Fantastisch natuurlijk. Score(s) kun je lekker negeren (zoals met alle meesterwerkjes van befaamde cult/horror cineasten - ik moest een beetje aan
Larry Cohen denken). Misschien wel Lieberman's beste. Squirm doet aan veel andere werkjes denken en dat is niet gek. Stamt, zo midden jaren 70, uit een periode waarin killer insecten van formaatje olifant werden teruggebracht naar hun echte
size. Vreemd genoeg was juist die stap ''terug'' hetgeen het genre nodig had. Scenes zoals
de wormen onder de huid van Roger laten precies zien hoe het genre zijn draai had gevonden. Dat zijn momenten die je mee je nachtmerries in neemt! Prachtig werk ook van beginnend visual effects artist Rick Baker, die hierna een indrukwekkend aantal meesterwerkjes de gewenste on-screen smerigheid bezorgde.
Het deed me sterk denken aan
Bug (1975) , waarin een aardbeving een stel vlambare kakkerlakken aan de oppervlakte brengt. Grootste verschil is de toon van de film. Lieberman neemt het allemaal niet zo serieus. Don Scardino was er zelfs van overtuigd dat hij in een komedie speelde. Er valt absoluut iets voor te zeggen. De personages zijn uitvergroot, hebben duidelijke (en grappig terugkerende) karaktertrekjes,
fella, en de onderlinge relaties zijn verre van standaard. Er speelt veel op de achtergrond in dit kleine, afgelegen
southern dorpje, fella.
Arrow heeft Squirm de perfecte behandeling gegeven, met o.a een geweldige Q&A als extra. Lieberman doet een boekje open en heeft leuke anekdotes over een aantal scenes waar je absoluut van wilt weten hoe/wat er allemaal gaande is. Zoals de rol van padvinders, het bijna casten van (o.a) Stallone, en de oorsprong van de gillende wormen

Het draagt allemaal bij aan de grootse status van deze cult flick. Destijds voor een indrukwekkend bedrag gemaakt trouwens (ruim vier ton?!), maar dat ook dik heeft terugverdiend. Zoals Lieberman het al bescheiden zei: ''als 35 jaar later een nieuwe generatie nog steeds bezig is met de film, dan heb je het wel oke gedaan'. Damn right!