Zulu (1964)
Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Cy Endfield
Met onder meer: Stanley Baker, Jack Hawkins en Michael Caine
Plot Zulu
"Dwarfing the mightiest! Towering over the greatest!"
Op 22 januari 1879 verliezen de Engelsen 1500 man tijdens een van de zwaarste veldslagen met Zulu-krijgers in de Zuid-Afrikaanse provincie Natal. Een korte tijd later rukken 4000 Zulu's op richting een bevoorradings-eenheid van 140 Engelsen, die helemaal zijn ingesloten. De twee luitenants verschillen van mening over hoe zij zich tegen de zulu's zullen verdedigen. De film concentreert zich op deze 12 uur durende veldslag. Gebaseerd op ware gebeurtenissen.
Lt. John Chard R.E.
Surgeon Reynolds
Cpl. Allen
Pvt. Thomas
hugohei
Speren uit het vet, schild onder het bed vandaan... snel even naar de kapper (zaterdagochtend). En hatsa ! Ik doe mee !
Sjaak
Tjonge jonge... wat een lange film.. Hij duurde naar mijn inziens toch echt te lang..
andolini
Vond niet dat ie te lang duurde. De opbouw tot de strijd, waarin de laksheid en overmoedigheid van de Engelsen in beeld wordt gebracht, is prima. 3,5*
narva77 (crew films)
Wanneer heb je deze gekeken? Volgens mij kwam nl. vanmorgen 'Zulu Dawn' op de BBC. Bedoel je die niet?
andolini
Aahh, daarom duurde ie niet te lang
Al die Zulu's lijken ook op elkaar
Stem verwijderd.
Ik heb deze week de DVD gekregen special edition van Bootzila met de reden dat hij de DVD niet zo mooi in zijn collectie vond staan nou ik gelukkig want het is een pareltje.
Mijn God, wat een slechte film.
Dat je niet van het genre houdt oke, maar dit is toch gewoon een hele goede film??
Ik hou wel van het genre, hoor. Maar dit is een erg slecht script, matig geregisseerd, En traaaaaaaaaag....
Wat gedateerd? Enorm gedateerd. Ik vond het echt drie keer niks. Verhaal nul. Spanning nul. Karakters nul.
gonnie
Prima te pruimen oorlogsfilm die wat overdreven * * * * * krijgt van de Virgin Film Guide (toch met afstand de beste filmencyclopedie ter wereld). Het is een wat ongeloofwaardig verhaal (ook al is het 'based on a true story') dat zijn aantrekkingskracht vindt in spannende gevechtsscenes en goed acteerwerk. De dialogen hadden wel met iets flair mogen plaatsvinden.
Het grootste gemis is wellicht dat de karakters met iets te weinig duiding worden neergezet. Ze komen en gaan: de missionaris met zijn dochter vertrekken van het podium en we zien ze niet meer terug, het karakter Hookie is interessant, maar komt op schijnbaar willekeurige momenten bovendrijven. Het beste uitgewerkt is de relatie tussen de beide bevelhebbers en de rol van de dokter.
Hallowed
Ik vond deze film niet zo heel erg slecht. Beetje overdreven. Wat ik wel goed vond is dat er heel duidelijk uitkwam hoe stijf het engelse leger vroeger was. Sommige dingen deden me denken aan dad's army.
ap1947
Een prima film die boeiend is van begin tot eind.
Als ik zo de recencies lees heb ik de indruk dat nog nooit
iemand deze film in de bioscoop heeft gezien. En dat is jammer want het is een heel groot verschil met het kleine tv scherm.
Helaas zijn vele recencies van de oude films gebaseerd wat men op video en dvd voorgeschoteld krijgt. De meeste oudere films zijn al 25 a 30 jaar niet op het grote scherm te zien.
speedy23
Als ik zo de recencies lees heb ik de indruk dat nog nooit iemand deze film in de bioscoop heeft gezien.
Dat denk je maar. Ik, in 1966 als 10-jarige. Indrukwekkend.
Daar heb je een punt. Met films zoals bijvoorbeeld Lord of the Rings en Harry Potter zal binnen X aantal jaren net hetzelfde gebeuren. Het zijn ook spektakelfilms die duizend maal beter tot hun recht komen op het grote witte doek.
Toon1
Ik ben het eens met Wouter: matig geregisseerd, matig script, traag, kon me niet altijd boeien ondanks het interessante onderwerp. Deze viel tegen. 2.5*
Legan
Het oogt tegenwoordig wat gedateerd maar desalniettemin is het een uitstekende film. Redelijk acteerwerk en een matige uitwerking van de personages en dialogen. Toch prima onderhoudend met wat spanning en aardige vechtscènes.
Brix
- 19677 berichten
De negatieve beoordelingen hier kunnen mij niet van mijn bewondering voor deze film afbrengen.
Toen ik hem voor 't eerst zag in de bioscoop destijds ben ik meteen een tweede voorstelling blijven zitten, dat kon toen nog.
Ik was kompleet onder de indruk.
Daarna nog diverse keren terug geweest.
Op TV dan nog vaker gezien, en nu in bezit van de dvd.
Ook interessante documentaires over de ware gebeurtenissen gezien op BBC TV.
Even boeiend als de film voor mij, ook al is er in de film wel het e.e.a. verdraaid.
Er waren in werkelijkheid andere heldhaftige personages, die in de film niet of nauwelijks aan bod komen.
Maar in grote lijnen komt het filmverhaal wel overeen met de ware feiten., en die waren niet gering...
En het filmverhaal is zeker niet overdreven te noemen, integendeel, het ging er in werkelijkheid nog veel erger aan toe.
Het blijft hoe dan ook een film die mij nog steeds boeit.
Stanley Baker, vind ik sowieso in al zijn rollen sterk. En Michael Caine schoot door deze film meteen van onbekend acteurtje door naar de sterren-status.
Wie het komplete verhaal wil kennen zou ook 'Zulu dawn' moeten bekijken, want de gebeurtenissen in die film gaan vooraf aan die in 'Zulu'.
Ook over het ware verhaal achter 'Zulu dawn' bestaat een schitterende BBC documentaire.
Fixi88
De tweede keer dat ik hem gezien heb. De eerste keer was een jaar of 10 geleden denk ik op sbs 6. Als dat kan tenminste. Heb hem pas geleden gekocht en ben er niet meer zo onder de indruk van als toen. Nog steeds een goede film. Een klein beetje gedateerd maar niet storend. Toch een goede film en gekeken dat hij al bijna 50 jaar oud is moet ik zeggen dat hij dan wel bovengemiddeld is. Maar toch je moet ook kijken wat je er echt van vind en dat vind ik hem gemiddeld. 3 *
narva77 (crew films)
Misschien tijd voor een herziening, Wouter?
narva77 (crew films)
Ha, leuk, een vraag met een vraag beantwoorden.
Ik geloof dat je niet zoveel zin hebt in een herziening, dus laat maar...
Niet zo gek, toch? Waarom zou ik een film die ik drie keer niks vond willen herzien?
Sterke klassieker met een goed en pakkend verhaal.
Erg mooi gefilmd en vooral met de zingende zulu' s erbij in een mooie omgeving.
Sterk geacteerd en voor door caine als arrogante heer.
mrmojorisin123
Een kleine missiepost onder leiding van de arrogante luitenant Bromhead geflankeerd door tactisch expert Chard krijgt te horen dat 4000 Zulu-krijgers naar hen toe trekken. Met alle beschikbare middelen (zandzakken, barricades,..) en amper 100 man proberen ze de strijd aan te gaan. Na een uur uitdiepen van de achtergronden van de soldaten vallen de Zulu's heel geleidelijk aan aan. Na 2 dagen belegering houden de Zulu's het voor bekeken en tonen ze zelfs respect voor hun moed.
Zulu moet het hebben van zijn visueel sterke beelden en overtuigende acteerprestaties. Het grootste minpunt is de toch wel 'bajonet-onder-arm-dood'.
Uzza_Sparta
deze ook herzien tijdens de kerstvakantie, en blijft een goede film, al wel intussen wat gedateerd, maar omdat het ook bijna 50 jaar oud is dat niet zo verrassend.
In deze film zien we dan ook de eerste hoofdrol voor Michael Caine, en een soundtrack van John Barry
Uzza_Sparta
Zulu, de film die Michael Caine's carrière lanceerde, biedt het verslag van een interessante veldslag uit de Britse geschiedenis.....
toch iets meer dan een interessante veldslag
Dit was voor de Britten een zeer belangrijke veldslag, zeker als je kijkt hoe het afliep en wat voor boodschap dit gaf aan de rest van hun leger, en dan hoe dat dan werd vertelt over de rest van de wereld.
Het komt bijna nooit voor dat ze 11 Victoria Crosses uitreiken in een veldslag. Misschien is dit zelfs de record, dat zou me niet verbazen.
In de echte battle of Rorke's Drift in wat is nu Zuid Afrika was het ongeveer 150 Britse soldaten tegen bijna 4000 zulus
Battle of Rorke's Drift - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org

Zulu Dawn
1979

'The Lost City' met Daniel Radcliffe morgen te zien op televisie

Wat zijn de beste releases van deze week? Alle nieuwe films en series op streaming

The Longest Day

A Bridge Too Far
Oorlog / Drama, 1977

Kes
Drama, 1969
afrikazuid-afrikabritish armybritish empiregebaseerd op een waargebeurd verhaalgemengde vechtsportengeweldattempted rapecultfilmzulutribal warfare 19e eeuw