Genre: Komedie / Misdaad
Met onder meer: John Travolta, Rene Russo en Gene Hackman
Releasedatum: 21 maart 1996
Plot Get Shorty
"Attitude plays a part."
Chili Palmer herinnert mensen aan schulden bij maffia-figuren in Miami en komt via een aantal opdrachten in Hollywood omdat een regisseur zich niet aan zijn afspraken houdt. Hij raakt echter geïnteresseerd in het vak en wil het nieuwste project van de regisseur gaan produceren. De vriendin van de regisseur is de ex-vrouw van een populaire kleine acteur Martin Weir en deze trekt ook zijn interesse. Samen met haar wil hij Martin Weir overtuigen om de hoofdrol te gaan spelen.
Chili Palmer
Ronnie Wingate
Nicki
Leo Devoe
Mistaa-g
Had eerst Be Cool gezien en vond die best meevallen, daarom wou ik het origineel ook wel zien... Het is eigenlijk een andere film dan de sequel, die was veel luchtiger terwijl deze een luchtigere versie is van de Tarantino-films... Enkele leuke momenten maar ook te vaak trage stukken... Goede komedie maar niet echt een klassieker voor mij...
yesplease
Niet leuk, niet spannend. Met het plot valt wel wat te doen, maar dat is hier niet gelukt.
Richard_Voorhees
Danny DeVito weet weer te vermaken in verder een eigenlijk niet zo hele interessante film.
Een sterrencast zegt ook lang niet alles bewijst deze film maar weer.
Stephan
Hilarische knipogen. Vooral dat moment met Alex Rocco (Moe Green uit de Godfather - die zo gedenkwaardig zijn bril opzet als hij tijdens zijn massage wordt opgezocht) die hier het nog eens dunnetjes overdoet maar nu met 3 blondines i.p.v. een potige masseur. Ik lag in een deuk.
BBarbie
Redelijke komedie, die in razende vaart probeert de kachel aan te maken enerzijds met gangsterfilms en anderzijds met Hollywood. De film moet het vooral hebben van zijn messcherpe dialogen. Bij vlagen zijn die best leuk, maar de film had met zo’n sterrencast en het amusante, satirische basismateriaal van Elmore Leonard veel beter moeten zijn.
Filmkriebel
Niet erg leuk. Wat 'n ingewikkeld overkomend plot; op een bepaald moment volgde ik even niet meer. Travolta brengt het er goed van af als gangsterhulpje die het in de filmbusiness wil maken, maar het kon me van begin tot eind weinig boeien en kwam ook niet grappig over. Ik begrijp het succes van deze film niet goed.
Decec
Een redelijk komedie/misdaad/thriller film...
Redelijk verhaal...
Goed acteerwerk...
Wel een bekende acteur John Travolta...
Goed beeld, geen HD...
Goed achtergrond geluid/muziek
(Dolby Digital)...
Niet te moeite waard...
PEN15
Deze maar meteen erachteraan. Ook ik kan me herinneren dat het destijds behoorlijk wat aandacht kreeg in tijdschriften, op teevee-zenders, tijdens reclameblokken..Doorgaans hou ik niet van deze films, het is mij maar wat te veel, om het maar zo samen te vatten: "dialogen". Even verwachtte ik zelfs of Travolta wat zou gaan bazelen over een 5 USD milkshake. Toch naar tevredenheid afgekeken. Alhoewel ik ook zeer te spreken ben over het camerawerk van Sonnenfeld had ik liever gezien dat hij wat anders had gemaakt.
Nou snap ik alleen nog steeds geen bal van die filmposter. Waarom dragen ze allemaal zonnebrillen en wat is die omcirkeling? Moet dat licht van een schijnwerper op een filmset voorstellen?
Luchtig en simpel.
Sonnenfeld is geen groots regisseur en zal dat waarschijnlijk ook nooit worden. Maar het is wel iemand die op z'n winst toch wat zwier aan z'n films probeert mee te geven. En dat beschrijft eigenlijk perfect deze Get Shorty.
Het verhaaltje stelt niet zo heel veel voor, de personages zijn wat flauw en het is ook allemaal wel bekend terrein, maar Sonnenfeld brengt het gewoon op een geinige manier. Met wat camerawerk dat nét dat beetje eleganter is en met een streepje humor dat net wat smalender is. En uiteraard een cast die daaraan gulzig meewerkt.
De film had misschien net iets korter gekund en om echt goed te zijn had het ook allemaal best wat scherper gemogen. Dit is zo'n film die een regisseur als Álex de la Iglesia véél grappiger en vlotter zou maken, maar voor wat het is en vooral voor wat het had kunnen zijn is het allemaal best makkelijk weg te happen.
Duke Nukem
- 1981 stemmen
John Travolta als Chili Palmer steelt de show, hij is gewoon Mr. Cool! Ook Gene Hackman en Dani de Vito zijn goed. Ik heb Rene Russo nooit een aantrekkelijke vrouw gevonden, en vond haar dan ook niet echt een meerwaarde. Het leuke is dat deze misdaadfilm lekker luchtig gehouden wordt met de nodige humor maar ook een portie geweld. En de muziek is gewoon top, ik heb meteen de CD aangeschaft!
Woland
De film kijkt lekker weg, voornamelijk door de prima acteurs, maar echt memorabel was het nou niet. Met name Travolta doet het leuk als gangster die zich het filmwereldje in worstelt. Een wat overgecompliceerd screwball-comedy-plot, veel bijbehorende screwball dialogen en wat voorspelbare maffia- en Hollywoodpastiches doen de film overkomen als een wat luchtige Tarantino-lite. Ik heb me niet verveeld (al had er wel een kwartiertje afgemogen), maar ik zal 'm ook niet snel gaan herkijken.
IH88
“Rough business, this movie business. I'm gonna have to go back to loan-sharking just to take a rest.”
Redelijke klucht. Het is dat de acteurs zo goed zijn en duidelijk plezier hebben, want anders was Get Shorty ten onder gegaan aan zijn eigen rommelige script. Waarbij ook niet alle subplotjes even interessant zijn. Niet alles werkt even goed, maar acteurs als Travolta, Russo, DeVito, Hackman en Gandolfini weten het allemaal wel te verkopen. Het samenspel tussen deze acteergrootheden levert veel grappige en sterke scènes op, en het is geen straf om ruim anderhalf uur lang naar ze te kijken.
Walter S.
En de muziek is gewoon top, ik heb meteen de CD aangeschaft!
Inderdaad, wat een bak coole muziek zeg!
De film was wel aardig, ik heb me wel vermaakt maar de vergelijking met een legendarische film als Pulp Fiction valt wel heel erg zwaar in GS's nadeel uit. Wat mij betreft onvergelijkbaar.
wood23
Typisch een voorbeeld van leuk om een keer gezien te hebben maar meer niet. Zoals iemand hier al zei Barry Sonneveld is geen groots regisseur dat blijkt bij deze film ook wel weer. Deze film maakt weinig tot geen indruk.
atropine
In het begin een beetje moeilijk helder te krijgen wie geld krijgt van wie en waarom en hoeveel dan wel. Halverwege valt dat alles op zijn plek en zit ik gewoon naar een geslaagde komedie te kijken. De aanwezigheid van Travolta en de algehele sfeer van de film doen onherroepelijk terugdenken aan Pulp Fiction. Get Shorty is dan wel de 'light version'
Sergio Leone
Onderhoudend.
Tof niemendalletje. John Travolta beweegt zich nonchalant voort in deze Pulp Fiction light. Best ontspannen van toon, wat het komisch op een toffe manier maakt. Spannend is het mede daardoor geenszins, maar dat lijkt ook niet echt de bedoeling. De vele verschillende personages zijn veelal kleurrijke figuren, laat staan dat ze vertolkt worden door karakteristieke acteurs - denk aan Danny DeVito of James Gandolfini.
mjk87 (moderator films)
Veel meer komedie dan misdaad en dan het soort dat ik niet leuk vind. Ik had wel een enigszins luchtige film verwacht maar hier vond ik de toon er net te over gaan om nog plezier uit te halen. Verhaal wist me mede daarom ook weinig te boeien. De acteurs hadden duidelijk plezier met dit lichte vermaak maar ik beduidend minder. Visueel ook weinig bijzonders te zien. 1,5*.
MrHorror
Bespreking uit https://ikruikversemosterd.com/2025/02/23/get-shorty/:
"Dankzij deze namen is Get Shorty, gebaseerd op het boek van Elmore Leonard, een gedenkwaardige guilty pleasure:
John Travolta. Naar eigen zeggen erg trots op de “transparantie” in zijn ogen. Hij heeft in elk geval een priemende, ijskoude staar die bijdraagt aan zijn nonchalante cool. Het is ook die blik waarmee hij met alle gemak de net zo nonchalant coole misdaadkomedie draagt.
Gene Hackman. Staat bekend om zijn twijfels over het komische genre en werd juist daarom overgehaald om de rol van Harry Zimm te accepteren. Hackmans brombeerhumeur geeft Get Shorty momenten van gortdroge humor, terwijl helemaal niet zeker is of Hackman de scène ook grappig had bedoeld.
Danny DeVito. Is juist bekend om zijn komische rollen en speelt hier heerlijk arrogant als de ijdele acteur Martin Weir. Naar verluidt baseerde Leonard dit personage op Dustin Hoffman.
Het rijtje wordt afgemaakt met Rene Russo als ontgoochelde actrice Karen Flores, Dennis Farina als hilarische gangsterbaas Ray “Bones” Barboni en James Gandolfini in de kleine rol van krachtpatser Bear. Zelfs Harvey Keitel komt even langs.
Met andere spelers was Get Shorty geëindigd als aardig niemendalletje. Quentin Tarantino light zogezegd. En ja, ik weet dat Tarantino de kunst afkeek van Leonard. De schrijver was overigens zeer te spreken over het resultaat."
Panoramix
Heerlijke sfeer, heerlijke personages, heerlijke scènes, heerlijke Travolta, matige, matige slotscènes (zowel hoe Lindo eraan gaat als het zeer abrupte einde daarna ). Voelde erg afgeraffeld, erg jammer. Toch blij hem gezien te hebben. Soderbergh is hier zeker schatplichtig aan. En Travolta is toch wel echt one of a kind.
Suck harder
blurp194
Meh.
Te veel soundtrack, te weinig vakwerk. Te veel popie jopie Hollywood gedoe, te weinig inhoud. Een film die zichzelf veel te serieus neemt, en vooral ook zichzelf erg leuk vindt zonder leuk te zijn.
Toen ik naar de omschrijving keek maakte ik me wat zorgen over dat Danny DeVito meedoet - daar kan ik vaak niet zo goed tegen. Maar het ligt niet aan hem dat de film niet werkt. Het ligt aan alle andere onderdelen, en het zinkende schip kan niet door DeVito, Hackman, Russo of wie dan ook in de sterrencast op de rails gehouden worden - en het helpt al zeker niet dat zo ongeveer iedereen gratis een stuk of wat gemiste scenes meekrijgt van de regie. Onwijs lelijk camerawerk ook.
Sonnenfeld heeft er kennelijk wat van geleerd, want de MIB-films waren toch een pak beter.

Be Cool
2005