Rosewood (1997)
Actie / Drama
140 minuten
geregisseerd door John Singleton
met Ving Rhames, Jon Voight en Don Cheadle
Deze film is gebaseerd op de gebeurtenissen in het stadje Rosewood uit het jaar 1923. Eind jaren '90 ontdekte men dat er in deze stad géén enkele 'zwarte' woonde. Door een leugen van een blanke vrouw die zegt dat ze verkracht is door een neger ontstaat er een klopjacht op alles wat 'zwart' is.
Trailer
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (7,2 / 7400)trailer (YouTube)filmscore (MusicMeter)Vond dit trouwens een heel sterke rol van Jon Voight. Je voelt heel goed het dilemma waarvoor hij zich geplaatst voelt.
pfoeh... redelijk macabere film... niet prettig om zohard met de neus op de feiten gedrukt te worden. het blijft bizar dat het zo simpel blijkt om situaties zo gigantisch te laten escaleren. zeker in die tijd op die plaats, en nog steeds wat dat betreft.
Ik hou er niet van. Ik vind de film veel te simplistisch.
Weinig simplistisch, maar goed, dat is natuurlijk maar een mening.
De gebeurtenissen in Rosewood zijn een angstaanjagend voorbeeld van hoe ver mensen kunnen gaan in hun haat ten opzichte van andere bevolkingsgroepen. De film confronteert eenieder met de donkerste kanten van menselijk denken en menselijk gedrag.
Talrijke recente incidenten (o.a. Oslo) leren dat dat ook heden ten dage nog onverminderd actueel is. Schrijnend vind ik het dat deze inktzwarte bladzijde uit de Amerikaanse geschiedenis meer dan 70 jaar in de doofpot is gebleven.
Opnieuw een aangrijpende film trouwens van John Singleton (Boys N The Hood; Higher Learning) met prima vertolkingen van Ving Rhames, Jon Voight en Don Cheadle (een van mijn favoriete acteurs).
13 in een dozijn en erg zwart-wit.
Helaas gaan er ook 13 mensen in een dozijn met jouw verstand, die daardoor tot dit soort loze conclusies komen. Voor het geval dat het je ontgaan was, het betreft hier een waargebeurd verhaal. Rambo-fims wat wellicht meer jouw genre is, kun je als zwart-wit aanmerken.
Filmisch evenwel vond ik de opbouw, zeg de opeenvolging van scènes, niet altijd logisch en duidelijk uitgewerkt, soms verwonderlijke sprongetjes in het script.
Inleiding, met een pak personages, is nogal langdradig, Jon Voight perfect in zijn rol.
13 in een dozijn en erg zwart-wit.
Het leven is eenmaal erg zwart-wit. Moet je maar je medemensen er voor bedanken.
Grappig. Ik kan me echt helemaal NIKS meer van deze film herinneren.