• 9.377.760 stemmen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Michael McCarthy

Met onder meer: Peter Finch, Eva Bartok en Tony Britton

Plot Operation Amsterdam

"So startling...so amazing...you must believe it actually happened!"

Tijdens de Tweede Wereldoorlog trachten de Duitsers een groot aantal ruwe diamanten in handen te krijgen. De ondergrondse in Nederland doet haar uiterste best om deze schatten te redden en krijgt daarbij hulp van een Brits commandoteam. Daarop volgt een kat en muis spel tussen de Nazi's en het verzet, waarbij men uiterst behoedzaam moet zijn omdat men vermoedt dat één van de verzetstrijders een verrader is.

avatar van Huggy Bear

Huggy Bear

Interessante oorlogsfilm.

Dat de actiescenes er soms wat goedkoop uitzien ,heeft natuurlijk ook daarmee te maken dat het een film is uit 1959. Men kan / mag dat niet vergelijken met films van nu.

Wat ik ook interssant vond ,is het Amsterdam van toen ( '59 ).

Ik ken Amsterdam redelijk goed ,en vond het boeiend om die herkenbare plaatsen te zien.

De film in zijn totaal ,is het bekijken waard ,maar hoort ( naar mijn mening ) zekerlijk niet tot de top 20 van de betere oorlogfilms. Niet te min . . . een interessante film.

( Wie de film te koop zoekt . . . hij is gemakkelijk te vinden op o.a. Ebay Duitsland )

avatar van klara

klara

• 20367 stemmen

Er gebeurt genoeg in deze oorlogsfilm om je aan de buis gekluisterd te houden. De film is Brits, en de acteurs spelen dan ook weer vertrouwd goed. De actiescenes waren ook best prima, vooral op het laatst

bij een flinke schietpartij. Geldt dito voor enkele massascenes met veel vluchtende mensen op de

been, alsook een achtervolgingsscene met twee auto's. Met uiteraard ook veel mooie beelden van Amsterdam van toen. Het enige verwijt is misschien dat het nogal vluchtige verhaal niet erg realistisch overkomt, en het team kennelijk vrijwel continu bij de Duitsers in het vizier eigenlijk verbazingwekkend

ontsnapt aan uiteindelijke eliminatie. Maar een prettige wegkijkfilm vond ik het voorzeker, en toch

ook best wel onderhoudend, met verscheidene goede scenes. Een leuke vondst ook van het

draaiorgel.