• 9.372.269 stemmen

Geregisseerd door: Keisuke Kinoshita

Met onder meer: Yūko Mochizuki, Yôko Katsuragi en Masami Taura

Gesproken taal: Japans

Plot Nihon no Higeki

Op het einde van de oorlog in Japan moet een weduwe vele opofferingen maken om haar kinderen groot te brengen, ze belandt zelf in de prostitutie. Wanneer de kinderen volwassen zijn en een paar trapjes hoger op de maatschappelijke ladder staan, schamen ze zich vooral voor hun moeder, die steeds wanhopiger wordt.

Mochizuki Rokuro

Zojuist via Koinobori verschenen als regio 2 (NL-se) release op DVD. Behalve de regio 3 (die hier afgebeeld staat) was de film nog niet voorhanden. Zeer waardevolle aanvulling door Filmfreak wat mij betreft!

avatar van Ramon K

Ramon K

Ramon K schreef:

De buitenkant is mooi

avatar van Ramon K

Ramon K

Ik vermoed dat het gewoon weer een Panorama-kopietje is. Ik begin er dus niet aan, zeker niet tegen zulke prijzen (al die films op dat label kosten 17 Euro meen ik).

Mochizuki Rokuro

Beetje tweeslachtig gevoel aan de film over gehouden. Hij is erg gedateerd in zijn armoe / ellende portret. En kent door zijn naïeve en kinderlijke toon een stroef begin. De krantenberichten en mozaïek aan scènes van mensen die financieel aan de grond zitten overtuigen geen moment en zijn zelfs op den duur nogal irritant.

Naarmate de film meer focust op het drama binnen één (vaderloos) gezin en de verwikkelingen daarvan volgt, wordt het beter - hoewel er (te) veel zijlijntjes blijven. Het verhaal van de dochter overtuigt het meest, vooral door een sterke acteerprestatie en haar zelfverzekerde, egoïstische (en wél overtuigend) personage. Ook is het einde is best aangrijpend (de titel dekt de lading trouwens volledig).

Er lijken sommige archief beelden in te zitten (in elk geval buiten scènes van een andere beeldkwaliteit) oa op een station die tot de hoogtepunten van de film gerekend kunnen worden.

Ramon K schreef:

En hoe is de dvd?

Inmiddels dus ook de inhoud bekeken . Ik denk inderdaad dat het een Panorama kopie is. Overigens een transfer van voldoende / goede kwaliteit. Film heeft een beetje weinig contrast en is in de interieur scènes wat aan de donkere kant. Ik vond de Eureka! release van 24 Eyes erg gekrast en licht. Dat heeft deze zeker niet.

avatar van Baggerman

Baggerman

Inmiddels alweer mijn vierde van Kinoshita en ik vond deze toch minder dan de andere drie. Een erg zwaar en aangrijpend verhaal, maar voor mij toch af en toe wat te saai. De Koinobori-uitgave is inderdaad af en toe erg donker, zodat je flink moet turen naar je beeldscherm om nog wat te zien.

Mochizuki Rokuro schreef:

Inderdaad en haar egoïsme wordt ook wel verklaard middels de flashbacks, i.t.t. de zoon, waar we meer naar moeten gissen.

De film is trouwens wel heel andere koek als de Ozu's en Kurosawa's van die tijd en ik hoewel ik Ozu's repertoire best graag mag zien vraag ik me toch af waarom zijn werk en bijvoorbeeld dat van Naruse en Michoguchi wel in het Westen aandacht krijgen en regisseurs als Kinoshita, Imai, Shimizu en Satsuo Yamamoto totaal niet? Zijn de laatste te linksgeoriënteerd? Jammer genoeg kunnen wìj niet oordelen of dit waar is of dat ze gewoon de mindere cineasten waren, want de films zijn niet of amper te zien en te verkrijgen!

avatar van starbright boy

Een stuk minder humanistisch dan Twenty-Four Eyes. En heel pessimistisch, opvallend pessimistisch eigenlijk. Helaas ook zeker niet zo sterk als die film. Veel voller en rommeliger en minder gefocusd. Met bijvoorbeeld een vaak heel verklarend gebruik van (zwijgende) flashbacks (oh, nu denkt ze terug aan die keren dat ze moeite moest doen om aan eten te komen...), wat bijna schools aandeed.

Desondanks wel een fascinerende en uitgesproken Japanse moederfilm, waarin een gezin door geld en het gebrek eraan uiteen wordt gereten. En een waar geen van de gezinsleden een beslissing neemt die niet te volgen is. Ze vechten allen voor hun eigen toekomst. Tegen een achtergrond van een Japan dat zoekt naar een nieuwe identiteit.

avatar van Fisico

Fisico

Ik was er me eigenlijk niet zo bewust van dat het naoorlogse Japan zo´n chaotische en economische regressie tegemoet ging. De krantenkoppen logen er niet om. Het is in die periode dat eenieder zoekt naar een eigen identiteit en vooruitgang. Erg positief is de film vervolgens niet. Mensen zijn op zoek naar houvast dat er niet is.

Schrijnend is echter het verhaal van de moeder die met twee uiterst ondankbare kinderen zit opgescheept. Verstikt door de welvaart van anderen verwijten ze de armoede van hun moeder die zich de pleuris uit het lijf werkt om haar kinderen een betere toekomst te geven. Erger nog, ze schamen zich voor de situatie van hun moeder.

Best wel overtuigende personages en plot waardoor ik genoot van de film. Een minder gekende film zo blijkt en in de schaduw van de grote Kurosawa, maar dat vind ik onterecht.