• 9.377.553 stemmen

American Gangster (2007)

Biografie / Misdaad | 157 minuten / 176 minuten (unrated edition)

Genre: Biografie / Misdaad

Speelduur: 157 minuten / 176 minuten (unrated edition)

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Russell Crowe, Denzel Washington en Chiwetel Ejiofor

Releasedatum: 15 november 2007

Plot American Gangster

"There are two sides to the American dream"

Drugskoning Frank Lucas (Washington) profiteert van de aanwezigheid van het Amerikaans leger in Azië tijdens de Vietnamoorlog om goedkoop drugs de VS in te smokkelen. Daarmee bouwt hij in rap tempo een groot imperium op. Echter krijgt politieagent Roberts (Crowe) lucht van zijn handige zaakje, en ook de corrupte agent Trupo heeft interesse in de zaak.

Richie Roberts

Freddie Spearman

Moses Jones

avatar van Don MN

Don MN

Het drugsimperium zat in de stad, zijn familie woonde in dat huis 'ergens in een weiland'.

avatar van Kspaceyfan

Kspaceyfan

Ja ok, imperium is niet het goede woord. Die zogenaamde leveranciers zaten in een hutje op de hei.

avatar van Roodkapje

Roodkapje

Deze film is wat traagjes maar de gebeurtenissen verlopen net snel genoeg om de aandacht vefocussed op het scherm te houden. Verwacht zeker geen godfather sfeer maar meer een maatschappelijke aanklacht tegen corruptie en drugshandel. Ik was verbaasd dat de film zo lang duurde én dat het waargebeurd bleek te zijn. Verder vond ik de film wegens het kleurgebruik wat deprimerend .

avatar van Brooklyn

Brooklyn

100% te danken aan Crowe, Washington en Scott dat dit standaard rise and fall-verhaaltje nog kwaliteit haalt. Topprestaties van de drie die de clichés een beetje verbloemen. Verder ook niet verveeld, maar echt raken doet het me niet

3,5

avatar van -Roald-

-Roald-

Chingching schreef:

Hoeveel van deze film kunnen we eigenlijk betitelen als ''waargebeurd''?

plankieplank schreef:

Volgens Frank Lucas zelf klopt zo'n 75% van de film. Op Youtube staan diverse interviews met hem.

"His name is Frank Lucas and he was a drug dealer - that's where the truth in this movie ends."

Even Lucas admitted to sources that "only 20 percent of the film is true."

Bron: GANGING UP ON MOVIE'S 'LIES' - nypost.com

avatar van dimi303

dimi303

Ik heb deze film destijds gezien in het verkeerde formaat in de cinema waardoor je bijna in iedere scene de microfoons in beeld zag. Ik ergerde me te pletter en zo niks van deze film gezien. Maar bij een tweede kijkbeurt op dvd dan vond ik het een goede film.

avatar van noknoke

noknoke

Was vermakelijk.

Verder geen f"cking commentaar ok probleem ermee pech gehad.

bla.bla.bla.!!!!

ha.ha.ha.!!!!

avatar van Jesu

Jesu

Heerlijke film, heb er echt van genoten. Klassieker.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Ik had nou niet echt heel veel zin in een Misdaad-film maar mijn ouders hadden hem gehuurd, dus keek ik hem mee. Ik vond het toch wel een sterke film. Denzel Washington en Russell Crowe zijn 2 geweldige acteurs en ze leverden dan ook een goede prestatie af. De scenes bleven me altijd boeien, en de muziek was ook erg goed. Toch had de film wat mij betreft iets korter hoeven duren, want het werd toch allemaal iets te langdradig. Desondanks dat is dit zeker een vermakelijke en goede Misdaad-film.

avatar van nachtschade

nachtschade

Sublieme film met een grootse Denzel. Had nog wel wat langer mogen duren. Aangezien de film een aanklacht tegen corruptie is, had het einde van het verhaal van mij nog verder uitgediept mogen worden.

dealniettemin 4*

avatar van oemoemenoe

oemoemenoe

is een prima maffiafilm .

longversie dan gezien .

acteren is goed , muziek en settings uit eind ""60 ook .

verhaal blijft boeien , alleen de korte ontknopingen op het einde hadden wel iets anders gekund.

het komt zeker niet in de buurt van Scarface zoals het AD ons wilde doen geloven.

american gangster is meer op z,n plaats in de maffia-middenmoot.

echte toppers zijn er maar weinig in deze genre.

avatar van Near_Dark

Near_Dark

Yep, dit is een typische gangsterfilm zoals er al zovele zijn gemaakt. Denk maar aan "The Godfather (1972)", "Goodfellas (1990)", "The Usual Suspects (1995)"....

Van al die films heeft regisseur Ridley Scott iets afgekeken en in zijn eigen mix verwerkt, al vindt ik diegene waarop hij zich baseerde toch iets beter dan deze.

Hij kijkt erg vlot weg en heeft me de volle 157 minuten weten te boeien, da's op zich al een hele prestatie !

7,5/10.

Een degelijke misdaadfilm voor de liefhebbers van het genre.

Vergeet niet van de aftiteling volledig uit te zitten,

of Frank komt je persoonlijk afknallen

Filmsite : http://www.americangangster...

deft0nes

Blijft een zieke film. Dit maal de unrated edition gezien en met gemak uitgezeten. Score blijft staan.

Weer zo eentje.

Typische gangster rise & fall met ondermaatse cinematografie, saaie periodesetting en veel en vooral lang niks en noppes. Want het moet natuurlijk wél drie uur duren zo'n film.

Heb de "unrated" (waarom niet gewoon director's cut, wat valt hier nu aan te raten?) versie gezien in zijn volle glorie. Ridley Scott kopieert Scorsese gewoon doodleuk maar richt zich op "The Blacks" ipv "The Italians". Vast leuk voor genrefans maar voor iemand die toch al niet zoveel heeft met het Amerikaanse ganstergebeuren gewoon onnoemelijk saai en weer een keer hetzelfde verhaal opnieuw uitgesponnen.

Visueel énorm saai en braaf, had ik niet meteen verwacht van Scott. Soundtrack onherkenbaar uit duizende anderen en doet niks voor de sfeer in de film. Leek meer bandwerk dan een duur Hollywood product.

Waardeloos gangsterprul dat zichzelf veel te serieus neerzet en vreselijk lang blijft aanslepen. Enkel Washington kon ik pruimen, dat ze Crowe nog in films laten meespelen vind ik compleet onbegrijpelijk (financiële onzin daargelaten).

Leuk voor mensen die alle Scorseses en Coppolas en andere gangstertreut gezien hebben, maar hoeveel keer kan dit nog herhaald worden?

avatar van Near_Dark

Near_Dark

Amaaai, 1 puntje maar....?

Jij moet een érg slechte dag gehad hebben dat je deze zo afkraakt.

Ach ja, niets aan te doen...

IK heb er van genoten

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Onderhond schreef:

Vele keren beste vriend. Van mij mogen ze nog tientallen rise & fall gangsterfilms maken. Ik krijg er niet genoeg van.

Near_Dark schreef:

Jij moet een érg slechte dag gehad hebben dat je deze zo afkraakt.

Veel slechter dan 3 saaie filmuren is het vandaag niet geworden. Opperbest dagje gehad eigenlijk.

Filmkriebel schreef:

Amen.

Ik snap echt niet dat sommige mensen altijd zeiken over originaliteit. Als een film vermakelijk is, is het toch goed? Er hoeft toch niet elke keer een nieuw onderwerp gevonden te worden om een film interessant te maken? Anders kun je wel heel veel films weggooien. (Dat kun je sowieso, maar dat is een ander verhaal) Daarnaast is deze film gebaseerd op een echt verhaal. Dan kun je het eigenlijk al niet on-origineel noemen, of wel? Want dán is The Godfather, aangezien het een boekverfilming is, al minder origineel dan deze.

avatar van Justinw

Justinw

Laats aangeschaft en toch wel een goede aankoop goede film over Frank Lucas en aan de andere kant Richie Roberts, ik vind Crowe en Washington beide goed acteren en ook de rest van de cast doet zijn werk, soms was de spanning er een beetje af en dus is het geen perfecte film maar wel net een 4 waard.

* * * *

avatar van Berty

Berty

gister weer eens gekeken, toch echt een geniale film waar ik geen aanmerkingen op heb, altans had.

ik heb zojuist een alternatief einde gezien..
namelijk: het einde wat ik kende was dat hij uit de gevangenis kwam, staat op straat, er rijd een auto voorbij en dat was het.
bij de versie die ik nu gezien heb werd hij opgehaald door richie en lopen ze samen nog een klein stukje door de stad... zonde eigenlijk... vond het orginele einde, waar ze gelukkig ook voor gekozen hebben toch veel beter (beetje open).

Berty schreef:

ik heb zojuist een alternatief einde gezien..

Ik heb altijd gedacht dat wat jij nu het "alternatieve einde" noemt het originele einde was...

avatar van Don MN

Don MN

Berty heeft gelijk, het alternatieve einde gaat verder waar het originele (Lucas komt uit gevangenis - einde) stopt. Mijn voorkeur ligt ook bij het originele einde, al vind ik de overige extra scènes uit de langere versie wel een fijne toevoeging.

Don MN schreef:

Dan moet ik zeggen dat ik het alternatieve einde toch beter vind.

avatar van wimaroca

wimaroca

een goede film

alleen op het einde zien ze er niet echt 15 jaar ouder uit,crowe had wel een ander kapsel mogen hebben na die jaren

avatar van jordy2609

jordy2609

Een hele goede film. Mischien ook wel omdat het een waargebeurd verhaal is.

avatar van miesmol

miesmol

goede film. Genoten,vooral washington speelde goed.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Aardige gangsterfilm maar wat deze film zo speciaal maakt is me niet helemaal duidelijk. Het verhaal is vrij standaard en laat zich van begin tot eind raden. Het voegt vrijwel niets toe aan alle al bestaande gangsterfilms.

Waar de film het van moet hebben is het fraaie sfeertje, de prima acteurs en het vlotte tempo. De film kijkt ondanks zijn 176 minuten dan ook lekker snel weg.

Hopelijk maakt Ridley Scott weer snel een film als Matchstick Men en laat hij de gangsterfilms over aan iemand die ze een meerwaarde kan meegeven.

avatar van Oynatan

Oynatan

een goeie gangster film.

avatar van movieonly

movieonly

Onderhond schreef:

Weer zo eentje.

Eens , maar ik vond denzel ook een aanfluiting , overacting.

avatar van Cinemaniak

Cinemaniak

Geen klassieker, maar wel erg goed.