• 9.218.318 stemmen

Geregisseerd door: John Badham

Met onder meer: John Cusack, John Goodman en Miranda Otto

• HBO Max Bekijk via HBO Max

Plot The Jack Bull

"All men want justice. Few are willing to pay the price."

Myrl Redding, een handelaar in paarden, raakt in conflict met landbouwer Henry Ballard nadat deze twee van zijn paarden en zijn indiaanse werknemer mishandelde. Wanneer Myrl Ballard wil vervolgen, wijst een corrupte rechter de aanklacht af. Maar de paardenhandelaar laat het hier niet bij en start een persoonlijke campagne tegen Ballard. De wraakactie zorgt echter voor een stroom van geweld en onrust in het dorp.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

• 19555 berichten

Eerder deze week zag ik Michael Kohlhaas (2013)

De gelijkenis met The Jack Bull is frapant.

Waarschijnlijk komen beide films voort uit het historische verhaal van Hans Kohlhase:

Hans Kohlhase - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org

avatar van trebremmit

trebremmit

In Duitsland is deze uit op blu-ray onder de titel Wyoming, geen idee wat de kwaliteit daarvan is, wel heeft het Engelse audio.

avatar van Antonev

Antonev

Deze heeft zich verrassend genoeg onder mijn radar weten te houden. Valt me toch een beetje tegen van mezelf als Western liefhebber. Helaas is deze niet al te gemakkelijk te vinden op DVD. Hopen dat hij een dezer dagen een keer op TV komt.

Antonev schreef:

Dat valt wel mee (zie PM bericht)

avatar van trebremmit

trebremmit

Verhoogd naar vier sterren, vandaag weer eens gekeken, na zes jaar geleden voor het laatst gezien te hebben, en hij was beter dan ik dacht. Prima acteurs, goed verhaal en mooie beelden.

Ook grappig is dat Dick Cusack (nog een cameo als jury voorman) het scenario schreef, de vader van John en wat Brix zei klopt ook, de film is gebaseerd op de roman Michael Kohlhaas van Heinrich von Kleist uit 1810, alleen deze film speelt zich zo rond 1890 af.

avatar van JanLo

JanLo

Brix schreef:

Eerder deze week zag ik Michael Kohlhaas (2013)

De gelijkenis met The Jack Bull is frapant.

Hans Kohlhase - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org

Je hebt gelijk, want Michael Kohlhaas staat ook in de aftiteling!

JanLo

Dank voor de reactie.

Dat wist ik niet, maar leuk om te vernemen.

avatar van frans123

frans123

Zeer matige melo-drama Western, die eerder een aanklacht is tegen de wet en onrecht in die tijd en nu nog. Een tranentrekker , waarvan ik denk dat het boek vele malen beter is,

avatar van Phantasm

Phantasm

Onderhoudende western met een prima verhaal.

avatar van Pdeniro

Pdeniro

Brix schreef:

Dat valt wel mee (zie PM bericht)

avatar van Film Fan

Film Fan

Een typische één maal is genoeg film. Het verhaal gaat over een gestoorde paardenfokker waarbij twee van zijn paarden slecht behandeld zijn en hij daarvoor gerechtigheid wilt. Nooit een groot Cusack fan geweest en ook nu weer kan hij niet overtuigen. John Goodman daarentegen staat direct als een huis. De camera standpunten waren ook van het niveau dertien in een dozijn. Al met al heb ik eigenlijk spijt dat ik voor deze film ben gaan zitten. Shit happens.

avatar van schram101

schram101

Fraaie slotscène die er nog een schrale voldoende van maakt. Het verdere laatste half uur sleept echter wel erg veel. Verder is het een vooral een typische tv-film op weliswaar aardige locaties maar verder vrij schraal eruit ziet, weinig verassend is en in de casting ook wat karikaturaal is.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

The Jack Bull even als tussendoortje afgelopen week en een western kan mij altijd goed smaken, dus was ik wil nieuwsgierig of dit iets van kwaliteit was want ik ben altijd wel op zoek naar moderne westerns dan de films met John Wayne uit de jaren '70. Maar onder de sterke reeds gevonden namen zoals 3:10 to Yuma, The Unforgiven, Hostiles, The Assassination of Jesse James en Old Henry, om maar eens wat te noemen, hoort deze The Jack Bull zeker niet.

Aan de cast zal het overigens niet liggen want die is uitstekend op orde met een stuitende LQ Jones als boosdoener aangevuld met Savage, Goodman, McGinley, Miranda Otto en Brent Briscoe. Niet echt A-listers te noemen maar karakters die meer dan genoeg toe kunnen voegen aan hun rol. Voeg daar de immer aimabele John Cussack aan toe waar ik altijd wel een zwak voor heb en het startpunt is er al. zou je zeggen. Het is bijna spijtig te zeggen dat Cussack juist de zwakste schakel is, want het stukje gelaagdheid en grimmigheid dat voor de rol Myrl nodig is heeft de acteur niet in zijn bagage waardoor de kwade uitspattingen niet geloofwaardig zijn.

Buiten dat doet het me eigenlijk allemaal niet zo heel veel, is de film toch eigenlijk wel buitengewoon voorspelbaar betreffende het lot van verschillende karakters, overtuigt Cussack onvoldoende in zijn rol en hobbelt het qua tempo maar een beetje aan en is het me een raadsel waarom deze film bijna 2 uren moet duren. Eenmaal de knuppel in het hoenderhok en de jacht geopend is trekt het geheel een beetje bij en treft het verhaal in de behandeling van de paarden toch wel een sterke motivatie, die arme dieren. Maar eenmaal beide in de kraag gevat en voor de rechter gebracht komt het geheel weer tot stilstand en lijkt het geheel weer dood te bloeden.

Maar het moet gezegd dat het einde toch wel onverwacht is en best wel dramatisch. The Jack Bull is daarmee voor mij een film met twee gezichten, namelijk met enkele goede momenten maar over het grote geheel toch het gevoel dat het niets bijzonders is. Een onvoldoende verdient de film zeker niet daarom een veilige drie sterren.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Geen vrolijke film, met alle machtmisbruik, corruptie en tirannie van het geld die ongetwijfeld grote delen van Amerika in die pioniers-periode karakteriseerden – wat dat betreft deed de film me vaak denken aan Shane. Al vanaf het begin had ik het gevoel dat dit verhaal niet goed zou eindigen, en Cusacks dood is dan ook het logische gevolg van hoe Judge Tolliver z'n best doet maar toch ook niet om het feit heen kan dat Cusack volgens getuigen een moordenaar is, ook al weet de kijker dan ook beter. Goede rol van Cusack, maar zelf vond ik het vooral leuk om L.Q. Jones als Ballard te zien, inmiddels boven de 70 maar nog altijd met die ondefinieerbare uitstraling die hem ook al zo goed van pas kwam als kompaan van Strother Martin in The wild bunch. Knappe film dus, maar ook deprimerend en wat mij betreft soms ook vrij onaangenaam.

Roger Thornhill zie ook > Hans Kohlhase - Wikipedia - en.wikipedia.org

The Jack Bull wordt daarin ook genoemd als een van de drie films die gebaseerd zijn op hetzelfde verhaal.