• 9.378.566 stemmen

Met onder meer: Charlie Cox, Claire Danes en Robert De Niro

Releasedatum: 4 oktober 2007

• NLZIET Bekijk via NLZIET

Plot Stardust

"This Summer A Star Falls. The Chase Begins."

Het verhaal over de jongen Tristan, die het hart van zijn geliefde Victoria wil winnen. Hiervoor gaat hij op zoek naar een vallende ster genaamd Yvaine, die hem naar een magische wereld leidt. Hier moet hij het opnemen tegen de boosaardige heks Lamia en de piraat Captain Shakespeare.

avatar van serpico

serpico

Een sprookje voor volwassenen. Watte?

Want ja, zo werd hij toch echt gepromoot. Ik kon het er helaas niet uithalen. De vormgeving van de fantasy-wereld en de motieven van de personages waren redelijk kinderachtig, alle gore wordt nogal irritant nauwlettend uit beeld gehouden (ondanks dat mensen met zwaarden doorboord worden), en de humor is ook typisch 'ook-leuk-voor-de-kinderen'. Maar een sprookje is het in een aantal opzichten wel. Boze heksen, flauwe vervloekingen, een wel HEEL subtiel gebrachte moraal, een paar dooien. Maar meer nog dan een sprookje is het een Hollywood-film, met een leading man die een transformatie ondergaat, een slechterik die eigenlijk best wel cool is, een ontluikende liefde, een oudere mentor-persoon, de grapjes-verzorgende bijrollen en een nette verhaalopbouw zonder echte verrassingen.

Op de extra's meldt de hip geklede regisseur dat hij geen film heeft gemaakt die je leven gaat veranderen, maar dat hij je gewoon 2 uur vermaak biedt. Hij heeft het zelf goed in de smiezen, maar zijn mentaliteit sluit niet aan bij wat ik van een film verwacht: iedere film moet uniek zijn. En echte uniekheid heeft de film amper. Dat is opzich nog niet zo'n ramp, maar wat echt stoort is dat het nogal van de film afdruipt dat de makers niet al te veel moeite hebben willen doen. De special effects zijn soms ronduit lelijk, en nooit echt verbijsterend. De film climaxt met een sfeer die wel duidelijk maakt dat er heus niemand zal sterven, wat de spanning er nogal uit trekt, en is niet echt bijzonder in welk opzich dan ook. Er wordt bovendien amper een fantasy-wereld geschapen. De locaties waarop we de paarden zien rondrennen lijken random landschappen waar toevallig geen behuizing stond. Veel details van hoe alles in elkaar steekt, krijgen we niet te zien. Wanneer het nodig is, voelen de sterren zich ineens geroepen om contact te maken met de hoofdpersoon. Het is gewoon weer een zoveelste wereld waar om de één of andere reden een Middeleeuwse ontwikkelingsachterstand heerst en waar niemand vreemd opkijkt van slecht uitziende toverspreuken. En op emotioneel gebied gebeurt er al helemaal niks wereldschokkends. Vanaf het begin is wel duidelijk wie zich hoe gaat ontwikkelen, en die ontwikkeling wordt zo hindernis-loos mogelijk uitgevoerd. Bijna plichtsmatig, en weinig oprecht, maar kleine kinderen zullen zich er iets bij kunnen voorstellen. Enige leuke scène betreffende dat allemaal was die in de struikjes

Maar dat wil niet zeggen dat het niet vermakelijk is. De casting is mooi, al vraag ik me af waarom Robert De Niro, Michelle Pfeiffer en Peter O'Toole zich in godsnaam aan deze film hebben verbonden. Echt veelzeggende rollen hebben ze niet, al is die van De Niro nog wel mild vermakelijk. Pfeiffer viel me tegen: veel meer dan mooi zijn doet ze niet, maar ik vind haar helemaal niet mooi. En dat ouder worden gedurende de film vervalt ook wel na één shot. Haar blik toen ze haar (niet zichtbare) naakte lichaam in een spiegel bewonderde was echt genant. Claire Danes daarentegen is leuk! Ze was perfect als Juliet in Romeo&Juliet, en is hier net zo perfect als ster. Haar speech tegen de kleine rat was komisch. Goh, zou dit de boodschap zijn ofzo? Charlie Cox is ook prima. Ik vond zijn vader eigenlijk een stuk leuker: "Look, do you see a magical world over there? No. And why? Because ... it's a field!" Ook het hele gebeuren met vallende sterren (inclusief de achtbaanrit die even uitbeeldt wat er gebeurt), het overschreiden van de grens zijnde een muur en de stardust vond ik leuk. Fijne soundtrack ook.

Enige geslaagde grap waren die 7 broers met blauw bloed (hun namen verwezen opzich al subtiel naar hoe weinig een mensenleven voor hen betekent) die steeds juichten als er weer eens eentje stierf. Touché!

Verdict: leuke film. Vermakelijk, maar te eenvoudig gemaakt. De emoties worden op een kinderlijke manier uitgespeeld, de fantasy-wereld krijgt nooit echt diepte, de menselijkheid is ver te zoeken en de cliché's zijn niet van de lucht. Het geen-verrassingen en moralistische-familiefilm idee zwakt alles flink af. Komt ook doordat de makers gewoon niet creatief en uniek genoeg zijn (of doen) om werkelijk iets opvallends te maken. Maar de meligheid van de dode broers en Claire Danes maken een hoop goed.

Want het enige wat ik wél voor de rest van mijn leven mee zal dragen is het besef hoe leuk het zou zijn als je vriendin iedere keer zou gaan gloeien als ze zich realiseerde hoeveel ze van je hield. De film is vast een stuk beter als je in een dramatisch romantische bui bent.

avatar van pfan

pfan

serpico schreef:

Vond ik helemaal niet genant, maar juist geweldig! Na zoveel jaren in oud vel gezeten te hebben mag je best zo'n goedkeurende blik op je lichaam werpen.
Vind haar juist een zeer aantrekkelijke vrouw, maar goed smaken verschillen nou eenmaal.

avatar van serpico

serpico

pfan schreef:

Dat is waar Maar het kwam op mij over als: wij hebben Michelle Pfeiffer en die is knap dus laten we haar naakt voor de spiegel staan en dat vindt het hele mannelijk publiek geweldig en dan zijn we een 'volwassen sprookje'. En dat is nogal genant als je haar helemaal niet aantrekkelijk vindt haha.

Inderdaad, smaken verschillen nou eenmaal.

avatar van DISTURBIA

DISTURBIA

Ik vond 'm een hele leuke film, vor groot en klein, vooral de Bernardstukjes waren leuk

Thom1994

Wat een geweldige Fantasiefilm.

Ik heb hem net op Film1 gezien en ik ben erg onder de indruk. Alles is prachtig in elkaar gezet.

De omgeving waarin de film zich afspeelt is prachtig. De special effects waren niet minder dan dat. Ook het acteerwerk was goed, ondanks dat er in sommige delen van de film toch wel ietwat slecht werdt geacteerd, had dit bij mij geen invloed op de beoordeling.

Wel zaten er af en toe kleine grapjes in de film verborgen, die ik niet echt waardeerde. Deze maken een film als deze juist minder geloofwaardig. Als voorbeeld het stukje met de borsten van de heks, die opeens gaan hangen, en de kleine man op het vliegende schip die zei " ik wist al dat u nicht was" , nadat hij de kapitein in een rokje zag. Ik weet dat het kleine dingen zijn, maar het is in mijn ogen toch een minpunt.

Ook heb in nog een negatief punt over het erg actievolle einde. doordat alles zo enorm lang werd uitgerekt, werd het einde in mijn ogen een stuk saaier en ongeloofwaardiger, terwijl dit juist een hoogtepunt had moeten worden.

Verder een prachtfilm. Niet zo goed als een fantasiefilm als Lord of the rings, maar het komt wel in de buurt, en dat vind ik een erg knappe prestatie !

avatar van Nycos

Nycos

Toch nog 2 sterren gegeven, want ik heb toch gelachen om De Niro

Thom1994

Vanwaar maar 2 sterren. Het enige dat je nu zegt is "toch nog 2 sterren gegeven... " Vanwaar die toch? Zou je dit kunnen uitwerken?

avatar van rick*

rick*

Ik heb een paar keer oprecht gelachen en heb me geen minuut verveeld. Bovendien ook héle leuke acteurs die hierin spelen. Sommige acteurs en actrices zijn zo bekend dat je ze niet kunt missen maar er zitten nog meer mensen in die ook bekend zijn maar dan wel een stuk minder opvallend, zoals bijvoorbeeld één van de komische dames van Smack The Pony (als één van de drie heksen).

Een ontzettende aanrader!!

avatar van AnthonyG.

AnthonyG.

Ik heb geboeid gekeken van begin tot einde. (Al was dat einde misschien een beetje over-the-top, ma bon het is fantasy eh)

Verder Robert de Niro als verwijfde kapitein was eigenlijk wel zieklachen.

Thom1994

Dat vond ik juist erg flauw en teleurstellend van deze voor de rest zo goede film.

avatar van Fixi88

Fixi88

Pas geleden voor de tweede keer gezien en blijf het een leuk verhaal vinden. De Niro was ook echt humor. Aanradertje!

Thom1994

Nou, blijkbaar vinden de andere De Niro wel leuk. Misschien was het bij nader inzien ook wel grappig. Zal de film misschien nog eens herzien

avatar van what is truth

what is truth

pure film. aanrader

avatar van Near_Dark

Near_Dark

Deze sprookjesfilm heb ik nog in de cinema gezien toen hij uitkwam, dit is de eerste keer dat'k hem op DVD bekijk en ik moet zeggen dat het nog steeds reuze meevalt !

Het begin heb'k altijd maar gewoontjes gevonden maar van't moment dat ze op dat vliegende piratenschip aanbelanden kan het niet meer stuk !

Het is prachtig in beeld gebracht met veel aandacht voor detail.
De humor en romantiek tillen deze film boven het gemiddelde niveau van de meeste andere Fantasy-Sprookjesfilms.

8/10.
Een hartverwarmend en grappig sprookje dat niemand onberoerd zal laten.
Een aanrader
Filmsite : http://www.stardustmovie.co...

avatar van Najade

Najade

Een aanrader als je van (volwassen) sprookjes houd!

avatar van moviechick-99

moviechick-99

redelijke goeie film

avatar van laundromat

laundromat

Vet!

avatar van Sami

Sami

het is me een raadsel waarom deze film zo hoog scoort.....zal wel aan mij liggen

avatar van Rudeo

Rudeo

Sami schreef:

Ik begrijp er eerlijk gezegd ook niks van. Ben een groot fantasy fan maar deze film sloeg de plank volledig mis, zo fout en daarom zo onsprookjesachtig. Dus als iemand mij uit kan leggen wat hier zo geweldig aan is. Ik zou de opheldering erg waarderen.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

409 berichten, 21 meningen en nog vragen mensen om een verklaring .

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Haha

avatar van dirk hesius

dirk hesius

Rudeo schreef:

Ik begrijp er eerlijk gezecht ook niks van. Ben een groot fantasy fan maar deze film sloeg de plank volledig mis, zo fout en daarom zo onsprookjesachtig. Dus als iemand mij uit kan leggen wat hier zo geweldig aan is. Ik zou de opheldering erg waarderen.

Heksen, eenhoorns, vallende sterren, vliegende schepen, prinsen & prinsessen, magisch amulet en toverspreuken zo onsprookjesachtig....

avatar van dirk hesius

dirk hesius

NOT

avatar van Yehudit

Yehudit

Ik ben 'm nu aan het kijken op RTL5. Ik hou wel van dit soort films, wat mij betreft is de omschrijving "sprookje voor volwassenen" wel van toepassing. Ik ben altijd al nogal gevoelig geweest voor eenhoorns, heksen en tovenarij, dus dit is wel mijn ding. Bijkomend voordeel is dat ook nog eens Michelle Pfeiffer in deze film speelt, ondanks dat ik veel lees dat ze hier alleen maar "mooi" loopt te zijn, ben ik het daar helemaal niet mee eens. Ze brult wat af, overtuigende rol, maar laat de vrouw wat voor rol dan ook spelen en ze doet het naar mijn mening uitstekend!

avatar van Hans P

Hans P

Het einde vond ik een beetje te zoet, daarom een halve ster aftrek. Blijven er 4,0 over. Prachtige film, mooi verzorgd, onderhoudend en gewoon een lekker sprookje.

avatar van kalehein

kalehein

Zojuist voor de 2e keer gezien.

De eerste keer viel ik halverwege de film binnen en nu zojuist heb ik hem van voor af aan kunnen zien.

Destijds dacht ik al "Deze moet ik echt nog een keer zien!" En na vandaag kan ik zeggen "Hele goede gedachte!"

Een heerlijke fantasyfilm die je op ieder uur van de dag kunt zien. Voor kinderen is hij waarschijnlijk iets te moeilijk te volgen (Engels blijkt tegenwoordig meer een ondergeschoven kindje te zijn in tegenstelling tot een jaar of 15-20 geleden)

Vooral de Niro heeft een verassende rol zoals je hem maar weinig ziet spelen. Pfeiffer die een heks speelt (volgens mij speelt ze in nog een film meer, de gemenerik, kom alleen niet op de naam)

Cox en Danes zijn voor mij nog behoorlijk onbekende acteurs, maar deze zullen ongetwijfeld nog wel van zich laten zien/horen.

Absoluut een aanrader als je eens geen zin hebt in diepgaand drama, zinloze actie of koddige humor.

Deze film kun je zeker schalen in een harry-potter-achtige categorie en de specialeffects doen hier ook echt niet voor onder.

avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

Stardust is niets minder dan een visueel pareltje. Prachtige decors, mooie kostuums, goeie effects en prachtige vrouwen (onbegrijpelijk voor mij dat mensen anders beweren over Pfeiffer, maar zoals gezegd: Smaken verschillen).

Op het eerste gezicht is de inhoud van deze schitterende verpakking nogal beperkt. Veel clichés uit de romkom / feelgood wereld komen voorbij en dit is niet echt mijn ding. Toch bleek het eigenlijk tot mijn eigen verbazing prima te werken en heb ik de volledige speeltijd geboeid zitten kijken. Waar de meeste feelgoods bij mij een zucht als gevolg hebben, zit ik nu nog na te genieten met een glimlach. Van een mooi bord kun je zo heel soms kennelijk best eten.

****

avatar van film_kaza

film_kaza

Goeie film.
Het heeft een hele mooie sprookjesfeer. En echt vet goeie special effects. Het beeld en de omgevingen zien er echt prachtig uit. Dat past gewoon bij het sprookjes thema.

De acteurs doen het leuk en het heeft een mooi verhaaltje. Het enige stomme dat ik kan verzinnen is dat ze rond het einde een paar domme zetten doen. (wat hield die gast tegen om gewoon op die heks af te rennen en haar te steken? En jah tuurlijk. Dat liefde verslaat bad guy gedoe is wat overdreven)

Voor de rest erg grappige film. Deniro was hilarisch

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Laten ze in de reclame van RTL zien dat Deniro in een jurk rond zit te dansen. Daar gaat 1 van de geniaalste film verassingen ooit! Dat zat zelf niet in de trailer!

avatar van hel1

hel1

Goed onderhouden film. Ik hou normaal niet zo van fantasy maar deze film was erg leuk om naar te kijken. Mooie beelden en muziek, veel bekende acteurs. Spanning, avontuur, grappen de man die geit speelde was geniaal en een origineel verhaal. Zeker een aanrader.