Genre: Drama / Romantiek
Met onder meer: Patrick Swayze, Demi Moore en Whoopi Goldberg
Releasedatum: 12 oktober 1990
Bekijk via Videoland
Plot Ghost
"Before Sam was murdered, he told Molly he'd love and protect her forever."
Sam Wheat (Swayze) wordt vermoord bij een overval, maar zijn geest is nog niet klaar om verder te gaan. Hij blijft bij zijn vriendin Molly (Moore). Hij komt erachter dat zijn ongeluk toch niet zo'n toeval was als hij dacht. Hij heeft namelijk een bepaalde code, waarmee een hoop geld te verduisteren valt en zijn collega wil deze code van hem stelen. Nu Sam dood is heeft hij het op Molly voorzien. Met behulp van een helderziende probeert hij Molly te waarschuwen, maar deze is niet zo makkelijk te overtuigen.
- Trailer (YouTube)
Mover
Emergency Room Ghost
Oda Mae's Sister
Captain Pervert
Lang geleden gezien en een tijdje terug gehuurd voor een romantisch avondje met vriendin. Vond hem toen wat minder dan ik hem in herinnering had, hij "greep" me niet meer zo als eerst. En mijn vriendin ook niet, dat zegt heel wat
Toch nog een ontroerende, spannende en soms best grappige film. 3.5 sterren
speedy23
Deze klassieker binnen zijn genre werd de springplank voor de carrière van Patrick Swayze en Demi Moore. Ghost staat bol van de romantiek, maar de goede bedoelingen van de regisseur en zijn acteurs houden het geheel zeer goed recht. De film is een vaste klant in de kerstprogrammatie, maar heeft daardoor nog niets van zijn magie verloren...
Origineel en boeiend drama met een mooie feel-good rand er omheen. Het concept van de film, een overleden man die zijn nog levende vrouw probeert te helpen, is best origineel en zeker mooi. Het is allemaal best aardig uitgewerkt. Dit komt ook zeker dankzij een sterk acterende Patrick Swayze. Ook de andere rollen zijn niet verkeerd. Ik krijg normaal altijd chronische jeuk van de aanwezigheid van Whoopi Goldberg in een film, maar ze viel dit keer reuze mee. Sterker, de 1e keer zelfs dat ik haar rol wel aardig vond. Het verhaal van de film is best aardig verzonnen en het dode in een levende wereld concept is prima verwerkt. Er zit emotie in, maar ook enige humor, spanning en romantiek.
De film keek gewoon lekker weg en dito (
) geldt dat ook voor de mooie soundtrack (Unchained Melody).
Geen topfilm, wel 1 die je iedereen kan aanraden eens te zien.
tommykonijn
Ghost
Nou, goed, ik las gisteren hier op Moviemeter dat hij op TV zou komen. En ik vond het echt een prima film. Echt veel van Patrick Swayze heb ik niet gezien, op een paar uitzonderingen na dan. ''Ghost'' vond ik een erg mooie film opzicht met een sterke Swayze, maar ook Demi Moore en zelfs Whoopie Goldberg die ik in sommige films best wel vervelend vindt, leveren een mooie prestatie af. De film kent soms wat leukere trekjes, maar soms ook erg mooie scenes. Vervelend wordt het eigenlijk nooit en het speelduur is ook niet te lang. Wel hier en daar een paar erg overdreven dingen, maar dat viel toch wel een beetje te verwachten. De film hangt tegen de 4* aan, maar haalt het net niet, maar misschien als ik hem ooit eens herzie..
movie acteurs
Niet mijn soort film.
Ik vond het weer erg sentimenteel. Vond Whoopi best goed spelen en misschien is dat het enige pluspunt voor mij. Krijgt een 2,0.
Vinokourov
Nooit echt dol geweest op dit soort films, maar het had wel wat bij nader inzien. De special effects van Patrick Swayze die als sterveling bemoeit met het werkelijke leven, waren wel komisch om te zien. Wanneer Whoopi Goldberg zich dr ook mee gaat bemoeien, wordt het wat minder. Het begon haast een superheldenfilm worden! Maar het heeft zijn momenten zullen we maar zeggen.
Echter kon ik wel genieten van het tijdsbeeld en de sfeer van New York rond 1990. Er komt een hele rij films uit dit jaar die New York als een viezige criminele stad laten zien. Denk maar aan films zoals Jacob's Ladder, Pretty Woman en Quick Change. Erg leuk om te zien
John Lee Hooker
Aardig verhaal maar het is niet echt mooi uitgewerkt. Het ziet er hier en daar wat nep uit en de vaart verslapt af en toe.
Kan er mee door om 1 keer te bekijken.
- 2,5 -
Fran
- 1953 berichten
Ja, leuke film. Heel erg romantisch en humortistisch met af en toe een behoorlijk dramatisch randje. Echt de diepte in gaat het natuurlijk niet maar ik denk dat je dat van te voren wel kan raden bij deze film. Het samenspel tussen Swayze en Goldberg was heel erg goed. Een van de sterkere punten van de film zou ik zelfs wel zeggen. De pottenbakscène vond ik wel een beetje erg cheesy.
maar voor de rest is het een heel mooi romantisch verhaal.
K. V.
Alweer lang gelede dat 'k deze nog eens had gezien en 'k heb het me niet beklaagd. 'k dacht eigenlijk dat de film super romantisch is, maar eigenlijk heeft de film maar een aantal romantische scènes. Verder ook wat spanning en zelfs wat humor.
De cast deed het uitstekend en zaten goed in hun rol. Ook de muziek was wel goed en gaven toch wat extra's.
Voor de rest was er genoeg te beleven om je de volledige speelduur te boeien. Enkel de zwarte duiveltjes waren iets minder goed gelukt, maar voor de rest waren de visuele effecten nog steeds de moeite waard.
Een klassieker om toch meermaals te bekijken.
deklosje
Een mooie romantische film met de nodige spanning.
Ik had 3.5 willen geven maar de barslechte acteerprestaties van Patrick Swayze(goh, wat kan die man niet acteren!) en Tony Goldwin halen het niveau van de film naar beneden.
De film wordt gelukkig nog recht gehouden door Demi Moore. Dan toch nog 3 sterren!
Oef.
Vroeger wel eens gezien maar een echte herinnering had ik er niet aan. Vast iets wat mijn ouders ooit gehuurd hadden en wat ik meegekeken had. Nu lagen de verwachtingen met Zucker aan het roer niet al te hoog, maar toch was het nog verrassend slecht.
De meligheid druipt er de gehele film af. Van het overgelukkige begin, de lompe scenes met het medium tot het vreselijk lelijke einde ... een slechte mix van oerlelijke effecten, statisch acteerwerk en een plotje dat het onderste uit de meligheidskan probeert te halen. En het voelt allemaal zo fake.
Maar het grappigste is nog het "donkere" randje dat aan de film meegegeven wordt. Het plannetje van de bad guy met z'n handlanger "Willie Lopez"
, om nog maar te zwijgen van de duistere wezens die de slechte doden komen ophalen. Het was allemaal niet om aan te zien.
Goldberg was zowaar nog het hoogtepunt van de film, dan weet je het wel zo'n beetje ...
Movsin
Fantaisiefilms die het hebben over geesten, onzichtbaren en wat na de dood, vallen doorgaans in de smaak. Zo is ook deze "Ghost" dat bovendien de verdienste heeft emotionele gedachten als "ware liefde blijft bestaan" en "zelfs de dood scheidt ons niet" als rode draad door de film te sleuren wat hem toegankelijker, aanvaardbaarder en genietbaarder maakt. In het verhaal rekent de film ook af met het kwaad en dat zien we graag.
Aldus is deze "Ghost" een geslaagde, best niet inhoudloze film, die kan rekeren op een quartet acteurs die hun beste beentje voorzetten.
Patricjk Swayze en Demi Moore en vooral Whoopi Goldberg spraken publiek en kenners beslist aan en werden beloond met prijzen en nominaties.
Ste*
- 2070 berichten
Een favoriet van mijn ouders en zelf nog nooit gezien, dus ik besloot hem maar eens te bekijken, op deze eenzame Valentijnsavond.
De film was over het algemeen minder gedateerd dan ik vantevoren vreesde. Sommige films uit de jaren '80 en '90 hebben toch (wat uiterlijk betreft) wat last van hun leeftijd (in tegenstelling tot de meeste films van nóg eerder, die weer charmant en stijlvol geworden zijn). Zeker als er dan ook nog kwistig met antieke computereffecten wordt gestrooid. Het is soms redelijk te doen, vaker ronduit knullig, maar het is natuurlijk flauw om de film daar anno nu op af te rekenen.
Het is wel allemaal wat apart van toon. Het lijkt erop dat de makers nogal geworsteld hebben met hoe ze een gegeven als dit konden uitwerken. Soms zit je naar een voorzichtige poging tot thriller te kijken, soms een romantisch tranentrekkend drama, maar vaker is het gewoon wat lullige komedie. Het is ook nogal far-fetched allemaal natuurlijk; een serieus liefdesverhaal, een vent die een geest geworden is, en dan intussen ook nog een misdaad moeten oplossen en voorkomen.
Jammer ook dat Patrick Swayze zo'n creep is, die ook nog eens ronduit belachelijk staat te acteren af en toe. Demi Moore doet het wel prima en ook Whoopi Goldberg is wel oke, hoewel haar typetje op den duur wel gaat vermoeien. Net als de film zelf overigens. Gaat wel erg lang duren op een gegeven moment, zeker met heel dat 'plannetje' rondom 'Rita Miller' bij de bank.
Lastig hoe dit te beoordelen, het is een film met nogal contrasterende elementen. Over het algemeen wel oke, op andere momenten weer lachwekkend en eigenlijk wat al te gortig.
Ik geef 'm het voordeel van de twijfel (anno 1990 was dit vast heel wat) met een heel kleine 3,5*.
Romantische filmklassieker die twee "Oscars" won op vijf nominaties en waarvan de beroemde pottenbakscène in meerdere films is geparodieerd.
"Ghost" gaat over de doodgeschoten Sam Wheat (Patrick Swayze), die als geest over de aarde blijft zweven en zijn vrouw Molly Jensen (Demi Moore) wil wijzen op naderend gevaar. Knap lastig, want hoe moet hij haar dat duidelijk maken als ze hem niet kan zien of horen ? Dan komt hij in contact met het dubieze medium Oda Mae Brown (Whoopi Goldberg die een "Oscar" won), dat beweert met geesten te kunnen communiceren. Sam besluit met haar in zee te gaan om zijn vrouw te waarschuwen.
Sentimenteel, maar gelikt vormgegeven en met religieus-moralistische trekjes. Hoewel de film hier en daar wel erg sentimenteel is, is de humor juist subtiel.
Lekkere romantische Drama / Romantiek film, die ook nog een paar goede grappen bevat.
killerfreak
Moeilijk te beoordelen... het uitgangspunt is goed bedacht, en het "ghost"-gedeelte zou later nog gekopieerd worden (i.e. the frighteners). De alombekende pottenbakscène (met dito muziek) is natuurlijk legendarisch. En het verschil tussen hemel (wit) en hel (zwart) wordt mooi uitgebeeld.
Tegelijkertijd voelen veel scènes net iets te goedkoop aan, en vind ik niets bijzonders aan het acteert'talent' van Swayze. Demi Moore daarentegen doet het voortreffelijk in haar jeugdige rol.
Door het ietwat specifieke karakter van de film geef ik het toch the benefit of the doubt, en dus 3,5*
Shadowed
Redelijk.
Toch wel een ander project van Jerry Zucker. Regisseur van Airplane!. Alleen door deze reputatie verwachtte ik vrijwel alleen maar vrij lompe en soms kinderachtige humor, maar deze film pakte volledig anders uit. Iets dat niet meteen slecht was.
Het duurt allemaal soms wel wat te lang. Whoopi Goldberg is best leuk net als Patrick Swayze Demi Moore vond ik een wat saai personage, maar ja. Het is allemaal leuk in beeld gebracht maar nergens had ik het gevoel dat het me nou pakte.
Redelijke film, dat zeker een voldoende verdient, maar me bij lange na niet heeft overtuigd. Hij is ondanks een wat te lange speelduur best uit te kijken met matige tot redelijke effecten. Vooral naar het einde toe beginnen deze effecten wat door de mand te vallen, maar ja.
Fisico
Ghost is zo één van die klassiekers van de oudere generaties die velen wellicht al gezien hebben, waarschijnlijk zelfs meermaals. De pottenbakkersscène kent haast iedereen wel. Ghost is een behoorlijke film, nog steeds, en het is vooral Demi Moore die de show steelt. Swayze en Whoopi, daar moet je doorheen kijken als je het einde van de film wil halen.
Het plot is nochtans vrij goed waarbij Sam als geest verder tuurt wanneer hij overlijdt na een overval. Zijn vrouw blijft verweesd achter en hij kan zelf geen contact met haar maken. Ghost is een resolute klassieker binnen het genre en bevat naast romantiek ook drama, suspense en een beetje “engheid”. Alles wordt uiteraard wat uitvergroot en soms druipt de meligheid er van af, maar het werkt wel redelijk. De donkere wezens dito geluiden die ze produceren zouden niet misstaan in een spookhuis, maar ook niet meer dan dat. Halfweg valt de film even in (bankgedeelte), maar algemeen gezien verloopt de film vrij vlot.
Een film die in zijn opzet slaagt om straks 30 jaar na datum nog steeds te beroeren, verdient zeker een voldoende. Bij deze 3,0*.
remorz
Hoogtij voor 90’s romantiek.
Vrij onzinnig op papier natuurlijk. Uitwerking is redelijk effectief nog, voornamelijk dankzij een natuurlijk spelende Moore, die een mooie breekbaarheid in haar rol legt. Swayze speelt wat eendimensionaal en Goldberg is voornamelijk een vreselijke, komisch bedoelde dissonant in het geheel. Heel irritant.
Was de fundering voor romantisch drama al een beetje vergezocht, de film raakte mij nog meer kwijt bij de thriller-component. Net als Goldbergs comic relief, snoept het wat aandacht af voor het oprechte sentiment dat hierin verstopt zit. Ook de tand des tijds (en vele parodieën) hebben deze film weinig goeds gedaan: de meest iconische scene uit de film valt nauwelijks nog serieus aan te zien.
Een wat flauwe soundtrack, voornamelijk vaal ogende visuele stijl en corny effectjes vormen het jaren ‘90 pakpapier voor dit spaarzaam sfeervolle romantisch drama. Niet geheel over datum, maar toch beperkter houdbaar dan het succes destijds deed vermoeden. 2,5*
Psycho-M
Pathe bracht Ghost opnieuw op het grote scherm vanwege Valentijnsdag.
Leuk om deze film op het grote doek te zien.
Mijn vriendin kon zich de film niet meer zo goed herinneren en vond hem top.
Het is een mix van romantiek, spanning, whodunnit, humor en beetje thriller.
Whoopy eist alle aandacht in de scènes waarin zij te zien is en brengt de nodige luchtigheid in het verhaal.
Na zoveel jaren vind ik Ghost nog steeds de moeite waard en wat was Demi toch een schatje in de 90's
TMP
Een film die wat langzaam op gang komt, maar uiteindelijk wel de moeite waard is. De romance tussen Sam (Patrick Swayze) en Molly (Demi Moore) vond ik niet zo boeiend. De scenes met Swayze en Whoopi Goldberg behoren tot de betere momenten van deze best onderhoudende film. Het ziet er hier en daar wat gedateerd uit, met name de visuele effecten, maar dat stoort verder niet. De pottenbakscène heeft om voor mij onduidelijke redenen een bepaalde status gekregen, want daar vond ik niets bijzonders aan.
Uitstekende film waarin een vermoorde man na zijn dood toch nog in contact weet te komen met zijn vriendin. Een mooi en ook origineel verhaal. De film weet moeiteloos een aantal genres te combineren (romantiek, thriller, komedie, drama en fantasie). Demi Moore en Patrick Swayze hebben een goeie chemie samen en die laatstegenoemde heeft hier ook een vermakelijke wisselwerking met Whoopi Goldbert.
Brabants
Ghost blijft me vooral bij als een hele intense en vooral warme film. Het verhaal hoe onwerkelijk ook werkt toch behoorlijk op je gevoel. De cast levert schitterend acteerwerk. Deze film kun je best vaker zien want het verveelt niet snel.
Een charmante nostalgische film die bij de meeste mensen vooral blijft hangen door de pottenbakkerscène en de bijhorende single Unchained Melody van The Righteous Brothers dat door de film een 2e leven kende in de hitlijsten. Je kan wel zeggen dat het commercieel een succes was. De meest succesvolle film van 1990 en toen de 3e succesvolste film aller tijden. Nog 5 Oscarominaties, waarvan 2 x winst, er boven op en tal van andere prijzen.
We zijn ondertussen meer dan 30 jaar verder. Het romantische verhaal blijft nog wel overeind met de nodige spanning er bij. Het doet wat denken aan The Invisible Man. De effecten zijn wat knullig ondertussen en de grimassen van Patrick Swayze zijn niet echt om aan te zien. Blij dat ik de film nog een keer gezien had, maar echt een topfilm is het niet. Daarvoor is het acteerwerk te matig en visueel weinig bijzonder.
Alathir
Prima film met Patrick Swayze die ik volgens mij nog nooit eerder zag spelen en Demi Moore (waar ik ook niet al te veel van gezien heb). Het verhaal is vrij origineel. Horror is het natuurlijk totaal niet. Film gaat eerder over een soort van loslaten en de rouw bij een onverwacht overlijden. Drama is aanwezig maar ook niet overdreven. De special effects voelen niet al te verouderd aan. Goede film, was me tot voor kort totaal onbekend eigenlijk.
Black Math
Blijkbaar geldt de pottenbakkersscène in deze film in andere landen als net zo'n iconische "stoomachtige" scène als de hand-op-een-beslagen-autoruitscène in Titanic. Deze film heb ik zo'n twintig jaar geleden voor het laatst gezien, de grote lijn van de film herinnerde ik me nog, maar die scène dan weer niet.
De rest van de film is een nogal ingehaald door de tijd. Met name de special effects op het einde zagen er verschrikkelijk uit; het einde was sowieso ontzettend melig. Ik herinnerde me Goldberg, maar niet hoe ze haar rol invulde. Dat blijkt op een sterke en leuke manier te zijn. De rest van de acteurs, meh.
1*.
Filmkriebel
Knappe film waarin fantasy, komedie, romantiek en thriller mooi door elkaar lopen. Dit was ook een verdiend groot succes. Moore en Swayze vind ik niet bepaald de sterkste acteurs, maar met een regisseur die van aanpakken weet overstijgen ze hier hun kunnen. Wat te zeggen van de pottenbakkersscène, waarin de romantiek in ritme is met de muziek van The Righteous Brothers? Ik kreeg er een krop in de keel van. Ghost is niet eens zo mierenzoet of melig als je zou verwachten; de balans met het thrillerverhaal zorgt ervoor dat er ook enkele spannende scènes tussen zitten. Voor de humor zorgt Whoopi wel. Ze draagt haar steentje bij als medium. Enige minpunt voor mij zijn de gedateerde FX maar los daarvan blijft dit een mooie classic!
80&90’s Nostalgia
“I love you, Molly. I've always loved you. Dito..”
Deze heerlijke tranentrekker weer herzien op bluray, wat overigens niet de beste transfer was. Mag wel een upgrade gebruiken, hopelijk naar 4K.
Nadat Swayze in Road House een zware knieblessure had opgelopen besloot hij het wat rustiger aan te doen. Hij sloeg de rollen van Tango&Cash en Predator 2 af en nam deze rol aan. Het had niet beter kunnen lopen want deze film werd een enorm succes en maakte hem nog groter als acteur.
Met een budget van 22-23 miljoen haalde deze film ruim 500 miljoen aan de box office. De meest winstgevende film van 1990 en was op het moment van de release de derde meest winstgevende film aller tijden. Het succes strekte zich uit tot de homevideomarkt en was de meest verhuurde film van 1991 in de Verenigde Staten.
Leuke rol van Whoopi Goldberg die een ouwe charlatan speelt, maar een koekje van eigen deeg krijgt en daarna haar leven wilt beteren.
De prachtige soundtrack Unchained Melody, die ook op de begrafenis van mijn opa werd gespeeld en dat doet wat met je bij een aantal ontroerende scenes.
De special effects zijn ietswat gedateerd, maar niet storend vond ik.
In een interview zei Patrick Swayze dat de aardewerkscène het meest sexy was dat hij ooit op film had gedaan.
De rol van Oda Mae Brown was niet geschreven met Whoopi Goldberg in gedachten, maar Patrick Swayze was ervan overtuigd dat ze geschikt zou zijn voor de rol na het zien van haar one-woman Broadway-shows.
Tijdloze film die iedere filmliefhebber gezien moet hebben.
Boneka
Ik zag dat ik deze film pas 2 jaar geleden had gezien. Inmiddels is hij uit op een fraaie 4k versie. Niet perfect wel beter. Vooral in het begin heeft hij wat last van het zgn. tralie effect. Soms wat storend, vooral in het kantoorgedeelte. Soms is hij ook iets te bruin/oranjeachtig. Maar overall een prima transfer. Ook het geluid is prima gebracht ondanks het gemis van Dolby Atmos.
De film is een klassieker en na 34 jaar nog prima te pruimen. Het verhaal steekt goed in elkaar en ondanks alle occulte momenten ook grappig gemaakt. Vooral Whoopi doet het gewoon erg leuk. En ik weet nu waarom ze hierna Sister Act is geworden
. Technisch is het natuurlijk niet meer top, dat is jammer, maar we hebben het wel over een film van bijna 35 jaar oud.
Film 4.5
Beeld (4K) 4.5
Geluid 4.5

Klassieker 'Ghost' met Patrick Swayze krijgt een remake

Netflix verwijdert onder meer deze films voor het einde van de maand

Vanavond op televisie: 'Die Hard' en 'Ghost'

Edward Scissorhands
Drama / Fantasy, 1990

Miracolo a Milano
Drama / Fantasy, 1951
corruptiefortune tellermoney transfer money launderingpottery heavenhelhiernamaalsmoorddoodgeestspiritismadapted into play or musicaloscar-nominatedoscar's best picture nominee