• 9.374.414 stemmen

Met onder meer: Matthias Schweighöfer, Til Schweiger en Lena Headey

Gesproken taal: Duits, Frans en Engels

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot Der Rote Baron

"Heroes rise. Empires fall. Legends endure."

We zien hoe Baron Manfred von Richthofen (Matthias Schweighöfer) de oorlog beleeft. In het begin van zijn carrière als een jonge naïeve piloot, die de oorlog ziet als een uitdaging met sportieve tegenstanders die elkaar zonder rancune proberen te verslaan. Dan hoe hij opklimt in rang tot hij de leiding krijgt over de Duitse luchtmacht. Intussen krijgt hij een steeds hechtere band met verpleegster Käte Otersdorf (Lena Headey), die Von Richthofen de donkere kant van de oorlog laat zien.

Baron Manfred von Richthofen

Leutnant Lehmann

Leutnant Wolff

avatar van Spitfire-film

Spitfire-film

Mooi verhaal, maar ze hadden het spannender kunnen maken..

Verder weinig vliegscènes, maar de vliegscènes die er waren, waren heel goed!

avatar van mike2006

mike2006

Aardig tijdbeeld over WWI en de vlieger von Richthofen. Aardige vliegacties maar verder matig uitgewerkt verhaal. Het persoon Manfred von Richthofen kon mij door die acteur helemaal niet boeien, net zoals zijn hele familie me niet kon inspireren om me er helemaal voor in te spannen wat er verder zou volgen. De film had wat rauwer mogen zijn en niet te gestyleerd. Heeft wat weg van Flyboys, alhoewel dat een betere film is waarbij de karakters daar mij wel kunnen boeien. Grootste teleurstelling voor mij is dan toch wel de anti-climax, waarbij we niet eens zien hoe Manfred aan zijn einde komt. En opeens was het over zeg maar.

En Fabke, deze was gewoon helemaal in het duits.

2.5 sterretje dan maar.

avatar van Dronq

Dronq

Gemengde gevoelens na het zien van deze film. Als groot fan van het computerspel Red Baron II, bleef de film me boeien. Achteraf gezien lijkt het echter een gemiste kans. Het aantal vliegscene's (die er erg goed uitzien) vallen te verwaarlozen, en de acteerprestaties zijn ook niet briljant. Positief punt was de weergave van het slagveld, vliegtuigen, kostuums en vliegvelden. Geeft je toch een veel beter beeld dan het spelen van zo'n oud computerspel ^^. Ook de beroemde piloten die er in voor kwamen waren voor mij een feest van herkenning. En tja, dat je niet ziet hoe bijv. Voss en van Richthofen niet aan hun einde komen was voor mij een flinke domper. Ik zat namelijk wel te wachten op dat moment.

fasca schreef:

Geen onaardige film. Ik heb in mijn jeugd alle Biggles boeken gelezen en de sfeer wordt goed overgebracht.

Biggles

Raar trouwens dat hier 2008 staat en veel mensen hebben 'm al gezien. Bij Apple staat "In theatres in 2010" Trailer ziet er iig goed uit...

avatar van breedbeeld

breedbeeld

Ik kan naar eigen maatstaf niet stemmen op deze film.

Heb het nog tot halverwege volgehouden maar toen trok ik het echt niet meer.Kon het zelfs niet opbrengen om versneld af tespelen.

Irritant slechte regie en editing.Die constante close ups van gezichten tot in de vliegtuigen toe.

Slechte luchtgoreografie.

Slecht script.En de dialogen brrrr.

Armzalige acting ( vooral directors schuld denk ik).

Dingen als flitsfoto's( met magnesium dat zelfs niet werkt als invulflits) in vol zonlicht en dat soort goofs.

Echt zonde van het geld dat hieraan uitgegeven is gezien de prachtige decors, kostuums en entourage.

Het zou 1 ster geworden zijn vanwege het laatste anders een halve.

avatar van dragostine

dragostine

Aangezien dit mijn eerste bericht is ga ik het proberen kort te houden. Edndenk eraan alleen omdat dit mijn 'visie' is betekent het nog niet dat het zo is.

Wat ik goed vond aan de film en waarom;

de vliegtuigen en de luchtgevechten omdatz e heel verzorgd waren in mijn ogen.

De kostums en de attributen van de sfeer van '1ste wereldoorlog'

de loopgraven en de grondgevechten.

minder goed of slecht;

Gesproken taal, engels..

karakterontwikkelingen ter vergelijking met flyboys, daar krijg je wel een beeld van wie de piloten int echt zijn ookal is het maar even.

het verbloemde beeld van de baron en sommige gevechten.

De realiteit zal wel iets wreder eruit gezien hebben.

Het einde.

avatar van christophel

christophel

Leuke luchtscenes, inhoud ook wel goed..***3

avatar van joe black

joe black

Dronq schreef:

Uuuuren dat ik dat spel heb gespeeld

Thorak

Een beetje erg jammer dat film in het Engels gesproken was, dat doet ondanks de Duitse acteurs knap afbraak aan de film. Als je Duitse acteurs cast voor een film over Duitsers, laat ze dan ook Duits spreken! Voor de rest wel een goede film al houdt het inderdaad wel erg abrupt op. Ik kan wel begrijpen waarom ze de dood van Van Richthofen niet hebben gefilmd, het is nog altijd niet duidelijk hoe hij nou om het leven is gekomen. Een aantal jaar geleden werd al aangetoond dat het helemaal niet aannemelijk is dat Brown hem heeft neergeschoten. Maar hier is ook nooit helemaal van uit gegaan dat dat zo zou zijn. Het is waarschijnlijk door een kogel van af de grond dat Van Richthofen gedood werd.

avatar van Timmy757

Timmy757

Mooie sfeer heeft deze film. De kostuums, het landschap, lokaties alles was dik in orde. De vliegscenes, al waren het er wel iets te weinig, zijn ook erg mooi om te zien, net als de scenes op de slagvelden! Visueel dus een erg sterke film. Het verhaal is vrij simpel maar blijft toch wel de hele film boeien. Kortom de film is vele malen beter dan wat ik er eigenlijk van verwacht had, maar uiteraard waren er ook wat minpunten. Zo had ik al eerder gezegd dat ik vond dat er te weinig vliegscenes in zaten, het verhaal bleef welliswaar wel boeien, maar bij een film over de beste gevechtspiloot uit wo1had ik ook gewoon wat duidelijker willen zien waarom hij dat was... En het einde...wat een anticlimax dat we niet eens te zien krijgen hoe Van Richthofen aan zijn einde kwam...

Al met al toch met plezier zitten kijken, 3,5*

avatar van aspro

aspro

een geweldige film op blu-ray een beeld en geluid dts hd master

dat staat als een huis.

en het tijdsbeeld van WO1 1914/18 wordt goed weergegeven.

vindt het niet erg dat de taal engels is doet aan de film niets af!!

avatar van Tarkus

Tarkus

Mooie en zeer goed gemaakte oorlogsfilm, die zeer realistisch overkomt.

De locaties en actiescènes zijn zeer goed gemaakt, en geven duidelijk weer hoe de situatie was tijdens W.O. I.

De acteerprestaties vond ik ook prima zonder uitzonderingen.

Of het verhaal werkelijk klopt met de waarheid laat ik in het midden, ik vond de liefdesgeschiedenis niet echt hinderlijk voor het ganse verhaal.

Wat me echter wel tegen de borst stootte, is dat de Duitsers Engels praten, en dat in een film die een co-produktie is tussen Duitsland en Engeland, weliswaar met een hoofdaandeel voor de Duitse kant, de Duitse acteurs hadden hun eigen taal moeten spreken, het had de film nog beter en stukken geloofwaardiger gemaakt. Echt zonde vind ik dit, daarom krijgt de film niet het volledige aantal sterren van me.

aspro schreef:

vindt het niet erg dat de taal engels is doet aan de film niets af!!

Vond dat juist een knappe doodsteek voor deze film, juist aangezien ze wel de moeite hebben genoemen om Duitse acteurs te casten, laat hun dan ook Duits spreken! Verhaal technisch gezien was het ook wat raar dat alle anderstaligen gewoon met elkaar konden communiceren en dat in een tijd dat het niet echt normaal was dat je op school een andere taal leert spreken. Sterker nog, tegenwoordig leren de Duitsers dit geloof ik nog steeds niet.

avatar van Stanlytookie

Stanlytookie

Een ongelofelijk slechte film.

De mooiste punten van het verhaal werden niet in beeld gebracht. Zoals wanneer Van Richtshoven door zijn hoofd werd geschoten door iemand vanaf de grond, en zo meer.

Erg slecht acteerwerk ook, kon geen 1 van hen serieus nemen.

En ook de vliegscenes zagen er maar erg nep uit.

Het enige wat een beetje positief was, was het decor en de kostuums. Krijgt van mij een halve ster

avatar van aspro

aspro

Stanlytookie schreef:

Een ongelofelijk slechte film.

Erg slecht acteerwerk ook, kon geen 1 van hen serieus nemen.

En ook de vliegscenes zagen er maar erg nep uit.

alles in een film is nep het is en blijft maar een illusie!!

en dan erbij daar is van Manfred Van Richtshoven maar heel weinig bekend ze weten zelfs niet of hij wel 20 jaar oud was toen hij werd neergehaald door wie??

avatar van TinkerTex

TinkerTex

Ik ben er niet wild van, maar kan niet van een slechte film spreken. Hij is mooi geschoten, het acteerwerk is te doen, de luchtgevechten zijn wel aardig en de film bevat geen overdreven patriottisch gezever. Aan de andere kant verloopt het wel weer erg via het boekje. Qua aanpak is de film nergens verrassend. Het is allemaal gebaseerd op waargebeurde feiten, maar sommige afgebeelde taferelen trek ik wel in twijfel. Houd je van geschiedenis en vind je het niet erg als er een loopje met de feiten wordt genomen om een acceptabel verhaal af te leveren? Dan kan ik je deze film wel aanraden. Anders niet.

avatar van jumperjack

jumperjack

Ik vond het een goede film, ik bestudeer WW1 en 2, historisch klopt het niet hlemaal, maar is dat zo erg? De grote lijnen kloppen wel en het verhaal over Von Richthofen is interessant genoeg, ook belangrijk omdat WW1 niet vergeten mag worden en er naar mijn mening te weinig goed films over gemaakt zijn.

avatar van MrCinema

MrCinema

Jammer, jammer jammer.

In mijn ogen ook een (zwaar) gemiste kans. Ik vond de film echt vervelend. De start zag er veelbelovend uit. Maar al snel werd me duidelijk dat ze het hier geweldig vonden om met (ik noem het maar zo even) half afgemaakte scenes een film in elkaar te mixen.

Een scene gaat mooi van start en dan ineens nnnnext scene want we moeten nog met de trein mee!!! Al te vaak bleef ik met een gevoel zitten dat er nog iets moest gebeuren in een scene. Het stukje was gewoon niet af.

Daarbij opgeteld dat de taal engels is, het weglaten van (in mijn ogen) belangrijke gebeurtenissen, het uitkauwen van niets toevoegende stukken en het zware tekort aan luchtactie en dogfights maken dat deze film van mij een dikke onvoldoende krijgt.

Pluspunten zijn de locaties/decor, kostums/kleding en de "sfeer van toen" die dan wel goed worden neergezet maar ook daar had zoveel meer ingezeten mijns inziens.

Misschien dat ik teveel van deze film verwachtte, of een ietwat andere insteek maar kom op zeg... we hebben het hier wel over Der Rote Baron! En die wordt in deze film gewoon tekort gedaan vond ik.

avatar van Blood Duster

Blood Duster

Geweldige film. Maar inderdaad jammer dat de film in Engels was, en dit met een overwegend Duitse Cast.

Over historische feiten ga ik hier niet neuzelen, want wie verwacht dat bij dit soort films alles uit de doekjes gedaan wordt!?!?!

Ik geloof dat we daarvoor docu's hebben

avatar van Cleanshot

Cleanshot

Vermakelijke film, helaas geen moment op het punt van mijn stoel gezeten of meegeleefd.

avatar van Icer

Icer

Het grote minpunt van de film is voor mij dat deze Engels gesproken is, belachelijk, voor wie doen ze dat vraag ik mij af.

De film begint, ik zak wat weg, te mooi, te gelikt, te romantisch, ridders in de lucht... flauwekul...

Langzaam komt de film toch wat op gang, mooie luchtgevechten en vliegtuigen, ik ben geen kenner, dus is het al gauw goed. Mooie beelden, dat wel, maar de romantiek, dat geleuter met die sjaals, nog steeds te slap...

ook de grondgevechten vind ik minder, onecht, te keurig.

Rampzalig is het ontbreken van de Baron's laatste luchtgevecht, misschien omdat men niet weet hoe hij aan zijn eind is gekomen.

In de aftiteling, echte beelden, echte verhalen, dat maakt nog wel wat indruk.

Tja, allemaal te keurig en te fleurig, inderdaad, flyboys was beter, maar al met al toch een 7, door de vliegtuigen, de echte namen en de mooie luchttaferelen.

avatar van ags50

ags50

Op het moment dat ik mijn commentaar schrijf luidt de plotomschrijving als volgt:

"W.O. I, 1916. In een uitzichtloze strijd waarin beide partijen de realiteit steeds meer uit het oog verloren, is de Canadees Roy Brown (Joseph Fiennes) vastbesloten om door te vechten. Hij stelt zich als doel de befaamde Baron Manfred von Richthofen, bijgenaamd De Rode Baron, uit de lucht te schieten en daarmee een symbool van de Duitse militaire kracht te vernietigen."

Wie is degene die deze onzin over de film heeft geschreven?

Heb in mijn jeugd (heel veel jaren geleden, dus) de boeken van W.E. Johns over Biggles gewoonweg verslonden. Namen als Boelcke, Immelmann en natuurlijk Von Richthofen waren mij daarom niet onbekend, maar altijd verteld als tegenstander van een (verzonnen) Britse held. Interessant om dan een film te zien die vanuit een ander perpectief het verhaal vertelt. Natuurlijk weet je dat de luchtgevechten niet echt zijn (ik vond de klepperende zuigers van de motoren wel erg opvallend naar voren komen) maar ze waren kunstig in beeld gebracht.

"Pour la Merite" (de hoge Duitse onderscheiding) is ook onderwerp in de film "Blue Max".

Thorak

Wat ik toch raar vind blijven is dat dat inderdaad een van de hoogste Duitse onderscheidingen is, maar met een Franse naam....

Dat is toch raar of niet?

avatar van TekJohnny

TekJohnny

Heerlijke film, mijn genre. Dogfights mooi gefilmd (gemaakt dan) en een mooie verhaal. Al was het volgens sommigen geen hoogstaand acteer werk...nou ja...is ook niet echt een karakterrollen film lijkt mij. Heb erg genoten, de tijd spreekt mij zeer erg aan. Niet zozeer hoe diep een film nu altijd moet gaan.

avatar van Film Pegasus

Mooi epos over de tijd van WOI, met één van de weinig nog echt bekende figuren van die tijd. Jammer dat er niet meer bekende films zijn over wereldoorlog I, die met 15-17 miljoen dodelijke slachtoffers en een hoop economische, politieke, sociale en andere gevolgen toch niet zomaar te vergeten is.

Der Rote Baron of liever The Red Baron (want iedereen praat in de film toch gewoon Engels) is vooral een heroïsch stukje over een uitstekend piloot dat uiteraard wat opgepoetst is voor de film. Beetje de Pearl Harbor van de Eerste Wereldoorlog met de nodige drama en romantiek. Een mooi epos met andere woorden, dat toch nog voldoende kan boeien.

avatar van Dk2008

Dk2008

Ik dacht na Flyboys, is ga er eens weer goed voor zitten, maar het resultaat was een afknapper, waarbij ik het eigenlijk na een half uur wel had gezien.

Zelf val ik er niet zo over maar omdat het vaak wel een punt van kritiek is, vind ik het toch wel een wat domme zet om de Duitsers Engels te laten praten en omdat ik hem op de BBC zag is het Duitse accent dan ook wel opvallend.

Eerste uur is nogal oppervlakkig, het laatste halfuur kent wat meer diepgang. Toch begint die anti-oorlogsdramatiek in hedendaagse films me wel wat de keel uit te hangen. De vraag is trouwens in hoeverre dit effect heeft. Die kerel schiet zelf hoeveel mensen dood, dus niet overdreven dramatisch doen als hij zelf een keer aan de beurt is.

De film was rijk gedetailleerd en dan bedoel ik niet het verminken van lichamen maar meer de oude auto's en voorwerpen. Zo werd het straatbeeld ook mooi in beeld gebracht. Vaak maken zulke scenes de film wel duur en bovendien zullen oplettende kijkers wel weer de nodige fouten ontdekken.

Ik vond de vliegscènes enorm tegenvallen. De combinatie van computeranimaties, daar was ik vanwege Flyboys al aan gewend, dus dat betreft geen kritiek. Wel worden die scènes vaak veelvuldig afgebroken en bovendien gaat het sierlijke van die vliegtuigen veelal verloren door het inzoomen van gezichten.

1.0

Op de BBC was waarschijnlijk de iets kortere versie ??? die ongeveer anderhalf uur duurde (zie IMDb 109 minuten), terwijl hierboven 120 minuten staat.

avatar van 606

Hele toffe waargebeurde film met hele gave luchtgevechten.

Goed geacteerd alleen de taal spraak was een minpunt.

En die voorgevoel die ik had kwam helaas toch uit.

avatar van akira124

akira124

De vliegscenes zien er goed uit, maar wat daar tussenin ligt is soms dramatisch slecht.

avatar van RuudC

RuudC

Ken je Flyboys nog? Een film waarvan je eigenlijk niet weet of je die serieus kan nemen, maar ergens wel vermakelijk is. Een vliegeniersfilm die teveel de WOI variant wil zijn op Pearl Harbor. Voor wie de potentie zag, maar zich teveel aan bovenstaande punten stoorde, is The Red Baron een aanrader.

De film over Manfred von Richthoven, de bekendste aas van de eerste wereldoorlog, doet zijn belangrijkste inspiratie alle eer aan. Er wordt een persoon neergezet voor wie je niets dan sympathie kan hebben, wat grotendeels de verdienste is van Matthias Schweighöfer. Het eskader van de rode baron mag ook zeker een opvallend gezelschap genoemd worden. Ik weet er te weinig vanaf om te beoordelen of de Joodse piloot aanwezig was, omdat dat in het echt ook zo was, of vanwege wat er later in de geschiedenis staat te wachten. In ieder geval ben ik erg gelukkig met de keuze voor Duitse acteurs. Ze spreken stuk voor stuk Engels, maar hun accenten liegen er niet om. Gelukkig wordt daardoor nog voldoende authenticiteit in ere gehouden.

Het verhaal is uitstekend. De loopbaan van Manfred von Richthoven is goed verfilmd. Zijn opkomst als aas is prima weergegeven. Zonder overdreven romances. De gevechten zijn tof (voor de verandering eens niet dat vliegtuigen na twee kogeltreffers uit elkaar spatten). Waar ik helemaal content mee ben is dat de makers de strijdende mensen van beide kampen (geallieerden en centralen) als gewone mensen durven neer te zetten. Op enkele (gezonde) uitzonderingen na is het goed om te zien dat de vijanden in de lucht op de grond beleefd met elkaar omgaan. Het sportaspect, met andere woorden: het vliegtuig neerschieten en niet de piloten, zit er goed in. Ik kan het alleen maar toejuichen om enige mate van historische correctheid te behouden. Dat we niet zien hoe de rode baron aan zijn einde komt, vind ik juist een goede beslissing. Iedereen weet dat hij gecrasht is, maar niemand weet exact hoe. Laat het mysterie maar lekker in het midden zitten.

Na ontelbare films over de tweede wereldoorlog ben ik erg te spreken over de trend om meer films te maken over de eerste wereldoorlog. Echter, na aardige films als The Trench en Flyboys, is The Red Baron de eerste die zich kan meten met oude klassiekers als All Quiet On The Western Front en The Blue Max.

avatar van sofripa

sofripa

Deze film was een interessante belevenis voor mij. Alhoewel aankleding en setting perfect in orde waren is het eerste half uur moeilijk door te komen. Waar is de actie, dacht ik bij mezelf?

Op een of andere manier keert de film zeer ten goede. Los van de luchtgevechten is de toenemende dreiging van de grondoorlog echt superieur verfilmd. Alles klopte; beelden, muziek en de beklemmende sfeer.Heel, heel goed gedaan! Het eind is een beetje sneu..Toch heb ik gebiologeerd zitten kijken naar een verhaal over een gruwelijke oorlog waaraan nog immer weinig films worden besteed. 3,5 sterren