• 9.374.618 stemmen

Geregisseerd door: Leslie H. Martinson

Met onder meer: Adam West, Burt Ward en Cesar Romero

Releasedatum: 26 januari 1967

Plot Batman

"He's Here Big As Life In A Real Bat-Epic"

Batman en Robin, het dynamische duo dat de straten van Gotham City veilig houdt, moeten de strijd aanbinden met maar liefst vier aartsrivalen; de Joker, de Penguin, Catwoman en de Riddler. Dit duivelse kwartet is van plan om de top van de VN te de-hydrateren met de gestolen uitvinding van de ietwat vreemde kapitein Schmidtlapp.

Batman / Bruce Wayne

Chief O'Hara

Aunt Harriet Cooper

avatar van speedy23

speedy23

Dit is eigenlijk een extralange aflevering van de gelijknamige serie uit de jaren '60. De clowneske personages, het dwaze scenario en de tekstballonetjes die soms in beeld floepen geven deze hilarische film een echte cultstatus. Deze productie is dan ook helemaal niet te vergelijken met de recentere, veel grimmerige Batmanfilms. En zeggen dat de serie in België in '67 of '68 na een paar jaren uitzenden verboden werd, wegens té geweldadig...

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Haha, dit is wel crap zeg. Het zal wel niet helemaal serieus bedoeld zijn maar soms komt dat zo niet over. Vooral bij de monologen van Batman heb ik echt het idee of de acteur dacht dat hij in een of ander Grieks drama speelde. Aangezien er bij het genre geen komedie staat houd ik het maar bij een 2. Ik heb toch een paar keer goed moeten lachen (vooral als ze neerstorten op een stapel matrassen haha) maar geef mij de Burton Batman maar.

avatar van thunderball

thunderball

Dit vind ik nou leuk!

Net als bij de gelijknamige TV-serie kan ik hier erg van genieten, echt lol!

Wat mensen als Cesar Romero en Frank Gorshin hier doen daar voor is het woord overacteren zelfs nog te licht uitgedrukt!

In de filmencyclopedie stond destijds over deze film vermeld:

louter voor onvolwassen geesten!

Hum, zegt dit nu iets over de film of over mij??

avatar van Mug

Mug

Heerlijke slechte campy cult. Eerlijk is eerlijk, holy heartattack, de film zit boordevol briljante dialogen en one-liners die me her en daar lieten bulderen van het lachen, buikpijn kreeg ik ervan.

Ik keek vroeger ook met veel plezier naar de tv-serie. Wat een geluk (in de woorden van Robin: holy horseshoe!) dat ik de dvd van deze hilarische film uit een uitverkoopbak wist te vissen. Daar was geen anti-haai-spray voor nodig.

- Let's commandeer a taxi!

- No, Robin. Not at this time of day. Luckily, we're in tip-top condition. It'll be faster if we run. Let's go!

- Holy marathon! I'm getting a stitch, Batman!

Wie dweilt me op!? Toch maar 3,5* Wat een komedie!

avatar van tsjidde

tsjidde

martijn77 schreef:

Iedereen die 6 meter boven de oceaan hangend aan een touwladder uit een helicopter met kartonnen vleermuisvleugels en crepe-papier-versieringen, gekleedt in mailloot en goedkoop masker, een plastic haai van 2eneenhalve meter aan zijn been, met een glad smoelwerk zogenaamde anti-haaien-spray uit zijn 'utility-belt' tevoorschijn kan toveren is in mijn boekje een held.

2,5 ster voor de prachtige geluidseffecten in beeld.

KERRPLUNK! ZSCHWENDEL! KAPOOWWW!

Haha, inderdaad zeg, en dat in 1966... Ik wist niet wat ik zag. Wat ongelooflijk slecht, dit kan toch gewoon niet waar zijn? Mijn twee zoontjes van 3 en 5 weten samen tijdens het spelen nog spannender taferelen te vertonen dan de twee euh... superhelden in deze film. Het was zo erg dat ik telkens weer benieuwd was wat de volgende dramatische stunt zou zijn, daarom toch nog wel 2*.

avatar van ®Tc

®Tc

Deze batman is echt niks. Echt een slechte film. Slecht geacteerd en gewoon belachelijk, ook de humor van de film zag ik niet.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Goede Batman film. Met Adam West en Burt Ward, met de Batman schurken: The Catwoman, The Joker, The Penguin en The Riddler waarbij Julie Newmar (van de TV series) geen Catwoman speelde maar Lee Meriwether het ook goed deed als Catwoman.

avatar van Fixi88

Fixi88

Heerlijke film is dit. Gister weer gekeken nadat ik hem op dvd gekocht had. Ik heb deze als kind ook al vaak gekeken en hij blijft leuk als is hij gedateerd. Dat is juist de schoonheid van deze film.

avatar van Zinema

Heilig hartediefje.

Met dank aan de ondertiteling en met name de hilarische one-liners van Boy Wonder, valt er genoeg te lachen om deze eerste Batman-film die tevens de cinematografische spin-off van de bekende TV-serie is. Nu waren veel van de grapjes ook daadwerkelijk zo bedoeld, feit is dat de meeste humor onbedoeld voortkomt uit de situaties die waarschijnlijk een stuk serieuzer van intentie waren. Het schuddebuiken wordt er niet veel minder van, de film zelf wel.

Redelijk.

avatar van The One Ring

The One Ring

Ker-splash!

De serie was voor mijn tijd en heb ik nooit gezien, maar ik wist dat die bekend stond om zijn camp. Als deze film daar een goede indicatie van is dan is camp nog haast een understatement. Batman: The Movie is heerlijk idioot. Het is bijna verrassend om te zien dat een personage als Batman zowel deze film heeft voortgebracht als de interpretaties van Nolan, want ze verschillen als dag en nacht. Batman & Robin van Joel Schumacher lijkt er een realistisch drama naast. Misschien nog wel het meest bizarre is hoeveel berichten er hier zijn van gebruikers die dachten dat de film serieus bedoelt was of anders in ieder geval de vraag stellen of de makers wisten dat ze belachelijk werk afleverde. Het is duidelijk dat iedereen zich hier bewust is van de grap en niets wordt ook maar een seconde serieus genomen. Dat kun je toch niet missen?

Het is eigenlijk een cartoon gemaakt als een speelfilm. De sets zijn kleurrijk en zitten vol heerlijk belachelijke details (zo heeft de duikboot flippers en zijn al Batmans voorwerpen in de Batcave overbodig voorzien van labels). De acteurs hebben de grootste lol, waarbij het jammer is dat Cesar Romero als de Joker weinig te doen krijgt in het verhaal. En het script is gewoon straalbezopen. Het is moeilijk om het leukste moment aan te wijzen, maar ik had een zwak voor de vis die voor de torpedo sprong om Batman en Robin te redden. Of het plan van Riddler om Batman op een verborgen springveer te laten stappen die hem uit het raam zou lanceren en op een exploderende octopus zou laten landen (ik ben zeer gelukkig dat ik dit nog ooit heb mogen typen). Of natuurlijk de befaamde haai. Ik mag Nolans versie wel, maar in deze Batman gebeuren veel meer dingen die je niet verwacht.

Het enige nadeel is dat dik anderhalf uur wat te lang aanvoelt. Het type grappen kent te weinig variatie. Wellicht dat het dan ook beter werkte als een tv-serie met korte afleveringen. Buiten dat om dragen alle minpunten alleen maar bij aan de lol. Sterker nog, proberen te achterhalen welke slechte elementen er expres in zitten en welke niet is onderdeel van het plezier.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Holy Sardine!

Wat heb ik in een deuk gelegen om de 1966-versie van Batman. Waarschijnlijk was het toen al kinderachtig door al die kleurrijke decors en naar idioterie neigende dialogen. Anno begin 2014 is dit regelrecht cult te noemen. En daardoor kan ik het erg goed waarderen! Alleen dat Robin de hele film in zijn onderbroek rondloopt vond ik een minpuntje.

avatar van The Oceanic Six

Hand down the shark-repellent Batspray!

Ik ben een fan van Batman. Prachtig, duister personage in een hele boeiende wereld waar hij ook een aantal legendarische vijanden kent. De Batman films vanaf de Burton-versie uit 1989 heb ik allemaal meerdere malen gezien, recent zelfs nog, maar deze Batman met Adam West niet.

Deze Batman is op geen enkele wijze te vergelijken met 1 van die films vanaf de jaren 80 tot nu. De onzinnige bullshit Schumacher-Batmans lijken wel bloedserieus vergeleken met deze belachelijke films. Maar dan wel belachelijk in de zin van erg geestig, want ik heb me kostelijk met deze parodie vermaakt. Deze Batman film is zo flauw en onzinnig dat je al heel snel jezelf laat gaan en lacht om een plastic haai of een gigantische bom die door Batman niet gedropt kan worden Prachtig.

En dan moeten we de vele onzinnige dialogen en opmerkingen niet vergeten. Of het feit dat Robin in zijn onderbroek rond rent en Batman in zijn pyjama.

En dat alle hulpmiddelen wel een ''Bat'' term hebben is ook te flauw voor woorden. Waarschijnlijk drinkt Batman koffie uit zijn Bat-koffiezetapparaat, poept hij op zijn Bat-toilet en bestaat zijn televisie uit de kanalen Bat 1, Bat 2 en Bat 3

Zo'n beetje alle bekende Batman schurken zijn in de film gepropt, maar heel veel impact hebben ze niet. Het is na Jack Nicholson en Heath Ledger wel even wennen om zo'n rare Joker te zien, maar ik zie daar de humor wel van in. Het grote gevecht op het einde op de onderzeeer is werkelijk schitterend. Zo onzinnig zie je het niet vaak.

Jammer dat de film wel te lang duurt, waardoor het richting het einde wel wat minder werd. Voor mij was een 75 minuten wel voldoende geweest. Maar verder valt er weinig te klagen over deze heerlijke Batman.

Some days, you just can't get rid of a bomb.

Meh.

Raar inderdaad dat sommige mensen nog twijfelen over de komische intenties van deze film. De zelfbewuste one-liners, de visuele grapjes en de knulligheid van het geheel laten nochthans weinig aan de verbeelding over. Of mensen hebben zich laten vangen aan de "ach ja, vroeger was dat nu eenmaal zo" gedachte.

Af en toe zit er wel een geslaagd grapje in, jammer genoeg zit de leukste al helemaal in het begin (met de haai). Vaak is het ook gewoon vervelend en niet leuk. Vooral die kolderieke sfeer van deze Batman wist mij niet echt te grijpen. Beetje Postbus X/Bassie & Adriaan af en toe. Leuk voor de kleinsten, niet iets wat ik nog een keer zou willen zien.

De bende schurken zijn vervelend, Robin's Holy [vul maar in] na een tijdje ook. Enkel Adam West als Batman weet z'n oneliners steeds droog genoeg te brengen en straalt ook een lekker goofy airtje uit. Beetje een vadsige, lompe Batman.

Voor een kwartiertje is het haha-grappig, voor 105 minuten is het veel te langdradig en vaak té kinderachtig.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Er zijn weinig personages die zoveel toonwisselingen meemaken als Batman; van gotische kermissen naar kleurrijke kinderfilms en van realistische misdaadfilms naar duistere knokpartijen met Superman. Voor elke versie valt misschien iets te zeggen, maar in deze 1966 Batman vind ik persoonlijk de vleermuisman op zijn best. In ieder geval op zijn meest vermakelijk. Geen houten en oersaaie Val Kilmers, peinzende Michael Keatons, dramatische Ben Afflecks of idiote schorre rookstemmen van Christian Bale, maar gewoon een droogkomische Adam West in maillot.

Batman: The Movie is heerlijke onzin, met humor die juist in het tijdperk van internet en memes weer helemaal in is. Heerlijke foute effecten, goedkope decors, droge scènes met nephaaien en bommen en een hoop schmierende acteurs in strakke pakjes. Het is vooral sterk dat men deze complete onzin met een zo serieus mogelijk gezicht voorschotelt, dat maakt het extra komisch. Vooral Adam West is a là Leslie Nielsen een ster in serieus doen met de meest bespottelijke onzin om je heen. Een aanpak die Joel Schumacher wilde kopiëren met zijn Batmanfilms, maar enorm faalde. Deze Batman heeft enkel één groot nadeel; de film duurt veel te lang en bepaalde grappen worden onnodig gerekt en verliezen hun kracht. Was de film maximaal 75 minuten geweest, was dit een heel stuk sterker. Desondanks is Batman (1966) alsnog één van de leukste Batman verfilmingen die tot dusver is gemaakt.

3,5 sterren.

avatar van scorsese

Matige film waarin Batman en Robin het opnemen tegen maar liefst vier verschillende schurken. Deze film neemt zichzelf totaal niet serieus en het is vermakelijke onzin. Stompzinnige humor (zoals de naambordjes van de gadgets). Er valt hierdoor zeker wel wat te lachen. Echter weet het plot nauwelijks te boeien en de film gaat simpelweg veel te lang door (het valt constant in herhaling). Net geen 3.0 sterren.

avatar van mrklm

mrklm

Aan het einde van het bijzonder succesvolle eerste seizoen van de gelijknamige televisieserie wilden de makers de serie in het buitenland lanceren met behulp van deze in ongeveer zes weken gemaakte filmversie waarin The Caped Crusader [Adam West] en Boy Wonder [Burt Ward] het opnemen tegen de vier meest populaire schurken. The Joker [Cesar Romero], The Penguin [Burgess Meredith], The Riddler [Frank Gershon] en Catwoman [Lee Merriwether]. Zij slaan de handen ineen om The World Security Council en miljoenen losgeld te eisen van de regeringen van deze wereldleiders. In de wetenschap dat Batman hun plannen zal proberen te dwarsbomen vermomt Catwoman zich als een Russische journalist met als doel iemand te verleiden en te ontvoeren die Batman koste wat kost zal willen redden. Het beoogde slachtoffer? Bruce Wayne! Geniet van de waanzinnige woordspelingen en de ridicule raadsels. Huiver wanneer Robin Batman met behulp van Shark Repellent Bat Spray probeert te verlossen van een hongerige haai! Pink een traantje weg voor het nobele offer van een dolfijn! En wees dankbaar voor de aanwezigheid van de Foam Rubber Whosesalers Convetion in Gotham City! Geniet van de kleurrijke props en de hilarische details in de sets en de legendarische muurbeklimming! En vergeet niet: “Some days you just can’t get rid of a bomb!” Subliem vermaak voor de hele familie.

avatar van wihu61

wihu61

Voor mij gewoon leuk jeugdsentiment. In tegenstelling tot toen zie ik nu natuurlijk wat het was: gewoon lekkere "campy" flauwekul, waarbij nu alle vervoermiddelen, wapens en kleurrijke vijanden in één pot en vooruit met de geit. Het gaat helaas een half uurtje te lang door, wat ik dan het enige minpuntje vind.

De "look and feel" is direct afgeleid van de strips van toen en heeft natuurlijk niets meer te maken met de recente producties. Dit waarderen lijkt me dan ook vooral een kwestie van terugblikken met een glimlach...

Batman: What has yellow skin and writes?

Robin: A ball-point banana!