• 9.369.449 stemmen

Met onder meer: Sem Veeger, Matthijs van de Sande Bakhuyzen en Melody Klaver

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 5 oktober 2006

Plot Afblijven

Melissa springt een gat in de lucht als haar gevraagd wordt mee te dansen in een videoclip. Jordi, die al jarenlang veel met Melissa optrekt, is ook razend enthousiast. Melissa kan zo keigoed dansen dat ze vast en zeker ontdekt wordt. Maar al snel blijkt dat het niet goed gaat met Melissa. Om haar onzekerheid te verbergen en beter te kunnen dansen, slikt ze pillen. En dat worden er steeds meer. Haar vrienden staan machteloos. Wat kunnen ze doen om Melissa te helpen?

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van gotti

Peters probeert het nu weer eens bij de wat oudere kids en slaagt hier gelukkig beter in dan bij de twee Pietje Bell films, al is het niet van harte...

Verhaal is, zoals verwacht, nogal moralistisch (wat wil je ok, als je een Slee boek verfilmd) en hierdoor worden allerlei cliches uit de kast getrokken, waardoor je soms met kromme tenen aan het kijken bent. Veelal dramatisch spel ook, maar Veeger kan het wel, mits ze door een fatsoenlijke regisseur onder d'r hoede wordt genomen.

avatar van Mug

Mug

Ik doe aan hiphop

De tranen liepen over mijn wangen. Vreselijke dialogen en zwak script ontsieren deze puberfilm. Natuurlijk is het leuk dat er ook eens een film puur voor die doelgroep wordt gemaakt (niet voor niets een kassucces in de bios), maar goed is het niet. Het blijft ongelooflijk oppervlakkig.

En nu maar hopen dat die Sem Veeger besluit nooit meer te acteren. Vreselijk. Daarnaast klonk ze ook nog eens als het jongere zusje van Chazia Mourali, dat wordt een slapeloze nacht ben ik bang. Verdomme, geen slaappillen in huis... 1,5*

avatar van Flipman

Flipman

In de briljante film Apocalypse Now spreekt Col. Kurtz, gespeeld door Marlon Brando, de legendarische woorden: 'The horror... the HORROR...!' Nu snap ik waarom. Hij heeft Afblijven gezien.

Ik vind het hartstikke goed dat een film een boodschap aan kinderen/jongeren wil overbrengen, maar hoe moet zulks met een dergelijke tenenkrommend slechte cast nou realistisch overkomen? Ik zag voor 90% mensen enkel en alleen maar hun teksten opzeggen, meer deden ze niet. Dan denk je dat je de film gewoon de kans moet geven en zien wat er gebeurt, blijkt dat een halve zool zo debiel is geweest Jim Bakkum te casten! OMFG!

Er is gewoon totaal geen chemie tussen de acteurs. Ik kan me niet voorstellen hoe een regisseur -regisseuse in dit geval- tijdens de opnamen en/of de montage niet vreselijk met de handen in 't haar zat: 'Oh my God, moet ik dít nou laten vertonen op het witte doek??' Ik weet niet of er een Nederlandse variant van de Alan Smithee bestaat, maar ik zou mijn naam direct daarin laten veranderen.

Het verhaal, tja, dergelijke dingen gebeuren helaas. Maar, zoals Sannepan al meldt, is het helaas gegoten in een erg kneuterig script. Maar goed, een hoogwaardiger scenario zou er nog slechter uitkomen als het werd gespeeld door een groep mensen met zo'n enorm gebrek aan talent. De prestaties van degenen die nog redelijk geloofwaardig overkwamen werden teniet gedaan door hun tegenspelers. Ongelooflijk dat Gijs Scholten van Aschat en Plien van Bennekom zich hebben laten strikken voor dit vehikel!

Nogmaals, goed dat dit soort gebeurtenissen worden aangestipt, maar voer het dan niet op een manier die je uit schaamte de blik van het TV-scherm doet afwenden en die een marathonuitzending van GTST en ONM achter elkaar tot een zegen bombaardeert.

Ik geef een één. Ben ik nog gul ook!

avatar van Robi

Robi

Film over pubers en hun ouders, drugs, verliefdheid en alle overige clichés en voorspelbaarheid. Bovendien ook nog eens erg slecht en ongeloofwaardig geacteerd. Deze film verdient met glans het predikaat : FLUTFILM. Zonde van de tijd om naar te kijken.

avatar van Zinema

Moralistisch voorlichtingsfilmpje met tergend slechte acteerprestaties en dito verhaal. Ook de aanwezigheid van Brainpower en zijn aardige muziek kan hier niets aan veranderen.

avatar van otherfool

otherfool

Tja je hebt een jong vriendinnetje en dan ga je opeens Loverboy, Radeloos en Afblijven kijken... Van die 3 is deze het minst overtuigend, de meeste personages hebben al problemen 1 dimensie uit te beelden, laat staan meerdere. Hoofdrolspeelster is niet overtuigend, jongen iets beter. Finale potsierlijk. De thematiek en boodschap kunnen ermee door maar erg verheffend wordt het nergens.

1,5*.

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Belabberde zooi. Flauw, cliché verhaaltje met de standaard tienerproblemen (of misschien alleen die van de kinderen van Carry Slee?). Geen enkele zin komt bij de twee hoofdpersonen ook maar enigszins natuurlijk over de lippen. De Engelstalige titel geeft een van de twee moraaltjes die het verhaal "rijk" is al aan.

Daarnaast viel het mij op dat er geen opbouw of ook maar een greintje subtiliteit in de film zit, de film is scene op scene opgebouwd.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

In tegendeel tot vele jeugdfilms is deze nog wel te doen. Cast is prima en het verhaal is, hoe simpel 't ook is, best vermakelijk. Er zaten een paar leuke scénes in maar echt spannend werd het nooit.

Wel een mooie:

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Toch een erg mooie verfilming van het Boek. Verhaal is ook goed en aangrijpend naverteld en pakt je soms ook wel. Maria Peters heeft toch opnieuw weer iets moois geleverd. Wat dan weer wel zo is is dat het acteerwerk nog wel met horten en stoten gaat. De ene keer oogt het realistisch en de andere keer lijkt het heel emotieloos en alsof ik naar een een of andere topstars serie zit te kijken. Maar daar moet je maar omheen kijken want voor de rest is het heel mooi neergezet. Mooi debuut ook van die mooie Sem Veeger. Na Afblijven mocht ze nog een rolletje spelen in een serie van Spoorloos Verdwenen die ik ook heb gezien en daarna is het toch wel stil geworden bij haar. Verder vond ik die rol van Matthijs van de Bakhuyzen ook erg mooi. En dat kleine rolletje van Brainpower vond ik al helemaal de uitschieter van de film. En vele scenes grijpen naar je keel.

Ondanks het acteerwerk met zijn ups en downs is Afblijven toch nog wel een prima boekverfilming.

avatar van Elineloves

Elineloves

Ik heb deze film een aantal jaren geleden gezien met mijn toenmalige klas (10-11 jarigen) die allemaal razend enthousiast waren om deze film te zien.

''Afblijven'' is een fijne maar weinig verrassende jeugdfilm en natuurlijk is het thema zeer eigentijds. De meeste mensen van deze doelgroep hebben de boeken dan ook verslonden, en zijn zeer benieuwd naar de verfilming.

Het is allemaal zo erg nog niet. Natuurlijk zit er wel iets herkenbaars in voor iedereen, het is leuk gebracht en vertolkt door de jonge acteurs en actrices, maar een hoogvlieger is het niet. Mag je ook niet verwachten van een film als deze, wat al zo vaak uitgekauwd is geworden dat we er langzaamaan een béétje moe van worden als volwassenen, maar in het achterhoofd houdend dat ik de doelgroep -niet meer- ben, is het toch een voldoende waard.

avatar van Fortune

Fortune

Net een stukje van gekeken.

Het acteerwerk is ontzettend slecht en alles komt ontzettend geforceerd over. Het XTC gebruik wordt hier benaderd door iemand die echt nooit van z'n leven iets van drugs heeft gebruikt en zich totaal niet in die wereld kan inleven. Met XTC dansen in een videoclip dat moet voor Slee wel een origineel idee geleken hebben natuurlijk toen ze haar boekje schreef. Jammer genoeg heeft ze voor de rest geen informatie erover opgezocht want dat kan natuurlijk echt niet.

SLECHT!

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Ik vind dit toch wel één van de betere jeugdfilms. Het acteren vond ik goed, op de lerares na, die deed het vreselijk slecht. Melissa en Jordi kwamen zeer overtuigend over op mij. De muziek vond ik ook heel ok.
Brainpower! Kan die man ook niet vaker op het doek? Hij heeft een krachtige, doch naturel, uitstraling.

Het onderwerp, gebruik van drugs, wordt alleen op een soort van xtc met speed-effecten toegespitst, waarom eigenlijk? Slechte research, als je het mij vraagt. Alles wat je dagelijks gebruikt en/of nodig hebt om de dag vooruit te kunnen is een verslaving, dus over die xtc werd behoorlijk moraliserend gedaan, vond ik. De (soms/vaak onterechte) angst en onwetendheid van de ouders werd daarbij dan weer goed uitgebeeld. En ja hoor, giftige pillen op een houseparty, hoe cliché en belerend. Het drugsgebruikend milieu vond ik wel aardig kloppen (dealen etc), hoewel de gezamenlijke slappe-lachbuien wat mij betreft alleen op wiet of alcohol wezen. Ik zag niemand wazig doen, iedereen bleef heel alert.
Ik vond het verhaal verder afwisselend genoeg om geboeid te blijven en bij tijd en wijle ook ontroerend.

avatar van Spetie

Erg matige film van eigen bodem.

Het meest storende in deze film was voor mij het acteerwerk van hoofdrolspeelster Sem Veeger. Echt ontzettend slecht geacteerd, hoewel het ook niet meehielp dat de film niet over de beste dialogen beschikt. Tegenspeler Matthijs van de Sande Bakhuyzen doet het gelukkig wel een stukje beter. De bijrol van Brainpower is niet slecht, die vrouw die de Duitse lerares speelt is echt.

Verder draagt de film op zich wel een goede boodschap uit, maar overtuigend wordt dat niet gebracht. De personages blijven erg oppervlakkig en daardoor komt de boodschap ook nooit echt aan. Tja en dan vind ik het wel weer best met deze film. Ik ga maar eens even mij XTC-pillen opzoeken denk ik, die heb ik wel nodig nu. OF heb ik de boodschap van de film nu gemist?

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Wat een slechte film. Een paar van mijn oudere oppaskinderen vinden deze helemaal geweldig en dus moest ik maar meekijken. Nou prima, maar achteraf had ik daar wel spijt van. Verhaal is op zich aardig, en ik begrijp wel waarom jonge pubers dit geweldig vinden, en de film brengt ook wel een goede boodschap over, maar daarnaast heb je wel het vreselijke acteerwerk en de totaal niet boeiende personages. Ik was die Melissa echt na tien minuten al zat, vreselijk. Ik kon gewoon niet langs het gemaakte acteerwerk kijken en dat wil toch wel wat zeggen, aangezien ik best vaak slecht acteerwerk voorbij zie komen bij bijvoorbeeld horrorfilms.

Nee ik vond er persoonlijk weinig aan. Ik denk dat je toch echt bij de doelgroep moet horen om dit nog een klein beetje te kunnen waarderen. Het verhaal was aardig, maar totaal niet goed uitgewerkt en door het slechte acteerwerk was dit gewoon amper te doen.

avatar van Sjoerdow

Sjoerdow

Leuk plot, maar een slecht script en idem blik acteurs. Ook Scholten van aschat acteert ver beneden zijn niveau, al maakte dat weinig uit gezien zijn relatief kleine rol.

Ik kan me voorstellen dat Carry Slee superchagrijnig wordt na het zien van deze film. Waar het boek mooi vloeiend loopt en niet van de hak op de tak springt, doet deze film dat juist.

Alles viel te voorspellen en de timing van de acteurs was vaak heel beroerd. Daarnaast is de "don't do drugs"-boodschap wel héél overduidelijk de moraal van het verhaal. De scènes waarin daadwerkelijk drugs gebruikt wordt zijn echt te stom voor woorden en totaal niet overtuigend.

Alleen Melody Klaver zat goed in haar rol als jaloers kreng. Ik heb een enorm zwak voor dat meisje gekregen sinds Diep en Schemer. Ze was ten tijde van de opnames pas 16 meen ik, dus complimenten voor haar.

Helaas is het script verder zo beroerd en de personages zo oppervlakkig dat het nooit een voldoende kan worden, maar als ik dan toch een eervolle vermelding moet doen, dan is het voor het fietsritje waarbij Melissa op de stang ging zitten bij Jordi. Eindelijk geen kwakkelend dialoog, maar gewoon leuke beelden die wel goed uit het boek vertaald zijn.

Nog een positief punt is dat het verhaal veel zijplotjes heeft, waardoor het niet snel verveeld.

Brainpower kwam helaas ook voorbij met een verschrikkelijk moraliserende speech, waarvan mijn nekharen recht overeind gingen staan. Wel een aanstekelijk liedje opzich.

Ik heb de 2 disc editie voor 2,99 bij de Saturn gekocht, dus echt balen hoor je mij verder niet.

avatar van Ambeeeiir

Ambeeeiir

Ik heb deze film in het 2e middelbaar gezien. De boeken van Carry Slee spraken mij toen heel erg hard aan. Het boek 'Radeloos' lees ik nog steeds.

De film 'Afblijven' blijkt eigenlijk een keiharde realiteit te bevatten. In onze maatschappij wordt er teveel druk gelegd op het 'jij moet perfect zijn' model.

De film sleepte mij zeker mee!

avatar van zzz_dafnuh_zzz

zzz_dafnuh_zzz

Wie heeft deze actrice voor de hoofdrol gecast?

Zo jammer. De boeken van Carry slee zijn leuk maar deze film blijft achter.

avatar van BBarbie

BBarbie

De eigentijdse boeken van Carry Slee over problemen, waarmee jongeren te maken krijgen zijn best interessant. Dat geldt ook de verfilmingen, die ik tot nu toe gezien (Radeloos, Lover of Loser).

In vergelijking met die twee films vind ik deze toch een stukje minder. Niet zo zeer door het verhaal, want dat is best boeiend, maar vooral door het matige acteerwerk. Hoofdrolspeelster Sem Veeger ziet er leuk uit, maar haar acteren is van een bedenkelijk niveau.

avatar van The Oceanic Six

Tsjah, dit was weer een film met potentie die dankzij beroerd acteerwerk, droevige dialogen en een matig plot de nek is omgedraaid. Afblijven probeert vreselijk moraliserend aan de jeugd te vertellen dat drugs slecht zijn, inclusief alle clichés zoals dat mensen er voor gaan stelen of dat pillen op houseparty's vergiftigd zijn. Elke keer als je denkt dat het niet erger kan, dan rammen ze weer een cliché erbij. De 2 hoofdrolspelers doen hun best, zijn niet erg getalenteerd maar het kan er mee door voor een jeugdfilm, maar de dramatische dialogen draaien echt alle potentie van de film de nek om. Nouja, die Sem Veeger (wel een leuk meisje overigens) heeft nog het minste talent van de 2, maar Matthijs van de Sande Bakhuyzen doet het bij vlagen wel aardig, al heeft hij dankzij het script ook een aantal tenenkrommende scenes. De bijrollen zijn van wisselend niveau. Van best goed naar hopeloos slecht.

Verder keek de film best wel aardig weg. De boodschap is moraliserend, maar niet verkeerd en af en toe was de film ook wel sympathiek, met Jordi die alles probeert om Melissa te helpen, maar ook zijn handen van haar af trekt als ze de hulp negeert. Het einde vond ik trouwens wel treurig, wat een Bassie en Adriaan climax zeg. Alsof de politie de baron en de boeven op heterdaad betrapte, zo matig was die wasstraat scene. En waarom zoent zij Jordi? Ze was toch verliefd op die Jim?

Kleine 2,5* dan maar, ben ik nog gul mee.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

De zoveelste Slee-verfilming die ik zie, en wederom troep. Waarom ik ze dan blijf kijken? Tja, dat heb je soms.

Een moralistisch verhaal zoals vaker met Slee, met een jongen en meisje met elk hun eigen problemen. In feite is het steeds hetzelfde verhaal. Enkel Spijt! had nog een derde erbij, maar de rest is volstrekt inwisselbaar en steeds kijk je naar dezelfde film.

Dat alles wordt ook nergens bijzonder; matig gefilmd, dansscènes zijn nergens opwindend en de muziek is bagger. Maar wat de film gewoon nekt zijn de belachelijke teksten en de zwakke acteurs die daar dus helemaal niets mee kunnen. Iemand als Veeger is fris om te zien, maar acteren kan ze dus echt niet, zoals eigenlijk de hele cast. Het is gewoon camp, zo lachwekkend slecht zie je het zelden. Dit is niet acteren (inleven in een personage) maar gewoon oplepelen van teksten, en ook nog alsof ze het voor het eerst zien. En dan de hele lichaamshoudingen, de manier van lopen, hoe ze staan. Niets dat ook maar ergens iets van kwaliteit heeft.

Dan kan de moraal nog best bemoedigend zijn, maar als je het zo slecht vertelt en zo dik erbovenop ligt dan kan je dat niet meer serieus nemen. 0,5*.

p.s. Het is nog wel leuk msn-messenger weer eens te zien

avatar van Movsin

Movsin

Tienerfilmpje dat wel de gevaren die tieners lopen aanhaalt, maar een nogal klungelig verhaal opdist dat bovendien niet al te goed vertolk is.

avatar van Shadowed

Shadowed

Ok.

Weer eens een filmpje dat een typisch Carry Slee verhaal heeft en daarmee ook alles opnieuw met zich meeneemt. Het is zeldzaam dat een van deze filmpjes ook daadwerkelijk slaagt in zijn opzet. Deze is daar helaas geen uitzondering op.

Slecht acteerwerk van acteurs die later groot werden. Jammer, want er zitten er wel een paar tussen die echt wel wat kunnen (Klaver en Van de Sande Bakhuyzen). De boodschap mag er dan wel aanwezig zijn, geloofwaardig is het ook echt nergens. De karakters doen te domme dingen, gedragen zich abnormaal en geen moment is het geloofwaardig.

Voor de rest kijkt het dan wel weer vrij lekker weg en zitten er gelukkig onderwerpen in die niet te veel geschuwd worden. Ondanks de kinderen dit beter zullen slikken, kunnen volwassenen dit soort dingen beter overslaan.

avatar van Donnie Vallermee

Donnie Vallermee

Een echte “minimoppentrommel-film” voor de jeugd tot 6 jaar over ‘jeugd-dingen’ zoals XTC pillen enzo...

Grappig is er wordt niet geacteerd.

Er wordt opgelezen ...

Dus 3 sterren omdat je toch blijft kijken.

(EDIT moderator: signature verwijderd)

avatar van Gorben

Gorben

Mijn neefje wilde deze kijken tijdens het oppassen. Boek nooit gelezen, maar ofwel Carry Slee ofwel de scenarioschrijver (of allebei) weten niet wat XTC is, waardoor alle scènes met de drugs onbedoeld hilarisch waren. Neefje vond 'm saai, ik vond het een beetje laf dat een of andere brave flapdrol de hoofdpersoon was in plaats van het meisje.