• 9.373.117 stemmen

Met onder meer: Tim Robbins en Derek Luke

Gesproken taal: Afrikaans en Engels

Releasedatum: 19 april 2007

Plot Catch a Fire

"The spark that ignites us, unites us."

Drama over het terrorisme in Zuid-Afrika tijdens de Apartheid. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Patrick Chamusso (Derek Luke), die in z'n eentje aanvallen tegen het regime uitvoert. Een politieman (Tim Robbins) onderzoekt de zaak.

avatar van Macmanus

Macmanus

Mooie film.

Had niet veel over de film gehoord maar er draaide eigenlijk helemaal niks interessants dus probeerde we deze maar. En het bleek een mooie film te zijn. Films als deze blijven wel het probleem hebben dat ze altijd wat gewoontjes ogen. Begrijp me niet verkeerd, niet dat het lelijk is. Maar niet heel boeiend qua editing of cinematografie verder. Dat is vaak bij films als deze, en als het dan wel gedaan word dat is het kennelijk popi jopie doen ofzoiets beetje jammer verder. Neemt niet weg dat er genoeg goed is aan de film. Noyce heeft met Derek Luke en Tim Robbins twee sterke acteurs in handen en brengt een tragisch verhaal met een goed tempo en een mooie balans zonder in saaie clichés te vervallen.

Daar wint de film zeker terrein op. Iets meer met de tijd mee gaan dan had het zeker 4 sterren gehaald.

Nu moet de film het doen met 3.5 sterren.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Erg goede film van een van mijn favoriete onderwerpen: Zuid-Afrika. De film laat zonder Amerikaanse entertainment het serieuze blik zien van Zuid-Afrika tijdens de apartheid. Dus verwacht niks spectaculairs zoals het vaak is bij Amerikaanse films. De film toont een leven van de echt bestaande Patrick Chamusso, Prachtol van Derk Luke. Tim Robbins deed het ook redelijk als terroristenbestrijder en de film laat ook een schitterende decor van Zuid Afrika zien. Met zo nu en dan nieuws archiefbeelden enz en deromheen zit nog een mooi verhaal.

Ook is het taal van de film correct. Meestal spreekt iedereen Engels maar hierin word vaker Zuid-Afrikaans gesproken dat inderdaad bijna Nederlands klinkt. Film valt inderdaad ook in categorie Blood Diamond, Stander en zelfs Tsotsi.

Goede leerzame film. Het einde is ook mooi waarin we zoals eerder gezegt de Echte Chamusso te zien krijgen. Ik heb met deze film kennis gemaakt met hem want ik heb eerder nog nooit van hem gehoord.

Sterke film 4,0*

avatar van Spetie

Matige film, maar ook niet veel meer dan dat. Films over Afrika lijken de laatste jaren helemaal in te zijn en waar sommigen (Hotel Rwanda, Blood Diamond) wel wisten te overtuigen of vermaken, lukt dat deze film niet. Dat de zwarten destijds door de blanken onderdrukt werden in Zuid-Afrika is menigeen wel bekend denk ik. Deze film probeert een bepaalt moment van zo’n onderdrukking te schetsen destijds en probeert te laten zien hoe het er destijds aan toe ging. Natuurlijk roept iedereen dan dat dit allemaal gebaseerd is op een waar gebeurd verhaal en dat zal ook allemaal best, maar dan nog moet een film er in slagen mij te overtuigen. Dat lukte deze film eigenlijk geen moment. Het verhaal is slap uitgewerkt en ook mij is de boodschap van de film niet echt duidelijk. Het acteerwerk is ook vrij wisselend. Derek Luke is best goed en zet zijn rol aardig neer. Tim Robbins viel mij echter zwaar tegen. Zijn rare accentje is haast lachwekkend en verder zet hij een behoorlijk ongeloofwaardig personage neer. Jammer want ik heb de man verder best hoog zitten.

avatar van Theunissen

Er zijn veel betere films gemaakt over de Apartheid in Zuid-Afrika maar deze mocht er ook best wezen. Het verhaal zit best aardig in elkaar en weet ook wel te boeien. Het is niet zo zeer een film over de onderdrukking (dus echt aangrijpend is deze film zeker niet) van de zwarten door de blanken maar meer een film over een iemand die middels terrorisme (iets anders kan ik het eigenlijk niet noemen) het regime wil aanpakken/ondermijnen. Het duurt wel een tijdje eer de film echt op gang komt. De cast deed het ook best aardig en dan vooral natuurlijk Tim Robbins en Derek Luke.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

…...wij huilen om ons land…...

Een regel uit een lied, gezongen bij de begrafenis van een vrijheidstrijder.

Zowel de methoden van een man met terroristische neigingen als de werkwijzen van de Zuid-Afrikaanse overheid en politie worden naar voren gebracht. De focus ligt op ‘Hotstuff’, een vrijheidstrijder en zijn levensloop, familie, denkbeelden en motivaties

avatar van Movsin

Movsin

Goedgemaakte film over de Apartheid in Zuid-Afrika op waar gebeurde feiten berustend.

Eenvoudig en vlot verhaald, degelijk vertolkt en met de boodschap dat wraak en haat de conflicten niet zullen oplossen....

avatar van Zeriel

Zeriel

Geen onaardige film, toch loopt het niet helemaal lekker zeker de tweede helft, in die zin dat de verschillende scenes wat kunstmatig elkaar opvolgen waardoor de spanning wegebt.

Tim Robbins speelt op zichzelf prima, maar is toch ongeloofwaardig als Zuid Afrikaan, beter was het geweest een echte Afrikaner te nemen, voor deze rol. Zal wel met geld te maken hebben en op safe spelen van Noyce.

avatar van Kondoro

Kondoro

Catch a Fire

Redelijke film die we onverwachts gingen kijken in de Engels les. Hoewel ik het begin heb gemist, aangezien de film was begonnen toen ik op excursie was naar Duitsland. Heb ik het verhaal redelijk gesnapt.. De apartheid in Afrika. Waar het zich dan hier weer afspeelde in Zuid-Afrika. Ik moet zeggen dat ik me niet heb verveeld, en ze geven goeie punten aan dat het waar gebeurt is. (Zie het einde dat de acteur de echte Patrick ontmoet). Ook in deze film kun je weer zien hoe belangrijk Nelson Mandela is geweest voor (zuid) Afrika. En deze man heeft ook een goeie daad verricht, want is er geen apartheid!

Derek Luke speelde een goeie rol als Patrick. Meer kan ik er niet van maken. Ik zat dus die film te kijken, zonder enige informatie. Zie ik Tim Robbins voorbij komen.. En hij had me toch een bekend gezicht, maar ik wist niet waarvan.. Nu heb ik war resource gedaan en ja hoor, hij speelt in The Shawshank Redemption. Echt een hele goeie acteur, en dat liet hij opzich ook wel in deze film zien.

Het verhaal vond ik goed. Nu ken ik het waargebeurde verhaal zelf niet, maar toch was de film interessant om te volgen. Het onderwerp is aan de ene kant wel heftig, in een soort 'terroristische' groep om eigenlijk de vrijheid te krijgen die ze willen.. (TOCH?) Ik kan dit ook fout hebben want ja, ik zat in de klas met 28 andere om mij heen, die niet zo stil zijn als in een bioscoop ! Dus leuk om een keer gezien te hebben, dat wel! De actie is oké, de explosies waren oké gemaakt. De scenes lopen soms onlogisch op elkaar af, neem als voorbeeld dat hij opeens in de groep rent. Ik heb het eerste deel gemist en ik weer niet of het daar nog in voor kwam waarom hij er in rende, maar ik zat wel even raar te kijken. Ook dat opeens die leger truck met de 'zwart' geschminkte 'soldaten' uit het niets, ik kan wat gemist hebben maar vond het wel raar.

avatar van scorsese

Goeie film over waarin een man als verdachte wordt gezien van een terroristische daad. De film speelt zich af in het Zuid-Afrika van 1980 tijdens de apartheid. Het verhaal is goed opgebouwd en ook de personages zijn goed uit gewerkt. Verder een prima casting en naar het einde wordt het geleidelijk aan spannender.