• 9.378.190 stemmen

Met onder meer: Christian Clemenson, Cheyenne Jackson en David Alan Basche

Gesproken taal: Engels, Arabisch en Duits

Releasedatum: 29 juni 2006

Plot United 93

"September 11, 2001. Four planes were hijacked. Three of them reached their target. This is the story of the fourth."

De film gaat over United Airlines vlucht 93 van 11 september 2001 die door terroristen werd overgenomen. De passagiers kwamen er door gesprekken op hun mobiele telefoons achter dat andere vliegtuigen al in de torens van het WTC waren gevlogen en dat hun vliegtuig op weg was naar Washington D.C. De film laat zien hoe de passagiers besloten in opstand te komen tegen de kapers in een wanhopige poging te voorkomen dat het vliegtuig zou neerstorten.

Deora Frances Bodley

First Officer LeRoy Homer

CeeCee Lyles

avatar van cummie

cummie

heb hem nog niet gezien maar lijkt me erg goed

avatar van Tonymortaza

Tonymortaza

Dit is een leugen.

Kijk dit filmpje die is gemaakt en dat laat zien dat United 93 niet eens is ingestort.

avatar van L. luchtloper

L. luchtloper

Ik had er niet veel van verwacht, ik was bang dat het boordevol Amerikaanse clichés zou zitten. Maar dat viel gelukkig mee, het was meer een documentaire te noemen dan een speelfilm. Een mooie reconstructie.

Het verhaal begint vrij eenvoudig, je krijgt gewone normale vliegprocedures te zien, het is net alsof je zelf op vakantie gaat met het vliegtuig. Het is in het begin zelfs even saai en langdradig te noemen, maar zodra er een mogelijke kaping is van het eerste vliegtuig dat als eindbestemming tower 1 heeft, begin je op het puntje van je stoel te zitten. Zodra het vliegtuig van de radar verdwijnt boven Manhattan, begint de spanning echt. Zo ook met het tweede vliegtuig. Daarna zit je maar te wachten wanneer die kapers van united 93 eens tot actie komen. De kapers worden nerveus en dat wordt jij langzamerhand ook.

Als de kaping eenmaal op gang komt wordt het spannend en schokkend tegelijk omdat onschuldige mensen worden neergestoken. Daarna blijft het nog spannend, want de passagiers gaan langzaam een plan op touw zetten en de kapers beginnen een vermoeden te krijgen en worden nerveus. Je zit op het puntje van je stoel tot dat ze uiteindelijk actie ondernemen. Ik was zelf bijna geneigd om: "sla hem neer" of "pak het mes" te gaan roepen .

Ook spannend is als ze zijwaarts in het vliegtuig worden gedrukt door de krachten van het schommelde vliegtuig. Daarna rammen ze met zo'n stewardesskarretje de cockpit open en ondanks dat je al lang weet wat er gaat gebeuren, hoop je toch dat het hen lukt dat ze het vliegtuig overnemen.

Ten slot komt het mooiste schot van de film in beeld: de besturende kaper roept: Allah Al Akbar en laat het vliegtuig recht naar onder storten, op zijn kop, richting weiland. De passagiers willen tot op het laatste met man en macht de kaper weg krijgen maar het lukt niet. Je ziet het weiland ook dichterbij komen en in een keer is het zwart. Prachtig en rakend einde .

Daarnaast is het camerawerk mooi om te zien, hetzelfde gevoel had ik een beetje van the Blair Witch project, maar dan met betere en scherpere beelden ofcourse . Je kunt ieders actie in de air traffic controlers kamers volgen en veel belangrijker in het vliegtuig . Ik vond het zo mooi en realistisch geacteerd dat ik even blij was dat ik een pauze kreeg.

Ondanks dat ik me nog vragen stel bij 9/11, vond ik dit toch een prima film om te zien, een van de beste van dit jaar tot nu toe.

4,5 ster

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Tonymortaza schreef:

Dit is een f*cking leugen. Kijk dit filmpje die is gemaakt en dat laat zien dat UNITED 93 niet eens is ingestort.

Daar is een topic over.

avatar van Chattingforum

Chattingforum

Lijkt me leuke film, alleen alweer een iets over mijn verjaardag. Ik wordt er doodziek van. Die gekken laten alleen zo zien hoe ze die terroristen wereldberoemd maken, en dat willen ze ook die terroristen, die aanslag was echt puur alleen voor aandacht.

avatar van IcU

IcU

Chattingforum schreef:

Lijkt me leuke film,

Dus je hebt hem nog niet gezien? Even wachten met stemmen, totdat je hem gezien hebt

Inderdaad. Stem verwijderd.

avatar van PeterNL

PeterNL

Beter dan Flight 93 van Peter Markle ?

avatar van dennisloquet

dennisloquet

Het gezever in de controlekamers duurt veel te lang en de meeste scènes zijn te chaotisch gefilmd. Mooi begin en einde, meer niet.

avatar van Daan23

Daan23

Een zeer realistishe film...

Geen stoere helden, geen overdreven muziekdeuntjes. Nee, puur en schokkend net zoals die dag dat de wereld een tijdje stilstond...

avatar van moviefreak#1

moviefreak#1

PeterNL schreef:

Beter dan Flight 93 van Peter Markle ?

Absoluut. Flight komt niet eens in de buurt.

avatar van Chavez

Chavez

Ik snap echt niet dat iedereen dit zo een geweldige film vind.

Ik vond hem echt vreselijk tegen vallen, hij mag dan wel realistisch zijn maar ik vond toch echt dat er te weinig in zat van de kaping zelf (ik bedoel dan het stukje dat de terroristen echt begonnen met aanvallen). Die lange stukjes van de controle kamer hebben deze film eigenlijk helemaal verpest, dat haalde de snelheid echt helemaal uit de film.

avatar van Ph!reNuker

Ph!reNuker

Als film is dit niet echt geslaagd, het feit dat het waargebeurd is (Wat ook nog wel eens in twijfel word getrokken) maakt deze film aantrekkelijk.

De nadruk in de film ligt te sterkt op de chaos en communicatie in de Commando Centrales en Verkeerstorens. Voordat het vliegtuig gekaapt werd was er ook daar niet veel spannends.

Ik wil niet zeggen dat de gebeurtenissen van 9/11 aan boord van United 93 geromantiseerd moesten worden en daar vervolgens een film van moesten maken. Het is een indrukwekkend verhaal, maar om het als film te verkopen?

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

Ik ben het met de mensen eens die het eerste gedeelte, en dan vooral de stukken met de controlekamer te langdradig vonden, en het contrast met de laatste 20min is ook verschrikkelijk groot. Het laatste deel is zo intens, heftig en hoge school filmmaken dat het eerste gedeelte bijna wordt vergeten.

1e gedeelte *** en het einde *****, maakt het **** en net niet het meesterwerk waar ik op heb gehoopt.

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Chavez schreef:

Deze stukken zorgen inderdaad niet voor een hoge vaart in de film, maar daar gaat het niet om. Deze film geeft juist heel mooi weer hoe zo'n gebeurtenis in zijn werk gaat, en dan niet het verhaal van de impact en de bevolking, maar van de dichtbij betrokkenen van de luchthaven. Zo zien we als kijker dat de mensen bij de luchthavens toch eigenlijk vrij machteloos zijn en ook vind ik het mooi om te zien hoe de terroristen te werk gaan en hoe zenuwachtig ze zijn. Ik ga niet in op de theorieën die zeggen dat het alleamal niet waar is wat er gebeurd is, ik bekijk deze film uit het oogpunt dat het wél is gebeurd. En United 93 weerspiegelt goed hoe de procedure in zijn werk gaat en door het schokkerige camerawerk, naturel acteerwerk en realistische niet heel snelle verteltempo sleept het je nogal mee. Het schommelt tussen de 3.5 en 4*, voorlopig het voordeel van de twifjel. 4*

Koekebakker

Indrukwekkende film inderdaad. Een droge, beklemmende registratie van alledaagsheden in het begin, van de verbijstering die langzaamaan ontstaat zodra tot de verkeersleiding doordringt dat er vliegtuigen zijn gekaapt en van de paniek die uitbreekt in vlucht United93 als die zelf gekaapt wordt. Zonder aangedikt sentiment, geforceerd toegevoegd liefdesverhaaltje of opgelegde boodschapperigheid. Een zeer geloofwaardige versie van de werkelijkheid.

Terzijde: hoe haalt een bioscoop (Alhambra in Enschede) het toch in zijn hoofd om zo'n intens drama van 90 minuten, nagenoeg in real-time, te onderbreken door een pauze ?!! #%$@#!

avatar van Niqk

Niqk

goede film, er zaten alleen wat minpuntjes aan: ten eerste vond ik het camera werk ietwat te rumoerig, het leek zo wel mooi als of je zelf bij was.. maar ietsminder schudden met die camera mag de volgende keer ook wel. ten tweede was het af en toe TE remoerig.

avatar van Word_Play

Word_Play

thomzi50 schreef:

Perfect verwoord, scheelt mij een hoop typwerk. Dezelfde score ook, kleine 4*.

avatar van MJ_DA_MAN

MJ_DA_MAN

Ik ga mee

avatar van dustybyou

dustybyou

Ik vond de film erg goed.Het gaf weer hoe de chaos was die dag.

Ik waardeer hem met een 8

Belachelijke film!

avatar van Brooklyn

Brooklyn

en waarom?

avatar van dabbert

dabbert

Iedereen was stil toen we de bios uitliepen.

Ik geef deze film dan ook een 4

erck

Omdat het gewoon te bespottelijk voor woorden is, typisch een knaken-film en ook typisch Americaans om van dit soort rampen en andermans ellende een succesje te maken.

(Voor hetzelfde geldt stond er aan het einde ipv van respect, eerbetuigenis etc. bij de aftiteling; sponsored by BECAM.nl of Postkrediet.nl)

Het camerawerk vond ik eigenlijk helemaal niet zo heel bijzonder (waar een aantal mensen nogal lovend over zijn). Het is het standaard camerawerk wat je tegenwoordig ook ziet bij de (Amerikaanse)tv-series.

Ik vind het overall absoluut nog geen 3,0 waard.

Koekebakker

Vind jij het sowieso bespottelijk dat er over zo'n ramp een film gemaakt wordt? Of had het ook op een niet-bespottelijke manier gekund?

erck

Stel je eens voor: een wereld zonder inspiratie...

Koekebakker

Tja, waar komt inspiratie zoal vandaan? Ik hou wel van maatschappelijk betrokken films, jij niet?

erck

Niet van Paul Greengrass in ieder geval en als we zo graag maatschappelijk betrokken willen zijn, kunnen we beter het journaal van dag tot dag volgen... dan zien we ook nog eens wat nieuws, als je geluk hebt.

avatar van sju

sju

Knap om een boeiende film te maken zonder echte hoofdpersonen en karakterontwikkelingen. Van de climax en de allerlaatste shot wordt je wel even stil...

erck schreef:

Ik begrijp trouwens niet waarom je zo fel wordt en niet gewoon inhoudelijk kunt reageren. Ik vroeg gewoon of je dit uberhaupt een 'bespottelijk' onderwerp vindt of dat het aan deze verfilming ligt. Maar oke, het ligt dus aan Greengrass én jij kijkt liever naar het journaal dan naar maatschappelijk betrokken films, die je volgens jou blijkbaar met elkaar kunt vergelijken.

Goed, je andere punt dan: ik kan begrijpen dat iemand het camerawerk uit deze film niet kan waarderen, maar bij welke (Amerikaanse) tv-series zie jij dit ook?