder werd ook wel en nu een heel stuk minder. Normaal hou ik van dit soort fantasy films, maar dit was een beetje te rommelig allemaal. Het verhaal is best onduidelijk en blijft de rest van de film ook zo. Wel een leuk bedacht concept en met verschillende wezens, dieren en werelden enzovoorts. Al voelt het vaak te geforceerd alsof ze Narnia of Lord of the Rings een beetje willen na-apen qua oorlog, strijd en pratende dieren. Ook de dialogen en de gebeurtenissen voelen zo. Dat alles vanzelf sprekend is of dat er bepaalde elementen in moeten zitten om het verhaal leuk te maken. Naarmate de film vordert wordt het ook minder interessant. Ik vind vooral het eerste deel leuk totdat Lyra ontsnapt aan Marisa.

Het acteerwerk vind ik wel goed. Kidman springt er weer echt bovenuit. Ze is weer als vanouds mooi, maar dit keer ook een goede schurkenrol (wat ook weer iets nieuws is). Het kind Lyra vond ik wat irritant af en toe, maar doet het wel aardig.

Toch minder dan voorheen en jammer dat er geen vervolgdelen meer zijn gekomen, maar ik begrijp het wel. Van 3,0* naar 2,5*.