menu

Ghost (1990)

mijn stem
3,31 (1464)
1464 stemmen

Verenigde Staten
Drama / Romantiek
127 minuten

geregisseerd door Jerry Zucker
met Patrick Swayze, Demi Moore en Whoopi Goldberg

Sam Wheat (Swayze) wordt vermoord bij een overval, maar zijn geest is nog niet klaar om verder te gaan. Hij blijft bij zijn vriendin Molly (Moore). Hij komt erachter dat zijn ongeluk toch niet zo'n toeval was als hij dacht. Hij heeft namelijk een bepaalde code, waarmee een hoop geld te verduisteren valt en zijn collega wil deze code van hem stelen. Nu Sam dood is heeft hij het op Molly voorzien. Met behulp van een helderziende probeert hij Molly te waarschuwen, maar deze is niet zo makkelijk te overtuigen.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=capS3yV9eY8

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Dennis Evahi
3,5
Leuke film blijft dit. Humor, spanning, liefdesverhaal. Whoopi is om op te vreten in deze film.

Dominootje
Mooie film! Met een grappige Goldberg!
Het is me nog niet helemaal duidelijk waarom Swayze zoo populair is (maar dit is dan ook de 1x)
Vond de 3 hoofdpersonen sterk acteren en hij stijgde er niet benoemenswaardig bovenuit.

Special effects vond ik erg interessant gedaan zeker gezien de tijdsdata!

Heeft deze Blu Ray van Ghost een meerwaarde qua kwaliteit t.o.v. de dvd versie?

avatar van schoonetoonen
De zwarte geesten zijn in hun gestuntelde gedateerde vormgeving wel erg effectief, vind ik.

ipman-99
"I love you. I really love you. Ditto." ... " !!!
Fantastisch Drama-Romantiek !!! Prachtig aangrijpend liefdesverhaal vol dramatische en aangrijpende momenten.
De cast levert uitstekend werk met Patrick Swayze, Demi Moore en Whoopi Goldberg !
Dit is mijn zoveelste heropfrissing ... ik kan deze film blijven zien !
De film kent uitstekende muziek en wisselt regelmatig af in verschillende aspecten ..., zoals een lach en een traan!
Sommige scènes met Whoopi waren echt geweldig ... scènes die me echt deden lachen ! (De hoeveelste keer dat ik deze film
ook zie ... dit blijft genieten !!! Eerbetoon aan Patrick Swayze die overleed op 14 September 2009 !

avatar van Filmfan74
3,5
Heerlijke klassieker! Nee, het is allemaal niet hoogstaand (en Demi Moore is niet bepaald goed), maar wel een perfecte mix tussen drama en komedie. En dan is er ook nog de legendarische kus scene bij de kleitafel
Al meerdere keren gezien door de jaren en hij blijft leuk ( vooral om Whoopi natuurlijk! )

avatar van PEN15
4,0
Ghehe, hij blijft goed. Zag hem twee-en-twintig jaar geleden voor het laatst en nog wel tijdens een schoolreisje op weg terug naar Nederland. Het resultaat was een bus vol jankende en snotterende meisjes.

Ik kan me nog herinneren dat ik die geest in de metro best eng vond. Whoopi is goed op dreef, je zou haast zeggen dat zij de succesfactor is van deze film. Af en toe moest ik weer lachen, al vond ik deze film dus absoluut geen komedie.

We are in trouble. What do you mean WE? You are already dead!!

Dat vind ik nou zo heerlijk he. Dit hoor je vooral ook vaak in oude adventure games. En over games gesproken, als Demi Moore dat moment beschrijft waarin ze Whoopi in de bank zag..Dan hoor je ineens een deuntje dat sterk lijkt op de fatality tune in de oude Mortal Kombat games!!

Film was geschoten in een twintigtal locaties in New York City, vond sommige straten echt onvoorstelbaar smerig. Je kon wel zien dat die democraat Dinkins toen de scepter zwaaide over de stad.

avatar van PEN15
4,0
ipman-99 schreef:
Eerbetoon aan Patrick Swayze die overleed op 14 September 2009 !


Idem aan Rick Aviles en Vincent Schiavelli. Zij zijn ook wat te vroeg overleden. Vooral voor Aviles vind ik het een beetje sneu. Een geest spelen in een film en dan jaren later zelf overlijden.

3,0
Een mooie romantische film met de nodige spanning.

Ik had 3.5 willen geven maar de barslechte acteerprestaties van Patrick Swayze(goh, wat kan die man niet acteren!) en Tony Goldwin halen het niveau van de film naar beneden.
De film wordt gelukkig nog recht gehouden door Demi Moore. Dan toch nog 3 sterren!

avatar van RuudC
4,5
Laaaang geleden eens gezien, maar dat was ik uiteraard weer vergeten. Dat moet echt in de jaren na de release zijn geweest en waarschijnlijk was ik niet ouder dan een jaar of acht. Toch zijn de sleutelscenes blijven hangen en voelde Ghost aan als een prettige herziening.

Ik kijk in de regel geen romantische films. Vaak draait het meer om flauwe komedie en seksuele drift dan echte romantiek, kortom, de emotionele diepgang van een hondendrol. Soms maak ik een uitzondering en dat maakt dat ik een film als Ghost dan wel even opneem. Het heeft er uiteraard ook mee te maken dat bovennatuurlijke elementen meedoen. Voor de acteurs (en dan vooral Demi Moore) zou ik het niet doen, al vallen ze allemaal (Swayze voorop) nog best mee.

De liefde straalt nu niet direct af van Ghost. Wel krijg je de beroemde kleiscene (die ik me vooral herinner van de parodieën --> Naked Gun) die, inderdaad, mooi gedaan is. De vonk slaat wel over vanaf het moment van Sam’s overlijden, omdat je dan eigenlijk goed het gemis ziet. Langzaamaan bemoeien steeds meer plotlijnen zich met de zaak, waardoor je je eigenlijk niet hoeft te vervelen en blijkt er zowaar een interessant misdaadplot aan het noodlottig gebeuren gekoppeld te zijn, waar de beste vriend van het slachtoffer verantwoordelijk is.. Ook de scenes met Whoopi, het medium, Goldberg mogen er best wezen. De spaarzame grappen in de film zijn nog best leuk. Ghost is soms erg luchtig, dan weer erg macaber. Mooie rol van Vincent Schiavelli als metrospook, maar de horrormomenten wanneer de zielen van badguys na diens overlijden worden gehaald, zijn lekker macaber.

Ghost heeft een vlot verhaal, met interessante karakters, maar een aantal sterke scenes. Het slot is erg ontroerend en precies zoals ik mijn romantische films graag heb.

avatar van egelantier
5,0
Reggie_BR schreef:
Heeft deze Blu Ray van Ghost een meerwaarde qua kwaliteit t.o.v. de dvd versie?


Niet echt. Maar afhankelijk van hoe groot je tv is en hoe ver je er van af zit. Hij is wel wat scherper, maar mijns inziens niet echt noodzakelijk voor de sfeer en het verhaal.

M

avatar van Onderhond
1,0
Oef.

Vroeger wel eens gezien maar een echte herinnering had ik er niet aan. Vast iets wat mijn ouders ooit gehuurd hadden en wat ik meegekeken had. Nu lagen de verwachtingen met Zucker aan het roer niet al te hoog, maar toch was het nog verrassend slecht.

De meligheid druipt er de gehele film af. Van het overgelukkige begin, de lompe scenes met het medium tot het vreselijk lelijke einde ... een slechte mix van oerlelijke effecten, statisch acteerwerk en een plotje dat het onderste uit de meligheidskan probeert te halen. En het voelt allemaal zo fake.

Maar het grappigste is nog het "donkere" randje dat aan de film meegegeven wordt. Het plannetje van de bad guy met z'n handlanger "Willie Lopez" , om nog maar te zwijgen van de duistere wezens die de slechte doden komen ophalen. Het was allemaal niet om aan te zien.

Goldberg was zowaar nog het hoogtepunt van de film, dan weet je het wel zo'n beetje ...

1.0*

3,5
Fantaisiefilms die het hebben over geesten, onzichtbaren en wat na de dood, vallen doorgaans in de smaak. Zo is ook deze "Ghost" dat bovendien de verdienste heeft emotionele gedachten als "ware liefde blijft bestaan" en "zelfs de dood scheidt ons niet" als rode draad door de film te sleuren wat hem toegankelijker, aanvaardbaarder en genietbaarder maakt. In het verhaal rekent de film ook af met het kwaad en dat zien we graag.
Aldus is deze "Ghost" een geslaagde, best niet inhoudloze film, die kan rekeren op een quartet acteurs die hun beste beentje voorzetten.
Patricjk Swayze en Demi Moore en vooral Whoopi Goldberg spraken publiek en kenners beslist aan en werden beloond met prijzen en nominaties.

avatar van Ste*
3,5
Een favoriet van mijn ouders en zelf nog nooit gezien, dus ik besloot hem maar eens te bekijken, op deze eenzame Valentijnsavond.

De film was over het algemeen minder gedateerd dan ik vantevoren vreesde. Sommige films uit de jaren '80 en '90 hebben toch (wat uiterlijk betreft) wat last van hun leeftijd (in tegenstelling tot de meeste films van nóg eerder, die weer charmant en stijlvol geworden zijn). Zeker als er dan ook nog kwistig met antieke computereffecten wordt gestrooid. Het is soms redelijk te doen, vaker ronduit knullig, maar het is natuurlijk flauw om de film daar anno nu op af te rekenen.

Het is wel allemaal wat apart van toon. Het lijkt erop dat de makers nogal geworsteld hebben met hoe ze een gegeven als dit konden uitwerken. Soms zit je naar een voorzichtige poging tot thriller te kijken, soms een romantisch tranentrekkend drama, maar vaker is het gewoon wat lullige komedie. Het is ook nogal far-fetched allemaal natuurlijk; een serieus liefdesverhaal, een vent die een geest geworden is, en dan intussen ook nog een misdaad moeten oplossen en voorkomen.

Jammer ook dat Patrick Swayze zo'n creep is, die ook nog eens ronduit belachelijk staat te acteren af en toe. Demi Moore doet het wel prima en ook Whoopi Goldberg is wel oke, hoewel haar typetje op den duur wel gaat vermoeien. Net als de film zelf overigens. Gaat wel erg lang duren op een gegeven moment, zeker met heel dat 'plannetje' rondom 'Rita Miller' bij de bank.

Lastig hoe dit te beoordelen, het is een film met nogal contrasterende elementen. Over het algemeen wel oke, op andere momenten weer lachwekkend en eigenlijk wat al te gortig.

Ik geef 'm het voordeel van de twijfel (anno 1990 was dit vast heel wat) met een heel kleine 3,5*.

avatar van Jaarme
3,0
Prima film, de effecten uit deze film waren nog best netjes gemaakt, kijkend naar de datum van uitbreng, natuurlijk.
Patrick Swayze is een aantrekkelijke man, en naar mijn mening zet Swayze in deze film een prima rol neer als Sam.
Sommigen scènes iets te lang, zoals de eerste scène bij de waarzegster, hoe lang duurde die wel niet, volle vijf minuten minuten, onnodig stom gepraat..
Verder kon de film mij wel boeien.

3,5
Gewoon een mooie film die inmiddels al 26 jaar oud is .

avatar van Smugmarty
4,0
Klassieker en helemaal hip destijds.

avatar van ghostman
ghostman schreef:
Geen idee waarom , maar naarmate ik ouder word ga ik dit soort films steeds meer waarderen . Heb de film herzien en haal nu veel en veel meer uit de film dan voorheen . Voor mij een teken dat deze film een ware klassieker is en terecht .

Hartverscheurend mooi verhaal , kan zich wat mij betreft meten met films van Kieslowski die thema’s behandelen zoals verlies en pijnverwerking ...


**** / *****
Groundhog Day (1993) en Ghost (1990) zijn voor mij de meest ultieme metafysische Hollywood-klassiekers uit de jaren '90 . Sommige films zijn gewoon tijdloos en onvergetelijk !

5 reasons why the movie still gets to us - today.com

avatar van Theunissen
3,0
Romantische filmklassieker die twee "Oscars" won op vijf nominaties en waarvan de beroemde pottenbakscène in meerdere films is geparodieerd.

"Ghost" gaat over de doodgeschoten Sam Wheat (Patrick Swayze), die als geest over de aarde blijft zweven en zijn vrouw Molly Jensen (Demi Moore) wil wijzen op naderend gevaar. Knap lastig, want hoe moet hij haar dat duidelijk maken als ze hem niet kan zien of horen ? Dan komt hij in contact met het dubieze medium Oda Mae Brown (Whoopi Goldberg die een "Oscar" won), dat beweert met geesten te kunnen communiceren. Sam besluit met haar in zee te gaan om zijn vrouw te waarschuwen.

Sentimenteel, maar gelikt vormgegeven en met religieus-moralistische trekjes. Hoewel de film hier en daar wel erg sentimenteel is, is de humor juist subtiel.

Lekkere romantische Drama / Romantiek film, die ook nog een paar goede grappen bevat.

3,5
Moeilijk te beoordelen... het uitgangspunt is goed bedacht, en het "ghost"-gedeelte zou later nog gekopieerd worden (i.e. the frighteners). De alombekende pottenbakscène (met dito muziek) is natuurlijk legendarisch. En het verschil tussen hemel (wit) en hel (zwart) wordt mooi uitgebeeld.
Tegelijkertijd voelen veel scènes net iets te goedkoop aan, en vind ik niets bijzonders aan het acteert'talent' van Swayze. Demi Moore daarentegen doet het voortreffelijk in haar jeugdige rol.
Door het ietwat specifieke karakter van de film geef ik het toch the benefit of the doubt, en dus 3,5*

avatar van rebelkush
3,0
Ik kijk liever niet naar genres als drama of romantiek maar ik heb me niet geërgerd aan slijm slijm gedoe, ik vond het trouwens meer thriller.

Goede film met prima acteurs, typisch jaren 80/90 sfeertje waar ik van houd.
Twee acteurs vond ik uitstekend, Tony Goldwin en Vincent Schiavelli, al had die laatste wel een kleine rol.
Dit is wel een film waar ik graag een remake van zou willen zien.

avatar van Shadowed
3,0
Redelijk.

Toch wel een ander project van Jerry Zucker. Regisseur van Airplane!. Alleen door deze reputatie verwachtte ik vrijwel alleen maar vrij lompe en soms kinderachtige humor, maar deze film pakte volledig anders uit. Iets dat niet meteen slecht was.

Het duurt allemaal soms wel wat te lang. Whoopi Goldberg is best leuk net als Patrick Swayze Demi Moore vond ik een wat saai personage, maar ja. Het is allemaal leuk in beeld gebracht maar nergens had ik het gevoel dat het me nou pakte.

Redelijke film, dat zeker een voldoende verdient, maar me bij lange na niet heeft overtuigd. Hij is ondanks een wat te lange speelduur best uit te kijken met matige tot redelijke effecten. Vooral naar het einde toe beginnen deze effecten wat door de mand te vallen, maar ja.

avatar van Fisico
3,0
Fisico (moderator)
Ghost is zo één van die klassiekers van de oudere generaties die velen wellicht al gezien hebben, waarschijnlijk zelfs meermaals. De pottenbakkersscène kent haast iedereen wel. Ghost is een behoorlijke film, nog steeds, en het is vooral Demi Moore die de show steelt. Swayze en Whoopi, daar moet je doorheen kijken als je het einde van de film wil halen.

Het plot is nochtans vrij goed waarbij Sam als geest verder tuurt wanneer hij overlijdt na een overval. Zijn vrouw blijft verweesd achter en hij kan zelf geen contact met haar maken. Ghost is een resolute klassieker binnen het genre en bevat naast romantiek ook drama, suspense en een beetje “engheid”. Alles wordt uiteraard wat uitvergroot en soms druipt de meligheid er van af, maar het werkt wel redelijk. De donkere wezens dito geluiden die ze produceren zouden niet misstaan in een spookhuis, maar ook niet meer dan dat. Halfweg valt de film even in (bankgedeelte), maar algemeen gezien verloopt de film vrij vlot.

Een film die in zijn opzet slaagt om straks 30 jaar na datum nog steeds te beroeren, verdient zeker een voldoende. Bij deze 3,0*.

2,5
enkel punten voor demi moore, rest redelijk ver gezocht

avatar van remorz
2,5
Hoogtij voor 90’s romantiek.

Vrij onzinnig op papier natuurlijk. Uitwerking is redelijk effectief nog, voornamelijk dankzij een natuurlijk spelende Moore, die een mooie breekbaarheid in haar rol legt. Swayze speelt wat eendimensionaal en Goldberg is voornamelijk een vreselijke, komisch bedoelde dissonant in het geheel. Heel irritant.

Was de fundering voor romantisch drama al een beetje vergezocht, de film raakte mij nog meer kwijt bij de thriller-component. Net als Goldbergs comic relief, snoept het wat aandacht af voor het oprechte sentiment dat hierin verstopt zit. Ook de tand des tijds (en vele parodieën) hebben deze film weinig goeds gedaan: de meest iconische scene uit de film valt nauwelijks nog serieus aan te zien.

Een wat flauwe soundtrack, voornamelijk vaal ogende visuele stijl en corny effectjes vormen het jaren ‘90 pakpapier voor dit spaarzaam sfeervolle romantisch drama. Niet geheel over datum, maar toch beperkter houdbaar dan het succes destijds deed vermoeden. 2,5*

avatar van Psycho-M
3,5
Pathe bracht Ghost opnieuw op het grote scherm vanwege Valentijnsdag.
Leuk om deze film op het grote doek te zien.
Mijn vriendin kon zich de film niet meer zo goed herinneren en vond hem top.
Het is een mix van romantiek, spanning, whodunnit, humor en beetje thriller.
Whoopy eist alle aandacht in de scènes waarin zij te zien is en brengt de nodige luchtigheid in het verhaal.
Na zoveel jaren vind ik Ghost nog steeds de moeite waard en wat was Demi toch een schatje in de 90's

avatar van Ebenezer Scrooge
4,5
lil'angel schreef:
Dit was een hele erg mooie film,
hij was grappig, maar ook serieus!
Echt goed gedaan!
Ditto

avatar van nachtvlinder
4,0
Voor de zoveelste keer gezien, nu alleen het laatste stuk, blijft een topper over liefde.... Paranormaal klopt het maar beperkt, maar dat maakt niet... ☺ Just the feeling. ☺

Gast
geplaatst: vandaag om 18:13 uur

geplaatst: vandaag om 18:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.